Szentlászló Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2004. (V. 27.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat tulajdonában lévő önkormányzati lakások bérletéről, a lakbérek mértékéről

Hatályos: 2004. 06. 01- 2023. 07. 10

Szentlászló Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2004. (V. 27.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat tulajdonában lévő önkormányzati lakások bérletéről, a lakbérek mértékéről 1

2004.06.01.

A lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló, többször módosított 1993. évi LXXVIII. tv. 3. § (1)-(2) bekezdése, 4. § (3) bekezdése, 19. § , 20. § (3) bekezdése, 21. § (6) bekezdése, 23. §(3)bekezdése, 27. § (2) bekezdése, 33. §(3) bekezd és e , 34. § és 84. § (2) bekezdése (továbbiakban: lakástörvény) felhatalmazása alapján, a

Szentlászló Község Önkormányzat tulajdonában lévő önkormányzati lakások bérletére, valamint a lakbérek mértékére a következő rendeletet alkotja.

A rendelet célja

1. § A rendelet célja, hogy a lakástörvénnyel összhangban - a polgári jog alapelveit szem előtt tartva - megteremtse az önkormányzat tulajdonában lévő lakásokkal való eredményes gazdálkodás feltételeit.

A rendelet hatálya

2. § A rendelet hatálya kiterjed az önkormányzat tulajdonában álló minden önkormányzati lakásra (továbbiakban: önkormányzati lakás) - ideértve a lakástörvény hatálybalépésekor szolgálati bérlakásoknak minősülő lakásokat is.

Az önkormányzati lakások bérbeadásának általános feltételei

3. § (1) A Képviselőtestület az önkormányzati lakásokra vonatkozó bérbeadói jogok és kötelezettségek gyakorlásával a polgármestert bízza meg.

(2) Ahol a lakástörvény a felek megállapodására utal, ott a megállapodás tartalmát bérbeadói részről a polgármester határozza meg.

(3) Az önkormányzati lakás bérbeadása iránti kérelmet az 1. számú melléklet szerinti formanyomtatványon, az ott meghatározott mellékletekkel a körjegyzőséghez kell benyújtani.

4. § (1) Egy háztartásban életvitelszerűen együtt lakó közeli hozzátartozók csak egy önkormányzati lakásra köthetnek szerződést.

(2) Önkormányzati lakás csak másik lakásra cserélhető.

(3) A bérlő lakásának 50%-át meg nem haladó részét lakás céljára, a bérbeadó előzetes írásbeli hozzájárulásával legfeljebb egyévi időtartamra albérletbe adhatja, ha a bérlőre és a vele jogszerűen együtt élő személyekre az albérletbe adni kívánt területeken kívül személyenként legalább 6 m2 lakószoba-terület jut.

(4) A bérlő lakásbérleti jogviszonyának megszűnésével az albérleti jogviszony is megszűnik, az albérlő elhelyezéséről önmaga köteles gondoskodni.

(5) Önkormányzati lakás nem lakás céljára csak kivételesen adható bérbe azzal a feltétellel, ha a lakásban, vagy a lakás egy részében folytatni kívánt tevékenység a lakosság szolgáltatásokkal való jobb ellátását szolgálja.

Az önkormányzati lakások bérbeadásának jogcímei

5. §

a) Az önkormányzati lakásokat
a) szolgálati jelleggel,
b) lakáspályázat elnyerésének jogcímén (szociális helyzet és piaci viszonyok),
c) a bérleti jogviszony folytatása jogcímén,
d) lakáscsere jogcímén és
e) elhelyezési kötelezettség jogcímén
lehet bérbe adni.

Önkormányzati lakások bérbeadása szolgálati jelleggel

6. § (1) Szolgálati jelleggel önkormányzati lakás körjegyzőnek, nevelési-oktatási intézmény vezetőjének, háziorvosnak vagy más közszolgálatot ellátó önkormányzati tisztviselőnek lehet.

(2) Az önkormányzati lakások közül szolgálati jelleggel kell bérbe adni a lakástörvény hatálybalépésekor szolgálati bérlakásnak minősülő önkormányzati lakásokat:

- körjegyzői lakást,

- orvoslakást,

- igazgatói lakást.

7. §

(1) Az önkormányzati lakás szolgálati jelleggel csak meghatározott időre, de legfeljebb a közszolgálati vagy közalkalmazotti jogviszony, illetve a munkaviszony fennállásának időtartamára adható bérbe.
(2) A kérelem teljesítésénél előnyt jelent:
a) ha a munkavállaló jelenleg súlyos lakáskörülmények között él,
b) ha a munkavállaló felújításra szoruló önkormányzati lakást is elfogad és vállalja annak saját költségen történő helyrehozatalát, a bérbeadóval e tárgyban kötött megállapodás keretei között,
c) ha munkavállaló hosszabb ideje áll közszolgálati vagy közalkalmazotti jogviszonyban, illetve munkaviszonyban
d) h a a munkavállaló községben való letelepedése a település érdekét szolgálja.
(3) A 6. § (1)-(2) bekezdésében rögzített feltétel megszűnését, illetve a határozott idő elteltét követő 30 napon belül a bérlő köteles az önkormányzati lakást üres, rendeltetésszerű használatra alkalmas állapotban a bérbeadó rendelkezésére bocsátani.

Önkormányzati lakások bérbeadása pályázati elbírálással

8. § A 6. §-ban nem említett önkormányzati lakások pályázati elbírálással

a) szociális helyzet vagy

b) piaci viszonyok

alapján adhatók bérbe.

9. § (1) Szociális helyzet alapján pályázók esetén az önkormányzati lakások bérbeadása során érvényesítendő szociális, jövedelmi, vagyoni feltételek a következők:

a ) a bérlő vagy házastársa (élettársa), illetve a vele együttlakó vagy együttköltöző közeli hozzátartozója tulajdonában, haszonélvezetében, bérletében nincs másik beköltözhető lakása és

b) mind a bérlő családja, mind az együttköltöző közeli hozzátartozók egy főre jutó havi nettó jövedelme nem ha ladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének a másfélszeresét és

c) a bérlő családja nem rendelkezik olyan vagyonnal, amelynek együttes forgalmi értéke a mindenkori öregségi nyugdíj legkisebb összegének 50-szeresét meghaladja és

d) a bérlő a bérbeadást megelőző 5 éven belül nem mondott le önkormányzati lakása bérleti jogáról illetve, beköltöztethető ingatlanát nem idegenítette el.

(2) Szociális helyzet alapján történő bérbeadás esetén három évre szóló szerződést kell kötni a bérlővel.

(3) Önkormányzati lakás szociális helyzet alapján történő bérbeadása esetén a jogos lakásigény mértéke:

a) két személyig legfeljebb két lakószoba;

b) öt személyig legfeljebb három lakószoba;

c) hat és annál több személy esetén háromnál több lakószoba.

(4) Ha a határozott időre szóló bérleti szerződés lejáratának időpontjában a bérlő jövedelmi, vagyoni viszonyai változatlanul megfelelnek az előírt feltételeknek, akkor kérelmére vele három évre újabb bérleti szerződést kell kötni. Az erre irányuló kérelmet a határozott idő letelte előtt 30 nappal kell a Polgármesteri Hivatalhoz benyújtani.

(5) Amennyiben a volt bérlő a szociális lakásokra vonatkozó feltételeknek nem felel meg, úgy a feltételek vállalása esetén a piaci viszonyok alapján történő bérbeadásra vonatkozó feltételek szerint kell vele bérleti szerződést kötni.

(6) Amennyiben a volt bérlő a piaci viszonyok alapján történő bérbeadás feltételeinek teljesítését nem vállalja, úgy a lakást a vele ott élőkkel együtt köteles 30 napon belül elhagyni.

10. § (1) Önkormányzati lakás piaci viszonyok alapján történő bérbeadásakor a bérleti szerződést három évre kell megkötni a bérlővel. A határozott idő leteltével abérlő minden elhelyezési igény nélkül köteles elhagyni a lakást, a vele ott élőkkel együtt.

(2) A határozott idő elteltével a bérbeadó kérelemre a lakásbérleti szerződést 3 évre ismételten megkötheti. Az erre irányuló kérelmet a határozott idő letelte előtt 30 nappal kell a körjegyzőséghez benyújtani.

(3) Önkormányzati lakás piaci viszonyok alapján történő bérbeadása során előnyt élveznek a 30 év alatti fiatal házasok.

A pályázati eljárás szabályai

11.§
(1) A meghatározott feltételek szerinti pályázatot a bérbeadó írja ki. A pályázat meghirdetésénél biztosítani kell a nyilvánosságot, ennek érdekében a pályázatot ki kell függeszteni a körjegyzőség hirdető tábláján.
(2) A pályázati kiírásnak tartalmaznia kell:
a ) a bérbeadás jogcímét és az e rendeletben meghatározott pályázati feltételeket,
b) a meghirdetett önkormányzati lakás műszaki állapotát és egyéb jellemzőit (szobaszám,
alapterület, komfortfokozat)
c) a lakbér összegét
d) az önkormányzati lakás megtekintésének lehetőségére vonatkozó tájékoztatást,
e) a pályázat benyújtásának és elbírálásának határidejét,
f) az egyéb pályázati feltételeket.
(3) A pályázatot írásban kell benyújtani. A pályázatnak tartalmaznia kell:
a ) azokat az adatokat, melyek azt igazolják, hogy a kiírt pályázati feltételeknek megfelel
b) a pályázó nyilatkozatát, hogy a kiírt pályázati feltételeket elfogadja.

Önkormányzati lakások bérbeadása bérleti jogviszony folytatása jogcímén

12. § (1) Önkormányzati lakás bérlőjének halála esetén az a személy, akit a lakástörvény alapján a bérlő a bérbe adó hozzájárulása nélkül fogadhat be a lakásba, a lakásbérleti jog folytatására jogosult, ha a bérlő a lakásba befogadta és a bérlő halálakor életvitelszerűen a lakásban lakott.

(2) Az önkormányzati lakás bérlőjének halála esetén a lakásban visszamaradt eltartó a lakásbérleti jogot akkor folytathatja, ha

a ) a tartási szerződéshez a bérbeadó írásban hozzájárult és

b) az eltartó a szerződésben vállalt tartási - vagy ha a bíróság a tartási szerződést életjáradéki szerződéssé átalakítja, e szerződés szerinti - kötelezettségét teljesítette,

c) továbbá a bérbeadói hozzájárulástól a bérlő haláláig legalább egy év eltelt.

A bérlőtársi szerződés

13. §

(1) Bérlőtársi szerződ és megkötését a bérlő és a leendő bérlőtárs együttesen, írásban kérhetik a bérbeadótól.

(2) Bérlőtársi szerződés köthető azzal a személlyel, aki

a ) a bérlő gyermeke (örök befogadott , mostoha-, és nevelt gyermeke), jogszerűen befogadott gyermekétől született unokája, valamint szülője (örökbe fogadó, mostoha- és nevelőszülője) és

b) a bérlővel legalább egy éve életvitelszerűen együtt lakik

(3) Bérlőtársi szerződést kell kötni - a házastárs önkormányzati lakásba történt beköltözésének időpontjától függetlenül - a bérlő és a vele együttlakó házastársa közös kérelmére.

Hozzájárulás a lakásba történő befogadáshoz

14. § (1) Az önkormányzati lakásba a bérlő házastársán, gyermekén (örök befogadott , mostoha- és nevelt gyermekén) és annak házastársán, jogszerűen befogadott gyermekétől született unokáján, valamint szülőjén (örökbe fogadó, mostoha- és nevelőszülőjén ) kívül más személyt az e rendelet tiltó szabályait is figyelembe véve csak a bérbeadó írásbeli hozzájárulásával fogadhat be.

(2) A befogadáshoz történő hozzájárulás iránti kérelmet írásban kell a Polgármesteri Hivatalnál benyújtani.

(3) A kérelemhez csatolni kell:

a ) a bérlő nyilatkozatát, hogy a befogadott személyt az önkormányzati lakásba 3 napon belül bejelenti és ezt a bérbeadó felé igazolja és

b) a befogadott személy arra vonatkozó nyilatkozatát, hogy a bérleti szerződés megszűnésekor az önkormányzati lakást 3 napon belül elhagyja.

A lakbér mértéke

15. § (1) Önkormányzati lakás bérlése esetén a fizetendő lakbér mértéke:

a) összkomfortos önkormányzati lakás esetén: 72 Ft/m2/hó,

b) komfortos önkormányzati lakás esetén: 55 Ft/m2/hó.

(2) A lakbér mértékét az önkormányzat évenként felülvizsgálja és meghatározza a következő évi lakbér összegét.

A bérlő által fizetendő lakbér

16. § (1) A bérlő a jelen rendelet 15 .§-a szerint megállapított lakbért köteles megfizetni.

(2) Az önkormányzati lakás bérlője a lakbért minden hónap 10-ig köteles megfizetni.

A lakásbérlet megszűnése

17. § (1) A szerződés megszűnik, ha

a ) a bérbeadó és a bérlő a szerződést közös megegyezéssel megszüntetik,

b) a lakás megsemmisül;

c) az arra jogosult felmond;

d) a bérlő meghal és nincs a lakásbérleti jog folytatására jogosult személy;

e) a bérlő a lakást elcseréli;

f) a bérlőt a Magyar Köztársaság területéről kiutasították;

g) a bérlő lakásbérleti jogviszonyát a bíróság megszünteti;

h) a bérlő lakásbérleti jogviszonya hatósági határozat folytán megszűnik.

(2) A határozott időre szóló, illetőleg valamely feltétel bekövetkezéséig tartó lakásbérleti jog a szerződésben meghatározott idő elteltével, illetőleg a feltétel bekövetkezésekor szűnik meg.

Az önkormányzati lakásban jogcím nélkül tartózkodó személyek elhelyezése

18. § (1) Ha az önkormányzati lakásban olyan személy marad vissza, aki sem a lakástörvény, sem a jelen rendelet előírásai alapján nem tarthat igényt elhelyezésre, az önkormányzati lakást köteles 15 napon belül elhagyni.

(2) Ha a lakást jogcím nélkül használó lakáselhagyási kötelezettségének nem tesz eleget, az önkormányzati lakás elhagyásának megtörténtéig az önkormányzati lakás használatának első 6 hónapjában az önkormányzati lakásra megállapított lakbér mértékét, 6-12 hónap között a lakbér kétszeres összegének megfelelő, azt követően a lakbér háromszoros összegének megfelelő használati díjat köteles fizetni.

Az adatvédelemre vonatkozó rendelkezések

19. § A bérbe adó - jogszabály keretei között - jogosult nyilvántartani és kezelni mindazokat a személyes adatokat, amelyek e rendelet alapján a bérbeadás feltételeinek megállapítása, megtagadása, a bérbeadói hozzájárulásról való döntés érdekében a tudomására jutottak.

Záró rendelekzések

20.§
(1) Jelen rendelet 2004. június 1-én lép hatályba.
(2) A rendelet hatálybalépésével egyidejűleg a Szentlászló Közsgéi Önkormányzat tulajdonában lévő bérlakások bérleti díjáról szóló 12/1996.(XII.31.), és az azt módosító 12/1999(XII.06), 5/2001(V.15.), 10/2001.(XII.27), 10/2002(XII.12) és 12/2003(XII.05) számú rendeletek hatályukat veszítik.

1. melléklet a 8/2004. (V. 27.) önkormányzati rendelethez a 8/2004. (V. 27.) önkormányzati rendelethez

Kérelem önkormányzati lakás bérbevételére
Kérelmező neve:
személyi ig. száma:
anyja neve:
Születési helye, idő:
Családi állapot:
Állandó bejelentett lakcíme:
Tartózkodási helye, ha ez nem azonos az előző címmel:
A lakásba vele együtt költöző szemnélyek (a születési év és a rokonsági fok megjelölésével):
Munkahely neve, címe:
Foglalkozássa, beosztása:
Jelen munkáltatónál a munkaviszony kezdete:
Nettó havi átlagjövedelem:
A vele közös háztartásban élő nettó havi átlagjövedelme:
Dátum
Kérelmező
A kérelemhez csatolni kell:
A havi átlagjövedelemre, illetve egyéb rendszeres jövedelemre vonatkozó igazolást.
Jelenlegi lakáskörülményeinek leírását (milyen lakásban, milyen minőségben. hányadmagával lakik stb.)
A lakás szolgálati jelleggel történő bérbevétele esetén: Kinevezésre, alkalmazásra vonatkozó okirat másolatát.
A munkáltató javaslatát, véleményét.
A lakás szociális helyzet alapján történő bérbeadása esetén: A rendelet 9.§ (1) a), c) és d) pontjára vonatkozó nyilatkozatot.
1

Az önkormányzati rendeletet a Szentlászló Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2023. (VII. 10.) önkormányzati rendelete 1. §-a hatályon kívül helyezte 2023. július 11. napjával.