Királyegyháza Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2020.(VIII.10.) önkormányzati rendelete

„A jó tanuló, jó sportoló tanulmányi támogatás megállapításáról”

Hatályos: 2020. 08. 10

Királyegyháza Községi Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésének a) pontjában, valamint Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 10.§ (1), valamint (2) bekezdésében foglalt rendelkezés alapján az alábbiakat rendeli el:


1.§


Királyegyháza Községi Önkormányzat képviselő-testülete a tanulmányaik, sporttevékenységük során kiemelkedő teljesítményt nyújtó tanulók részére tanulmányi támogatást állapít meg, az oktatásban való részvételük támogatása céljából.


2.§


A rendelet hatálya kiterjed Királyegyháza község közigazgatási területén állandó lakóhellyel, vagy tartózkodási hellyel rendelkező, és életvitelszerűen a településen élő általános és középfokú tanulmányokat végző tanulókra, azzal a kitétellel, hogy az általános iskolai tanuló azon évet követő évben jogosult először a támogatásra, melyben érdemjeggyel értékelték a teljesítményét.


3.§


Tanulmányi támogatásra jogosult az a tanuló, aki:

a) általános iskolai, vagy középfokú tanulmányokat folytat és a kérelem benyújtásakor 21. életévét még nem töltötte be, és

b) éves tanulmányi eredménye általános iskolai tanuló esetében eléri a 4,2-es átlagot, középiskolai tanuló esetében a 4-es átlagot, vagy sporttevékenysége keretében kiemelkedő teljesítményt nyújt, és

c) vállalja, hogy azon tanulmányi évről, melyben a támogatást részére megállapították szöveges beszámolót készít, melynek benyújtási határideje az adott tanítási évet követő június 30. napja.


                                                                                     4.§


(1) A tanulmányi támogatás kérelemre állapítható meg, mely kérelem – az erre a célra rendszeresített formanyomtatványon – személyesen, vagy törvényes képviselő által nyújtható be, az adott év szeptember 15. napjáig.


(2) A formanyomtatványhoz csatolni szükséges a kérelem benyújtását megelőző tanulmányi évet lezáró bizonyítványt a kiemelkedő tanulmányi eredmény igazolására, valamint az osztályfőnök, vagy a szaktanár ajánlását; kiemelkedő sportteljesítmény igazolására szükséges benyújtani a sportegyesület vezetőjének ajánlását.



5.§


(1) A tanulmányi támogatás iránti kérelmekről adott év szeptember 30. napjáig a Képviselő-testület dönt.


(2) A tanulmányi támogatás formanyomtatványa a Rendelet 1. számú mellékletét képezi.


(3) Nem értékelhető a kérelem, ha az ahhoz csatolandó melléklet hiányzik, hiányos, vagy valótlan adatokat tartalmaz. Hiánypótlásra nincs lehetőség.


(4) Nem állapítható meg tanulmányi támogatás azon személy részére, aki az előírt beszámolási kötelezettségének határidőben nem tett eleget.


6.§


(1) A támogatás összege 5.000,-Ft/fő/hó. Az összeg tárgyhó 10. napjáig kerül megfizetésre, illetőleg adott év szeptemberére vonatkozó támogatás kifizetését adott év október 10. napjáig kell teljesíteni.


(2) A támogatások pénzügyi fedezetét az önkormányzat adott éves költségvetése terhére biztosítja.


(3) A támogatás a kérelmező, vagy törvényes képviselője bankszámlaszámára kerül átutalásra.


7.§


A Rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.



Királyegyháza, 2020. július 9.





            Nagy Beáta                                                                            dr. Nagy Andrea

            polgármester                                                                                   jegyző



Záradék:

A Rendelet 2020. augusztus 10. napján kihirdetésre került.





dr. Nagy Andrea

      jegyző

Mellékletek