Szabadszentkirály Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2022. (II. 2.) önkormányzati rendelete

a falugondnoki szolgáltatásról

Hatályos: 2022. 02. 03

Szabadszentkirály Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2022. (II. 2.) önkormányzati rendelete

a falugondnoki szolgáltatásról

2022.02.03.

Szabadszentkirály Község Önkormányzata Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdés alapján eredeti jogalkotói hatáskörében meghatározott feladatkörében eljárva, a szociális igazgatásról és szociális ellátásról szóló 1993. évi III. törvény 60. § (4) bekezdésében és a személyes gondoskodást nyújtó szociális intézmények szakmai feladatairól és működési feltételeiről szóló 1/2000.(I.7.) SzCsM rendelet 39. § (1)-(3) bekezdésében foglaltak alapján a következőket rendeli el:

I. Fejezet

A rendelet célja, személyi hatálya

1. § A rendelet célja, hogy az önkormányzat a falugondnoki szolgáltatás működtetésével segítse az alapvető szükségletek kielégítését segítő szolgáltatásokhoz, közszolgáltatásokhoz, valamint egyes alapellátásokhoz való hozzájutást, az egyéni és közösségi szintű igények kielégítéséhez segítséget nyújtson, biztosítva ezáltal a lakossági életfeltételek javítását.

2. § A rendelet személyi hatálya a Szabadszentkirály község közigazgatási területén életvitelszerűen tartózkodó személyekre terjed ki.

II. Fejezet

A falugondnoki szolgáltatás feladatai

3. § (1) A falugondnoki szolgáltatás számára meghatározott, közvetlen személyes szolgáltatások körébe tartozó alapfeladatok:

a) közreműködés:

aa) az étkeztetésben,

ab) a házi segítségnyújtásban,

ac) a közösségi és szociális információk szolgáltatásában.

b) az egészségügyi ellátáshoz való hozzájutás biztosítása, így

ba) a háziorvosi rendelésre szállítás,

bb) az egyéb egészségügyi intézménybe szállítás,

bc) a gyógyszer kiváltás és a gyógyászati segédeszközökhöz való hozzájutás biztosítása.

c) gyermekek szállítása.

(2) A falugondnoki szolgáltatás körébe tartozó kiegészítő szolgáltatási feladatok különösen:

a) művelődési, szabadidős tevékenység szervezése, segítése, (színház, kirándulás, helyi rendezvények stb.),

b) lakossági szolgáltatások (kórházi látogatások bonyolítása, családi eseményekre való utaztatás, hivatalos ügyintézés segítése stb.),

c) közreműködés az önkormányzati feladatok megoldásában (árubeszerzés önkormányzati intézmények részére, pénzszállítás, pénztáros szállítása kifizető helyekre, elnyert pályázatok megvalósításában való részvétel, tájékoztatás, információ közvetítés),

d) az egyéni és az önkormányzati hivatalos ügyek intézésének segítése, helyi szervezetek tevékenységének elősegítése,

e) az egyéb lakossági szolgáltatások, illetve az alapfeladatokban meghatározottakon kívüli egyéb alapszolgáltatások biztosításában való közreműködés.

(3) A falugondnok által ellátandó, az önkormányzati feladatok megoldását segítő, közvetett falugondnoki szolgáltatások:

a) önkormányzati információk közvetítése a lakosság részére,

b) a falugondnoki szolgáltatás működésével kapcsolatos teendők ellátása.

(4) A (3) bekezdésben meghatározott feladatok a szolgáltatásnyújtás legfeljebb 50%-át tehetik ki.

(5) A falugondnok elsősorban az alapfeladatnak minősülő szoláltatásokat köteles ellátni, a kiegészítő feladatnak minősülő lakossági szolgáltatások, az önkormányzati feladatok megoldását segítő, közvetett szolgáltatások, valamint a szolgálat által nyújtott egyéb szolgáltatások csak akkor teljesíthetők, ha azok biztosítása az alapfeladatok ellátását nem veszélyezteti.

III. Fejezet

A falugondnoki szolgáltatás igénybevétele

4. § (1) A szolgáltatás igénybevétele önkéntes, az ellátást igénylő vagy törvényes képviselője kérelmére történik.

(2) A rendeletben szereplő szolgáltatások iránti kérelmet a falugondnoknál, vagy a polgármesternél lehet írásban vagy szóban előterjeszteni oly módon, hogy a településen belüli szolgáltatási igényt minimum 2 munkanappal, a településen kívüli szolgáltatási igényt pedig minimum 3 munkanappal előbb kell bejelenteni.

(3) Az alanyi jogon igénybe vehető alapellátások esetében az igénybevételre való jogosultságot a falugondnok ítéli meg, arról határozatot hozni nem kell.

(4) Amennyiben az ellátást igénylő, illetve törvényes képviselője a falugondnok döntését vitatja, a tudomásszerzéstől számított öt munkanapon belül a polgármesterhez fordulhat panasszal.

(5) Amennyiben az igény a falugondnok által kétséget kizáróan nem bírálható el, úgy a jogosultság fennállásáról a falugondnok megkeresése alapján a polgármester dönt.

(6) A falugondnoki szolgáltatás igénybevétele térítésmentes.

IV. Fejezet

A falugondnok

5. § (1) A falugondnok a feladatait a munkaköri leírásában foglaltak szerint, a polgármester utasításának megfelelően köteles ellátni. Tevékenységéről évente köteles beszámolni a képviselő-testületnek.

(2) A falugondnoki szolgáltatás körébe tartozó feladatok napi, heti, havi megszervezése – az előre bejelentett és idő közben felmerült igények ismeretében – a falugondnok feladata és felelőssége. A falugondnok munkarendjét a feladat ellátásához igazodóan kell megállapítani.

(3) A falugondnok által vezetett Tevékenységi naplóban a "Szolgáltatást igénybe vevők aláírása" elnevezésű rovat kitöltése és aláíratása mellőzhető.

V. Fejezet

Záró rendelkezés

6. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.