Drávafok Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2017(VIII.25.) önkormányzati rendelete

a pénzbeli és természetbeni támogatások rendszeréről, valamint a személyes gondoskodást nyújtó szociális és gyermekjóléti ellátásokról szóló 4/2015.(III.01.) számú rendelet módosításáról

Hatályos: 2017. 08. 26- 2020. 08. 23

Drávafok Község Önkormányzata Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban: Szt.) 1. § (2) bekezdésében, 25. § (3) bekezdés b) pontjában, 26. §-ában, 32. § (3) bekezdésében, 45. §-ában, 48. § (4) bekezdésében, 92. § (1) bekezdésében, valamint a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvény (a továbbiakban: Gyvt.) 18. § (2) bekezdésében, 29. § (2) bekezdésében, 131. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján az alábbi rendeletet alkotja:


  1. §.


(1)  A 4/2015.(III.01.) számú rendelet (továbbiakban: Alaprendelet) 6. § (4) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„6.§.(4) Az önkormányzat természetbeni szociális ellátásként a következő ellátásokat biztosítja az Sztv-ben, a Gyvt-ben illetve az e rendeletben meghatározott feltételek szerint

            a) köztemetést az Sztv. 48.§-a szerint,

            b) szünidei gyermekétkeztetés,

            c) települési élelmiszercsomag,

            d) tűzifa juttatás”

(2) Az Alaprendelet 6. § (5) bekezdés b) pontja helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„b.) családsegítés a Sellyei Családsegítő és Gyermekjóléti Központ útján”


  1. §.


Az Alaprendelet a következő címmel és az alábbi 34/A. §-al egészül ki:

„Települési élelmiszercsomag


34/A.§ A Képviselő-testület az óvodás és általános iskolás gyermekek, valamint a 70. életévüket betöltöttek és az annál idősebbek részére természetbeni támogatásként – hivatalból - évente egy alkalommal élelmiszercsomagot biztosíthat, az önkormányzat költségvetési rendeletében meghatározott forrás rendelkezésre állása esetén, képviselő-testületi határozat alapján.”


3.§.


Az Alaprendelet a következő címmel és az alábbi 34/B. §-al egészül ki:

„Tűzifa juttatás


34/B.§.(1) A képviselő-testület tárgyévi költségvetésében meghatározott forrás rendelkezésre állása esetén a pályázati forrásból megvalósított szociális célú tűzifa juttatás mellett természetbeni juttatásként évente egy alkalommal települési tűzifa juttatást állapíthat meg.

(2) A juttatás mértékéről a képviselő-testület alkalmanként dönt.

(3) A juttatás feltételeire a tárgyévben hatályos szociális tűzifa juttatásról szóló önkormányzati rendeletben foglaltak irányadók és alkalmazandók.”


  1. §.


Az Alaprendelet 35.§-a előtti cím, és a 35.§. az alábbiak szerint módosul:

„Szünidei gyermekétkeztetés


35.§. (1) A képviselő-testület a szünidei gyermekétkeztetés keretében a szülő, törvényes képviselő kérelmére a déli meleg főétkezést a hátrányos helyzetű gyermek és a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő, halmozottan hátrányos helyzetű gyermek részére ingyenesen biztosítja.

(2) A települési önkormányzat a szünidei gyermekétkeztetést

a.) az óvodai nevelésben részesülő gyermekek számára az óvodai intézmény zárva tartásának időtartama alatt valamennyi munkanapon,

b) az a) pont alá nem tartozó gyermekek számára

ba) a nyári szünetben legalább 43 munkanapon, legfeljebb a nyári szünet időtartamára eső valamennyi munkanapon,

bb) az őszi, téli és tavaszi szünetben a tanév rendjéhez igazodóan szünetenként az adott tanítási szünet időtartamára eső valamennyi munkanapon megszervezi, és ennek keretén belül a szülő, törvényes képviselő kérelmének megfelelő időtartamban az adott gyermek részére biztosítja.

(3) A szünidei gyermekétkeztetés igénybevételével kapcsolatos kérelmek benyújtására vonatkozó eljárást és határidőket a képviselő-testület helyben szokásos módon évente teszi közzé.

(4) A szünidei gyermekétkeztetés igénybevételére vonatkozó kérelmet a Sellyei Közös Önkormányzati Hivatal Drávafoki Kirendeltségéhez kell benyújtani.”


  1. §.


Az Alaprendelet 40.§ -a helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„40. § A Sztv. 64.§-a szerinti családsegítés ellátási formát az önkormányzat a Sellyei Családsegítő és Gyermekjóléti Központ útján biztosítja. Az ellátás térítésmentes.”


  1. §.


Az Alaprendelet 42.§ -a helyébe az alábbi rendelkezés lép:

“42. § (1) Az önkormányzat a következő gyermekjóléti alapellátásokat biztosítja:

a) gyermekjóléti szolgáltatás

b) gyermekek napközbeni ellátása keretében: óvodai ellátást

c.) gyermekétkeztetést

(2) Az (1) bekezdés b.) és c.) pontja szerinti óvodai nevelést és gyermekétkeztetést az Önkormányzat a Drávafoki Mosoly Óvoda, illetve a Drávafoki Mosoly Óvoda konyhája keretén belül biztosítja.

(3) Az Önkormányzat az általános iskolai tanulók étkeztetését a Pécsi Református Kollégiummal kötött ellátási szerződés alapján a (2) bekezdés szerint biztosítja.

(4) Az (1) bekezdés szerinti kérelmező a személyes gondoskodás igénybevételére irányuló kérelmét a gyermekjóléti szolgáltatás esetében az intézmény vezetőjéhez illetve a 43.§ (1) c.) pontja szerinti ellátás esetén az óvodavezetőhöz illetve iskolaigazgatóhoz nyújtja be.”


  1. §.


Az Alaprendelet 45.§ (1) és (2) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:

“45. § (1) A gyermekjóléti szolgáltatás térítésmentes. Az óvodai és az iskolai gyermekétkeztetésért – jogszabályban meghatározott mentességek kivételével - térítési díjat kell fizetni.

(2) A Drávafoki Mosoly Óvoda konyhája által biztosított gyermekétkeztetés intézményi térítési díját – annak igénybevevői körére kiterjedően – a  rendelet 12. melléklete tartalmaza.”


  1. §.

Záró rendelkezések


(1) Jelen rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

(2) A Képviselő-testület elrendeli jelen rendeletnek a 4/2015. (III.01.) sz. önkormányzati rendelettel történő egységes szerkezetbe foglalását és közzétételét. Kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.


Drávafok, 2017. augusztus 15.



               Pálfy Tibor                                                                    Dr. Szalóky Ildikó

              polgármester                                                                             jegyző



A rendelet kihirdetve:

Drávafok, 2017. augusztus 25.


                                                                                                     Dr. Szalóky Ildikó

                                                                                                               jegyző