Szentlászló Községi Önkormányzat Képviselőtestületének 6/2015(V.29.) önkormányzati rendelete

a Szentlászló Községi Önkormányzat Képviselőtestületének Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 5/2014.(XII.12.) számú rendelet (továbbiakban: rendelet) I. számú módosításáról

Hatályos: 2015. 06. 01- 2015. 06. 01

Szentlászló Községi Önkormányzat Képviselőtestületének 6/2015(V.29.) önkormányzati rendelete

a Szentlászló Községi Önkormányzat Képviselőtestületének Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 5/2014.(XII.12.) számú rendelet (továbbiakban: rendelet) I. számú módosításáról1

2015.06.01.

1. § A rendelet V. fejezet A KÉPVISELŐTESTÜLET SZERVEI „ A képviselőtestület bizottsága, a bizottság jogállása, megválasztása. „ cím helyébe a következő cím lép: „ A képviselőtestület bizottságai, a bizottságok jogállása, megválasztása. „

2. § A rendelet 46. § - a helyébe a következő rendelkezések lépnek, azzal, hogy a 46. § - t követően új számozásként a 46/A. § és a 46/B. § is szerepeltetésre kerül:

46. § (1) A bizottságok elnökének és tagjainak személyére, vagy visszahívására bármelyik képviselő és a polgármester tehetnek javaslatot.
(2) A bizottságok elnökét és tagjait - a polgármester előterjesztése alapján - a képviselőtestület választja meg. Az ügyrendi bizottság esetében a választásra az alakuló ülésen kerül sor.
(3) A képviselőtestület állandó bizottságai:
a, Az ügyrendi bizottság 3 tagú: 2 képviselő és 1 nem képviselő jogállású taggal.
b, A települési értéktár bizottság 5 tagú: 3 képviselő és 2 nem képviselő jogállású taggal.
(4) A bizottságok ülését az elnök hívja össze és vezeti. A bizottságok ülésére meg kell hívni a bizottságok tagjait, a polgármestert, a jegyzőt. A bizottsági ülés meghívóját és a napirendi pontok előterjesztéseit a bizottság ülése előtt legkésőbb 3 nappal a meghívottaknak meg kell küldeni. Kötelező összehívni a bizottsági ülést a képviselőtestület döntése alapján, vagy a polgármester indítványára, vagy a bizottsági tagok kétharmadának indítványára.
(5) A bizottság zárt ülésén a bizottsági tagokon, a helyi önkormányzati képviselőkön, a polgármesteren, a jegyzőn és a jegyzőkönyvvezetőn kívül csak az a személy vehet részt, aki a tárgyalt napirendi pontban érintett.
(6) A bizottságok határozatait a naptári év elejétől kezdődően folyamatos sorszámmal és az ülés napjának megfelelő dátumozással kell ellátni.

46/A. § (1) Az ügyrendi bizottság hatáskörébe tartozik a helyi önkormányzati képviselők összeférhetetlenségének, méltatlanságának kivizsgálása, a vagyonnyilatkozatok vizsgálata, nyilvántartása, ellenőrzése, kezelése és őrzése, javaslattétel a polgármester jutalmazására, közreműködés a képviselőtestület SZMSZ-ének kidolgozásában, az SZMSZ hatályosulásának figyelemmel kísérése, a módosításokra, kiegészítésekre vonatkozó javaslatok értékelése és a szavazatok összeszámlálása, ha titkos szavazásra kerül sor a képviselőtestület hatáskörébe utalt választás, kinevezés, megbízás esetén.

(2) A képviselői összeférhetetlenség, méltatlanság kivizsgálása esetén az előterjesztést az ügyrendi bizottság nyújtja be.

46/B. § A települési értéktár bizottság hatáskörére, működésére vonatkozó szabályokat az SZMSZ 3. számú melléklete tartalmazza.

Az SZMSZ 3. számú melléklete

A Szentlászló Községi Önkormányzat Települési Értéktár Bizottságának működéséről.

ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK
1. A szabályzat célja a települési helyi értékek körének meghatározása, védelme és megőrzése feltételeinek biztosítása.
2. A települési helyi érték: A Szentlászló község szempontjából meghatározó jelentőségű, a faluhoz való tartozást kifejező egyedi szellemi termék, tárgy, kulturális alkotás, hagyomány, jelkép, természeti érték, stb., amelyet a települési értéktár bizottság (továbbiakban: TÉB) annak minősít. A Települési Helyi Értékek Gyűjteménye a TÉB által kiemelkedő helyi jelentőségűnek nyilvánított javak összessége. Ezek körét (felsorolását), fellelhetőségét, bemutatását az egyediségükre, speciális települési kötődésükre, jellemzőire vonatkozó leírást, vagy egyéb dokumentációt a vonatkozó Korm. rendeletszerinti nyomtatványon kell elkészíteni.
TELEPÜLÉSI ÉRTÉKTÁR BIZOTTSÁG
3. Szentlászló Községi Önkormányzat Képviselőtestülete a települési értéktár bizottsági teendők ellátására TÉB – ot hoz létre. A bizottság tagjainak száma: 5 fő, értéktár a bizottság munkájába külső szakértők vonhatók be, így például a helyi közművelődési feladatellátással, továbbá a nemzeti és megyei értékek gyűjtésével, megőrzésével, hasznosításával foglalkozó országos és területi illetékességű szakmai és civil szervezeteket. A tagok tevékenységüket társadalmi megbízatásként, díjazás nélkül látják el.
4. A TÉB bizottság elnökének feladata:
- a bizottság ülésének összehívása, vezetése,
- a bizottság döntéseinek nyilvántartása, közzétételéről való gondoskodás,
- a bizottság képviselete külső állami, önkormányzati, társadalmi, gazdasági szervek, szervezetek előtt,
- a települési értéktárba felvett alkotások megyei értéktár részére történő továbbítása.
A BIZOTTSÁG MŰKÖDÉSI SZABÁLYAI
5. A TÉB szükség szerint, de félévente legalább egy alkalommal ülésezik.
6. A települési értékké minősítéshez a jelenlévők több, mint felének egybehangzó szavazata szükséges.
7. A TÉB feladata:
- a települési értékek megőrzéséről és szélesebb körben történő megismertetéséről való gondoskodás (pl. évente a gyűjtemény közzététele az önkormányzati honlap, közösségi oldal és a hirdető táblák útján)
- a helyi települési értékek körének meghatározása, szükség szerint módosítása, a Települési Helyi Értékek Gyűjteményének összeállítása,
- a döntés a TÉB rendelkezésére álló pénzeszközök felhasználásáról,
- félévente - legkésőbb a félévet követő hónap utolsó napjáig - a képviselő-testület és a község lakosságának tájékoztatása a végzett tevékenységről,
- Hungarikumok Gyűjteményébe való felvételre való javaslattétel.
8. A TÉB működésével kapcsolatos adminisztratív teendők ellátásáról a Szentlászlói Közös Önkormányzati Hivatal gondoskodik.
9. A TÉB működésének anyagi fedezetét az önkormányzat biztosítja.
A JAVASLATTÉTEL ÉS DÖNTÉS SZABÁLYAI
9. Helyi értékké nyilvánításra a polgármesterhez címezve, írásban bárki javaslatot tehet, amelyet indokolni, szükség és lehetőség szerint dokumentálni köteles. A javaslattétel tartalmára és formájára vonatkozóan a 114/2013. (VI. 16.) Korm. Rendelet 6. § (4) bekezdése, továbbá 1. sz. melléklete az irányadó.
10. A beérkezett javaslatot az értéktár bizottság vizsgálja meg, a javaslattevőt szükség szerint hiánypótlásra szólítja fel. Amennyiben a javaslattevő a hiánypótlásnak a megállapított határidőig nem tesz eleget, a bizottság érdemi tárgyalás nélkül az indítványt elutasítja. Az elutasítás nem akadálya annak, hogy a javaslattevő az értéktárba történő felvételt ismételten indítványozza.
11. Az értéktárba való felvételről a javaslat beérkezését követő 90 napon belül a 6. pontban írt szavazati aránnyal a TÉB dönt, melyről a javaslattevőt írásban értesíti.
NYILVÁNTARTÁS ÉS KÖZZÉTÉTEL
12. A TÉB által az értéktárba felvett értékek adatait a 114/2013. (VI. 19.) Korm. Rendelet 1. sz. mellékletének II. pontjában írt tartalommal – szakterületenként kategóriák szerint elkülönítve - kell nyilvántartásba venni.
13. A helyi települési értéktár nyilvántartott adatait – az értéktárba való felvételről szóló döntést követő 8 napon belül – az önkormányzat honlapján, közösségi oldalán és hirdetőtábláján kell közzétenni.

Záró rendelkezés

3. § A jelen rendelet 2015. június 1. napjától lép hatályba.

1

A rendelet a 2010. évi CXXX. törvény 12/B. §-a alapján hatályát vesztette 2015. június 2. napjával.