Abaliget Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/1999. (VI. 1.) önkormányzati rendelete

az önkormányzati tulajdonú lakások lakbérének megállapításáról a használati díj mértékéről és a lakbér megfizetésének támogatásáról

Hatályos: 1999. 06. 01- 2023. 04. 30

Abaliget Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/1999. (VI. 1.) önkormányzati rendelete

az önkormányzati tulajdonú lakások lakbérének megállapításáról a használati díj mértékéről és a lakbér megfizetésének támogatásáról

1999.06.01.

Abaliget Község Önkormányzata a lakások és helyiségek bérletére, valamint elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993.évi LXXVIII. törvény 20. §-ának (3) bekezdése és a 34. § (1) bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján a következő rendeletet alkotja:

I. Fejezet

Általános rendelkezések

1. § A rendelet hatálya kiterjed az Abaliget Község Önkormányzata tulajdonában álló minden önkormányzati lakásra.

II. Fejezet

A lakbér mértéke

2. § (1) Az önkormányzati tulajdonú lakásokat a lakás alapvető jellemzői, így különösen a lakás komfortfokozata, minősége, a lakóépület állapota és településen belüli fekvése, a lakásokba tartozó melléképületek alapján 4 kategóriába kell sorolni. A lakások besorolását az 1. sz. melléklet tartalmazza.

(2) A havi lakbér mértéke a lakás alapterülete, és e rendelet 1. sz. mellékletében meghatározott kategória figyelembevételével:

a) az I. kategóriába tartozó lakások esetén: 240,-Ft/m2

b) a II. kategóriába tartozó lakások esetén: 160,-Ft/m2

c) a III. kategóriába tartozó lakások esetén: 105,-Ft/m2

d) a IV. kategóriába tartozó lakások esetén a bérbe adásról a polgármester dönt, a bérleti díj mértéke a bérlemény kiemelkedően jó állapota és komfortfokozata miatt 20.000,-Ft/hó. A bérleti díj mértéke a polgármester egyedi döntése alapján kerül meghatározásra.

(3) A (2) bekezdés alapján megállapítható lakbér mértékét növelni kell, ha a lakáshoz tartozó telek vagy telekrész (kert, udvar nagysága):

a) 500- 1500 m2 közötti 15%-kal

b) 1500 m2 feletti 20%-kal.

(4) A (2) bekezdés alapján megállapítható lakbér mértékét a képviselőtestület döntése alapján legfeljebb az 1.§ (2) bekezdés d) pontjában meghatározott mértékig csökkenteni lehet, ha a bérlőnek az önkormányzattal köztisztviselői, közalkalmazotti jogviszonya áll fenn, illetőleg a bérlő az önkormányzat részére egyéb jogviszony keretében kötelező alapellátási tevékenységet végez.

(5) A (4) bekezdés szerinti lakbércsökkentésre irányuló kérelmet a jegyzőhöz kell benyújtani. A lakbércsökkentésről a képviselőtestület határoz.

III. Fejezet

A lakást jogcím nélkül használó által fizetendő használati díj

3. § (1) A lakást jogcím nélkül használó a lakásra megállapítható lakbérrel azonos összegű lakáshasználati díjat köteles fizetni.

(2) A jogcím nélküli használat kezdetétől számított hat hónap elteltével, majd azt követően hat havonként a képviselőtestület jogosult a használati díjat a mindenkori bérleti díj összegének megfelelő mértékben emelni.

(3) Nem emelhető a használati díj, ha a jogcím nélküli használó másik lakásra tarthat igényt.

IV. Fejezet

Lakbértámogatás

4. § (1) Az önkormányzati bérlakások bérlőit az alábbi (2) bekezdésben foglalt feltételekkel és mértékben illeti meg lakbértámogatás.

(2) A lakbér fele összegének megfelelő mértékben részesül támogatásban az a bérlő, akinek családjában az egy főre jutó havi nettó jövedelem a mindenkori legkisebb öregségi nyugdíj összegét nem éri el (egyedülálló esetén 150%-át nem haladja meg).

(3) A lakbér egynegyed összegének megfelelő mértékben részesül támogatásban az a bérlő, akinek családjában az egy főre jutó havi nettó jövedelem a (2) bekezdésben írt mértéket legfeljebb 50%-kal meghaladja.

(4) Nem illeti meg lakbértámogatás a bérlőt, ha:

a) a bérlő és családja olyan vagyonnal rendelkeznek, amelyek együttes forgalmi értéke az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének százszorosát meghaladja.

b) a lakbértámogatás folyósításának időszakában a bérlőnek bérleti díja vagy különszolgáltatási díj hátraléka keletkezik.

c) a lakó- vagy a tartózkodási hely szerinti önkormányzattal lakásfenntartási támogatásban részesül.

d) aki a lakást albérletbe adja, vagy a lakás hasznosításával kapcsolatban más jövedelemhez jut.

5. § (1) A lakbértámogatás egy éves időtartamra igényelhető, a támogatási időszak lejárta előtt 15 nappal újabb kérelem nyújtható be.

(2) Amennyiben a lakbértámogatás folyósításának ideje alatt a bérlő vagy családjának jövedelmi viszonyaiban bekövetkező változás folytán a bérlő a lakbértámogatás 3. § (2) és (3) bekezdésében foglalt feltételeinek nem felel meg, lakbértámogatásra a változás időpontjától kezdődően nem jogosult. A bérlő a változást 15 napon belül köteles a jegyzőnek bejelenteni. A jogosulatlanul igénybe vett támogatást a bérlő a mindenkori törvényes kamattal növelt összegben köteles visszafizetni.

6. § (1) A lakbértámogatásra való jogosultság megállapítása iránti kérelmet a jegyzőhöz kell benyújtani.

(2) A kérelemhez mellékelni kell:

a) a kérelem benyújtását megelőző egy év jövedelmére vonatkozó munkáltatói igazolásokat.

b) a kérelmező és családja részére folyósított, jogszabályban meghatározott rendszeres pénzellátások folyósításáról szóló igazolásokat

c) a 3. § (4) bekezdés a.), b.), c.) d.) pontjában foglalt feltétel fenn nem állására vonatkozó nyilatkozatot.

(3) Az önkormányzati lakások bérének és a lakbértámogatásnak a megállapítása a jegyző hatáskörébe tartozik.

Záró rendelkezések

7. § (1) Jelen rendelet kihirdetése napján lép hatályba, hatálybalépésével egyidejűleg Abaliget Község Önkormányzatának az önkormányzati tulajdonú lakások lakbérének megállapításáról és a lakbér megfizetésének támogatásáról szóló 8/1996. (VI.25.) Rendelete hatályát veszti.

(2) A rendelet kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.