Hetvehely Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2023. (IX. 5.) önkormányzati rendelete

a szociális tüzelőanyag támogatás helyi szabályairól

Hatályos: 2023. 09. 06

Hetvehely Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2023. (IX. 5.) önkormányzati rendelete

a szociális tüzelőanyag támogatás helyi szabályairól

2023.09.06.

Hetvehely Község Önkormányzatának Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 45. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország 2023. évi központi költségvetéséről szóló 2022. évi XXV. törvény 3. számú mellékletének 2.2.1. pont szerinti települési önkormányzatok szociális célú tüzelőanyag vásárláshoz kapcsolódó támogatása jogcím szerint a belügyminiszter által hirdetett pályázaton elnyert támogatás igénylésének feltételei szabályozása érdekében a következőket rendeli el:

A rendelet célja, hatálya

1. § (1) A települési önkormányzatok szociális célú tüzelőanyag vásárláshoz kapcsolódó kiegészítő támogatására kiírt pályázat alapján a központi költségvetés 48 erdei m3 szociális tűzifa támogatást biztosított Hetvehely Község Önkormányzata számára.

(2) E rendelet célja, hogy a Hetvehely településen élők részére támogatást nyújtson szociális rászorultság alapján. Tekintettel a törvényi felhatalmazásra meghatározza a természetben szociális ellátásként nyújtott egyszeri tüzelőanyag juttatás jogosultsági feltételeit, és az igénylés, odaítélés menetét.

(3) E rendelet hatálya kiterjed Hetvehely község közigazgatási területén életvitelszerűen lakó és ott lakcímmel rendelkező állampolgárokra.

A támogatás feltételei

2. § (1) Az önkormányzat vissza nem térítendő természetbeni támogatást, tüzelőanyagot nyújthat annak a személynek, aki a kérelem benyújtásának időpontjában:

a) Települési lakásfenntartási támogatásra jogosult, vagy

b) Aktív korúak ellátására jogosult, vagy

c) Időskorúak járadékára jogosult, vagy

d) Halmozottan hátrányos helyzetű gyermeket nevelő családban él, vagy

e) Családjában három vagy több gyermeket nevel, vagy

f) 65 év feletti egyedül élő személy, vagy

g) Családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap összegének 200 %-át, egyszemélyes háztartás esetén 300 %-át.

(2) A tűzifa támogatás ugyanazon lakott ingatlanra csak egy jogosultnak állapítható meg, függetlenül a lakásban élő személyek és a háztartások számától. Amennyiben egy ingatlanról több kérelem érkezik, az elbírálás a kérelem beérkezésének sorrendjében történik.

(3) Az üresen álló, nem lakott ingatlanra, amelyben életvitelszerűen senki sem él, a támogatás nem kérhető.

A támogatás igénylése, kiosztása

3. § (1) A támogatás megállapítása iránti eljárás kérelemre indul.

(2) A kérelmeket 2023. szeptember 20. napjáig lehet benyújtani a Képviselő-testülethez.

(3) A kérelmek elbírálása a képviselő-testület hatáskörébe tartozik, aki a támogatásról legkésőbb 2023. szeptember 30. napjáig dönt. Háztartásonként legfeljebb 5 m3 tűzifa juttatható.

(4) A döntést követő 10 munkanapon belül a polgármester gondoskodik a tűzifa kiszállításáról.

(5) A jogosulttól a szociális tűzifa juttatásért, valamint annak szállítási költségeiért a önkormányzat ellenszolgáltatást nem kér.

(6) A tűzifa átvételét a jogosult átvételi elismervény aláírásával igazolja.

(7) A támogatás forrása az Önkormányzat számára megállapított 1.280.160,-Ft támogatás, valamint a 2000 Ft/erdei m3 + áfa önrész. A forrás felhasználását követően benyújtott kérelmeket - függetlenül attól, hogy azok a 2. § meghatározott feltételeknek megfelelnek-e - el kell utasítani.

Záró rendelkezések

4. § Ez a rendelet 2023. szeptember 6-án lép hatályba, és 2024. április 30-án hatályát veszti.