Almamellék Községi Önkormányzat Képviselőtestületének 2/2019(II.15..) önkormányzati rendelete

az Almamellék község területén biztosított települési támogatásokról szóló 4/2016.(III.4.) önkormányzati rendeletének (a továbbiakban: rendelet) módosításáról.

Hatályos: 2019. 02. 16- 2019. 02. 16

1.§ A rendelet – lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viseléséhez nyújtható települési támogatásra (lakásfenntartási támogatás) vonatkozó - 11.§ (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„ (2) Lakásfenntartási támogatás annak a szociálisan rászoruló személynek nyújtható, akinek a háztartásában az egy főre jutó havi nettó jövedelem nem haladja meg

a, a 60.000 Ft - ot,

b, egyedül élő, vagy gyermekét egyedül nevelő kérelmező esetén a 70.000 Ft - ot. „


2.§ A rendelet – rendkívüli települési támogatásra összegére vonatkozó - 18.§ (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„ (1) A 17.§ a) és c) pontja szerinti jogcímen megállapított rendkívüli települési támogatás összegét az eset körülményeinek mérlegelésével a polgármester határozza meg. „


3.§ A rendelet – iskolai tanulmányokhoz nyújtható települési támogatásra vonatkozó – 20.§ (2), (3) és (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„ (2) A támogatás időtartama 10 hónap (januártól júniusig + szeptembertől decemberig), összege 2019. január 1. napjától havi 5.000 Ft / tanuló.

(2a) Ha a tanuló legalább 4,5 – ös tanulmányi átlagot ér el, akkor a támogatás összege 2019. január 1. napjától további havi 5.000 Ft / tanuló.  

(3) A támogatás iránti kérelmek benyújtási határideje január 20 – a és szeptember 20 - a. A kérelemhez mellékelni kell a tanintézmény igazolását a tanulói jogviszony fennállásáról. A (2a) bekezdés esetén a tanulmányi eredményről kiállított igazolást, vagy a félévi, évvégi bizonyítvány másolatát kell csatolni.

(4) A januárban benyújtott kérelem esetén – a (2a) bekezdés szerinti támogatás kivételével - a támogatás megállapítható a tárgyév december hónapjáig azzal, hogy szeptember 20 – áig a jogviszony igazolást a támogatás továbbfolyósításához be kell nyújtani az önkormányzathoz. A (2a) bekezdés szerinti támogatás tanulmányi félévekre állapítható meg. „


4.§ A rendelet 22. § - ában szabályozott születési támogatás összege 2019. január 1. napja után benyújtott kérelmek esetén 50.000 Ft.


5.§ A rendelet 23.§ - ában szabályozott temetési támogatás összege 2019. január 1. napja után benyújtott kérelmek esetén 50.000 Ft.


6.§ A rendelet III. fejezete az alábbiak szerint kiegészül a 14. A gyermekétkeztetés térítési díjához nyújtható támogatás címmel, amely a 33.§ - ban kap szabályozást:


„ 26.§ (1) A térítési díjhoz nyújtható támogatást azon szülők kérelmezhetik, amely családokban az óvodai nevelésben részesülő és az általános iskolai nappali rendszerű oktatásban részt vevő gyermek a Gyvt. szerinti ingyenes, vagy kedvezményes étkeztetésre nem jogosult. A támogatás az óvoda nyitvatartási napjain és a tanítási napokon igénybe vett étkezés után állapítható meg.

(2) A támogatás formája: A gyermek által igénybevett étkezés térítési díjának összegét az önkormányzat az ellátó intézmény részére megfizeti.

(3) A támogatást 2019. január 1. napjától kezdődően lehet igénybe venni, ehhez az szükséges, hogy a formanyomtatványt kitöltve, aláírva legkésőbb 2019. március 31 – éig a szülő megküldje az önkormányzat részére. A határidő elmulasztása esetén a támogatás a kérelem önkormányzathoz történt megérkezése napjától állapítható meg.

(4) A formanyomtatványon a támogatás igénylésének indokolásánál különösen a következő körülményekről kell nyilatkozni: Tartósan beteg, vagy súlyosan fogyatékos gyermeket nevelek, egyedülálló szülő vagyok, minimálbér, illetve garantált bérminimum szerinti jövedelemmel rendelkezem, egyéb ok pl: a szülő egészségi állapotának változása, keresőképtelensége, átmeneti, vagy tartós jövedelemcsökkenése, az Szt. szerinti közeli hozzátartozó eltartását jelentő többletköltségek, a felsorolás csak példálózó jellegű, az indokok a család élethelyzetétől függően változhatnak.


7.§ A rendelet III. fejezete az alábbiak szerint kiegészül a 15. A gyógyszerkiadásokhoz nyújtható támogatás címmel, amely a 34.§ - ban kap szabályozást:


„ 34.§ (1) A gyógyszerkiadásokhoz nyújtható támogatást azok igényelhetik, akiknek a havi rendszeres gyógyszerköltsége meghaladja a 10.000 Ft – ot.

(2) A támogatás összege évente egy alkalommal 10.000 Ft, amelyet a támogatási kérelem elbírálását követően 5 napon belül ki kell fizetni.

(3) A kérelemhez mellékelni kell a havi gyógyszerköltségről névre szólóan kiállított gyógyszertári igazolást / blokkot. Az alanyi jogú települési támogatás iránti kérelem II. pontjában „ A települési támogatást a gyógyszerköltségeimre tekintettel kérelmezem. „ indokot kell feltüntetni. „


8.§ (1) A rendelet záró rendelkezések számozása 35.§ - ra változik.


(2) Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba és az azt követő napon hatályát veszti.


Kelt: Almamellék, 2019. február 12.




           Szilágyiné Kadiró Erika

                    polgármester

                                  dr. Kontra Krisztián

                                   jegyző




Záradék:


Kihirdetve: 2019. február 15 – én.




      dr. Kontra Krisztián

                  jegyző

Mellékletek