Drávafok Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2020(VIII.24.) önkormányzati rendelete

a köznevelési intézményekben biztosított gyermekétkeztetés térítési díjairól, valamint a vendégétkeztetés díjairól

Hatályos: 2022. 08. 01- 2023. 01. 31

Drávafok Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2020(VIII.24.) önkormányzati rendelete

a köznevelési intézményekben biztosított gyermekétkeztetés térítési díjairól, valamint a vendégétkeztetés díjairól

2022.08.01.

Drávafok község Önkormányzata a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvény (Gyvt.) 29. § (1) bekezdés és 151. § (2f) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (2) bekezdésében és az Mötv. 13. § (1) bekezdés 8. pontjában biztosított feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § (1) A rendelet hatálya kiterjed

a) a Drávafoki Óvodai Társulás fenntartásában működő óvodára,

b) a Drávafok község Önkormányzata közigazgatási területén a Pécsi Református Kollégium fenntartásában működő Csikesz Sándor Általános Iskolára,

c) a szociális étkezést biztosító szolgáltatókkal kötött megállapodás alapján a szolgáltatóra,

d) és a vendégétkezést igénybe vevő személyekre.

2. § (1) Drávafok község Önkormányzata, mint székhelyönkormányzat részvételével működő Drávafoki Óvodai Társulás biztosítja az általa fenntartott óvodában az intézményi gyermekétkeztetést.

(2) A Pécsi Református Kollégium fenntartásában működő Csikesz Sándor Általános Iskolával kötött szerződés alapján a Drávafoki Óvodai Társulás biztosítja Drávafok község közigazgatási területén működő egyházi fenntartású köznevelési intézményben az intézményi gyermekétkeztetést.

3. § (1) A gyermekek napközbeni ellátását biztosító intézményben (Drávafoki Mosoly Óvodában) az alapellátások keretébe tartozó szolgáltatások közül az étkeztetésért a székhely önkormányzat térítési díjat állapít meg, melynek alapja az élelmezés nyersanyagköltségének egy ellátottra jutó napi összege.

(2) Az intézményi térítési díj összegét, a nyersanyagköltséget a rendelet 1. számú melléklete tartalmazza.

(3) Az intézményi gyermekétkeztetést ingyenesen kell biztosítani a Gyvt. 21/B § (1) bekezdésében felsorolt esetekben, és a Gyvt. 21/B § (2) bekezdésében meghatározott esetekben pedig 50 %-os normatív kedvezménnyel kell biztosítani.

(4) Ha az óvodai, iskolai étkezést betegség vagy más ok miatt a jogosult nem veszi igénybe, a szülő vagy törvényes képviselő az óvodai ellátásban részesülő gyermek esetében az óvoda vezetőjének a tárgynapot megelőző napon 9 óráig köteles bejelenteni. A törvényes képviselő kérelmére a gyermek igazolt távolléte esetén az étkezést elvitellel is biztosítani kell.

(5) Az óvodai nevelési napokon az óvodában déli meleg étkezést, valamint tízórai és uzsonna formájában két kisétkezést kell biztosítani.

4. § (1) A Pécsi Református Kollégium fenntartásában működő Csikesz Sándor Általános Iskolával kötött szerződés alapján az iskolában déli meleg étkezést, valamint tízórai és uzsonna formájában két kisétkezést kell biztosítani.

(2) A Pécsi Református Kollégium fenntartásában működő Csikesz Sándor Általános Iskolával kötött szerződés alapján biztosított intézményi térítési díj összegét a rendelet 1. számú melléklete tartalmazza.

5. § (1) Vendégétkeztetés igénybevételére bárki jogosult, aki a vendégétkezés iránti igényét legalább a tárgynapot megelőző nap 9. órájáig bejelenti a Drávafoki Mosoly Óvoda konyháján, és a vendégétkezés térítési díját megfizeti. A vendégétkezés egy déli meleg étkezést jelent.

(2) A vendégebéd térítési díj összegét a rendelet 1. számú melléklete tartalmazza.

6. § (1) A szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 62. § -ában meghatározottak alapján napi egyszeri meleg étkezést biztosító szolgáltatókkal kötött szerződés alapján egyszeri meleg étkezést kell biztosítani.

(2) A szociális ebéd térítési díj összegét a rendelet 1. számú melléklete tartalmazza.

7. § A szülő (gondozó) által fizetendő személyi térítési díjat az intézmény vezetője állapítja meg, s erről az ellátás megkezdésekor, de legkésőbb az ellátás igénybevételétől számított 30 napon belül értesíti a kötelezettet.

8. § (1) Ez a rendelet 2020. szeptember 1. napján lép hatályba.

1. melléklet1

Térítési díjak

Intézményi gyermekétkeztetés

nyersanyag norma/fő

ÁFA

térítési díj/fő/nap

Óvoda

meleg ebéd, tízórai, uzsonna

449,-Ft

121,-Ft

570,-Ft

Közétkeztetési szerződés a Pécsi Református Kollégiummal

Iskola

meleg ebéd, tízórai, uzsonna

708,-Ft

192,-Ft

900,-Ft

Vendégétkezés térítési díja:

meleg ebéd 1 fő részére

708,-Ft

192,-Ft

900,-Ft

Szünidei étkeztetés térítési díja:

meleg ebéd 1 fő részére

512,-Ft

138,- Ft

650,- Ft

1

Az 1. melléklet a Drávafok Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2022. (VI. 30.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.