Somogyapáti Község Képviselőtestületének 6/2014(VIII.8.) önkormányzati rendelete

„Somogyapáti település díszpolgára” cím alapításáról és adományozásának rendjéről

Hatályos: 2014. 08. 08

 

Somogyapáti Önkormányzat attól a céltól vezérelve, hogy a helyi közösség szolgálatában kiemelkedő érdemeket szerzett személyeket méltó elismerésben részesíthesse, valamint személyüket és tevékenységüket megfelelőképpen értékelve példaként állíthassa a jelen és az utókor elé:

 

„Somogyapáti település díszpolgára” 

 

címet alapít, és adományozásának feltételeit, az eljárás rendjét a következő önkormányzati rendeletben szabályozza

 

  1. §.

 

(1) „Somogyapáti település Díszpolgára” cím annak a magyar vagy külföldi állampolgárnak adományozható, aki Somogyapáti község érdekében kifejtett kiemelkedő jelentőségű tevékenységével, az egész életművével olyan általános elismerést szerzett, amely egyértelműen hozzájárult a település fejlődéséhez, értékei megóvásához, polgárai életkörülményeinek javulásához, a község jó hírnevének öregbítéséhez, továbbá példamutató emberi magatartása miatt egyébként személye, vagy annak emléke köztiszteletben áll.

 

(2) Díszpolgári cím első alkalommal a 2014 évében adományozható legfeljebb 2 személynek.

 

(3)  A díszpolgári címmel külön erre a célra készített  oklevél és dísztárgy adományozható. 

 

2.  §.

 

(1) Somogyapáti település díszpolgára az adományozás napjától viselheti a kitüntető címet, valamint élvezi azokat a külön jogokat, amelyek e rendelet szerint megilletik.

 

(2) Somogyapáti díszpolgára a következő jogosultsággal rendelkezik:

a)     tanácskozási joggal vehet részt a képviselő-testület ülésein

b)     az önkormányzat valamennyi rendezvényén díszvendég, és lehetőség szerint ezeken megkülönbözetett hely illeti meg

c)      díjtalanul látogathat minden - az önkormányzat által rendezett - helyi közművelődési, művészeti és sportrendezvényt

d)     amennyiben életkörülményei alakulása ezt igényli vagy szükségessé teszi, az önkormányzat - lehetőségei szerint - anyagi, erkölcsi vagy természetbeni segítségben részesíti.

e)     elhalálozása esetén - hozzátartozói beleegyezésével - ingyenes díszsírhelyet biztosít a számára. A temetés költségeit – amennyiben a család szociális, anyagi helyzete ezt nem teszi lehetővé,– az önkormányzat gondoskodik.

 

  1. §.

 

(1)   A díszpolgári címet adományozási évenként - ünnepélyes keretek között – Somogyapáti település polgármestere adja át.

 

(2)  A díszpolgári cím odaítéléséről a helyi civil szervezetek, vagy a polgármester javaslatára a képviselőtestület  dönt.

 

(3)  A díszpolgári cím posztumusz is adományozható. Ez esetben az elismerés átvételére a legközelebbi hozzátartozó jogosult.

 

4.  §.

 

(1)  A díszpolgári cím visszavonható, ha az elismerésben részesített személy arra érdemtelenné válik.

 

(2) Érdemtelen a díszpolgári címre különösen az, aki közösségellenes magatartást tanúsít, vagy akit a bíróság a közügyek gyakorlásától jogerősen eltiltott.

 

(3)  A visszavonás módjára a. 3. §. (2) bekezdésében foglaltakat kell megfelelően alkalmazni

 

5.  §.

 

(1)  A díszpolgári cím elismerésben részesített személyekről a Somogyapáti KÖH nyilvántartást vezet és gondoskodik a 2. §. (2) bekezdés a-e) pontjaiban foglalt rendelkezések érvényesítéséről.

 

(2)  A díszpolgári címmel járó juttatások költségeinek fedezetét az önkormányzat éves költségvetésében kell megtervezni és biztosítani.

 

6.     §.

 

Jelen rendelet a kihirdetése napján lép hatályba.  A rendelet kihirdetéséről a körjegyző gondoskodik.

 

 

Somogyapáti, 2014. július 25.

 

 

 

 

 

Kis Péter

polgármester

Dr. Szente Tünde

 jegyző