Szentlászló Községi Önkormányzat Képviselőtestületének 3/2018(IV.25..) önkormányzati rendelete

a helyi közművelődési feladatok ellátásáról.

Hatályos: 2018. 04. 26

Szentlászló Községi Önkormányzat Képviselőtestülete a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 77. § - ban biztosított felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 7. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

Általános rendelkezések


1.§ A rendelet célja, hogy Szentlászló község lakóinak érdekeire figyelemmel meghatározza az önkormányzat közművelődési feladatait, azok ellátási formáit, módját és mértékét.


2.§ A rendelet hatálya kiterjed a közművelődési tevékenységben résztvevőkre, a közművelődési szervezetekre, azok fenntartóira, működtetőire és alkalmazottaira.


3.§ A helyi közművelődési feladok ellátásában az önkormányzat igényli és elősegíti a nemzetiségi önkormányzat, a civil szervezetek, egyéb közösségek, magánszemélyek, valamint a kulturális tevékenységet is végző gazdasági társaságok közreműködését.

Az önkormányzat közművelődési feladatok ellátásának szervezeti keretei


4.§ (1) Az önkormányzat a kötelező közművelődési feladatok folyamatos megvalósítása érdekében közművelődési színtereket   működtet.

a) Dr. Vargha Károly Közösségi Tér (az épületnél kiírt elnevezés Kulturális Központ), 7936 Szentlászló, Petőfi S. u. 1/a.,

b) Tájház - Helytörténeti és Néprajzi Gyűjtemény (7936 Szentlászló, Zrínyi u. 15.) közművelődési közösségi színtérként funkcionáló helyisége,

c) Csuhémúzeum és Népművészeti Alkotóház  (7936 Szentlászló, Petőfi u. 1.) közművelődési közösségi színtérként funkcionáló helyisége.


(2) A közösségi színterek nem intézményként működnek, a fenntartói, gazdálkodási feladatokat az önkormányzat hivatala látja el.


(3) Az önkormányzat a kötelező közművelődési alaptevékenységek ellátására, a közösségi színterek működéséhez szükséges személyi feltételeket a jogszabályokban meghatározott minimum szinten biztosítja.


(4) Az önkormányzat a vele közigazgatásilag határos – maximum kettő – önkormányzattal együttműködési megállapodást köthet közművelődési szakember közös alkalmazására.


5.§ (1) Az önkormányzat elkészíti és közzé teszi a közösségi színterekre vonatkozó használati szabályzatot.                                        


(2) Az önkormányzat a feladatellátásba bevont, nem önkormányzati fenntartású intézményekkel, szervezetekkel, személyekkel a rendeletben meghatározott közművelődési feladatok megvalósítására közművelődési megállapodást, vagy együttműködési megállapodást köthet.

(3) Közművelődési feladat ellátására csak olyan szervezettel, személlyel köthető szerződés, amely a korábbi önkormányzati támogatásával hiánytalanul elszámolt, nincs köztartozása, és megfelel a valamennyi vonatkozó jogszabályban foglaltaknak.

 

Az önkormányzat kötelező közművelődési alapszolgáltatási feladatai


6.§ (1) Az önkormányzat feladatának tekinti, hogy a településen kialakult művelődési hagyományokra, a település fejlesztésének koncepciójára, az intézmények, a civil szervezetek és a helyi lakosok öntevékenységére alapozva, pályázatokon való részvétel mellett, a helyi lakosság elvárható igényeinek kiszolgálása, a turizmus lehetőségeinek felkutatása és kihasználása érdekében a közművelődés sajátos eszközrendszerével segítse annak megvalósítását.


(2) Az önkormányzat kötelező feladata a helyi közművelődési tevékenység támogatása, a közművelődési alapszolgáltatások biztosítása, megszervezése, melynek keretében a művelődő közösségek létrejöttének elősegítése , működésük támogatása, fejlődésük segítése. Ennek érdekében az önkormányzat helyszín(eke)t biztosít, bemutatkozási lehetőségeket teremt, fórumot szervez a művelődő közösségek vezetőinek részvételével, továbbá közművelődési kerekasztalt hozhat létre.


(3) Az önkormányzat – az együttműködő partnerek, civilszervezetek, a magánszemélyek és a német nemzetiségi önkormányzat terveinek áttekintésével - meghatározza éves közművelődési feladatait, melyre éves szolgáltatási tervet, rendezvénytervet fogad el, legkésőbb a tárgyévre vonatkozó költségvetés elfogadásáig.


(4) Az önkormányzat és a közművelődési feladatot ellátó szervezetek a közművelődési lehetőségekről folyamatosan tájékoztatják a település lakóit

a) elektronikus úton, honlapon és az önkormányzat facebook  közösségi oldalán keresztül,

b) hirdetőtáblán, hirdetmények kihelyezésével,

c) plakátok, szórólapok alkalmazásával.

 


A közművelődési feladatok ellátásának finanszírozása,

teljesítésről beszámolási kötelezettség

 

7.§ (1) A közművelődési feladatok finanszírozásának forrása

a) az önkormányzat éves költségvetési előirányzataiban foglaltak, beleértve az állami támogatást is,

b) az államháztartáson belülről, vagy kívülről átvett, céljellegű támogatások és a működésből adódó szolgáltatási bevételek.

 

(2) A közművelődési feladat ellátásának pénzügyi fedezetét az önkormányzat az éves költségvetésének összeállítása során, a véleményezett szolgáltatási terv figyelembe vételével biztosítja.

 

(3) A díjköteles közművelődési szolgáltatások köréről és a díjak mértékéről, legkésőbb a tárgyévi költségvetés elfogadásával egyidejűleg kell rendelkezni.

 

8.§ A közművelődési feladatok teljesítéséről a tárgyévet követően a képviselőtestületet beszámoló formájában tájékoztatni szükséges.

Záró rendelkezések


9.§ (1) Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.


(2) Az önkormányzat ezt a rendeletet, mellékletét és függelékeit a közösségi színterekben, közzé teszi.


(3) Hatályát veszti Szentlászló Községi Önkormányzat képviselőtestületének 4/2002 (07. 10) önkormányzati rendelete.


Kelt: Szentlászló, 2018. április 23 – án



            Hideg István                                                                                 dr. Kontra Krisztián

            polgármester                                                                                            jegyző


Záradék:


Kihirdetve: 2018. április 25 - én



      dr. Kontra Krisztián

                  jegyző

Szentlászló Községi Önkormányzat Képviselőtestület 3/2018.(IV.25.) számú önkormányzati rendelet melléklete

A közösségi színterek az önkormányzat közművelődési feladatait az alábbi formában, módon és mértékben látják el


1. Az iskolarendszeren kívüli, öntevékeny, önképző, szakképző tanfolyamok, életminőséget és életesélyt javító tanulási, felnőttoktatási lehetőségek. A Dr. Vargha Károly Közösségi Tér az iskolai képzést kiegészítő lehetőségek nyelvi, térítésmentes környezeti nevelési tanfolyamok szervezésében (pl. gyermek - és időskori gondozói, egészségügyi, kézműves tanfolyamok) az általános iskola pedagógusaival és egyéb bevonható személyekkel együttműködik.


2. A település környezeti, szellemi, művészeti értékeinek, hagyományainak feltárása, megismertetése, a helyi művelődési szokások gondozása, gazdagítása.

 2.1. A Dr. Vargha Károly Közösségi Tér együttműködve a lakossággal folyamatosan gyűjti a település szellemi hagyományait, tárgyi és egyéb kulturális értékeit, a Tájház - Helytörténeti és Néprajzi Gyűjtemény és a Csuhémúzeum és Népművészeti Alkotóház  közművelődési közösségi színtérként funkcionáló helyiségeinek felhasználásával is törekszik azok bemutatására, megismertetésére kiállításokon, jelesebb rendezvényeken pl. falunapon, kukoricás napon, német nemzetiségi napon és idősek napján, való bemutatására (helytörténeti előadások, nyitott gyűjtemények, múzeumpedagógiai foglalkozások, bemutatók, kiállítások stb.)

  2.2. A Dr. Vargha Károly Közösségi Tér a falu kulturális eseményeiről dokumentumokat készít (fénykép, video) azok őrzését és annak bemutatását a lakosság részére biztosítja a település weblapján és facebook közösségi oldalán.

  2.3. A település környezeti, kulturális, közösségi értékeinek közismertté tétele, találkozók, kiállítások és egyéb kulturális programok szervezése, kapcsolattartás Szigetvárral, a testvértelepülésekkel és a Kárpád-medencei Szentlászló településekkel, szükség szerint közös rendezvények szervezése, kulturális turizmus támogatása.


3. Az egyetemes, a nemzeti, a nemzetiségi és más kisebbségi kultúra értékeinek megismertetése, a megértés, a befogadás elősegítése, az ünnepek és hagyományok kultúrájának gondozása.

  1. A Dr. Vargha Károly Közösségi Tér szervezi a nemzeti, a helyi, országos és nemzeti ünnepek, évfordulók programjait és lebonyolítását a helyi német nemzetiségi önkormányzattal közösen.
  2. Az ünnepek lebonyolításánál a Dr. Vargha Károly Közösségi Tér igényli a német nemzetiségi önkormányzat, a helyi óvodások, iskolások és civil szervezetek (együttműködési megállapodási alapján) közreműködését.

3.3. A nemzeti és a helyi ünnepeken, rendezvényeken a Dr. Vargha Károly Közösségi Tér kiállítást szervez a Tájház - Helytörténeti és Néprajzi Gyűjtemény és a Csuhémúzeum és Népművészeti Alkotóház  közművelődési közösségi színtérként funkcionáló helyiségeinek felhasználásával is, amelyen bemutatja Szentlászló összegyűjtött és hagyományőrző értékeit a német nemzetiségi önkormányzattal együtt.

3.4. A különböző korosztályoknak eltérő szórakozási és közösségi igényeihez kulturált helyet és lehetőségeket biztosít a Dr. Vargha Károly Közösségi Tér a Tájház - Helytörténeti és Néprajzi Gyűjtemény és a Csuhémúzeum és Népművészeti Alkotóház  közművelődési közösségi színtérként funkcionáló helyiségeinek felhasználásával is (Baba-Mama Klub, Ifjúsági Klub, Nyugdíjas Klub, különböző tanfolyamok, képzések, foglalkozások)


4. Az ismeretszerző, az amatőr alkotó, művelődő közösségek tevékenységének támogatása.

4.1. A Dr. Vargha Károly Közösségi Tér szervezi az ismeretszerző amatőr közösségeket, működésükhöz a Tájház - Helytörténeti és Néprajzi Gyűjtemény és a Csuhémúzeum és Népművészeti Alkotóház  közművelődési közösségi színtérként funkcionáló helyiségeit is biztosítja és a pályázatokon való részvételüket támogatja.

4.2. A települési és iskolai könyvtár szolgáltatásaival segíti az ismeretszerzést.


5.  A helyi társadalom kapcsolatrendszerének, közösségi életének érdekérvényesítésének segítése.

5.1. A Dr. Vargha Károly Közösségi Tér a települési értéktár bizottság és a német nemzetiségi önkormányzat közreműködik abban, hogy Szentlászló község kulturális értékei közismertté váljanak, erősödjön a helyi tudás, a lokálpatriotizmus.

  1. A Dr. Vargha Károly Közösségi Tér helyi információ cseréje útján ösztönzi a helyi érdeket védő és gazdagító összefogásokat, segíti a civil szervezeteket (együttműködési megállapodás alapján)

5.3. A Dr. Vargha Károly Közösségi Tér a helyi lakosokkal, civil szervezetekkel helytörténeti, településtörténeti kutatásokat végez, törekszik a hagyományok megőrzésére, ápolására, gazdagítására és továbbadására.

5.4. A Dr. Vargha Károly Közösségi Tér a civil közösségek önigazgatását, érdekérvényesítését ösztönző képzésekről, pályázati lehetőségekről információkat szerez be és ösztönzi a civil közösségeket pályázatok benyújtására, a pályázatok benyújtásához segítséget ad.


6. A különböző kultúrák közötti kapcsolatok kiépítésének és fenntartásának segítése.

6.1. A Dr. Vargha Károly Közösségi Tér együttműködési, művelődési alkalmakat alakít ki a helyi lakosság különböző tevékenységű, korú, nemű, nemzetiségű, világnézetű közösségei, valamint a környező és a testvértelepülések között.

6.2. A Dr. Vargha Károly Közösségi Tér a helyi rendezvényeken a környező települések amatőr csoportjainak közreműködését is igényelheti.


7. A szabadidő kulturális célú eltöltéséhez a feltételek biztosítása. A Dr. Vargha Károly Közösségi Tér a lakosok tájékoztatásához, közösségi művelődéséhez, alkotó tevékenységhez biztosítja - a Tájház - Helytörténeti és Néprajzi Gyűjtemény és a Csuhémúzeum és Népművészeti Alkotóház  közművelődési közösségi színtérként funkcionáló helyiségeinek felhasználásával is - az esztétikus környezetet. A szabadidő kulturális célú eltöltéséhez szükséges feltételeket, időpontokat az éves szolgáltatási tervben, eseménynaptárban határozza meg.


8.  Egyéb művelődést segítő lehetőségek biztosítása.

  1. A Dr. Vargha Károly Közösségi Tér tájékoztatást nyújt Szentlászló és környéke, a Zselic környezeti és kulturális nevezetességeiről. Kapcsolatot tart a Szigetvár és környéke kulturális intézményeivel.

8.2. A Dr. Vargha Károly Közösségi Tér a település amatőr művészeti és kézműves csoportjait menedzseli és alkalmakat keres azok bemutatására saját és más településeken is.

 


Szentlászló Községi Önkormányzat Képviselőtestület 3/2018.(IV.25.) számú önkormányzati rendelet függeléke


Az önkormányzat a közművelődési feladatainak ellátásában együttműködik a települési nemzetiségi önkormányzattal, a Csorba Győző Könyvtárral és a Nemzeti Művelődési Intézet Nonprofit Közhasznú Korlátolt Felelősségű Társasággal . A Szentlászlón lévő muzeális gyűjtemények, kiállítóhelyek esetében a feladatok minél szakszerűbb és hatékonyabb biztosítására az Országos Tájház Szövetséggel.


Mellékletek