Hetvehely Község Önkormányzat Képviselő-testülete

A temetőkről és a temetkezésekről

Hatályos: 2014. 02. 01

Hetvehely Község Önkormányzat képviselő-testületének

1/2014. (I.17.) önkormányzati rendelete


A TEMETŐKRŐL ÉS TEMETKEZÉSEKRŐL


Hetvehely Község Önkormányzatának képviselő-testülete (a továbbiakban: képviselő-testület) a temetőkről és temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. tv. (a továbbiakban: Ttv.) 41. § (3) bekezdésében, valamint a temetőkről és temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. Törvény végrehajtásáról szóló 145/1999. (X.1.) Kormányrendelet 4. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva az alábbi rendeletet alkotja:


Általános rendelkezések

1. §


  1. Hetvehely Község Önkormányzata gondoskodik a helyi viszonyoknak és előírásoknak megfelelő temető fenntartásáról.
  2. Az önkormányzat által fenntartott temető köztemető, abban az önkormányzat köteles az elhunyt személyére, vallási, illetőleg lelkiismereti meggyőződésére, valamely faji csoporthoz tartozására, nemzeti hovatartozására, a halál okára, vagy bármely más megkülönböztetésre tekintet nélkül lehetővé tenni a halottak eltemetését.


A rendelet célja

2. §


A rendelet célja az elhunytak emlékének méltó megőrzése, a kegyeleti szolgáltatás ellátásának biztosítása, a temető fenntartásának és üzemeltetésének szabályozása a helyi adottságok figyelembe vételével.

A rendelet hatálya

3. §


A rendelet hatálya Hetvehely község közigazgatási területén található köztemető használatával, fenntartásával, ezzel összefüggésben a temetkezési szolgáltatási tevékenységre terjed ki.

A temető elhelyezkedése

4. §


  1. Hetvehely községben a temető a 116/3 hrsz-ú, 502 hrsz-ú, 127 hrsz-ú kivett temető megnevezésű ingatlanon található. A 116/4 hrsz-ú, kivett út megnevezésű ingatlan kizárólag a temetkezéssel kapcsolatos tevékenységek során használható.
  2. A 116/3, 116/4, 502 hrsz-ú ingatlanok Hetvehely Község Önkormányzat, a 127 hrsz-ú ingatlan a Római Katolikus Egyház tulajdonában van.


Temető üzemeltetése

5. §


  1. A köztemető létesítéséről, fenntartásáról, üzemeltetéséről, bővítéséről, lezárásáról és megszüntetéséről az önkormányzat gondoskodik.
  2. A temetőnek és létesítményeinek mindenkor alkalmasnak kell lennie az elhunytak felravatalozására, gyászszertartásuk lebonyolítására, és eltemetésükre, ugyanakkor meg kell felelnie az elhaltak iránti kegyelet igényeinek és lehetővé kell tennie a temetkezési tevékenység, temetkezési szolgáltatás korszerű lebonyolítására.
  3. Az üzemeltetőnek gondoskodni kell:
  1. temetőbejárat, a fogadótér, a ravatalozóhoz vezető út, a ravatalozó környezetének parkszerű kialakításáról, gondozásáról
  2. vízvételt vízvezeték útján kell megoldani
  3. a temetőt körülkerítő kerítés létesítéséről és állapotáról
  4. a temetőbe, illetve a ravatalozóba kiszállított holttest hűtéséről a ravatalozásáig
  5. nyilvántartókönyv vezetéséről, térkép elkészítéséről
  6. temetőlátogatók tájékoztatásáról
  7. temetési helyek kijelöléséről
  8. a temető és létesítményei tisztántartásáról, utak karbantartásáról, síkosság mentesítéséről, hó eltakarításról
  9. temetőben végzett egyéb vállalkozási tevékenység ellátásának rendjéről


A temetési helyek kialakítása

6. §


A köztemetőben a temetési helyek a következők:

  1. egyes sírhely;
  2. kettős sírhely;
  3. díszhely (díszsírhely, dísz-urnafülke);
  4. sírbolt (kripta);
  5. urnasírhely;
  6. urnafülke (kolumbárium);
  7. urnasír;
  8. hamvak szétszórására alkalmas terület.  


A temetési hely feletti rendelkezési jogosultság

7. §


  1. A temetési hely feletti rendelkezési jog (használati idő) időtartamát az önkormányzat határozatlan időre állapítja meg, azon elhunytak esetében, akik elhalálozásuk időpontjában Hetvehelyi lakcímmel rendelkeztek. Részükre a temetési helyet az önkormányzat térítésmentesen biztosítja.
  2. Azon elhunytak, akik elhalálozásuk időpontjában Hetvehelyi lakcímmel nem rendelkeztek, azonban életük során a településhez kötődtek, a temettető kérelmére a képviselő-testület méltányosságból díjmentességet, és határozatlan időre szóló használati időt állapíthat meg.
  3. Az urnás temetés esetében díjmentesség, és határozatlan időre szóló használati idő nem állapítható meg sem Hetvehelyi lakcímmel rendelkező elhunyt, sem méltányossági jogcímet kérelmező esetén.
  4. A temetési hely feletti rendelkezési jog gyakorlója meghatározhatja a temetési helyre betemethetők körét, a temetési hely kiépítését, sírjel állítását.
  5. A temetési hely feletti rendelkezési jog (használati idő) időtartamát, és díjait jelen rendelet 2. sz. melléklete tartalmazza.
  6.  A temetési hely feletti rendelkezési jog meghosszabbítható, a használati idő eltelte után a temetkezési helyek újabb ciklusra megválthatók.
  7.  A temetkezési helyek használatának jogát magánszemélyek között átruházni nem lehet, de a sírhelyet újra megváltó hozzátartozó használati jogot szerez.
  8.  Ha a használati idő leteltét követően a sírboltot (kriptát) öt, az egyéb temetkezési helyeket három éven belül ismételten nem váltják meg, az üzemeltető jogosult azt minden megtérítési igény nélkül a jogszabályban előírt módon újból felhasználni. A lejárt használati idejű temetési helyek kiürítéséről a temető üzemeltetője gondoskodik.
  9.  Temető lezárásáról vagy megszüntetéséről az önkormányzat képviselő-testülete dönt.
  10. Lezárt temető vagy temetőrész betemetett sírjai, sírboltjai felett létesített síremlék a használati idő le nem jártáig kegyeleti szempontokból nem idegeníthetők el és más sírra, sírboltra nem helyezhetők át.
  11. Nem szüntethetők meg azok a sírok, amelyek műemléki védettség alatt állnak, vagy kultúrtörténeti szempontból értéket képviselnek. E sírok gondozója temetési hely felett rendelkezési joggal bíró személy hiányában a temető tulajdonosa.
  12. A temetőben felállított síremléket lebontani, áthelyezni, azzal rendelkezni csak az üzemeltetővel történt előzetes bejelentés után szabad. A rendelkezési jogosultságot a bejelentés során valószínűsíteni kell.


Sírhely méretek

8. §


  1. A temetőben lévő sírhelyek méretei:

 a)

 Felnőtt sírhely:

 2,10 m hosszú,



 2,00 m mély,



 0,90 m széles

 b)

 Gyermek sírhely:

 1,30 m hosszú,



 1,60 m mély,



 0,60 m széles

 c)

 Urna földbe temetésénél:

 0,80 m hosszú,



 1,00 m mély,



 0,60 m széles

d) Sírboltok

- felszíni méretei:

3 személyes sírbolt hossza 3,50 m, szélessége 2,50 m

6 személyes sírbolt hossza 3,50 m, szélessége 3,00 m

9 személyes sírbolt hossza 3,50 m, szélessége 3,80 m

- belső méretei:

3 személyes sírbolt hossza 2,30 m, szélessége 0,90 m, mélysége 2,60 m

6 személyes sírbolt hossza 2,30 m, szélessége 1,75 m, mélysége 2,60 m

9 személyes sírbolt hossza 2,30 m, szélessége 2,50 m, mélysége 2,60 m


  1. A sírok egymástól való oldaltávolságának 60 cm-nek, a gyermek síroknál pedig 30 cm-nek kell lennie. A két sír közötti szabad terület szilárd burkolattal összeköthető, amennyiben a temető tulajdonosa felé ezt jelzik és a két sír gondozója abban megegyezett. A sírdombok magassága legfeljebb 50 cm lehet.
  2. Mélyített felnőtt sírhelybe (220 cm) még egy koporsó temethető, amennyiben a felülre kerülő koporsó aljzata legalább 160 cm mélységbe kerül.
  3. Sírgödröt az üzemeltető hozzájárulásával természetes – a talajban lebomló anyaggal burkolni lehet.



Sírhelyre, sírboltra vonatkozó előírások

9. §


  1. Sírboltot csak kiviteli terv alapján lehet építeni, a tervet a temető üzemeltetőjének be kell mutatni.
  2. A sírbolt, síremlék fenntartásáról, annak létesítője vagy az elhunyt örököse vagy a rendelkezési jog gyakorlója köteles gondoskodni. Ha a sírbolt összeomlásától lehet tartani, az üzemeltető felszólíthatja a fenntartásra kötelezett személyek bármelyikét, hogy gondoskodjanak a helyreállításról. Ha a felhívás eredménytelen marad, az üzemeltető kérelmére az önkormányzat elrendelheti a sírbolt eltávolítását, illetőleg a sírboltba való további temetkezést megtilthatja.
  3. Közvetlen veszély fennállása esetén a felhívás kötelező. A felhívást a temetési hely megjelölésével a temető hirdetőtábláján 90 napra ki kell függeszteni.
  4. A sírboltba koporsóban csak annyi elhalt temethető, ahány férőhelyre azt építették. Amennyiben a sírbolt tulajdonosa vagy a rendelkezési jog gyakorlója a temetkezési jogosultságról a sírboltkönyvben vagy végrendeletileg nem tett rendelkezést, úgy a sírboltban az elhalt hozzátartozói az elhalálozás sorrendjében temethetők el.


Díszsírhely

10. §


  1. Díszsírhely az e célra kijelölt temetési hely.
  2. Díszsírhelyet Hetvehely Község Önkormányzat Képviselő-testülete adományozhat azoknak az elhunyt személyeknek, akik a haza, Hetvehely Község a közéletének javára végeztek kiemelkedő tevékenységet.
  3. A díszsírhely használati ideje a temető fennállásáig tart, használata díjtalan.
  4. A díszsírhelybe a sírnyitás és rátemetés szabályainak megtartása, költségeinek viselése mellett az elhalt özvegye és az elhalt közvetlen felmenő és lemenő hozzátartozói (szülők, gyermekek) is eltemethetők.
  5. A díszsírhelyek gondozásáról az elhunytak hozzátartozói, ezek hiányában az önkormányzat köteles gondoskodni. A gondozási költséget az önkormányzat viseli.
  6. A díszsírhely adományozásáról az elhunyt legközelebbi hozzátartozóját írásban kell értesíteni.


Szertartások

11. §


  1. Temetés módja lehet:
  1. egyházi
  2. világi

Az egyházi temetés az egyházak hitéleti tevékenységének, vallási szokásainak tiszteletben tartásával történik. A világi temetés szertartásrendjét az eltemettetők határozzák meg.

  1. A temetés módjára és a hamvasztásra az elhunytnak életében tett nyilatkozata, ennek hiányában a temetésről vagy hamvasztásról gondoskodó személy akarata érvényesül, kivéve ha jogszabály másként rendelkezik.




A temető használatának és igénybevételének szabályai

12. §


  1. A temetőben minden személy köteles a hely jellegének megfelelő magatartást tanúsítani, a temetkezési szokásokat tiszteletben tartani és a kegyeleti érzést sértő tevékenységtől, zajkeltéstől vagy magatartástól tartózkodni.
  2. Ravatalozni az elhunytat a ravatalozón kívül nem szabad.
  3. A gépjárművel történő behajtást az üzemeltető jogosult engedélyezni és ellenőrizni.
  4. A temetőben 10 éven aluli gyermek kizárólag felnőtt felügyelete mellett tartózkodhat.
  5. A temetőbe a vakvezető kutya kivételével állatot bevinni nem szabad.
  6. A temető területére a következő személyek hajthatnak be gépjárművel:
    1. az üzemeltető vagy a temetkezési szolgáltatásokat ellátó személyek;
    2. a mozgáskorlátozott személyek;
    3. a sírok felújításával vagy gondozásával kapcsolatos anyagokat (pl. márvány) vagy eszközöket (pl. sírjel, sírkő) szállítják;
    4. minden olyan személy, akinek behajtását az üzemeltető engedélyezte.
  7. A köztemetők nyitva-tartásának rendjét a rendelet 1. számú melléklete tartalmazza.
  8. A temetőből a nyitvatartási idő leteltekor külön felszólítás nélkül távozni kell.
  9. A nyitva-tartás rendjét a temető bejáratára ki kell függeszteni.


Sírjelek, síremlékek alkalmazása

13. §


  1. A sírjel, a síremlék, sírbolt karbantartása, felújítása vagy helyreállítása a temetési hely felett rendelkezni jogosult személy kötelezettsége.
  2. Ha a síremléket vagy sírjelet létesítő vagy annak jellegét megváltoztatni kívánó személy nem azonos a rendelkezni jogosult személlyel, a létesítéshez vagy az átépítéshez a rendelkezésre jogosult személy engedélye szükséges.
  3. A temetőből sírkövet, fejfát vagy egyéb síremléket kivinni az üzemeltető engedélyével lehet.


A kegyeleti tárgyak, növények elhelyezése, a sírgondozás szabályai

14. §


  1. A sír rendszeres gondozása, gyomtalanítása és karbantartása a temetési hely felett rendelkezésre jogosult személy kötelessége. A sírgondozást úgy kell végezni, hogy a tevékenység mások kegyeleti érzéseit ne sértse, más személy sírgondozási tevékenységét ne akadályozza, az utakon való közlekedést ne akadályozza, a szertartást ne zavarja.
  2. A temetőben kizárólag a sírhelyek, sírboltok, síremlékek díszítésére szolgáló tárgyak (pl. koszorúk, sírlámpák, virágtartók) helyezhetők el.
  3. A temetőben bokor vagy fa ültetéséhez üzemeltető előzetes hozzájárulása szükséges.
  4. A temetési hely felett rendelkezésre jogosult személy által a sírhelygondozás során elvégezhető munkák:
    1. egynyári vagy évelő lágyszárú dísznövények ültetése;
    2. cserepes-, vágott, művirág vagy koszorú elhelyezése;
    3. olyan fás szárú növények ültetése, amelyek ültetését előzetesen az üzemeltetővel egyeztetett.
  5. A temetőben mécsest, gyertyát az időjárási viszonyokat figyelembe véve a tűzvédelmi előírások betartásával, kellő gondossággal szabad gyújtani.
  6. A temető területén az avart, elszáradt koszorú, illetve virágmaradványt az e célra kijelölt gyűjtőhelyeken, hulladéktárolóban szabad elhelyezni.
  7. A temetőben keletkezett hulladék rendszeres gyűjtéséről, elhelyezéséről és kezeléséről a temető üzemeltetője gondoskodik.
  8.  Nem szabad a temetőben a sírhelyek környékét felásni, onnét talajt elhordani.
  9. A sírok és urnasírok kerítéssel nem határolhatók körül.


Temetői munkák

15. §


  1. Az építési vagy bontási munkák megkezdéséhez, sírbolt vagy síremlék állításához, síremlék vagy bontási anyag elszállításához, az építőanyagnak a temetőbe való szállításához a temető üzemeltetőjének a hozzájárulása szükséges.
  2. Az (1) bekezdésben meghatározott engedély hiánya esetén a temető üzemeltetője jogosult leállíttatni a temetői munkákat.
  3. A temetői munkák során (így különösen: rátemetés, exhumálás, áthelyezés) talált értékekről (pl. ékszer), a találás körülményeiről a temető üzemeltetőjének jegyzőkönyvet kell felvenni. A talált érték biztonságos megőrzéséről gondoskodni szükséges a jogosultnak történő átadásig.


Értelmező rendelkezések

16. §


sír gondozója: az elhunyt közvetlen hozzátartozója, aki az elhunyt temettetéséről gondoskodott


Záró rendelkezések

17. §


  1. A rendelet 2014. február 1-jén lép hatályba. A rendeletben meghatározott díjakat 2014. február 1-től kell alkalmazni.
  2. A rendelet hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti Hetvehely Község Önkormányzat a temetőkről és a temetkezési tevékenységről szóló 12/2000.(XII.14.) Ör. rendelete.
  3. Az önkormányzati rendelet a belső piaci szolgáltatásokról szóló, 2006. december 12-i 2006/123/EK európai parlamenti és tanácsi irányelvnek való megfelelést szolgálja.


Hetvehely, 2014. január 17.




                           Wágner Antal                                                   dr. Faragó Ágnes

                            polgármester                                                            jegyző


Kihirdetve: 2014. január 17.




                                                                                                    dr. Faragó Ágnes

                                                                                                            jegyző



Az 1/2014. (I.17.)  Ör. 1. számú melléklete





A TEMETŐ NYITVATARTÁSI RENDJE





A temető nyitva-tartása:

Április 1-jétől november 15-éig:                                           6.00- 21 óráig

November 16-ától – március 31-éig                                      7.00- 18.30 óráig




Az 1/2014. (I.17.)  Ör. 2. számú melléklete





Sírhely árak:

2 személyes sírbolt hely díja (25 évre)                                                   20.000,- + ÁFA

4 személyes sírbolt hely díja (25 évre)                                                   25.000,- + ÁFA

6 személyes sírbolt hely díja (25 évre)                                                   30.000,- + ÁFA

Sírhely díj (25 évre)                                                                                20.000,- + ÁFA

Rátemetésnél 50%-os díj                                                                        10.000,- + ÁFA

Urnafülke (20 évre)                                                                                20.000,- + ÁFA

Urnaföld (20 évre)                                                                                 10.000,- + ÁFA


Temetői létesítmények igénybevételi díja:

Ravatalozó használat                                                                              10.000,- + ÁFA

Halott-hűtő díja naponta                                                                          3.000,- + ÁFA


Vállalkozók temető fenntartási hozzájárulási díja:

Síremlék, kripta készítésénél alkalmanként                                              3.000,- + ÁFA