Somogyapáti Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2014.(II.25.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat 2014.évi költségvetéséről

Hatályos: 2014. 03. 11- 2015. 04. 29

Somogyapáti Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2014.(II.25.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat 2014.évi költségvetéséről

2014.03.11.

Somogyapáti Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32.cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében ,az Alaptörvény 32.cikk (1) bekezdés f) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1§.

A rendelet hatálya

(1) A rendelet hatálya a képviselőtestületre ,az önkormányzatra terjed ki.

2. §

A költségvetés bevételei és kiadásai

(1) A Képviselőtestület az önkormányzat 2014.évi költségvetését

175846 E Ft Költségvetési bevétellel

175846 E Ft Költségvetési kiadással

4714 E Ft költségvetési egyenleggel
4714 E Ft –ebből működési
EFt felhalmozási
állapítja meg.
(2) Az (1) bekezdésben megállapított költségvetési bevételek forrásonkénti,a költségvetési kiadások jogcímenkénti megoszlását –kötelező,önként vállalt és államigazgatási feladatok bontásában-önkormányzati szinten ,továbbá a finanszírozási bevételeket és kiadásokat a rendelet 1. melléklete alapján határozza meg a képviselő-testület.
(3) A működési és felhalmozási bevételek és kiadások előirányzatai mérlegszerű bemutatását önkormányzati szinten a 2. melléklet részletezi.
(5) A normatív hozzájárulásokat jogcímenként a képviselő –testület az 5.melléklet alapján hagyja jóvá.

3. §

Költségvetés részletezése

A Képviselő-testület az önkormányzat 2014.évi költségvetését részletesen a következők szerint állapítja meg.:
1. Az Önkormányzat saját bevételeinek részletezését az adósságot keletkeztető ügyletekből származó tárgyévi fizetési kötelezettség megállapításához a 4.melléklet tartalmazza.
2. Az Önkormányzat 2014.évi adósságot keletkeztető fejlesztési céljait az 5.melléklet tartalmazza.
3. Az Önkormányzat költségvetésében szereplő beruházások kiadásainak beruházásonkénti részletezését a 6.melléklet szerint határozza meg.
4. Az Önkormányzat költségvetésében szereplő felújítások kiadásait felújításonként a 7.melléklert szerint részletezi.
5. Az EU-s támogatással megvalósuló programokat,projekteket,valamint az önkormányzaton kívül megvalósuló projektekhez való hozzájárulást a 8.melléklet szerint hagyja jóvá.
6. a 2. §(1) bekezdésében megállapított bevételek és kiadások önkormányzati,továbbá költségvetési szervenkénti megoszlását,és az éves ( engedélyezett) létszám előirányzatot és a közfoglalkoztatottak létszámát költségvetési,feladatonként a 9.melléklet szerint határozza meg.

4. §

A költségvetés végrehajtásának szabályai

1. Az önkormányzati szintű költségvetés végrehajtásáért a polgármester a könyvvezetéssel kapcsolatos feladatokért ellátásáért a jegyző a felelős.
2. Az önkormányzat gazdálkodásának biztonságáért a képviselő-testület,a gazdálkodás szabályszerűségéért a polgármester felelős.
3. A költségvetési hiánycsökkentése érdekében évközben folyamatosan figyelemmel kell kísérni a kiadások csökkentésének és a bevételek növelésének lehetőségeit.
4. Amennyiben a költségvetési szerv harminc napon túli ,lejárt esedékességű elismert tartozásállományának mértéke eléri az éves kiadási előirányzatának 10%-át,vagy 25 millió forintot,és a tartozását egy hónapon belül nem tudja 30 nap alá szorítani,akkor az irányító szerv a költségvetési szervnél önkormányzati biztost jelöl ki.
5. A működési célú forráshiány finanszírozásának érdekében a Képviselő-testület likvid hitel igénybevételét rendelheti el.

5. §

Az előirányzatok módosítása

1. Az Önkormányzat bevételeinek és kiadásainak módosításáról ,a kiadási előirányzatok közötti átcsoportosításáról a képviselő-testület dönt.
2. A képviselő-testület a jóváhagyott kiadási előirányzatok közötti átcsoportosítás minden jogát fenntartja magának.
3. A képviselő-testület a költségvetési rendelet 5. §(2) és (5) bekezdés szerint előirányzat-módosítás,előirányzat átcsoportosítás átvezetéseként- az első negyedév kivételével-negyedévenként,de legkésőbb az éves költségvetési beszámoló elkészítésének határidejéig,december 31-ei hatállyal módosítja a költségvetési rendeletét. Ha év közben az Országgyűlés a hozzájárulások,támogatások előirányzatait zárolja,azokat csökkenti,törli,az intézkedést követően haladéktalanul a képviselő-testület elé kell terjeszteni a költségvetési rendelet módosítását.
4. A költségvetési szerv alaptevékenysége körében szellemi tevékenység szerződéssel,számla ellenében történő igénybevételére szolgáló kiadási előirányzat csak személyi juttatások terhére növelhető.
5. Amennyiben az önkormányzat év közben a költségvetési rendelet készítésekor nem ismert többletbevételhez jut,vagy bevételei a tervezettől elmaradnak,arról a polgármester a képviselő-testületet tájékoztatja.

6. §

A Gazdálkodás szabályai

1. A költségvetési szervek rendeletben meghatározott bevételi és kiadási előirányzatai felett az intézmények vezetői előirányzat-felhasználási jogkörrel rendelkeznek.
2. A költségvetési szervek az alapfeladatai ellátását szolgáló személyi juttatásokkal és az ahhoz kapcsolódó járulékok és egyéb közterhek előirányzataival minden esetben,egyéb előirányzatokkal a képviselő-testületi határozattal elfogadott munkamegosztási megállapodásban foglaltaknak megfelelően rendelkezik.
3. Valamennyi költségvetési szerv vezetője köteles belső szabályzatban rögzíteni a működéshez,gazdálkodáshoz kapcsolódóan a gazdálkodás vitelét meghatározó szabályokat,a mindenkor érvényes központi szabályozás figyelembe vételével,illetve a szükséges módosításokat végrehajtani. A szabályozásbeli hiányosságokért,a felelősség a mindenkori intézményvezetőt terheli.
4. A költségvetési szervek az évközi előirányzat –módosításokról a jegyző által elrendelt formában kötelesek naprakész nyilvántartást vezetni.

7. §

A költségvetés végrehajtásának ellenőrzése

1. Az önkormányzati költségvetési szervek ellenőrzése a belső kontrollrendszer keretében valósul meg,melynek létrehozásáért,működtetéséért és továbbfejlesztéséért az önkormányzat esetében a jegyző,az intézmények esetében az intézményvezető a felelős.
2. Az önkormányzat a belső ellenőrzés kialakításáról gondoskodik. A megfelelő működtetésről és a függetlenség biztosításáról a jegyző köteles gondoskodni.

8. §

Záró és vegyes rendelkezések

(1) Ez a rendelet 2014.január 1-jétől lép hatályba.
(2) E rendelet kihirdetéséről a jegyző a helyben szokásos módon gondoskodik.