Mozsgó Községi Önkormányzat Képviselőtestülete 3/2016.(III.16.) önkormányzati rendelete

az idegenforgalmi adóról

Hatályos: 2016. 04. 01

Mozsgó Községi Önkormányzat Képviselőtestülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés h) pontjában, valamint a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény (Htv.) 1. §. (1) bekezdésében és a 6. §-ában kapott felhatalmazás alapján az idegenforgalmi adóról a következő rendeletet alkotja:


A rendelet hatálya


1. §.


A rendelet hatálya Mozsgó község illetékességi területére terjed ki.


Az adókötelezettség, az adó alanya


2. §.


Adókötelezettség terheli azt a magánszemélyt, aki nem állandó lakosként az önkormányzat illetékességi területén legalább egy vendégéjszakát eltölt.


Az adó alapja, mértéke


3. §.


(1) Az adó alapja a megkezdett vendégéjszakák száma.

(2) Az adó mértéke személyenként és vendégéjszakánként 300 Ft.


Az adó beszedésére kötelezett


4. §.


  (1) A Htv. 30. §. (1) bek. a) pontja alapján fizetendő adót

      a) a szálláshely ellenérték fejében történő átengedése esetén a szállásdíjjal együtt a szállásadó,

      b) a szálláshely vagy bármely más ingatlan ingyenesen történő átengedése esetén a szálláshellyel, ingatlannal rendelkezni jogosult (a továbbiakban együtt: adóbeszedésre kötelezett) az ott-tartózkodás utolsó napján  szedi be.

  (2) Az (1) bekezdés szerint fizetendő idegenforgalmi adót az adóbeszedésre kötelezett akkor is tartozik befizetni, ha annak beszedését elmulasztotta.

  (3) Az adóbeszedésre kötelezett az általa beszedett adóról az adó alapjának és összegének megállapítására alkalmas nyilvántartást köteles naprakészen vezetni, s azt a szolgáltatás helyén tartani, a bizonylat kiállítási időpontját követő adóév első napjától számított 5 évig megőrizni, az adóhatóság ellenőrzésre jogosultjának ellenőrzésre átadni.


Az adó befizetése


5. §.


Az idegenforgalmi adót a 2. §. szerinti adóbeszedésre kötelezettnek kell befizetnie a beszedést követő hó 15. napjáig a Mozsgó Községi Önkormányzat idegenforgalmi adó adóbeszedési számlájára.


Bevallási kötelezettség


6. §.


Az adóbeszedésre kötelezettnek az általa beszedett helyi adóról a Mozsgói Közös Önkormányzati Hivatalhoz benyújtandó adóbevallásban a tárgyhónapot követő hó 15-ig kell bevallást tennie.


Az adózással kapcsolatos nyilvántartások


7. §.


(1) Az adó beszedésére kötelezett köteles olyan nyilvántartást (vendégkönyvet) vezetni, amiből megállapítható az eltöltött vendégéjszakák száma és a fizetett szállásdíj összege.

(2) A nyilvántartásnak tartalmaznia kell a vendég nevét, címét és az eltöltött vendégéjszakák számát, a szállásdíj és a beszedett adó összegét.


Záró rendelkezések


8. §.


(1) A rendelet 2016. április 1. napján lép hatályba.

(2) Az e rendeletben nem szabályozott kérdésekben a helyi adókról szóló – többször módosított - 1990. évi C. törvény, és az adózás rendjéről szóló - többször módosított - 2003. évi XCII. törvény rendelkezései az irányadók.


Mozsgó, 2016. március 7.



         Kovács Zsolt                                                    Dr. Szilas Tamás

         polgármester                                                           jegyző