Szentlászló Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2020(IV.9.) önkormányzati rendelete

az önkormányzati tulajdonú utakon a járművek közlekedésének súlykorlátozásáról

Hatályos: 2020. 04. 10- 2022. 09. 15

Szentlászló Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2020(IV.9.) önkormányzati rendelete

az önkormányzati tulajdonú utakon a járművek közlekedésének súlykorlátozásáról1

2020.04.10.

A katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdésében kapott hatáskörben, Szentlászló község polgármestereként az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott feladatkörben eljárva, a közúti közlekedésről szóló, többször módosított 1988. évi I. tv. 3. § (1) bekezdésében és 34. § (2) bekezdésében, az utak forgalomszabályozásáról és a közúti jelzések elhelyezéséről szóló 20/1984. (XII. 21.) KM rendelet 2. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján az önkormányzat tulajdonában és kezelésében lévő helyi közutak állapotának védelme illetve a helyi közutakon a biztonságos közlekedés feltételeinek biztosítása érdekében a következőket rendelem el:

A rendelet hatálya

1. § (1) A rendelet tárgyi hatálya kiterjed minden olyan járműre, járműszerelvényre, amelynek a megengedett legnagyobb össztömege a 7,5 tonnát meghaladja, kivéve

a) a fegyveres erők, a rendőrség, a nemzetbiztonsági szolgálatok, a büntetés-végrehajtás, a katasztrófavédelem, valamint a Nemzeti Adó-, és Vámhivatal szervezete által üzemben tartott,

b) a katasztrófa elhárítást, megelőzést és segítségnyújtást végző,

c) a műszaki és baleseti mentést ellátó,

d) a kommunális közfeladatot ellátó,

e) az út-, vasút-, vagy közműépítést, illetve az út-, vasút-, vagy közműfenntartást, javítást vagy tisztítást végző,

f) a külön jogszabályban meghatározott postai szolgáltatást végző,

g) Szentlászló Községi Önkormányzat saját beruházásaihoz használt és

h) a szentlászlói ingatlantulajdonosok részére fuvarozást végző

gépjárművekre.

(2) A rendelet területi hatálya a rendelet 2. számú mellékletében felsorolt területekre terjed ki.

(3) A rendelet személyi hatálya kiterjed minden olyan jármű tulajdonosra, üzembentartóra és használóra, aki a rendelet – a 2. számú mellékletében felsorolt - területi hatálya alá tartozó önkormányzati tulajdonban lévő helyi közútra 7,5 tonnánál nagyobb össztömegű járművel hajt be.

Súlykorlátozási tilalom

2. § (1) A rendelet tárgyi hatálya alá tartozó gépjárművel Szentlászló község közigazgatási területén az önkormányzati tulajdonban álló a rendelet 2. számú mellékletében felsorolt közutakon csak az önkormányzattal kötött megállapodás szerint lehet közlekedni. A megállapodásnak rendelet 1. számú melléklete szerinti adatokat, díjszabást kell tartalmaznia. A megállapodást határozott - legfeljebb a tárgyév december 31. napjáig terjedő – időtartamra lehet megkötni.

(2) A rendelet hatálya alá tartozó közutakon a tilalmat a „Súlykorlátozás” – a táblán megjelölt 7,5 tonnánál nagyobb össztömegű járművel (járműszerelvénnyel) közlekedni tilos – közlekedési tábla jelzi. A súlykorlátozó tábla alá a „Kivéve engedéllyel” kiegészítő táblát kell kihelyezni.

A behajtási megállapodások kiadása, ellenőrzése

3. § A behajtási megállapodás iránti megkeresést egy járműre, járműszerelvényre vonatkozóan a jármű üzembentartója (tulajdonosa) nyújthatja be a Szentlászlói Közös Önkormányzati Hivatalban.

4. § (1) A behajtási megállapodások megkötésénél legalább a rendelet 1. számú mellékletében megállapított útfenntartási hozzájárulás összegeket kell alkalmazni.

(2) A behajtási megállapodás aláírásának feltétele az útfenntartási hozzájárulás megfizetésének igazolása.

(3) Az önkormányzat évente, a költségvetési rendelet elfogadásakor felülvizsgálja az útfenntartási hozzájárulás mértékét.

5. § (1) A képviselőtestület a behajtási megállapodások aláírására, a behajtási jogosultságok felülvizsgálatára vonatkozó hatáskört a polgármesterre ruházza át.

(2) Az e rendeletben meghatározott szabályok betartását a rendőrég, a polgármester és az általa felhatalmazott személy ellenőrzi.

A behajtási megállapodás használata

6. § (1) A behajtási megállapodás csak a megállapodásban feltüntetett forgalmi rendszámú járművel, járműszerelvénnyel történő behajtásra használható fel.

(2) A megállapodás másolati példányát a gépjármű vezetőjének - a gépjárművel a súlykorlátozással érintett területen történő közlekedés során - magánál kell tartania és az ellenőrzést végző személynek át kell adnia.

7. § A megállapodás elvesztését, ellopását, megsemmisülését 3 munkanapon belül be kell jelenteni az önkormányzatnál és a megállapodás pótlására kérelmet kell benyújtani. A pótlás díjmentes.

8. § (1) A helyi közútban bizonyíthatóan a megállapodással érintett gépjármű által okozott károk helyreállítása annak a kötelessége, akinek a nevére az önkormányzat a megállapodást kiállította.

(2) A helyreállítást a károkozást követő 15 napon belül kell elvégezni.

(3) A helyreállítás szakszerűségét és a közterület állapotát az önkormányzat ellenőrzi.

Záró rendelkezés

9. § Ez a rendelt a kihirdetést követő napon lép hatályba. Rendelkezéseit a hatályba lépést követően benyújtott megállapodás iránti megkeresésekre kell először alkalmazni.

Kelt: Szentlászló, 2020. április 8.
Pasztorek Zoltán dr. Zsömböli Edit
polgármester jegyző
Kihirdetve: 2020. április 9-én
dr. Zsömböli Edit jegyző

1. melléklet

Az útfenntartási hozzájárulás minimális mértéke és a behajtási megállapodás adattartalma

A gépjármű össztömege

A díj mértéke (nettó díjtétel)

eseti

4 napra

30 napra

1 évre

7,5-12 t

2.000,-Ft

4.000,-Ft

10.000,-Ft

60.000,-Ft

12 t-24 t

3.000,-Ft

6.000,-Ft

20.000,-Ft

90.000,-Ft

24 t-40 t

4.000,-Ft

8.000,-Ft

30.000,-Ft

120.000,-Ft

A gépjármű üzembentartójának/tulajdonosának, Neve: Címe:, Adóigazgatási száma:, Cégjegyzékszáma, egyéni vállalkozónál az igazolvány száma:, Telefonszáma, e – mail címe:
A gépjármű(vek), Forgalmi rendszáma:, Típusa:, Össztömege:, Kategóriája:
A behajtással érintett ingatlan Megnevezése:, Címe:, Helyrajzi száma:
A behajtás indoka: a ... helyrajzi számú ingatlan, áruszállítás, egyéb … megközelítése
A behajtás időpontja, időtartama 20……év……………………..hó……………….naptól, 20……év……………………..hó……………….napig
A megállapodáshoz csatolni kell: A befizetett csekk, átutalási bizonylat másolatát, a gépkocsi forgalmi engedélyének másolatát.

2. melléklet

A súlykorlátozással érintett útszakaszok, a jelzőtáblák elhelyezési pontjai

1. A Szentlászló 010/4 hrsz-on nyilvántartott helyi közút.

2. A Szentlászló 06/12 hrsz-on nyilvántartott helyi közút.

1

Az önkormányzati rendeletet a Szentlászló Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2022. (IX. 13.) önkormányzati rendelete 1. §-a hatályon kívül helyezte 2022. szeptember 16. napjával.