Szentlászló Községi Önkormányzat Képviselőtestületének 9/2015(XI.24..) önkormányzati rendelete

Az önkormányzati kitüntetések és díjak alapításáról és adományozásáról.

Hatályos: 2016. 01. 01

Szentlászló Községi Önkormányzat Képviselőtestületének 9/2015.(XI.24.) számú önkormányzati rendelete az önkormányzati kitüntetések és díjak alapításáról és adományozásáról.


Szentlászló Községi Önkormányzat Képviselőtestülete a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX 42.§ 3. pontjában biztosított hatásköre alapján, hogy méltó módon megörökítse, megkülönböztetetten elismerje azon személyeknek, közösségeknek, szervezeteknek a tevékenységét, akik hozzájárultak a település fejlődéséhez, jó hírnevének öregbítéséhez, az alábbi kitüntetéseket és díjakat alapítja:

SZENTLÁSZLÓ KÖZSÉG DÍSZPOLGÁRA

kitüntető cím.


1.§ SZENTLÁSZLÓ KÖZSÉG DÍSZPOLGÁRA kitüntető cím a község önkormányzatának legnagyobb elismeréseként a kimagasló életmű, tevékenység és alkotások megkülönböztetett eseteiben azoknak a magyar, vagy külföldi személyeknek adományozható, akik

a: a település gazdasági, társadalmi, tudományos, vagy művészeti életében maradandót alkottak, vagy elősegítették a település fejlődését, lakosságának, kulturális és gazdasági előrehaladását;

b: egész életművükkel, kiemelkedő munkásságukkal, tevékenységükkel közvetve, vagy közvetlenül hozzájárultak a község fejlődéséhez, tekintélyének, jó hírnevének emeléséhez.


2.§(1) SZENTLÁSZLÓ KÖZSÉG DÍSZPOLGÁRA kitüntető címet - az elismert, kimagasló érdem megjelölésével a képviselőtestület minősített többségi döntéssel adományozza.

(2) A DÍSZPOLGÁR cím adományozásáról a település címerével díszített DÍSZPOLGÁR oklevelet kell kiállítani, melyet ünnepélyes keretek között kell az adományozottnak átadni.

(3) A DÍSZPOLGÁR cím adományozásáról szóló önkormányzati határozat egy példányát, valamint a díszpolgár életrajzát és fényképét a megyei levéltárnak át kell adni.

(4) A kitüntető címhez a szentlászlói kézműves, Jambrich Liza által készített kerámia adományozandó arany pecsétgyűrűvel. Az arany pecsétgyűrűt Szentlászló Község címerével kell díszíteni.

(5) A DÍSZPOLGÁR cím adományozására javaslatot tehet:

a: A helyi társadalmi szervezetek, egyesületek, gazdasági társaságok, intézmények képviselői.

b: A helyi önkormányzati képviselők.

c: A polgármester.

e: A jegyző.


3.§(1) SZENTLÁSZLÓ KÖZSÉG DÍSZPOLGÁRA - it a település lakossága megkülönböztetett tiszteletben és megbecsülésben részesíti.

(2) SZENTLÁSZLÓ KÖZSÉG DÍSZPOLGÁRÁ - t:

a: Megilleti a SZENTLÁSZLÓ DÍSZPOLGÁRA kitüntető cím viselésének joga.

b: A képviselőtestület által rendezett jelentősebb ünnepségekre meg kell hívni.

c: Külön képviselőtestületi döntés alapján a Szentlászló Községi Önkormányzatot képviselő delegáció tagjául lehet jelölni.


4.§ A díszpolgári cím adományozásáról a jegyző díszes kivitelű névkönyvet vezet.

SZENTLÁSZLÓ KÖZSÉGÉRT

kitüntető cím.


5.§ SZENTLÁSZLÓ KÖZSÉGÉRT KITÜNTETŐ CÍM adományozható azoknak a személyeknek, közösségeknek és szervezeteknek, akik (amelyek) a tudományok, művészetek, a fejlesztés, a gyógyítás, az oktatás-nevelés, a közművelődés, sport, településfejlesztés, környezetvédelem, a gazdasági élet terén kifejtett példaértékű, magas színvonalú munkájukkal hozzájárultak, hozzájárulnak Szentlászló község fejlődéséhez, hírnevének növeléséhez.


6.§(1) A SZENTLÁSZLÓ KÖZSÉGÉRT KITÜNTETŐ CÍM – et a képviselőtestület adományozza.

(2) A Kitüntető címre javaslatot tehetnek a Díszpolgár cím adományozására javaslatot tehetők.


7.§(1) A kitüntetett közösségeknek, szervezeteknek, személyeknek a település címerével díszített oklevél és a szentlászlói kézműves, Jambrich Liza által készített kerámia adományozandó.

(2) Az adományozásról oklevelet kell kiállítani és nyilvántartást kell vezetni. Az adományozás indokát és okát a nyilvántartásban fel kell tüntetni.

SZENTLÁSZLÓ KÖZSÉG SZOLGÁLATÁÉRT

kitüntetés.


8.§(1) SZENTLÁSZLÓ KÖZSÉG SZOLGÁLATÁÉRT kitüntetés adományozható annak a közös önkormányzati hivatalban (illetve jogelődjénél) és az önkormányzat intézményeiben legalább 10 éves közszolgálati, közalkalmazotti, illetve munkaviszonnyal rendelkező dolgozónak, aki kiemelkedő szakmai felkészültségével, magatartásával és munkájával jelentős mértékben segítette és mozdította elő az önkormányzati feladatok végrehajtását; a település polgárai ügyeinek intézését; a köz szolgálatát; az intézményi célok eredményes teljesítését, továbbá annak a szentlászlói polgárnak, aki szakmai vagy társadalmi tevékenységével nagymértékben előmozdította a település tudományos, szellemi, gazdasági, vagy közösségi életének fejlődését és ezzel kivívta a polgárok megbecsülését.

(2) A SZENTLÁSZLÓ KÖZSÉG SZOLGÁLATÁÉRT adható kitüntetést a képviselőtestület adományozza.

(3) A kitüntetés adományozására javaslatot tehet a polgármester, az alpolgármester és a jegyző.

(4) A kitüntetett személynek a település címerével díszített oklevél és a szentlászlói kézműves, Jambrich Liza által készített kerámia adományozandó.

VEGYES RENDELKEZÉSEK


9.§ A jelen rendeletben szabályozott kitüntetésekhez kapcsolható pénzjutalmak összegét a tárgyévi költségvetési rendeletben határozza meg a képviselőtestület.


10.§(1) A kitüntetésekről, díjakról szóló javaslatot a polgármester terjeszti a képviselőtestület elé.

(2) A díjak megosztva is adományozhatók, közös alkotás, együttesen elért eredmény esetén.

(3) A kitüntetések, díjak adományozásával kapcsolatos költségeket az önkormányzat költségvetésében kell biztosítani.

(4) A kitüntetések átadására az önkormányzat által szervezett rendezvény(ek) alkalmával, ünnepélyes keretek között kerül sor.

KITÜNTETŐ DÍJAK VISSZAVONÁSA


11.§(1) A kitüntető díjat vissza lehet vonni, ha a kitüntetett erre érdemtelenné válik. Érdemtelen a kitüntető díjra különösen az:

a: Akit a bíróság jogerősen elítélt.

b: Akit a bíróság jogerősen a közügyek, vagy a foglalkozás gyakorlásától eltilt.

c: Aki közbotrány okozással hívja fel magára a figyelmet.

(2) A visszavonáshoz szükséges döntéshez egyébként a díjak, kitüntető címek adományozására vonatkozó szabályokat kell alkalmazni.

(3) A kitüntető díj, cím visszavonására beterjesztett javaslatot az ügyrendi bizottság - vizsgálva, a visszavonásra vonatkozó okok valódiságát - javaslatával, megállapításaival együtt az ügyrendi bizottság elnöke terjeszti a képviselőtestület elé.

12.§ Ez a rendelet 2016. január 1. napján lép hatályba, rendelkezéseit ezen időponttól kell alkalmazni. A rendelet hatálybelépésével egyidejűleg hatályát veszti a képviselőtestület egyes kitüntető díjak alapításáról és adományozásuk rendjéről szóló 5/1992./07.24./KT. számú rendelete.


Kelt: Szentlászló, 2015. november 19 - én




             Hideg István

            polgármester

                                  dr. Kontra Krisztián

                                   jegyző






Záradék:


Kihirdetve: 2015. november 24 – én.





    dr. Kontra Krisztián jegyző


Mellékletek