Almamellék Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2024. (II. 14.) önkormányzati rendeletének indokolása

az önkormányzat 2024. évi költségvetéséről

Hatályos: 2024. 02. 15

Almamellék Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2024. (II. 14.) önkormányzati rendeletének indokolása

2024.02.15.
az önkormányzat 2024. évi költségvetéséről
Végső előterjesztői indokolás
A jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény 18. §-ában foglaltak szerint eljárva az Almamellék Községi Önkormányzat képviselő-testületének az önkormányzat 2024. évi költségvetéséről szóló 1/2024. (II.14.) önkormányzati rendeletét az alábbiak szerint indokolom.
Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 24. §-a szerint ugyanezen törvény 23. § (2) bekezdése szerinti költségvetési rendelet-tervezetet a polgármester február 15-ig nyújtja be a képviselő- testületnek. A költségvetés összeállításának részletes szabályait az államháztartásról szóló törvény végrehajtásáról szóló 368/2011. (XII.31.) Korm. rendelet, a finanszírozás rendjét és az állami hozzájárulás mértékét a központi költségvetésről szóló törvény határozza meg.
Az önkormányzat költségvetése tartalmazza a költségvetési bevételi előirányzatokat és kiadási előirányzatokat ezen kívül a működési bevételek és működési kiadások felhalmozási bevételek és kiadások kiemelt előirányzatok, valamint kötelező feladatok, önként vállalt feladatok és államigazgatási feladatok bontásban.
A költségvetési rendeletnek tartalmaznia kell a fentieken kívül az önkormányzat által irányított (fenntartott) költségvetési szervek költségvetési bevételi előirányzatait és költségvetési kiadási előirányzatait, kiemelt előirányzatokat, valamint kötelező feladatokat, önként feladatokat és az államigazgatási feladatokat.
A költségvetési rendeletnek tartalmaznia kell még a költségvetési egyenleg összegét, működési bevételek - kiadások egyenlegét és felhalmozási bevételek- kiadások egyenlegét.
A költségvetési rendelet költségvetési hiányt nem tartalmaz.
Az önkormányzat költségvetési rendelete külön tartalmazza a éves költségvetés végrehajtásával kapcsolatos hatásköröket, valamint a finanszírozási bevételekkel - kiadásokkal kapcsolatos hatásköröket.