Drávafok Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2013. (II.14.) önkormányzati rendelete

Drávafok Község Önkormányzatának 2013.évi költségvetéséről

Hatályos: 2013. 02. 14- 2013. 09. 15

Drávafok Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2013. (II.14.) önkormányzati rendelete

Drávafok Község Önkormányzatának 2013.évi költségvetéséről

2013.02.14.

Drávafok Község Önkormányzat Képviselő-testülete a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011.évi CLXXXIX. törvény (Mötv.) 143. § (4) bekezdés b) és h) pontjaiban, valamint az államháztartásról szóló 2011.évi CXCV. törvény (Áht.) 23. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján az Alaptörvény 32.cikk (1) bekezdés a) és f) pontjaiban meghatározott feladatkörében el járva ... Község Önkormányzatának 2013.évi költségvetéséről és annak végrehajtására vonatkozó szabályokról az alábbi rendeletet (továbbiakban: Rendelet) alkotja:

A rendelet hatálya

1. § A rendelet hatálya Képviselő-testületre és az önkormányzat felügyelete alá tartozó intézményekre terjed ki.

2. § A címrendet az 1 számú mellékletben foglaltak szerint állapítja meg.

I.

A költségvetés bevételeinek és kiadásainak főösszege, költségvetési egyenleg

3. § (1) A Képviselő-testület az önkormányzat 2013. évi költségvetése költségvetési bevételeit 135.493 ezer Ft-ban,

költségvetési kiadásait
költségvetési bevételek és kiadások egyenlegét bevételi főösszegét
kiadási főösszegét állapítja meg.
159.745 ezer Ft-ban,
- 24.252 ezer Ft-ban, 159.745 ezer Ft-ban,
159.745 ezer Ft-ban
(2) A Képviselő-testület az (1) bekezdés szerinti -24.252 ezer Ft összegű költségvetési bevételek és kiadások egyenlegét az előző évben képződött 24.252 ezer Ft összegű pénzmaradvány igénybevételé vel finanszírozza.
(3) Az (1) bekezdés szerinti bevételi és kiadási főösszeg mérlegét működési és felhalmozási cél szerint a 2. számú melléklet szerint határozza meg.

II.

Az önkormányzat költségvetési bevételei

4. § (1) Az önkormányzat költségvetési bevételeit forrásonként, pénzforgalmi és finanszírozási célú bontásban a 2/a. számú melléklet szerint határozza meg.

(2) Az önkormányzat képviselő-testülete által meghatározott a 3. § (1) bekezdésében megállapított bevételi főösszeg címenkénti megbontását a 3/a. sz. melléklet tartalmazza.

5. § A Képviselő-testület a működési bevételek összegét 122.392 ezer Ft-ban, a felhalmozási bevételek összegét 13.101 ezer Ft-ban, valamint finanszírozási bevételei összegét pedig 24.252 ezer Ft-ban álla pítja meg.

III.

Az önkormányzat költségvetési kiadásai

6. § (1) Az önkormányzat a költségvetési kiadási előirányzatait a következők szerint határozza meg: a működési kiadások előirányzata összesen: 134.602 ezer Ft,

ebből:
• a személyi jellegű kiadások: 53.657 ezer Ft,
• a munkaadókat terhelő járulékok: 9.138 ezer Ft,
• a dologi jellegű kiadások: 50.964 ezer Ft,
• a társad.szoc.pol.jutt. és az ellátottak pénzb.jutt. 15.671 ezer Ft,
• a speciális célú(pénzeszköz átadás, kölcsön) támogatások: 5.172 ezer Ft, a felhalmozási kiadások előirányzata összesen:.......................................................... 25.143 ezer Ft,
• a beruházási kiadások: 23.845 ezer Ft,
• a felújítási kiadások: 1.298 ezer Ft,
• az egyéb felhalmozási kiadásokat,támogatások: 0 ezer Ft, finanszírozási kiadások előirányzata összesen: 0 ezer Ft,
• működési célú hitel,kölcsön visszafizetés: 0 ezer Ft,
• fejlesztési célú hitel,kölcsön visszafizetés:...................................... 0 ezer Ft,
a tartalék előirányzata összesen: 0 ezer Ft.
(2) Az. önkormányzat költségvetési kiadásait forrásonként, pénzforgalmi és finanszírozási célú bontás ban a 2/b. számú melléklet szerint határozza meg.
(3) Az önkormányzat képviselő-testülete által meghatározott a 3. § (1) bekezdésében megállapított kiadási főösszeg címenkénti megbontását a 3/b. sz. melléklet szerint állapítja meg.

8. § A Képviselő-testület a 2013.évi költségvetés címek szerinti kiadási és bevételi előirányzatait, kö telező, önként vállalt, valamint állami (államigazgatási) feladatok szerinti bontásban a 3/c. számú mel léklet szerint fogadja el.

9. § A Képviselő-testület a felhalmozási feladatokat célonként a 4.számú melléklet szerint hagyja jóvá.

IV.

Általános és céltartalékok

10. § (1) A Képviselő-testület az önkormányzat általános tartalékát O e Ft összegben, működési céltar talékát 0 e Ft , valamint a felhalmozási céltartalékát 0 e Ft összegben állapítja meg. A céltartalék fel adatonkénti részletezését a költségvetési rendelet 5.számú mellékletében foglaltak szerint fogadja el.

(2) A Képviselő-testület az általános tartalék felhasználásáról történő döntést a polgármester hatáskö rébe ruházza át.

(3) A (2) bekezdésben foglaltak alapján hozott döntésekről a Rendelet módosításával egyidejűleg a képviselő-testületnek be kell számolni.

V.

Költségvetési létszámkeret

11. § A Képviselő-testület az önkormányzat összesített létszámkeretét biak szerint:

48 főben állapítja meg az aláb-
l Intézmény:
az önkom1ányzat szakfeladatai:
- ebből közfoglalkoztatott (éves átlaglétszám):
6 fő, ebből O fő részmunkaidőben foglalkoztatott: 42 fő
40/ő
VI.
Több éves kihatással járó feladatok

12. § (1) A Képviselő-testület a több éves kihatással járó feladatok előirányzatait éves bontásban a 6. sz. melléklet szerint fogadja el azzal, hogy a későbbi éves előirányzatait véglegesen az adott évi költ ségvetés elfogadásakor állapítja meg.

(2) Az (1) bekezdésben a későbbi évekre jóváhagyott előirányzatokon belül a polgármester kötelezett séget vállalhat.

(3) Az önkormányzat adósságállományát, kezesség -és garancia vállalását lejárat, hitelezők és célok szerinti részletezésben, valamint az adott kölcsönök állományának lejárat szerinti bontásban a 7. sz. melléklet tartalmazza.

(4) Az Önkormányzat a költségvetési évet követő két év várható előirányzatait, valamint a költségve tési év folyamatait és áthúzódó hatásait - a gazdasági előrejelzéseket figyelembe véve - a 8. számú melléklet szerint állapítja meg.

VII.

Európai Uniós projektek

13. § Az Európai Uniós támogatással megvalósuló projektek bevételeit, kiadásait, valamint az önkor mányzaton kívüli ilyen projektekhez történő hozzájárulásokat a 9. sz. melléklet tartalmazza.

VIII.

Közvetett támogatások

14. § A Képviselő-testület a közvetett támogatásokat, azok jellege, mértéke, összege, illetőleg ked vezményezettje szerinti részletezettséggel a 10. sz. melléklet szerint hagyja jóvá.

IX.

Előirányzat felhasználás

15. § Az év várható bevételi és kiadási előirányzatainak teljesüléséről az előirányzat felhasználási ütemtervet a 11. számú melléklet szerint fogadja el a Képviselő-testület.

X.

2013. évi költségvetés készítésére, végrehajtására és módosítására vonatkozó szabályok

16. § . (1) A Képviselő-testület a 2013. évi költségvetéséről szóló ezen Rendeletét a központosított pót előirányzatok és a saját hatáskörű előirányzat módosítások miatt legalább negyedévenként, de legké sőbb december 31-i hatállyal dönt a költségvetési rendeletének ennek megfelelő módosításáról.

A külön nem szabályozott eseteken kívül minden költségvetést érintő döntéskor a költségvetési rende letet módosítani kell.
(3) A költségvetési szerveknél létszámnövekedést csak a képviselő-testület engedélyezhet. Az átme netileg betöltetlen álláshelyekre jutó személyi juttatások előirányzatával úgy kell gazdálkodni, hogy az álláshely az év bármely időpontjában betölthető legyen.

17. § .A Képviselő-testület a köztartozásmentes, átlátható társadalmi önszerveződések, civil közösségek részére pénzbeli támogatást nyújthat. Az önkormányzat költségvetéséből támogatott szervezetek leg később a költségvetési évet követő év március 3 l-ig kötelesek - megállapodásban foglaltak szerint - a részükre céljelleggel juttatott összegek rendeltetésszerű felhasználásáról elszámolni. A közös önkor mányzati hivatal pedig ellenőrizni köteles, hogy a felhasználás a célnak megfelelőn és jogszerűen tör tént-e. A szervezetek a költségvetési rendeletben meghatározott előirányzatot nem léphetik túl és az önkormányzati támogatásokat csak a támogatói megállapodásban, üzleti tervben rögzített feladatokra használhatják fel visszafizetési kötelezettség terhe mellett.

18. § . A költségvetés folyamatos ellenőrzését, felügyeletét a Képviselő-testület a féléves, háromnegyedéves és éves beszámoló keretében a rendelkezésre álló központi és intézményi adatok alapján végzi.

19. § . (1) Az állampolgárok élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető elemi csapás, illetőleg követ kezményeinek az elhárítása érdekében (veszélyhelyzetben) a polgármester a helyi önkormányzat költ ségvetése körében átmeneti intézkedést hozhat, amelyről a képviselő-testület legközelebbi ülésén be kell számolnia.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott jogkörben a polgármester az előirányzatok között átcsoportosí tást hajthat végre, egyes kiadási előirányzatok teljesítését felfüggesztheti, a költségvetési rendeletben nem szereplő kiadásokat is teljesíthet.

20. § Az önkormányzat az államháztartás pénzeszközei felhasználásáról, az államháztartáshoz tartozó vagyonnal történő gazdálkodással összefüggő nettó 5 millió Ft-ot elérő vagy azt meghaladó mértékű - árubeszerzésre, építési beruházására, szolgáltatás megrendelésre, vagyon-értékesítésre, vagyonhaszno sításra, vagyon vagy vagyoni értékű jog átadására, valamint koncesszióba adásra vonatkozó szerződé sek megnevezését (típusát), tárgyát, a szerződő felek nevét, szerződés értékét, a határozott időre kötött szerződés tartalmát valamint az említett adatok változásaira vonatkozó adatokat közzé teszi a helyben szokásos módon a szerződés kötést követő 60 napon belül.

XI.

Záró rendelkezések

21. § .(1) A 2013. évi költségvetés végrehajtására az e rendeletben nem szabályozott kérdésekben az államháztartásról szóló 2011.évi CXCV. törvény., valamint az államháztartási törvény végrehajtásáról szóló 368/2011.(XIl.31.) Korm. rendelet előírásai az irányadók.

(2) Jelen rendelet kihirdetése napján lép hatályba, rendelkezéseit azonban a 2013. költségvetési évre, 2013. január 01-től alkalmazni kell.

(3) A rendelet kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.