Magyarszék Község Önkormányzat képviselőtestületének 9/2018 (V.30..) önkormányzati rendelete

a közösségépítéshez, közösségi tevékenységhez kapcsolódó ösztöndíjról

Hatályos: 2018. 06. 01- 2018. 09. 26

Magyarszék Község Önkormányzata Képviselőtestülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában és a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 10. § (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el.

A rendelet hatálya

  1. §

A rendelet hatálya Magyarszéken lakcímmel rendelkező középiskolai, nappali képzési rendszerű oktatásban részt vevő tanulóra terjed ki.


Az ösztöndíj támogatásra való jogosultság feltételei és a támogatás mértéke

2. §

  1. Ösztöndíjban részesülhet az a szakközépiskolai, szakgimnáziumi vagy gimnáziumi tanuló, aki tanulmányait az általános iskolát követően 9-13. évfolyamon folytatja.
  2. Az ösztöndíj támogatásban a tanuló a szeptember 1. és június 30. közötti 10 hónap időtartamban részesül.

3.§

Az ösztöndíj támogatás mértéke az előző évfolyam eredményes befejezése alapján kerül megállapításra a 2. § (2) bekezdésében írt időszakra, havi rendszereséggel 1.000.-forinttól 5.000.-forintig terjedő mértékben.


A támogatás igénylése

4. §

(1)Az ösztöndíj támogatás iránti kérelem benyújtására vonatkozó felhívást Magyarszék Község Önkormányzat Képviselőtestülete által átruházott hatáskörben Magyarszék Község Polgármestere minden év szeptember 1-ig, legalább a helyben szokásos módon és az önkormányzat weblapján közzéteszi.

(2)A felhívásnak tartalmaznia kell:

a.) a pályázat benyújtásának határidejét, módját,

b.) az ösztöndíj havi összegét a rendeletben meghatározottak szerint,

c.) a pályázatok elbírálásának határidejét és rendjét a rendeletben meghatározottak szerint.

(3).A támogatás iránti kérelem beadási határideje szeptember 15. napja.A kérelmet Magyarszék Község Polgármesteréhez kell benyújtani.

(4)Magyarszék Község Polgármestere az általános közigazgatási rendtartásról szóló 2016. évi CL. törvény szabályai alapján Magyarszék Község Önkormányzat Képviselőtestülete által átruházott hatáskörben, de a jelen rendeletben előírtak szerint dönt az ösztöndíj támogatásról és az ösztöndíj mértékéről.

(5)A kérelmet a rendelet melléklete szerinti nyomtatványon kell benyújtani. A kérelemhez mellékelni kell a kérelem beadását megelőző tanév tanulmányi eredményét tartalmazó tanév végi bizonyítvány másolatát.

(6)A pályázat elbírálásra vonatkozó döntésről a támogatásban részesülő tanulót, annak szülőjét (törvényes képviselőjét), továbbá a támogatott diák iskolájának igazgatóját is értesíteni kell.

(7).Az ösztöndíj támogatást a tanuló választása alapján a tanuló nevére szóló bankszámlára történő átutalással vagy lakcímére történő kiutalással fizethető ki. Az ösztöndíj támogatás első 2 havi összege november 15-ig, egy összegben kerül átutalásra, kifizetésre. A további hónapokban az átutalás, kifizetés határideje a tárgyhót követő hónap 15. napja.

(8) Az ösztöndíj kizárólag aktív tanulói jogviszony időtartama alatt folyósítható.


Az ösztöndíj támogatás szünetelése, illetve megszűnése

5. §

(1) Az ösztöndíj támogatásra való jogosultság szünetel:

a) abban a hónapban, melyben a tanulónak igazolatlan órája volt (azzal, hogy az elméleti és a gyakorlati igazolatlan hiányzások óraszámát is figyelembe kell venni),

b)a tanév végi elégtelen tanulmányi eredményt (ha egy vagy több tantárgyból javítóvizsgára utalták a tanulót) követő félévben.

(2) Az ösztöndíj támogatásra való jogosultság megszűnik:

a) a tanulói jogviszony megszűnésével,

b) a szorgalmi időszak lezárultával (minden év június hó 30. nappal),

c) a tanuló ezirányú, írásban benyújtott kérésére,

d) a tanulónak a nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény 58. § (4) bekezdés pontjában meghatározott jogerős fegyelmi büntetésben való részesítésekor.

(3) A tanuló köteles a jogosulatlanul igénybe vett ösztöndíjat a jegybanki alapkamat kétszeres mértékének megfelelő kamattal növelten visszafizetni Támogató részére

(4)    Az ösztöndíj támogatásban részesülő tanuló szülője vagy törvényes képviselője a tárgyhót követő hónap 8. napjáig írásban tájékoztatja Magyarszék Község Polgármesterét az (1) bekezdésben meghatározott, az ösztöndíj támogatásra való jogosultság szüneteltetését megalapozó tényekről, amely alapján a polgármester dönt az ösztöndíj szüneteltetéséről.


Záró rendelkezések

6. §

       A rendelet 2018. június 1-jén lép hatályba.





            Kárpáti Jenő                                                                            Dr. Sitkei Lukács

            polgármester                                                                                   jegyző









Kihirdetve: 2018. május 30-án!