Szentlászló Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2013. (II. 15.) önkormányzati rendelete

a Szentlászló Községi Önkormányzat 2013. évi költségvetéséről

Hatályos: 2013. 02. 15

Szentlászló Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2013. (II. 15.) önkormányzati rendelete

a Szentlászló Községi Önkormányzat 2013. évi költségvetéséről

2013.02.15.

Szentlászló Községi Önkormányzat Képviselőtestülete (a továbbiakban: képviselőtestület) az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény (a továbbiakban: Áht.) 23. § - ában kapott felhatalmazás alapján a Szentlászló Községi Önkormányzat (a továbbiakban: önkormányzat) 2013. évi költségvetéséről az alábbi rendeletet alkotja:

I. Fejezet

ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK

A rendelet hatálya

1. § (1) A rendelet hatálya az önkormányzatra, annak képviselőtestületére és szerveire és az önkormányzat által irányított költségvetési szervre terjed ki.

(2) Az irányított költségvetési szerv megjelöléseként e rendelet az önkormányzati költségvetési szerv megnevezést használja.

(3) E rendelet személyi hatálya kiterjed a közvetlen és közvetett támogatások tekintetében a támogatásban részesülőre.

Címrend

2. § (1) A képviselőtestület a címrendet e rendelet 1. számú melléklete szerint hagyja jóvá.

(2) A költségvetés címrendjében az önkormányzat és a közös önkormányzati hivatal önálló címnek minősülnek. A képviselőtestület a címrendjében alcímet nem állapít meg.

(3) A költségvetésen belül jogcímcsoportokat képeznek a kötelező és a nem kötelező önkormányzati feladatok. A képviselő testület a jogcímcsoportokon belül az alkalmazott szakfeladat rendnek megfelelően állapítja meg a jogcímeket.

(4) A jogcímeken belül az előirányzat csoportokat működési, felhalmozási és egyéb speciális célú támogatás szerint határozza meg.

(5) Az előirányzat csoportok kiemelt előirányzatokra tagolódnak.

(6) Az Európai Uniós és a nem Európai Uniós támogatásból megvalósuló felújítások és beruházások az előirányzat csoportokon belül a kötelező és nem kötelező önkormányzati feladatokhoz kapcsolódó felújításokat foglalják magukban. Az előirányzat csoporton belül az egyes feladatok soronként megjelöltek.

(7) Az egyéb kiadások az önkormányzat kötelező és nem kötelező feladatai szerint az előirányzat csoportokban szerepelnek.

II. Fejezet

Az önkormányzat és költségvetési szervének 2013. évi költségvetése

3. § (1) A képviselőtestület – a közös önkormányzati hivatallal egybeszámítva - az önkormányzat 2013.évi költségvetésének

a) tárgyévi költségvetési bevételét E Ft-ban,
aa) működési költségvetési bevételét E Ft-ban,
ab) felhalmozási költségvetési bevételét E Ft-ban,
b) tárgyévi költségvetési kiadását E Ft-ban,
ba) működési költségvetési kiadását E Ft-ban, ezen belül a
- a személyi jellegű kiadásokat E Ft-ban,
- a munkaadókat terhelő járulékokat E Ft-ban,
- a dologi jellegű kiadásokat E Ft-ban,
- az ellátottak pénzbeli juttatásait E Ft-ban,
- a speciális célú támogatásokat E Ft-ban,
- a működési céltartalékot E Ft-ban
bb) felhalmozási költségvetési kiadását E Ft-ban, ezen belül a
- a beruházásokat: 0 E Ft-ban, ( ha 0 Ft, akkor nem tervez szöveg szerepeljen.
- a felújításokat: E Ft-ban,
- egyéb kiadásokat, támogatásokat: E Ft-ban.
állapítja meg
c) a 2012. évben keletkezett – a körjegyzőséggel együtt számított - pénzmaradvány összegét 6.873 E Ft-ban állapítja meg, amely a 2013. évi költségvetési kiadások finanszírozására szolgál.
(2) A képviselőtestület az (1) bekezdés a, pontjában megállapított költségvetési bevételeket forrásonként részletezve a 2. melléklet szerint hagyja jóvá.
(3) A képviselőtestület az (1) bekezdés b, pontjában megállapított költségvetési kiadásokat szakfeladat szerinti részletezésben a 3. számú melléklet szerint hagyja jóvá.
(4) A képviselőtestület a költségvetési kiadások szakfeladatonkénti részletezésének soronkénti alábontását a 4. számú melléklet szerint hagyja jóvá.
(5) A képviselőtestület az önkormányzat összevont költségvetési mérlegét az 5. számú melléklet szerint hagyja jóvá.
(6) A képviselőtestület a közös önkormányzati hivatal költségvetését a 6. számú melléklet szerint, a Dél-Zselic Óvodái és Bölcsődéje Szentlászlói Tagóvodája és Konyhája elnevezésű intézmény önkormányzatra eső fenntartói hozzájárulás előirányzatát 5.123 E Ft összegben hagyja jóvá.

4. § (1) Az önkormányzat nevében a közös hivatal címen belül kötelezettségvállalási joggal teljes körűen a jegyző rendelkezik.

(2) Külön jogszabály alapján a jegyző döntési hatáskörébe utalt előirányzatok, valamint a választási eljárásról szóló 1997. évi C. törvény 2. §-ának hatálya alá tartozó választások helyi előkészítésére, lebonyolítására felhasználandó pénzeszközök felett kötelezettségvállalásra a jegyző jogosult.

(3) A képviselőtestület a közös önkormányzati hivatal köztisztviselőit megillető cafetéria - juttatás éves keretösszegét a költségvetési szerv személyi juttatás kiemelt előirányzatán belül, a nem rendszeres személyi juttatás részeként 200 E Ft-ban állapítja meg. A megállapított összeg a munkáltató által fizetendő SZJA-t is magába foglalja.

5. § (1) A képviselőtestület az önkormányzat éves létszám előirányzatát a következőképpen hagyja jóvá: A zöldterület kezelés szakfeladaton: 1 fő, az önkormányzati igazgatás szakfeladaton: 2 fő, a közművelődés szakfeladaton: 1 fő, a védőnői szolgálat szakfeladaton: 1 fő, a közös önkormányzati hivatal címen pedig 10 fő, azaz összesen: 15 fő.

(2) A képviselőtestület a közfoglalkoztatottak éves létszám előirányzatát ?? főben hagyja jóvá. Az önkormányzat költségvetési létszámkerete 2013 – ban mindösszesen: ?? fő.

6. § A képviselőtestület megállapítja, hogy a lakossági hulladékszállítás közszolgáltatásra az önkormányzat 2013-ban 3.970 E Ft-ot fizet.

7. § A képviselőtestület az európai uniós forrásból finanszírozott programokat és projekteket nem tervez.

8. § (1) A képviselőtestület a költségvetési gazdálkodás során felmerülő likviditási problémák áthidalása (pl. a kifizetés időpontja megelőzi a támogatás megérkezését) érdekében engedélyezi, hogy a polgármester a számlavezető pénzintézettől likvid hitelt – amelynek a futamideje naptári éven belül lejár – igényeljen.

(2) A hitelügylettel kapcsolatos döntési hatásköröket azonban – a pénzintézet által előterjesztett szerződéstervezet alapján - kizárólagosan a képviselőtestület gyakorolja.

III. Fejezet

A KÖLTSÉGVETÉS VÉGREHAJTÁSÁNAK SZABÁLYAI

Általános végrehajtási szabályok

9. § Az önkormányzat, illetve a települési nemzetiségi önkormányzattal kötött megállapodás alapján a nemzetiségi önkormányzat gazdálkodásának végrehajtó szerve a költségvetési szervként működő közös önkormányzati hivatal.

10. § A képviselőtestület kizárólagos hatáskörébe tartozik a költségvetési rendelet módosítása.

Az előirányzatok megváltoztatása

11. § A képviselőtestület az önkormányzat költségvetését, valamint az irányítása alá tartozó költségvetési szerv előirányzatait a rendeletének módosításával megváltoztathatja. Az előirányzat megváltoztatás nem érintheti az Országgyűlés kizárólagos – költségvetési törvényben felsorolt –, illetve a Kormány előirányzatmódosítási hatáskörébe tartozó előirányzatokat.

12. § (1) Az élet és vagyonbiztonságot veszélyeztető elemi csapás, illetőleg következményeinek az elhárítása érdekében (veszélyhelyzetben) a polgármester az önkormányzat költségvetése keretében átmeneti intézkedést hozhat, amelyről a képviselő-testület legközelebbi ülésén be kell számolnia.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott jogkörében a polgármester az előirányzatok között átcsoportosítást hajthat végre, egyes kiadási előirányzatok teljesítését felfüggesztheti, a költségvetési rendeletben nem szereplő kiadásokat is teljesíthet.

A költségvetési szerv (közös önkormányzati hivatal) pénzmaradványa

13. § (1) A helyi önkormányzati költségvetési szerv pénzmaradványát a tagönkormányzatok képviselőtestületei hagyják jóvá.

(2) A tagönkormányzat képviselőtestületei gazdasági szükséghelyzetben a költségvetési szervet megillető pénzmaradvány felhasználását korlátozhatják. Gazdasági szükséghelyzetnek minősül különösen az az eset, amikor a tagönkormányzatok működése fizetésképtelenség miatt veszélybe kerül.

IV. Fejezet

ZÁRÓ RENDELKEZÉSEK

14. § (1) E rendelet 2013. február 15. napján lép hatályba.

(2) A képviselőtestület a polgármesternek e rendelet elfogadásáig az átmeneti időszakban tett intézkedései (bevételek beszedése, az előző évi kiadási előirányzatokon belül a kiadások arányos teljesítése) alapján megállapítja, hogy az átmeneti időszakban beszedett bevételek és teljesített kiadások e rendeletbe beépítésre kerültek.

mellékletek az 1/2013. (II. 15.) önkormányzati rendelethez az 1/2013. (II. 15.) önkormányzati rendelethez