Almamellék Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2010. (XI. 25.) önkormányzati rendelete

az idegenforgalmi adóról

Hatályos: 2011. 01. 01

Almamellék Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2010. (XI. 25.) önkormányzati rendelete

az idegenforgalmi adóról

2011.01.01.

Almamellék községi Önkormányzat Képviselőtestülete a helyi adókról szóló többször módosított 1990. évi C. Törvény (továbbiakban: Htv.) 1. §.(1) bekezdésében az 5. §- 6. §-aiban valamint a 43. §-ában kapott felhatalmazása alapján az idegenforgalom növekedésével együtt járó igények kielégítéséhez szükséges anyagi eszközök biztosításának elősegítésére a következő rendeletet alkotja:

A rendelet hatálya

1. § A rendelet hatálya Almamellék települési Önkormányzat illetékességi területére terjed ki.

Adókötelezettség, az adó alanya

2. § Adókötelezettség terheli azt a magánszemélyt:

a) aki nem állandó lakosként az önkormányzat illetékességi területén legalább egy vendégéjszakát eltölt,

b) aki az önkormányzat illetékességi területén olyan üdülésre, pihenésre alkalmas épületnek a Htv. 12. §-ban meghatározottak szerinti tulajdonosa, amely nem minősül lakásnak.

Adómentesség

3. § (1) A 2.§ a) pontja alatti adókötelezettség alól mentesek az 1990. évi C. törvényben felsorolt törvényi mentességen kívül az önkormányzat illetékességi területén állandó vagy tartózkodási hellyel rendelkező lakosok hozzátartozói.

Az adó alapja

4. § A 2.§ a) pontja szerint adókötelezettség estén a megkezdett vendégéjszakák száma.

Az adó mértéke

5. § Az adó mértéke a Htv. 33.§ a) pontja alapján személyenként és vendégéjszakánként 300 Ft.

Eljárási szabályok

6. § (1) Az adót a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény 34.§ (1) bekezdésében meghatározottak kötelesek beszedni, azzal, hogy az adóbeszedésre kötelezett adózó bizonylatot tartozik adni adó megfizetéséről vendégének, továbbá köteles az általa beszedett adóról az adó alapjának és összegének megállapítására alkalmas nyilvántartást vezetni.

(2) Az adóbeszedéssel megfizetett adót az adóbeszedésre kötelezett havonkénti bevallás alapján a tárgyhót követő hónap 15 napjáig tartozik az adóhatósághoz befizetni.

(3) Az adóberszedésre kötelezettnek az adóhatósághoz e rendelet 1. sz. mellékletel szerinti bevallási nyomtatványon kell a bevallást megtennie.

Záró rendelkezések

7. § (1) Az e rendeletben nem szabályozott kérdésekben a –többször módosított- helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény és az adózás rendjéről szóló –többször módosított- 2003. évi XCII. törvény rendelkezéseit kell alkalmazni.

(2) E rendelet 2011. január.1. napján lép hatályba, ezzel egyidejúleg 20/2007(XII.20.) önkormányzati rendelet hatályát veszti.

(3) A rendelet kihirdetésérő a körjegyző az SZMSZ-ben foglaltak szerint gondoskodik.

1. melléklet a 10/2010. (XI. 25.) önkormányzati rendelethez