Drávafok Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2015(II.18.) önkormányzati rendelete

Drávafok Község Önkormányzatának 2015.évi költségvetéséről

Hatályos: 2015. 02. 18- 2015. 09. 24

Drávafok Község Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32.cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32.cikk (1) bekezdés f) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a követezőket rendeli el:

1. § A rendelet hatálya

(1) A költségvetésről szóló rendelet (továbbiakban:Rendelet) hatálya a képviselő-testületre, annak bizottságaira, a közös önkormányzati hivatalra és az önkormányzat irányítása alá tartozó költségvetési szervekre (intézményekre) terjed ki.


2. § A költségvetés bevételei és kiadásai

(1) A képviselő-testület az önkormányzat 2015. évi költségvetését:

121.046 E Ft

 Költségvetési bevétellel

131.127 E Ft

 Költségvetési kiadással

-10.081 -E Ft


9 731 E Ft

350 E Ft

 Költségvetési egyenleggel

  

- ebből működési,

   - felhalmozási

állapítja meg.


(2) Az (1) bekezdésben megállapított költségvetési bevételek forrásonkénti, a költségvetési kiadások jogcímenkénti megoszlását önkormányzati szinten, továbbá a finanszírozási bevételeket és kiadásokat a rendelet 1.1. melléklete alapján határozza meg a képviselő-testület.

(3) A bevételek és kiadások előirányzat-csoportok, kiemelt előirányzatok és azon belül kötelező feladatok, önként vállalt feladatok, állami (államigazgatási) feladatok szerinti bontásban az 1.2. melléklet szerint állapítja meg.

(4) A működési és felhalmozási bevételek és kiadások előirányzatai mérlegszerű bemutatását önkormányzati szinten a 2.1. és a 2.2. melléklet részletezi.

(5) A működési hiány belső finanszírozásának érdekében a képviselő-testület a 6.883 E Ft összegű előző év költségvetési maradványának igénybevételét, továbbá a 2.398 E Ft összegű működési hiány finanszírozása érdekében likvid hitel, illetve 800 E Ft összegű fejlesztési hitel felvételét rendeli el.


3.§. Költségvetési létszámkeret


(1) A Képviselő-testület az önkormányzat 2015.évi összesített létszámkeretét az alábbiak szerint állapítja meg: 11 fő + 50 fő közfoglalkoztatott.

4. § A költségvetés részletezése

A Képviselő-testület az önkormányzat 2015. évi költségvetését részletesen a következők szerint állapítja meg:

(1) Az Önkormányzat adósságot keletkeztető ügyletekből és kezességvállalásokból fennálló kötelezettségeit a 3. melléklet részletezi.

(2) Az Önkormányzat saját bevételeinek részletezését az adósságot keletkeztető ügyletből származó tárgyévi fizetési kötelezettség megállapításához a 4. melléklet tartalmazza.

(3) Az Önkormányzat 2015. évi adósságot keletkeztető fejlesztési céljait az 5. melléklet részletezi.

(4) Az Önkormányzat költségvetésében szereplő beruházások kiadásainak beruházásonkénti részletezését a 6. melléklet szerint határozza meg.

(5) Az Önkormányzat költségvetésében szereplő felújítások kiadásait felújításonként a 7. melléklet szerint részletezi.

(6) Az EU-s támogatással megvalósuló programokat és projekteket, valamint az önkormányzaton kívül megvalósuló projektekhez való hozzájárulást a 8. melléklet szerint hagyja jóvá.

(7) A 2. § (1) bekezdésében megállapított bevételek és kiadások önkormányzati, közös hivatali, továbbá költségvetési szervenkénti megoszlását, és az éves (engedélyezett) létszám előirányzatot és a közfoglalkoztatottak létszámát költségvetési szervenként, feladatonként a 9.1, 9.2, 9.3 mellékletek szerint határozza meg.

(8) A Képviselő-testület a több éves kihatással járó döntések számszerűsített hatásait éves bontásban, összesített célok szerint a 10. melléklet szerint hagyja jóvá.

(9) A Képviselő-testület a közvetett támogatásokat, azok jellege, mértéke, összege, illetőleg kedvezményezettje szerinti részletezettséggel a 11. melléklet szerint hagyja jóvá.

(10) A képviselő-testület az önkormányzat előirányzat-felhasználási tervét a 12. melléklet szerint hagyja jóvá.

(11) A képviselő-testület a 2015.évben céljelleggel juttatott támogatásokat a 13. melléklet szerint hagyja jóvá.

(12) A képviselő-testület a 2015.évet követő három év költségvetési bevételeit és kiadásait a 14. melléklet szerint hagyja jóvá.


5.§. Általános és céltartalékok

A Képviselő-testület általános tartalékot, illetve fejlesztési tartalékot nem állapít meg.


6. § A költségvetés végrehajtásának szabályai

(1) Az önkormányzati szintű költségvetés végrehajtásáért a polgármester, a könyvvezetéssel kapcsolatos feladatok ellátásáért a jegyző a felelős.

(2) Az Önkormányzat gazdálkodásának biztonságáért a képviselő-testület, a gazdálkodás szabályszerűségéért a polgármester felelős.

(3) A költségvetési hiány csökkentése érdekében évközben folyamatosan figyelemmel kell kísérni a kiadások csökkentésének és a bevételek növelésének lehetőségeit.

(7) Kiegészítő támogatás igényléséről a működőképességet veszélyeztető helyzet esetében a polgármester gondoskodik, külön képviselő-testületi döntés alapján.

(8) A finanszírozási bevételekkel és kiadásokkal kapcsolatos hatásköröket a Képviselő-testület gyakorolja.

7. § Az előirányzatok módosítása

(1) Az Önkormányzat bevételeinek és kiadásainak módosításáról, a kiadási előirányzatok közötti átcsoportosításról a képviselő-testület dönt.

(2) Az állampolgárok élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető elemi csapás, illetőleg következményeinek az elhárítása érdekében (veszélyhelyzetben) a polgármester a helyi önkormányzat költségvetése körében átmeneti intézkedést hozhat, amelyről a képviselő-testület legközelebbi ülésén be kell számolnia.

(3) A (2) bekezdésben meghatározott jogkörben a polgármester az előirányzatok között átcsoportosítást hajthat végre, egyes kiadási előirányzatok teljesítését felfüggesztheti, a költségvetési rendeletben nem szereplő kiadásokat is teljesíthet. Az átruházott hatáskörű előirányzat-módosítási jogkör 2015. december 31-ig gyakorolható.

(4) A képviselő-testület a jóváhagyott kiadási előirányzatok közötti átcsoportosítás jogát – a (2) bekezdésben foglaltakat kivéve - minden esetben fenntartja magának.

(5) A költségvetési szerv a költségvetése kiemelt előirányzatai és a kiemelt előirányzaton belüli rovatok között átcsoportosítást hajthat végre.

(6) A képviselő-testület a költségvetési rendelet 6. § (4) és (5) bekezdés szerinti előirányzat-módosítás, előirányzat-átcsoportosítás átvezetéseként - az első negyedév kivételével - negyedévenként, de legkésőbb az éves költségvetési beszámoló elkészítésének határidejéig, december 31-ei hatállyal módosítja a költségvetési rendeletét. Ha év közben az Országgyűlés a hozzájárulások, támogatások előirányzatait zárolja, azokat csökkenti, törli, az intézkedés kihirdetését követően haladéktalanul a képviselő-testület elé kell terjeszteni a költségvetési rendelet módosítását.

(7) Amennyiben az önkormányzat év közben a költségvetési rendelet készítésekor nem ismert többletbevételhez jut, vagy bevételei a tervezettől elmaradnak, arról a polgármester a képviselő-testületet tájékoztatja.

(8) A képviselő-testület által jóváhagyott kiemelt előirányzatokat valamennyi költségvetési szerv köteles betartani. Az előirányzat túllépés fegyelmi felelősséget von maga után.

8. § A gazdálkodás szabályai

(1) A képviselő-testület a köztartozásmentes, átlátható társadalmi önszerveződések, civil közösségek részére pénzbeli támogatást nyújthat. Az önkormányzat költségvetéséből támogatott szervezetek legkésőbb a költségvetési évet követő év március 31-ig kötelesek – megállapodásban foglaltak szerint - a részükre céljelleggel juttatott összegek rendeltetésszerű felhasználásáról elszámolni. A közös önkormányzati hivatal pedig ellenőrizni köteles, hogy a felhasználás a célnak megfelelőn és jogszerűen történt-e. A szervezetek a költségvetési rendeletben meghatározott előirányzatot nem léphetik túl és az önkormányzati támogatásokat csak a támogatói megállapodásban, üzleti tervben rögzített feladatokra használhatják fel visszafizetési kötelezettség terhe mellett.


(2) Az önkormányzat költségvetési rendeletében jóváhagyott beruházások, felújítások lebonyolítása a közbeszerzési törvény, valamint az önkormányzat beruházási szabályzatának előírásai szerint történhet.

(3) A költségvetés folyamatos ellenőrzését, felügyeletét a képviselő-testület a féléves, és éves beszámoló keretében a rendelkezésre álló központi és intézményi adatok alapján végzi.

9. § Az intézményi gazdálkodás szabályai

(1) A költségvetési szervnek a jóváhagyott éves költségvetés alapján, a vonatkozó jogszabályokban, valamint az alapító okiratukban meghatározott követelmények és feltételek érvényesítésével kell működnie és gazdálkodnia a gazdaságosságra, a hatékonyságra és az eredményességre vonatkozó előírások, a gazdálkodási, számviteli szabályok maradéktalan betartása és az ellenőrizhetőség szempontjainak biztosítása mellett.


(2) A képviselő-testület felhatalmazza az önkormányzati költségvetési szervet a költségvetésben előírt bevételek beszedésére és a jóváhagyott kiadások teljesítésére.

(3) A költségvetési szerv a képviselő-testület által jóváhagyott költségvetés fő összegét és a kiemelt előirányzatokat köteles betartani.


(4) A költségvetési szervnél létszámnövekedést csak a képviselő-testület engedélyezhet. Az átmenetileg betöltetlen álláshelyekre jutó személyi juttatások előirányzatával úgy kell gazdálkodni, hogy az álláshely az év bármely időpontjában betölthető legyen.


(5) A költségvetési szerv részére a finanszírozást az önkormányzat a nettó finanszírozási rendszer szabályai szerint havi ütemezésben, de a kiadások és a költségvetési bankszámla egyenleg ismeretében bocsátja rendelkezésre a fenntartó társuláson keresztül. Az intézmény finanszírozása az intézmény által elkészített likviditási terv alapján történik.

(6) A költségvetési szervet megillető, meghatározott célra kapott állami támogatás, valamint a működési célú bevétel az összeg címzettjének – a számlára érkezést követően – továbbutalható.


(7) A költségvetési szerv 2015. évi költségvetési előirányzatai a Rendeletben meghatározottakhoz képest változhatnak a képviselő-testület évközi döntése értelmében : a jóváhagyott bevételi előirányzatain felüli többletbevétel, a felülvizsgált és a jóváhagyott előző évi pénzmaradvány összegével, továbbá a tartalékok, központilag kezelt működési és felhalmozási kiadások felosztásával biztosított pótelőirányzatok összegével.

(8) A költségvetési szerv előirányzat-módosítási hatáskörében bevételi és kiadási előirányzatának főösszegét, a kiemelt előirányzatokat és a megfelelő részelőirányzatokat felemelheti az előző évi pénzmaradványából a képviselő-testület jóváhagyása után.

(9) Intézményi működési bevételi többlet felhalmozási célra történő felhasználása csak akkor engedélyezhető, ha az intézmény vezetője nyilatkozik, hogy az év folyamán működési többletigénye nem lesz.

(10) A költségvetési szerv a saját költségvetésében olyan felhalmozási kiadásokat, amelyek a tárgyévben, vagy a következő években működési többlettel járnak, kizárólag a képviselő-testület előzetes engedélyével teljesíthet.

(11) A költségvetési szervek a jóváhagyott kiemelt előirányzatokon belül az egyes részelőirányzatok között saját hatáskörben átcsoportosítást hajthatnak végre. Ezzel kapcsolatosan bejelentési kötelezettség az intézményt nem terheli.

(12) Amennyiben az önkormányzatnak abból származik visszafizetési kötelezettsége a 2014. évi állami támogatás elszámolása során, mert az intézmény neki felróható ok miatt téves adatot szolgáltatott a feladatmutatók felmérésekor, annak következményét - támogatás csökkentését - az adott intézmény viseli.

10. § A költségvetés végrehajtásának ellenőrzése

(1) Az önkormányzati költségvetési szervek ellenőrzése a belső kontrollrendszer keretében valósul meg, melynek létrehozásáért, működtetésért és továbbfejlesztéséért az önkormányzat esetében a jegyző, az intézmények esetében az intézményvezető felelős.

(2) Az Önkormányzat a belső ellenőrzés kialakításáról független belső ellenőr útján gondoskodik. A megfelelő működtetésről és a függetlenség biztosításáról a jegyző köteles gondoskodni.


11. § Záró és vegyes rendelkezések


(1) A 2014. évi költségvetés végrehajtására az e Rendeletben nem szabályozott kérdésekben az államháztartásról szóló 2011.évi CXCV. törvény, valamint az államháztartási törvény végrehajtásáról szóló 368/2011.(XII.31.) Korm. rendelet előírásai az irányadók.

(2) Jelen Rendelet kihirdetése napján lép hatályba, rendelkezéseit azonban a 2015. költségvetési évre, 2015. január 01. napjától alkalmazni kell.

(3) A Rendelet kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.

Drávafok, 2015. február 10.




                            Pálfy Tibor                                                               Dr. Szalóky Ildikó

polgármester                                                                   jegyző






Kihirdetve:

Drávafok, 2015. február 18.


                                                                                   Dr. Szalóky Ildikó

                                           jegyző