Szentlászló Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2004. (V. 27.) önkormányzati rendelete

a magánszemélyek kommunális adójáról

Hatályos: 2022. 01. 01- 2023. 12. 31

Szentlászló Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2004. (V. 27.) önkormányzati rendelete

a magánszemélyek kommunális adójáról

2022.01.01.

Szentlászló Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a helyi adókról szóló 1990. évi C. tv. 1. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a lakosság falufejlesztési igényeinek (infrastruktúra, környezetvédelem, településtisztaság, közszolgáltatások, közművek fejlesztése) jobb kielégítése céljából a magánszemélyek kommunális adózásával kapcsolatban a következő rendeletet alkotja:

Általános rendelkezések

1. § A magánszemélyek kommunális adókötelezettségét a képviselőtestület a 7/1995.(XII.28.) számú rendeletében foglaltaknak megfelelően 1996. január 1-ei kezdő hatállyal határozatlan időre vezette be.

Az adókötelezettség és az adóalanyiság

2. § Kommunális adókötelezettség terheli azt a magánszemélyt:

a) aki az önkormányzat illetékességi területén lévő építmény tulajdonosa a naptári év első napján. Több tulajdonos esetén a tulajdonosok tulajdoni hányadaik arányában adóalanyok. Amennyiben az építményt az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett vagyoni értékű jog terheli, az annak gyakorlására jogosult az adó alanya. Valamennyi tulajdonos által írásban megkötött és az önkormányzati adóhatósághoz (Szentlászló és Boldogasszonyfa községek körjegyzőjéhez) benyújtott megállapodásban az a) pontban leírtaktól el lehet térni.

b) aki az önkormányzat illetékességi területén lévő beépítetlen belterületi földrészlet(telek) tulajdonosa a naptári év első napján.

c) aki az önkormányzat illetékességi területén nem magánszemély tulajdonában álló lakás bérleti jogával rendelkezik.

Az adó mértéke

3. § Az adó évi mértéke a 2. §-ban meghatározott adótárgyanként, illetőleg lakásbérleti jogonként 8.000 Ft.1

Eljárási szabályok

4. § (1) Az adózónak félévenként, két egyenlő részletben kell az adót

- március 15-éig, illetve
- szeptember 15-éig
megfizetni.
(2) Az adókat terhelő kommunális adót a körjegyző határozattal történő kivetés útján állapítja meg.

5. § (1) Az adóalany az adókötelezettség keletkezését, változását követő 15 napon belül bevallás benyújtásával köteles értesíteni az önkormányzati adóhatóságot.

(2) Az adókötelezettség keletkezése, változása esetén az adóalany a félév időarányos részére eső, őt terhelő adót az erről szóló határozat jogerőre emelkedésétől számított 15 napon belül fizeti meg.

6. § Az a rendelet a kihirdetése napján lép hatályba, azzal, hogy rendelkezései- a folyamatban lévő ügyekre is kiterjedően- 2004. július 15. napjától kell alkalmazni.

1

Módosította a 10/2021.(XI.18.) önkormányzati rendelet 1.§-a, hatályos: 2022. január 1. napjától.