Somogyapáti Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2013. (III. 20.) önkormányzati rendelete

a helyi közművelődési feladatokról

Hatályos: 2013. 03. 20 16:00- 2021. 12. 03 16:00

Somogyapáti Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2013. (III. 20.) önkormányzati rendelete

a helyi közművelődési feladatokról1

2013.03.20.

Somogyapáti Község Önkormányzat Képviselő-testülete az alapfokú oktatás-nevelési feladatok ellátása, a közművelődés és közösségi tér biztosítása, valamint a helyi civil szerveződések támogatása érdekében, a helyi önkormányzatokról szóló többször módosított 2011. évi CLXXXIX. tv. 13. §.(l.) bekezdése és 42. § alapján - figyelemmel A kulturális javak védelméről és a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 77. §-ában foglaltakra – az alábbi rendeletet alkotja:

Általános rendelkezések

1.  § A rendelet célja, hogy meghatározza a művelődési viszonyok adott állapota, igényei és lehetőségei alapján a település közművelődési feladatait, szervezeti rendszerét, megalapozza fejlesztési lehetőségeit és biztosítsa a helyi környezeti, közösségi kultúra kereteit, azok nyilvánosságát.

2.  § A kulturális élethez kötődő további önkormányzati célok:

- a község sajátos kulturális értékei jellegzetességeinek megőrzése, az értékek kutatása és közkinccsé tétele, figyelemmel a nemzetiségi hagyományokra,
- a község népességmegtartó erejének megőrzése, illetve növelése,
- a lakosság közösségi és képességfejlesztő erőinek, törekvéseinek szolgálata, támogatása,
- a község kulturális arculatának kialakítása, a lakosság polgárosodásának, és az információs társadalom-kialakulásának elősegítése,
- a nemzeti, nemzetiségi, regionális és kistérségi stratégiák kidolgozásakor a községi érdekképviselet és az esélyegyenlőség szolgálata.

3.  § Patapoklosi község minden polgárának és közösségének joga, hogy:

a) megismerje a kulturális örökség javait és jelentőségét, a nemzeti, nemzetiségi és etnikai kisebbségi önismeret formálása, valamint ezen értékek véde1mével kapcsolatos ismeretek megszerzése,

b) igénybe vegye az önkormányzati fenntartású közművelődési intézmény nyújtotta, valamint a közoktatási-közművelődési megállapodásokban szereplő szolgáltatásokat,

c) gyarapítsa műveltségét, készségét, közösségi, művelődési céljainak megvalósítása érdekében az önkormányzati közművelődési partnereitől közösségi színteret, szakmai, szervezeti és tartalmi segítséget kapjon.

4.  § Az önkormányzat közművelődési feladatait az általa fenntartott és működtetett közművelődési intézmény és közművelődési megállapodás alapján látja el.

5.  § Az önkormányzat fenntartásában működő intézmény egyetlen vallás, világnézet vagy politikai irányzat mellett sem kötelezheti e1 magát.

6.  § (1) Az önkormányzat közoktatási illetve közművelődési megállapodást köthet, ha az általa kötelezően ellátandó feladat megvalósítására nincs intézményi háttere.

(2) A helyi közoktatási-közművelődési feladatok ellátásában az Önkormányzat a civil közösségek, szervezetek, magánszemélyek, valamint a kulturális tevékenységet végző gazdasági vállalkozások közreműködését is igénybe veheti.

(3) Az önkormányzat intézményei útján tájékoztatja a lakosságot a közművelődési lehetőségekről. A megfelelő tájékoztatás érdekében biztosítja a közművelődési programok hozzáférhetőségét, nyilvánosságát.

Az önkormányzat közművelődési feladatai

7.  § Az önkormányzat a helyi közművelődési tevékenység támogatása során célul tűzi ki az alábbi feladatok ellátását:

a) az iskolarendszeren kívül öntevékeny, önképző, szakképző tanfolyamok életminőséget és életesélyt javító tanulási, felnőttoktatási lehetőségek biztosítása,

b) a hátrányos helyzetű rétegek kulturális elesettségének mérséklése,

c) a gyermekek és fiatalok művelődési, művészeti és közösségi életének segítése,

d) a település környezeti, szellemi, művészeti értékeinek, hagyományainak feltárása, megismertetése, a helyi művelődési szokások gondozása,

e) az egyetemes, nemzeti, nemzetiségi és más kisebbségi kultúra értékeinek megismerése, a befogadás elősegítése, az ünnepek kultúrájának gondozása,

f) az ismeretszerző, az amatőr alkotó, művelődő közösség tevékenységének támogatása,

g) a helyi társadalom kapcsolatrendszerének, közösségi életének érdekérvényesítésének segítése,

h) különböző kultúrák közötti kapcsolatok kiépítésének és fenntartásának segítése,

i) a szabadidő kulturális célú eltöltéséhez a feltételek biztosítása,

j) egyéb művelődést segítő lehetőségek biztosítása

k) a község lakosságának kulturális önszerveződő tevékenységének erősítését,

l) az időskorú népesség közösségi kulturális-hagyományőrző tevékenységét,

m) a helyi kulturális értékek védelmét, a lokálpatriotizmust,

n) a humán és közhasznú információs szolgáltatásokat, a helytörténeti kutatásokat,

o) a helyi sportéletet, tömegsportot.

A közösségi színtér, közművelődési intézmény

9.  § (1) Az önkormányzat a közművelődési tevékenységet az alább felsorolt közösségi színtereken keresztül biztosítja:

a) Művelődési Ház 7922 Somogyapáti, Fő utca 82.

a) Teleház 7922, Somogyapáti, Fő u. 18.

(1a) Az oktatási-nevelési alaptevékenységet az önkormányzat résztulajdonában lévő a Kleberbers Kuno Intézmény Fenntartó Központ által működtettet somogyapáti általános iskolában, és az önkormányzat által fenntartott Somogyapátiban működő óvodában biztosítja Somogyapáti Község Önkormányzata.

A közművelődési tevékenység irányítása és ellenőrzése

10.  § (1) A törvény és jelen rendelet által meghatározott közművelődési feladatokkal kapcsolatos fenntartói felügyeleti jogokat és más jogköröket a képviselőtestület gyakorolja.

(2) Az önkormányzat közművelődési feladatainak törvényességi ellenőrzését a jegyző látja el.

(3) Az önkormányzat közművelődési feladatainak szakmai ellenőrzését és szakmai felügyeletét a képviselőtestület látja el beszámoló vagy szakértői vélemény alapján.

A közművelődési tevékenység finanszírozása

11.  § Az önkormányzat közművelődési feladatainak ellátása érdekében biztosítja a közművelődési intézmények fenntartásához és a 8. §.-ban felsorolt feladatok ellátásához szükséges személyi és tárgyi feltételeket, valamint a közművelődési megállapodásban rögzített feladatok finanszírozását.

A közművelődési együttműködési megállapodás

12.  § Az önkormányzat közművelődési feladatai ellátása során együttműködik, és megállapodást köthet:

a) a közművelődési feladatokat ellátó önkormányzati és civil szervezetekkel,

b) az egyházakkal,

c) kisebbségi önkormányzatokkal,

d) hasonló szakfeladatokat ellátó országos, regionális, városi és társközségi intézményekkel, szakszolgálatokkal, civil kezdeményezésekkel.

A rendelet hatálya

13.  § A rendelet hatálya kiterjed:

a) a helyi közművelődési tevékenység megvalósulásában résztvevő Somogyapáti községben lakó állampolgárra,

b) az önkormányzat közművelődési intézményére, közösségi színterekre, és azok fenntartóira, alkalmazottaira,

c) a rendeletben szabályozott, közművelődési vagy más úton támogatott intézményekre, szervezetekre, vállalkozásokra, azok fenntartóira,

d) képviselő-testületre

Záró rendelkezések

14.  § A jelen rendelet hatályba lépésével egyidejűleg hatály veszti a 11/2003. (XII.05.) számú rendelet, e rendelet a kihirdetése napján 16.00 órától lép hatályba.

1

Az önkormányzati rendeletet a Somogyapáti Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2021. (XII. 2.) önkormányzati rendelete 9. §-a hatályon kívül helyezte 2021. december 3. napjával.