Abaliget Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2001. (IX. 14.) önkormányzati rendelete

az önkormányzati tulajdonú helyiségek bérletéről

Hatályos: 2007. 06. 29- 2023. 08. 07

Abaliget Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2001. (IX. 14.) önkormányzati rendelete

az önkormányzati tulajdonú helyiségek bérletéről1

2007.06.29.

Abaliget Község Önkormányzat Képviselőtestülete a lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. tv. 36. §. (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján – figyelemmel a helyi körülményekből adódó sajátosságokra – az önkormányzat tulajdonában lévő helyiségek bérbeadásának feltételeire, eljárási rendjére és a bérleti díj mértékére vonatkozó szabályokat az alábbiakban állapítja meg:

I Fejezet

Általános rendelkezések

1. § A rendelet hatálya kiterjed minden, az Abaliget Község Önkormányzatának tulajdonában álló helyiségre, amely lakás céljára nem használható, és közterületnek nem minősül. A továbbiakban: helyiség.

II. Fejezet

A bérleti díj mértéke

2. § (1) Az önkormányzati helyiségeket műszaki állapotuk és méretük, kialakult használatuk, valamint hasznosíthatóságuk alapján I.-IV. kategóriába kell sorolni. A helyiségek besorolását az 1.sz. melléklet tartalmazza.

(2)2 A havi bérlet díj mértéke – a helyiség használata során esetlegesen felmerülő közüzemi fogyasztási költségek mellett – a helyiség alapterülete és e rendelet 1. mellékletében meghatározott kategória figyelembevételével:

a) az I. kategóriába tartozó helyiség esetén: 353,- Ft/m2

b) a II. kategóriába tartozó helyiség esetén: 471,- Ft/m2

c) A III. kategóriába tartozó helyiség esetén: 32,- Ft/m2

(3) A bérleti díj mértéke egyedi döntés alapján kerül meghatározásra a IV. kategóriába tartozó helyiség esetén.

III. Fejezet

A helyiséget jogcím nélkül használó által fizetendő használati díj

3. § (1) A helyiséget jogcím nélkül használó a helyiségre megállapítható bérleti díjjal azonos összegű helyiséghasználati díjat köteles fizetni.

IV. Fejezet

Eljárási szabályok

4. § (1) Az I., II., III., kategóriájú helyiség bérletére vonatkozó kérelmet írásban a jegyzőhöz kell benyújtani. A kérelemben meg kell jelölni:

- a kérelmező neve, címe, székhelye

- a helyiség tervezett használatának, hasznosításának módját

- a helyiségbérlet tervezett időtartamát.

(2) Az I., II., III., kategóriájú helyiségek bérletére vonatkozó kérelmet Abaliget Község Önkormányzatának Képviselőtestülete bírálja el. A bérleti jogviszony a Képviselőtestület döntésének megfelelően, szerződéskötéssel jöhet létre.

5. § (1) A IV. kategóriájú helyiség bérletére vonatkozó kérelmet írásban a polgármesterhez kell benyújtani. A kérelemben meg kell jelölni:

- a kérelmező neve, címe, székhelye

- a helyiség tervezett használatának, hasznosításának módját

- a helyiségbérlet tervezett időtartamát.

(2) A IV. kategóriájú helyiségek bérletére vonatkozó kérelmet Abaliget Község Önkormányzatának polgármestere bírálja el, és határozatban állapítja meg a bérleti díjat. A polgármester döntése ellen Abaliget Község Önkormányzatának Képviselőtestületéhez lehet fellebbezni. A bérleti jogviszony első fokon a polgármester döntésének megfelelően, másodfokon a Képviselőtestület döntésének megfelelően, szerződéskötéssel jöhet létre.

V. Fejezet

Záró rendelkezések

6. § (1) E rendelet a kihirdetés napján lép hatályba.

(2) A rendelet kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.

1

Az önkormányzati rendeletet az Abaliget Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2023. (VIII. 7.) önkormányzati rendelete 1. §-a hatályon kívül helyezte 2023. augusztus 8. napjával.

2

Módosította az 1/2002.(II.1.) önkormányzati rendelet 1. §-a, hatályos 2002. február 1. napjától.

3

Módosította a 15/2007.(VI.29.) önkormányzati rendelet 1. §-a, hatályos 2007.06.29. napjától.