Felsőszentmárton Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2013. (II. 15.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat 2013.évi költségvetéséről

Hatályos: 2013. 10. 10- 2023. 05. 31

Felsőszentmárton Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2013. (II. 15.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat 2013.évi költségvetéséről

2013.10.10.

Felsőszentmárton Község Önkormányzat Képviselő-testülete az államháztartásról szóló 2011.évi CXCV. törvény(Áht.) 23. §- a és Magyarország 2013.évi központi költségvetéséről szóló 2012. évi CCIV. törvény alapján Felsőszentmárton Község Önkormányzatának 2013.évi költségvetéséről és annak végrehajtására vonatkozó szabályokról az alábbi rendeletet alkotja:

A rendelet hatálya

1. § A rendelet hatálya Képviselő-testületre és az önkormányzat felügyelete alá tartozó intézményekre terjed ki.

2. § (1) A címrendet a (2) bekezdés szerint állapítja meg. Ennek felsorolását az 1.sz. melléklet tartalmazza.

(2) Az önállóan gazdálkodó költségvetési szervként működő intézmény külön alkot egy címet. Ennek felsorolását az 1. sz. melléklet tartalmazza.

A költségvetés bevételei és kiadásai

3. § (1) 171.073 eFt bevétellel,

173.073 eFt kiadással
A kiadási előirányzaton belül:
- a működési célú kiadást 166.485 ezer Ft-ban
a személyi juttatásokat 83.126 ezer Ft-ban
a munkaadókat terhelő járulékokat 16.327ezer Ft-ban
a dologi kiadásokat 52.120 ezer Ft-ban
az ellátottak pénzbeli juttatásait 0 ezer Ft-ban
társ. Szoc.pol. jutt. 12.412 ezer Ft-ban
támogatásért. Műk. Kiadás 2.500 ezer Ft-ban
- a felhalmozási célú kiadásokat ezer Ft-ban,
a beruházási kiadásokat 4.588 ezer Ft-ban
a felújítási kiadásokat
az egyéb felhalmozási kiadásokat
- finanszírozási kiadások
- a tartalékot
a költségvetési létszámkeretet 73 főben állapítja meg az alábbiak szerint:
Önkormányzati szakfeladatai: 73
ebből: Horvát Nemzetiségi Óvoda 3 fő
Önkormányzat: 1 fő
Egészségügyi feladatok: 3fő
Közfoglalkoztatás: 60fő
Közös Hivatal 6 fő
(2) Az önkormányzat költségvetési mérlegét a 2. és 2/a. sz. melléklet tartalmazza.
(3) A költségvetési évben létrejött bevételi többlet felhasználásáról a képviselő-testület dönt. A tervezett hiány finanszírozása hitellel történik, illetőleg pályázatot kell benyújtani kiegészítő támogatás elnyerésére.

I.

Az önkormányzat bevételei

4. § A 3. §.-ban megállapított bevételi főösszeg forrásonkénti , címenkénti megbontását a 3. sz. melléklet tartalmazza.

Az önkormányzat kiadásai

6. § A Képviselő-testület 2013.évi költségvetés önállóan gazdálkodó költségvetési szervenkénti (címenkénti) kiadási – és ezen belül kiemelt – előirányzatait, valamint az intézményi támogatást a 3/a. sz. melléklet szerint állapítja meg.

7. § A Képviselő-testület az önkormányzat költségvetésében szereplő feladatok kiadásait – ezen belül kiemelt előirányzatait – (címenként) a 3/a. sz. melléklet szerint állapítja meg.

8. § A Képviselő-testület a felújítási –beruházási előirányzatokat célonként (feladatonként) a 4.sz. számú melléklet szerint hagyja jóvá. A képviselő-testület a magánszemélyek kommunális adó összegét felhalmozási forrásnak tekinti.

Általános és céltartalék

9. § A Képviselő-testület az önkormányzat általános tartalékát 0 eFt összegben , a 5. sz. mellékletben felsoroltak szerint hagyja jóvá.

10. § A Képviselő-testület az önkormányzat céltartalékát 0 eFt összegben állapítja meg.

Több éves kihatással járó feladatok

11. § (1) A Képviselő-testület a több éves kihatással járó feladatok előirányzatait éves bontásban a 6. sz. melléklet szerint fogadja el azzal, hogy a későbbi éves előirányzatait véglegesen az adott évi költségvetés elfogadásakor állapítja meg.

(2) Az (1) bekezdésben a későbbi évekre jóváhagyott előirányzatokon belül a polgármester kötelezettséget vállalhat.

Európai Uniós projektek

12. § Az Európai Uniós támogatással megvalósuló projektek bevételeit, kiadásait, valamint az önkormányzaton kívüli ilyen projektekhez történő hozzájárulásokat 7. sz. melléklet tartalmazza.

Közvetett támogatások

13. § A Képviselő-testület a közvetett támogatásokat, azok jellege, mértéke, összege, illetőleg kedvezményezettje szerinti részletezettséggel a 8. sz. melléklet szerint hagyja jóvá.

II.

A 2013. évi költségvetés végrehajtásának szabályai

14. § (1) Az év közben engedélyezett központi pótelőirányzatok felosztásáról – ha az érdemi döntést igényel – a testület dönt a polgármester előterjesztésében, a költségvetési rendelet egyidejű módosításával.

(2) Az (1) bekezdésben nem szereplő központi pótelőirányzatok miatti költségvetési rendelet módosításáról a Képviselő-testület dönt.

15. § Az év várható bevételi és kiadási előirányzatainak teljesüléséről az előirányzat felhasználási ütemtervet a 9. számú melléklet szerint fogadja el a Képviselő-testület.

16. § Az Önkormányzat a költségvetési évet követő két év várható előirányzatait, valamint a költségvetési év folyamatait és áthúzódó hatásait – a gazdasági előrejelzéseket figyelembe véve – a 10. számú melléklet szerint állapítja meg.

17. § Az önállóan gazdálkodó intézmény nettósított költségvetési támogatását a Képviselő-testület havi 1/13 szerinti (vagy az intézmény-finanszírozási terv szerinti) ütemezésben biztosítja. Ettől eltérni csak a beruházások és felújítások teljesítése esetén lehet.

18. § (1) Az állampolgárok élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető elemi csapás, illetőleg következményeinek az elhárítása érdekében (veszélyhelyzetben) a polgármester a helyi önkormányzat költségvetése körében átmeneti intézkedést hozhat, amelyről a képviselő-testület legközelebbi ülésén be kell számolnia.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott jogkörben a polgármester az előirányzatok között átcsoportosítást hajthat végre, egyes kiadási előirányzatok teljesítését felfüggesztheti, a költségvetési rendeletben nem szereplő kiadásokat is teljesíthet.

Záró rendelkezések

20. § (1) A 2013. évi költségvetés végrehajtására az e rendeletben nem szabályozott kérdésekben az államháztartásról szóló 2011.évi CXCV. törvény., valamint az államháztartási törvény végrehajtásáról szóló 368/2011.(XII.31.) Korm. rendelet előírásai az irányadók.

(2) Ez a rendelet a kihirdetés napján lép hatályba, rendelkezéseit azonban 2013.év január 1. napjától kell alkalmazni.

(3) Az átmeneti gazdálkodás adatai a költségvetési rendeletben szerepelnek.

(4) A rendelet kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.

7. melléklet