Somogyhárságy Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2020. (III. 26.) önkormányzati rendelete

az Önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 6/2015.(V.7.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2020. 03. 27- 2020. 03. 28

1. §. A rendelet 11. §. (1) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:


11. §.


(1) A képviselőtestület tagjainak száma: 5 fő, a polgármesterből és 4 képviselőből áll.


2. §. A rendelet 22. §. (2) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép, egyben az alábbi (2a), (2b) és (2c) bekezdéssel egészül ki:


22. §.


(2) A képviselőtestület tagja a vele kapcsolatos személyes érintettséget legkésőbb a napirendi pont tanácskozása során a vita megnyitásáig köteles bejelenteni, ügyrendi javaslat formájában.

(2a) A személyes érintettség bejelentésére vonatkozó kötelezettség elmulasztásának kivizsgálására – annak ismerté válását követően azonnal - a képviselőtestület vizsgálat lefolytatását rendeli el. A vizsgálat lefolytatása az Ügyrendi és Összeférhetetlenségi Bizottság hatáskörébe tartozik.

(2b) A Bizottság eljárása során biztosítja az érintett képviselő személyes meghallgatását bizonyítékai előterjesztését.

(2c) A Bizottság eljárásának lefolytatása után a vizsgálat eredményét a képviselőtestület soron következő ülésén előterjeszti.

Ha a képviselő személyes érintettségének bejelentését elmulasztotta, tiszteletdíját egy hónapig 50 %-kal csökkentett mértékben kell folyósítani.


3. §. A rendelet 26. §-a az alábbi (8) bekezdéssel egészül ki:


26. §.


(8) A normatív határozatok közzététele az önkormányzat rendeleteivel azonos módon történik.


4. §. A rendelet IX. Fejezet megnevezése X. Fejezet megnevezésre módosul.


5. §. A rendelet az alábbi IX. Fejezettel egészül ki:


IX. Fejezet


Települési Nemzetiségi Önkormányzat


59/A. §.


(1) A települési nemzetiségi önkormányzat kezdeményezési, javaslattételi, véleményezési és egyetértési jogait a nemzetiségek jogairól szóló 2011. évi CLXXIX. törvényben (a továbbiakban: Ntv.) meghatározottak szerint gyakorolja. A települési nemzetiségi önkormányzatot véleményének kifejtésére, illetve egyetértésének megadására a polgármester írásban hívja fel. A települési nemzetiségi önkormányzat kezdeményezését, javaslatát, véleményét, egyetértését a polgármesterhez juttatja el, amelyet a képviselőtestület ülésén a kapcsolódó előterjesztés tárgyalásakor vagy önálló előterjesztésben ismertetni kell.

(2) A képviselőtestület külön jogszabályban meghatározott esetekben önkormányzati rendeletet csak a települési nemzetiségi önkormányzat egyetértésével alkothat.

(3) Az éves költségvetési rendeletben meghatározott nemzetiségi intézmények vezetőinek kinevezéséhez, illetőleg a nemzetiségekhez tartozók képzésére is kiterjedő képviselőtestületi döntésekhez a települési nemzetiségi önkormányzat egyetértése szükséges.

(4) A települési nemzetiségi önkormányzat a külön jogszabályban, illetve a (1)-(3) bekezdésben meghatározott egyetértési és véleményezési jogát az ilyen irányú közléstől, illetve a kézhezvételtől számított harminc napon belül gyakorolhatja. A határidő elmulasztása jogvesztő.

(5) Ha a települési nemzetiségi önkormányzat jogainak gyakorlásához a képviselőtestület döntése szükséges, a települési nemzetiségi önkormányzat erre irányuló kezdeményezését a képviselőtestület köteles a következő ülésen napirendre tűzni.

(6) Az (1) – (5) bekezdésben foglaltakon túl a képviselőtestület soron következő ülésén szereplő napirendi pontok közül azokat, amelyek a települési nemzetiségi önkormányzatok működését is érintik, a települési nemzetiségi önkormányzatok részére is meg kell küldeni, lehetővé téve azáltal a települési nemzetiségi önkormányzat számára az adott napirend előzetes megtárgyalását, és az azzal kapcsolatban kialakult vélemények közvetítését.

(7) A települési nemzetiségi önkormányzat az (6) bekezdés szerinti előterjesztéseket a képviselőtestület ülésének időpontját megelőző 3 nappal korábban tárgyalja.


59/B. §.


(1) A képviselőtestület az éves költségvetési rendeletében határozza meg a települési nemzetiségi önkormányzatnak a működéséhez biztosított hozzájárulást.

(2) A települési nemzetiségi önkormányzat az Önkormányzat számlavezető pénzintézeténél önálló számlát vezet, bevételeivel és kiadásaival szabadon gazdálkodik.

(3) Az Önkormányzat az Ntv.-ben meghatározottak szerint biztosítja a települési nemzetiségi önkormányzat önkormányzati működéséhez szükséges tárgyi feltételeket és a Hivatal segítségével gondoskodik a működéssel, gazdálkodással, testületi tevékenységgel kapcsolatos előkészítő, végrehajtási és ügyviteli feladatok ellátásáról, valamint szakmai segítséget nyújt.

(4) A települési nemzetiségi önkormányzat feladat- és hatásköre ellátásához szükséges, a települési önkormányzat tulajdonában lévő vagyont, a települési nemzetiségi önkormányzat használatába kell adni, azonban ez nem akadályozhatja az önkormányzat feladat- és hatáskörének ellátását.

(5) A települési nemzetiségi önkormányzat elnöke jogait az Ntv.-ben meghatározottak szerint gyakorolja. Feladata ellátásához szükséges tájékoztatást, ügyviteli közreműködést a Hivatal biztosítja.

(6) A Hivatal gondoskodik a települési nemzetiségi önkormányzat bevételeivel és kiadásaival kapcsolatban a tervezési, gazdálkodási, ellenőrzési, finanszírozási, adatszolgáltatási és beszámolási feladatok ellátásáról. Segítséget nyújt a települési nemzetiségi önkormányzat törzskönyvi nyilvántartással kapcsolatos feladataiban. A költségvetés előkészítése és a törzskönyvi nyilvántartás során a Hivatal részéről a kapcsolattartással megbízott személy a jegyző.

(7) Az Önkormányzat és a települési nemzetiségi önkormányzat közötti együttműködés részletes szabályait a közöttük létrejött együttműködési megállapodás rögzíti.


6. §. (1) Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

(2) A rendelet hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti a 6/2015.(V.7.) önkormányzati rendelet 37. §. (4), 43. §. (2) és 60. §. (4) bekezdése.



Somogyhárságy, 2020. március 17.



 Fáth József                                                                    Dr. Szilas Tamás

polgármester                                                                          jegyző


Mellékletek