Szentlászló Községi Önkormányzat Képviselőtestületének 6/2018(VI.5..) önkormányzati rendelete

az államháztartáson kívüli forrás átvételéről és átadásáról.

Hatályos: 2018. 06. 06

Szentlászló Községi Önkormányzat a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 41. § (9) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörben eljárva a következő rendeletet alkotja:  

  1. A rendelet hatálya


 1.§ (1) A rendelet hatálya kiterjed a természetes személyekre, az államháztartás körébe nem tartozó jogi személyekre, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetekre, akik részére az önkormányzat forrást (pénzeszközt) ad át, vagy akitől forrást (pénzeszközt) vesz át.

 (2) A rendelet hatálya nem terjed ki a magánszemélyeknek juttatott segélyekre, ösztöndíjakra, illetve a közfeladat-ellátására kötött megállapodás keretében átadott pénzeszközökre.

2. Értelmező rendelkezés


2.§ Jelen rendelet alkalmazásában államháztartáson kívüli forrás a természetes személyek és államháztartás körébe nem tartozó jogi személyek és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetek részére átadott, illetve tőlük kapott pénzeszköz (forrás).

3. Államháztartáson kívüli forrás átadására vonatkozó szabályok

3.§ (1) Az Önkormányzat Képviselő-testülete a költségvetési rendeletben meghatározott előirányzatai terhére határozatban dönt az egyedileg – céljelleggel – nyújtott forrás átadásáról.

(2) A Polgármester a költségvetési rendeletben meghatározott polgármesteri keret terhére dönthet államháztartáson kívülre történő forrás átadásról. 

(3) A Polgármester a polgármesteri keret terhére államháztartáson kívülre történő forrás átadásról a Képviselő-testületnek a következő képviselő-testületi ülésen beszámol, egyidejűleg javaslatot tesz a költségvetési rendelet módosítására és évente egyszer, a zárszámadási rendelettervezet benyújtásával egyidőben összesítve beszámol.     

(4) Az Önkormányzat államháztartáson kívülre forrást kérelemre, az 1. számú mellékletben szereplő „Igénylőlap” benyújtását követően adhat.

 (5) Az államháztartáson kívüli forrás átadására a Képviselő-testület határozata, vagy a polgármesteri keret terhére a Polgármester döntése esetében külön megállapodást kell kötni. A forrás összegének átvevő részére történő kifizetésére a megállapodás létrejöttét követően kerülhet sor (2. számú melléklet).


(6) A Megállapodásnak tartalmaznia kell:

  • a megállapodó felek megnevezését, címét, képviseletében eljáró személyeket,
  • a forrás nyújtásáról döntést,
  • a forrás összegét,
  • a forrás felhasználásának célját,
  • a forrás felhasználásának feltételeit,
  • a pénzügyi teljesítést,
  • a teljesítés ütemezését,
  • a nem cél szerinti felhasználás esetén a visszatérítési kötelezettséget, a visszatérítés időpontját, időtartamát és feltételeit,
  • a pénzügyi elszámolás módját, helyét és idejét,
  • a megállapodásban vállalt kötelezettségek nem teljesítésének következményeit,
  • a forrás felhasználásának határidejét,
  • az ellenőrzési kötelezettség előírását.


  1. Az Önkormányzat a megállapodástól eláll, ha a támogatott valótlan adatot szolgáltatott.


(8) Az államháztartáson kívüli forrás átadása esetén a pénzeszközt átvevő az átadott pénzeszközt a Képviselő-testült által meghatározott célra köteles fordítani és annak felhasználásáról köteles elszámolni.

4. Államháztartáson kívüli forrás átvételére vonatkozó szabályok


4.§ (1) Működési vagy fejlesztési célú államháztartáson kívüli forrás átvételéről szóló megállapodást a polgármester köti meg. (3. számú melléklet).


(2) A polgármester az államháztartáson kívüli forrás átvételéről a képviselő-testületi ülésen beszámol és egyidejűleg javaslatot tesz a költségvetési rendelet módosítására.

 Záró rendelkezések


 5. § (1) E rendelet kihirdetését követő napon lép hatályba.


(2) E rendelet rendelkezéseit a hatályba lépését követően az államháztartáson kívüli forrás átvételére és átadására vonatkozóan kell alkalmazni. 


Szentlászló, 2018. május 29.



              Hideg István                                                                         dr. Kontra Krisztián

              polgármester                                                                                     jegyző



A rendelet kihirdetve: 2018. június 5 - én




dr. Kontra Krisztián jegyző


6/2018. (VI.5.) számú önkormányzati rendelet 1. melléklet


Szentlászló Községi Önkormányzat


Igénylőlap


a Szentlászló Községi Önkormányzat 201.……. évi céljellegű, államháztartáson kívülre nyújtott forrás igénybevételéhez


A támogatást kérő szervezet/magánszemély adatai

Szervezet/magánszemély neve:

Székhelye:

Adószáma:

Számlavezető pénzintézet neve:

Bankszámlaszám:

Vezető/Képviselő/Igénylő neve:

                                           címe:

                                         telefonszáma:

Az igényelt támogatás felhasználásának konkrét célja:




Az igényelt támogatás összege:                              Ft, azaz


Az igényelt támogatás felhasználásának várható ideje:


Kelt, …………………. 201. év………… hó ……..nap


                                                                                               ………………………………

                                                                                                                      igénylő

6/2018.(VI.5.) számú önkormányzati rendelet 2. melléklet


Támogatási szerződés (megállapodás)


amely létrejött egyrészről Szentlászló Községi Önkormányzat (székhely: 7936 Szentlászló, Rákóczi utca 27., képviseli: polgármester) továbbiakban, mint támogató, másrészről ………………………..(kedvezményezett pontos megnevezése, székhelye, címe, adószáma, számlavezető pénzintézet neve, bankszámlaszám) továbbiakban, mint kedvezményezett között a mai napon az alábbi feltételekkel:

  1. A támogató a képviselő-testület ………… számú határozata /vagy/ a polgármester, döntése alapján a kedvezményezett részére ………… Ft, azaz ………………………. Ft vissza nem térítendő céljellegű támogatást biztosít.
  2. A támogató a támogatást a ………………………….. jogcímén biztosítja a támogatott részére.
  3. A kedvezményezett a támogatás felhasználásáról ..……..-ig köteles a Közös Önkormányzati Hivatal …………….. felé hiánytalanul elszámolni. (amennyiben pénzügyi elszámolás kerül előírásra, abban az esetben) A pénzügyi elszámolás mellékleteként a számviteli előírásoknak megfelelő kiegyenlített számlák hitelesített másolatát, illetve a kifizetést igazoló egyéb dokumentumokat, számlát helyettesítő bizonylatokat a támogató részére a pénzügyi elszámolás keretében kell átadni. (amennyiben beszámoló készítése is követelmény, abban az esetben) Szakmai beszámoló és értékelés készítése a támogatás céljainak megvalósulásáról.
  4. Amennyiben a kedvezményezett nem tesz eleget a támogatási szerződés 3. pontjában rögzített határidőig a számadási kötelezettség teljesítésének, úgy a támogató a további támogatást és finanszírozást felfüggeszti.
  5. A támogatás jogsértő vagy nem rendeltetésszerű felhasználása esetében a kedvezményezett köteles a támogatás teljes összegét azonnali hatállyal visszafizetni.
  6. A támogató a benyújtott számadást felülvizsgálja és tételesen ellenőrzi A támogató a támogatás rendeltetésszerű felhasználását a helyszínen ellenőrizheti.

Kelt, ………………………………. 201... év ……………………….. hó………… nap



………………..……………                                                            …………………………

      támogató                                                                                      kedvezményezett



       ………………..……………

                          jogi ellenjegyző                                                                                          

                                                                                                                             


                     ………………..……………

            pénzügyi ellenjegyző


6/2018.(VI.5.) számú önkormányzati rendelet 3. melléklet


MEGÁLLAPODÁS

Amely létrejött


  • egyrészről a ……………………………………………, mint Kötelezettségvállaló,


  • másrészről Szentlászló Községi Önkormányzat, (székhely: 7936 Szentlászló, Rákóczi utca 27., képviseli:polgármester) mint Kedvezményezett


között az alulírott napon és helyen az alábbi feltételek szerint:


  1. A Kötelezettségvállaló a ………….. célra…………..,-Ft, azaz ………. forint összegű közérdekű kötelezettségvállalást tesz. A kötelezettségvállalás keretében nyújtandó közcélú adomány összegét Szentlászló Községi Önkormányzat „Közcélú adomány” elnevezésű, ….. sz. bankszámlaszámára átutalja és kezelésére felkéri a Szentlászlói Közös Önkormányzati Hivatalt, amely felkérést a Hivatal elfogadja.


  1. A Kedvezményezett vállalja, hogy a közcélú adományt elkülönítve tartja nyilván, a számviteli törvény előírásait betartja, a beérkezett összeget kizárólag az 1. pontban megjelölt célra fordítja.……. a beérkezett összeget a költségvetési rendeletében jóváhagyott kiadási előirányzatok teljesítésére használja fel.


  1. A Kedvezményezett köteles az 1. pont szerinti célra történő felhasználást igazoló bizonylatok hiteles másolatát a megvalósítást követő 30 napon belül a Kötelezettségvállalónak megküldeni.


  1. Amennyiben a Kedvezményezett az 1. pont szerint rendelkezésre bocsátott összeget nem használja fel, vagy az nem a megjelölt célra kerül felhasználásra, köteles a kötelezettségvállalás összegét az elszámolási határidőt követő 30 napon belül visszatéríteni a Kötelezettségvállaló részére.


  1. A szerződés teljesítése során a Szerződő Felek az írásbeliséget kötik ki. Erre tekintettel a megállapodások, értesítések, nyilatkozatok, kiegészítések, módosítások csak annyiban hatályosak, amennyiben azokat a felek írásban teszik meg.


  1. A Szerződő Felek megállapodnak abban, hogy jelen szerződést határozott időre, ……….-tól ……..-ig terjedő időtartamra kötik.


  1. A jelen megállapodásban nem szabályozott kérdésekben a Polgári Törvénykönyv 6:589.§ - 6:592.§, valamint a vonatkozó egyéb jogszabályok rendelkezéseit kell megfelelően alkalmazni.


  1. Ezen megállapodást a felek elolvasás és értelmezés után, mint akaratukkal mindenben megegyezőt 3 egyező példányban jóváhagyólag aláírták.


Kelt, ………………………………. 201... év ……………………….. hó………… nap



Kedvezményezett

Szentlászló Községi Önkormányzat


Kötelezettségvállaló képviseletében



                                   

       ………………..……………

                          jogi ellenjegyző                                                                                          

                                                                                                                             

                     ………………..……………

            pénzügyi ellenjegyző

Mellékletek