Királyegyháza Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2023. (V. 26.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat tulajdonában álló lakások és helyiségek bérbeadásának rendjéről, bérleti díjáról és egyes szolgáltatásokért fizetendő díjakról

Hatályos: 2024. 01. 01

Királyegyháza Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2023. (V. 26.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat tulajdonában álló lakások és helyiségek bérbeadásának rendjéről, bérleti díjáról és egyes szolgáltatásokért fizetendő díjakról

2024.01.01.

Királyegyháza Község Önkormányzata Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdésének a) pontjában meghatározott jogalkotói hatáskörében, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 8. §. (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva, A lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvény 3. § (1) bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján a következőket rendeli el:

1. Rendelet hatálya

1. § (1) A rendelet hatálya kiterjed az Önkormányzat tulajdonában álló lakásokra, nem lakás céljára szolgáló helyiségekre, egyéb ingatlanok bérbeadására és bérleti díjainak, valamint az egyes szolgáltatásokért fizetendő díjak megállapítására.

(2) E rendelet személyi hatálya kiterjed az Önkormányzat tulajdonában álló lakásokat és nem lakás céljára szolgáló helyiségeket bármilyen jogcímen használó személyekre, szervezetekre és a szolgáltatást igénybe vevőkre.

2. § Az e rendeletben nem szabályozott kérdésekben A lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvény (továbbiakban: Ltv.) és a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény (továbbiakban Ptk.) rendelkezései az irányadók.

2. A lakások bérbeadásának jogcímei

3. § (1) Az önkormányzat tulajdonában álló lakás bérbe adható:

a) alapellátási feladatokat szolgáló, közérdekű célból, és munkavégzésre irányuló jogviszony alapján (szolgálati lakás),

b) költségelven vagy piaci alapon történős bérbeadása útján,

(2) Királyegyháza Község Önkormányzata tulajdonában álló bérlakásokat az 1. melléklet tartalmazza.

3. A lakások bérbeadásának feltételei

4. § (1) Az önkormányzat tulajdonában álló bérlakások esetében a tulajdonosi jogokat a Képviselő-testület gyakorolja.

(2) A tulajdonosi hatáskör gyakorlásából a Képviselő-testület az alábbiakat adja át a polgármesternek:

a) a Képviselő-testület határozatában foglalt feltételekkel az Önkormányzat nevében megköti a bérleti és adásvételi szerződéseket, bérbeszámítási megállapodásokat és az ezeket módosító, megszüntető szerződéseket,

b) dönt az alapellátási feladatokat szolgáló, közérdekű célból, és munkavégzésre irányuló jogviszony alapján történő bérbeadásról,

c) ellenőrzi a lakáshasználatot,

d) felszólítja a bérlőt, lakáshasználót a bérleti szerződésben a Ltv., a Ptk. és e rendeletben meghatározott kötelezettségek teljesítésére,

e) a Képviselő-testület döntésének megfelelően a jogcím nélküli lakáshasználat megszüntetése érdekében pert vagy közigazgatási eljárást indít, és végrehajtási eljárást kezdeményez,

f) nyilvántartja az önkormányzati lakásokat és helyiségeket, a lakásokról, helyiségekről és bérlőkről adatkezelést végez,

g) gyakorolja a lakásbérleti jog folytatási jogosultság elismerését, az önkormányzati lakásba történő befogadáshoz, az önkormányzati lakás albérletbe adásához való hozzájárulást

h) eljár a nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérlete ügyében,

i) pályázatot ír ki a lakások bérleti jogára,

(3) A Polgármester a (3) bekezdésben foglalt feladat- és hatásköreit a Királyegyházai Közös Önkormányzati Hivatal (a továbbiakban: Hivatal) közreműködésével gyakorolja.

(4) Az (1) bekezdésben kapott felhatalmazást a rendeletben foglalt korlátozásokkal kell ellátni a hatáskör gyakorlónak.

5. § A 4. § (2) bekezdésében rögzített tulajdonosi-bérbeadói jogokat átadás alapján gyakorló tevékenységéről a Képviselő-testületnek köteles a döntést követően beszámolni.

4. Lakás költségelven vagy piaci alapon történő bérbeadása

6. § A költségelven és a piaci alapon bérbeadható önkormányzati lakások bérbeadásáról, a bérbeadás feltételeiről a polgármester javaslatára a képviselő-testület lakásonként egyedileg hoz döntést.

7. § A bérbeadásról szóló képviselő-testületi előterjesztésnek tartalmaznia kell:

a) a lakás címét és műszaki adatait,

b) a lakbér havi összegét,

c) a bérbeadás időtartamát, ami maximum 5 év lehet,

8. § (1) A határozott idejű költségelvű vagy piaci alapú bérlakás lakásbérleti jogviszonya meghosszabbítható, ha

a) a bérlő az önkormányzat képviselő-testületének a mindenkor hatályos lakbérekről szóló rendeletében meghatározott bérleti díj megfizetését vállalja,

b) a bérlő maradéktalanul eleget tett a lakásbérleti szerződésben vállalt kötelezettségeinek,

(2) A bérlőnek a bérleti szerződés időtartamának lejártát megelőzően legalább 30 nappal korábban kell kezdeményeznie a lakásbérleti szerződés további meghosszabbítását.

(3) Az (2) bekezdésben meghatározott határidő elmulasztása jogvesztő.

(4) A bérlet időtartamának meghosszabbításáról az (1) - (2) bekezdésben meghatározott feltételek teljesülése esetén a polgármester dönt és köti meg a szerződést a bérlővel.

9. § (1) A képviselő-testület határozatában megjelölt bérlővel a polgármester az ülést követő 15 munkanapon belül szerződést köt.

(2) A bérleti szerződés időtartama határozott idejű, legfeljebb 5 év, amely a 8. § (1) bekezdésében meghatározottak szerint meghosszabbítható.

5. Lakások bérbeadása szolgálati jelleggel

10. § (1) Lakás szolgálati jelleggel annak adható bérbe, aki

a) az önkormányzat polgármesteri hivatalával köztisztviselői jogviszonyban áll,

b) az önkormányzat intézményénél vagy az önkormányzat alapfeladatát ellátó szolgáltatásban közalkalmazottként vagy egyéb munkaviszonyban, vállalkozó orvosként közérdekű feladatot ellátó orvosként a településen vagy körzetében dolgozik.

(2) Lakás szolgálati jelleggel csak köztisztviselői vagy közalkalmazotti jogviszonyban álló, valamint az 1.) b.) pontban meghatározottaknak adható bérbe a jogviszony fennállásának időtartamára.

(3) A 10. § (2) bekezdésében rögzített feltétel megszűnését követő 30 napon belül a lakást üres, rendeltetésszerű használatra alkalmas állapotban kell a bérbeadó rendelkezésére bocsátani.

(4) A lakás bérbeadása iránti kérelmet a Képviselő-testülethez címezve a polgármesternek kell benyújtani.

(5) Szolgálati jelleggel bérbe adott lakásba a bérlő házastársán, gyermekén (örökbefogadott, mostoha és nevelt gyermekén), jogszerűen befogadott gyermekétől született unokáján, valamint szülőjén (örökbefogadó, mostoha- és nevelőszülőjén) kívül más személyt nem fogadhat be, és a lakást albérletbe sem adhatja.

(6) A 10. § (5) bekezdésében jelölt, bérlővel együtt lakó személyekre is vonatkozik a 10. § (3) bekezdésében rögzített lakáselhagyási határidő.

6. A felek jogai és kötelességei

11. § (1) Az önkormányzati lakásban élő bérlő köteles gondoskodni a lakás mindennapos használata során keletkezett állagromlás megszüntetéséről (nyílászárók festése, mázolása, falak tisztán tartása, padozat karbantartása). A munkálatok költségei a bérlőt terhelik.

(2) Bérlő haladéktalanul köteles jelezni bérbeadó felé a lakásban történő nagyobb meghibásodást (csőtörés, gázszivárgás, beázás, stb.).

(3) Az állagmegóvás érdekében végzett karbantartási, nagyobb felújítási, korszerűsítési munkálatok a bérbeadót terhelik költségeivel együtt.

(4) A rendeletben meghatározott hozzátartozókon kívül a bérlő csak a bérbeadó hozzájárulásával fogadhat be más személyt.

(5) A lakás bérlője a lakást vagy annak egy részét albérletbe nem adhatja.

(6) A jogcím nélküli lakáshasználó esetében – a jogcím nélküli használat kezdetétől számított hat hónap eltelte után - a lakás használati díja a lakbér kétszeres összege.

7. A bérleti szerződés tartalmi elemei

12. § (1) A bérleti szerződésnek tartalmaznia kell a bérleményre vonatkozó adatokat,

a) A bérlők személyes adatait,

b) A bérlővel költöző családtagok adatait,

c) A bérleti díjat, befizetésének módját,

d) A bérbeadó, bérbe vevő jogait, kötelezettségeit,

e) A lakástörvényre való hivatkozást, hogy a rendeletben vagy a szerződésben nem szabályozott esetekre a lakástörvény rendelkezéseit kell alkalmazni,

f) Az átvett eszközök leltári jegyzékét mellékletben,

g) Leírást az átvételkori állapotról és a visszaadáskor bérlőt terhelő használható állapotba történő munkálatok elvégzéséről.

(2) Bérleti szerződés csak azzal köthető, akinek az Önkormányzattal szemben adó- vagy bérleti díj tartozása nincs.

8. A lakásbérlet megszűnése, megszüntetése

13. § (1) A lakásbérleti megszűnik:

a) a bérlő és a bérbeadó közös megegyezésével,

b) a bérlet határozott időtartama lejártával,

c) a lakás megsemmisülése estén,

d) az arra jogosult felmondásával,

e) a bérlő halálával, ha nincs a lakásbérleti jog folytatására jogosult személy,

f) a bérlő lakásbérleti jogviszonyát a bíróság megszünteti.

(2) A bérbeadó a bérleti szerződést felmondhatja, ha:

a) a bérlő a lakbért vagy a közüzemi díjakat a fizetésre megállapított időpontig nem fizeti meg

b) a bérlő a szerződésben vállalt vagy jogszabályban előírt egyéb lényeges kötelezettségét nem teljesíti;

c) a bérlő vagy a vele eggyüttlakó személyek a bérbeadóval vagy a lakókkal szemben az együttélés követelményeivel ellentétes, botrányos, tűrhetetlen magatartást tanúsítanak;

d) a bérlő vagy a vele eggyüttlakó személyek a lakást rongálják, a lakást vagy a hozzá tartozó kertet rendeltetésükkel ellentétesen használják,

(3) A lakás határozott idejű bérbeadásánál a bérleti szerződés lejártának időpontjában a bérlő minden elhelyezési igény nélkül köteles elhagyni a lakást, a vele ott élőkkel együtt.

(4) Amennyiben a bérlő a szerződés megszűnését követően a bérleményt nem adja át, a bérbeadó a szerződés megszűnésétől számított 30 napon belül köteles a lakás kiürítése iránt a peres eljárást megindítani.

9. A lakbér mértéke

14. § (1) A képviselő-testület állapítja meg az önkormányzati tulajdonú lakások lakbérét.

(2) A lakásbérleti jogviszony fennállása esetén a bérlő lakbért köteles fizetni

(3) A lakbért a lakás négyzetméterben számított teljes alapterületének figyelembevételével kell meghatározni.

10. Nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérbeadásának feltételei

15. § (1) Az önkormányzat tulajdonában álló nem lakás céljáró szolgáló helyiségeket és ezen helyiségek eseti vagy tartós bérleti díját e rendelet 2. melléklete állapítja meg.

(2) Az 2. mellékletben meghatározott díjakat a Képviselő-testület évente felülvizsgálja.

(3) Az e rendelet 2. mellékletében felsorolt helyiségek eseti, alkalomszerű bérlése szóbeli vagy írásbeli bejelentés után engedélyezhető.

(4) Az e rendelet 2. mellékletében meghatározott helyiségek bérleti, használati díjak megfizetése alól mentesülnek:

a) az önkormányzat által fenntartott költségvetési szervek,

b) köznevelési intézmények,

c) az önkormányzat által támogatott civil szervezetek,

d) szervezeti formától függetlenül a véradási és az egészségügyi szűrővizsgálati tevékenység.

(5) Az önkormányzati tulajdonban álló, nem lakáscélú helyiségek bérleti díját a bérlő köteles az igénybevételt megelőzően megfizetni.

11. Egyéb önkormányzati tulajdonú ingatlanok bérbeadásának feltételei

16. § (1) Az önkormányzati tulajdonú egyéb ingatlannak minősülő, vagy mezőgazdasági művelési ágban nyilvántartott ingatlanok bérleti díjait az 3. melléklet tartalmazza.

(2) Az (1) bekezdés szerinti bérleti díjakat kell alkalmazni azon belterületi, termőföldnek nem minősülő telkek bérletére is, melyeket a bérlő legalább egy éves időtartamban mezőgazdasági termelés céljával hasznosít.

17. § Ez a rendelet 2023. június 1-jén lép hatályba.

1

A 2. melléklet a Királyegyháza Község Önkormányzata Képviselő-testületének 23/2023. (XI. 22.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.