Abaliget Község Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2009.(VI.3.) önkormányzati rendelete

a helyi építési szabályzatról szóló 12/2002.(XII.06.) rendelet módosításáról

Hatályos: 2009. 06. 03- 2009. 06. 03

Abaliget Község Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2009.(VI.3.) önkormányzati rendelete

a helyi építési szabályzatról szóló 12/2002.(XII.06.) rendelet módosításáról1

2009.06.03.

Abaliget község Képviselő-testülete az 1997. évi LXXVlll. törvény 6. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a község helyi építési szabályzatáról szóló 12/2002.(Xll.06.) sz. rendeletét a következők szerint módosítja:

1. § A rendelet 1. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) A rendelet hatálya alá tartozó területen területet alakítani, építményt, építményrészt, épületet tervezni, kivitelezni, építeni, átalakítani, bővíteni, felújítani, helyreállítani, korszerűsíteni, lebontani, használni vagy elmozdítani, valamint mindezekre hatósági engedélyt adni a magasabb rendű jogszabályokban rögzített előírások megtartása mellett csak és kizárólag e rendelet és a hozzá tartozó V-1, V-1-M1, V-1-M2, valamint V-2, V-2-M és V-2-M08 jelű szabályozási tervek együttes alkalmazhatóságával szabad.”

2. § (1) A rendelet 2. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(4) Jelen rendelet és a hozzá tartozó szabályozási tervek módosítása nélkül változtatható szabályozási elemek

a)Hírközlési magaslétesítmény (adótorony) elhelyezése jelen rendelet 3. § (2) bekezdése figyelembevételével jelen rendelet módosítása nélkül engedélyezhető.

b)Amennyiben a védőterületek határvonala (kiterjedése) jogszabályi változások következtében a szabályozási terven jelölttől eltér, az jelen rendelet módosítása nélkül, szakhatósági eljárás keretében pontosítható.”

(2) A rendelet 2. § a következő (12) bekezdéssel egészül ki:

„(12) Egyes építési övezeti előírásokban szereplő utcai épület és udvari épület fogalom értelmezése:

a)Utcai épület az építési telek előkerttel meghatározott utcafrontján álló, vagy oda tervezett, az adott területhasználat fő funkciójának (jelen rendeletben az OTÉK 14. § (2) bekezdés 1-6. pontja szerinti funkciók) megfelelő funkciójú épület.

b)Udvari épület az utcai épület mögött, esetenként mellett álló, vagy oda tervezett, az adott területhasználat esetén engedélyezhető fő funkció szerinti, vagy azt kiegészítő, kiszolgáló funkciójú (gazdasági épület, garázs) épület.”

3. § A rendelet 3. § helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„3. § (1) Kétlépcsős engedélyezési eljáráshoz kötött építési munkák

a)Az építésügyi hatósági engedély megkérése előtt a külön jogszabályban rögzített eseteken túlmenően a műszaki követelmények előzetes tisztázása céljából elvi építési engedélyt kell kérni a következő esetekben:

a1)a földtani adottságok miatt a csúszásveszélyes területeken (szabályozási terven lehatárolt területek, valamint az IG-1 jelű építési övezet) a későbbi felszínmozgások elkerülése érdekében, az alkalmazandó műszaki megoldások kidolgozására

a2)a várhatóan magas talajvízállású területeken (szabályozási terven lehatárolt területek) a magas talajvízállás hatásainak kiküszöbölése érdekében, az alkalmazandó műszaki megoldások kidolgozására

a3)a tűzvédelmi követelmények előzetes tisztázása céljából a magasabb rendű jogszabályban rögzített telepítési távolságot el nem érő beépítés esetén - a kialakult állapotra való tekintettel – lakóterületen, a történetileg kialakult, 14 m-nél keskenyebb, már beépült, vagy korábbi bontás miatt megüresedett telkeken az eredetit meg nem haladó építménymagassággal és épületszélességgel épülő, „D-E” tűzveszélyességi osztályba sorolható bővítmények, illetve új épületek esetében a kialakult telepítési távolságok megtartása érdekében, az alkalmazható szerkezeti elemek meghatározására

b)Az építésügyi hatósági engedély megkérése előtt a külön jogszabályban rögzített eseteken túlmenően a telek beépítésével, valamint az építészeti kialakítással kapcsolatos követelmények előzetes tisztázása céljából elvi építési engedélyt kell kérni az ST, ÜT, TV-1, TV-2, ÜÜ, Knti-2, HÜ-3 és HÜ-4 jelű építési övezeteket érintő építés esetén.
(2) A település területén távközlési, illetve hírközlési magasépítmény (adótorony) helyének kijelölése a hatályos jogszabályok és a vonatkozó szabványok előírásain túlmenően az alábbi feltételekkel történhet:
a)Adótorony a település belterületén nem helyezhető el.”

4. § A rendelet 4. § helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„4. § ((1)Az elvi építési engedélykérelmekhez, amennyiben elvi építési engedély nem szükséges, az építési engedélykérelmekhez a külön jogszabályban rögzített tartalmi követelményeken túlmenően a következő műszaki munkarészeket kell csatolni:

a)Helyiséget tartalmazó új építmény építése esetén az ST, TV-1, TV-2, ÜÜ-2, Knti-1 és Knti-2 jelű építési övezetekben az építési engedélykérelemhez az építési övezeti előírások figyelembevételével a terület térhatároló és belső növényesítését meghatározó kertépítészeti tervet kell csatolni.

(2) Helyi egyedi védelem alatt álló építmény esetében az építési hatósági engedélyezés során az építésügyi hatóság elrendelheti

a)az építmény(ek)en még meglévő, illetve rontott homlokzat esetén az eredeti homlokzati tagozatok, részletek, valamint az eredeti arányú nyílászárók visszaállítását,
b)meghatározhatja az építmény homlokzati burkolatát, színezését.
(3) Gazdasági és általános mezőgazdasági területen technológiai jellegű építmények (szárító, silótorony, kémény, stb.) elhelyezési igénye esetén az ezekre vonatkozó megengedett legnagyobb építménymagasság 35 m.”

5. § (1) A rendelet 5. § (1) bekezdése megszűnik, egyidejűleg a (2)-(6) bekezdések számozása (1)-(5)-re változik.

(2) A rendelet 5. § (5), a módosítást követően (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(4) Épület építése csak olyan telken engedélyezhető, amelynek megközelítése közterület gépjármű-közlekedésre alkalmas részéről az adott közterületre vonatkozó jogszabályi előírások szerint, vagy önálló helyrajzi számon útként nyilvántartott, közforgalom elől el nem zárt magánútról gépjárművel közvetlenül, zöldfelület, illetve termőföld sérelme nélkül biztosított.”

6. § A rendelet 6. § (3) bekezdése megszűnik, egyidejűleg a (4)-(6) bekezdések számozása (3)-(5)-re változik.

7. § A rendelet 7. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(2) Környezetterhelési határértékek

a)Az új létesítmény kialakításánál, a meglévő, illetve új technológiák üzemeltetésénél teljesíteni kell a környezeti levegőtisztasági követelményeket és a levegőtisztaság-védelmi előírásokat, valamint határértékeket.

b)Élővízbe és közcsatornába bocsátott szennyvíz vagy folyékony hulladék esetén a szennyezőanyag-tartalomra vonatkozó határértékeket, küszöbértékeket be kell tartani.

c)Zajt kibocsátó berendezés, telephely, tevékenység úgy létesíthető, illetve üzemeltethető, hogy zajkibocsátása nem haladhatja meg az előírt zajterhelési határértéket a zajtól védendő területeken.

d)Meglévő közlekedési útvonalak melletti, új telekalakítású és tervezésű, vagy megváltozott övezeti besorolású területeken, megfelelő beépítési távolság meghatározásával, az épületek védett homlokzatainak megfelelő tájolással, illetve műszaki intézkedésekkel kell biztosítani az előírt zajterhelési határértékek teljesülését.

e)Új út létesítésének, a forgalmi viszonyok lényeges és tartós megváltozását eredményező felújítás, korszerűsítés tervezésekor a zajterhelési határértékeket érvényesíteni kell. Ennek érdekében a hosszú távra tervezett forgalom figyelembe vételével zajcsökkentő létesítmények, berendezések alkalmazását kell szükség esetén előírni.

f)Épületek zajtól védendő helyiségeiben az épület rendeltetésszerű használatát biztosító különböző technikai berendezésektől és az épületen belől vagy azzal szomszédos épületben folytatott tevékenységből eredő együttes zaj nem haladhatja meg az előírt határértékeket.”

8. § (1) A rendelet 8. § (3) bekezdés a) pontja helyébe a következő rendelkezések lépnek:

(3)a)Az FL-K és Lf-K jelű építési övezet

Az építési telek kialakítására és beépítésére vonatkozó paraméterek

lakásszám

építési telkenként max.2 db

legkisebb telekterület

-kialakult 400 m2
-újonnan kialakítható 800 m2
-a jóváhagyás időpontjáig beépült, 800 m2-t el nem érő területű telkek megtarthatók, az egyéb övezeti előírások betartásával beépíthetők

legkisebb / legnagyobb utcai telekszélesség

kialakult 9 m / 90 m ,
új telekalakítás esetén 14 m / 35 m

beépítési mód

oldalhatáron álló

legnagyobb beépítettség

30%, de legfeljebb 500 m2

legkisebb/legnagyobb építménymagasság

utcai épület esetében 3,50 m / 5,00 m, udvari épület esetében 2,00 m /5,00 m

előkert

a kialakult utcaképhez igazodóan

oldalkert

OTÉK szerint
(ld. 3. § (1) bekezdés t is)

hátsókert

utcafronttól számított 50 m építhető be, de legalább 6 m

zöldfelületi mutató

min. 40%

- Épületekre vonatkozó megkötések

tetőidom és hajlásszög

magastető 35-45 fok hajlásszöggel, tetőgerinc az utcában kialakult állapothoz igazodjon

tetőhéjalás

elsősorban égetett agyagcserép, vagy a felületében és színében ahhoz hasonló egyéb tetőfedő anyag

épületszélesség

legfeljebb 8,5 m

utcai kerítés

épített jellegű, áttört, 1,5-1,8 m magas kerítés a településen hagyományos építőanyagok, formák és díszítések felhasználásával”

(2) A rendelet 8. § (3) bekezdés c) pontja helyébe a következő rendelkezések lépnek:
(3)c)Az FL-2 és Lf-2 jelű építési övezet

Az építési telek kialakítására és beépítésére vonatkozó paraméterek

lakásszám

építési telkenként max.2 db

engedélyezhető telekalakítás

a 116 hrsz. árok déli oldalán a beépítés feltétele a majdani feltáró út helybiztosítása érdekében az árok menti 6 m-es sáv út céljára történő leosztása

legkisebb telekterület

900 m2

legkisebb utcai telekszélesség

18 m

beépítési mód

oldalhatáron álló

legnagyobb beépítettség

30%

legkisebb/legnagyobb építménymagasság

utcai épület esetében 4,00 m / 5,00 m
udvari épület esetében 3,00 m / 5,00 m

előkert

a Petőfi utcában 0 m,
A 116 hrsz. árok déli partján 3 m,
a Vaskapunál és a 602 hrsz. ároktól északra 4 m

oldalkert

OTÉK szerint

hátsókert

a szabályozási terven ábrázoltak szerint, ennek hiányában az utcafronttól számított 50 m építhető be, de legalább 6 m

zöldfelületi mutató

min. 50%

- Épületekre vonatkozó megkötések

tetőidom és hajlásszög

magastető 35-45 fok hajlásszöggel, tetőgerinc az utcában kialakult állapothoz igazodjon

tetőhéjalás

elsősorban égetett agyagcserép, vagy a felületében és színében ahhoz hasonló egyéb tetőfedő anyag

épületszélesség

legfeljebb 8,5 m

utcai kerítés

épített jellegű, áttört, 1,5-1,8 m magas kerítés a településen hagyományos építőanyagok, formák és díszítések felhasználásával

Árokkal szomszédos telekhatár mentén a külön jogszabályban rögzített parti sávot szabadon kell hagyni.”
(3) A rendelet 8. § (3) bekezdése a következő d) ponttal egészül ki:
(3)d)Az Lf-3 jelű építési övezet

Az építési telek kialakítására és beépítésére vonatkozó paraméterek

lakásszám

építési telkenként max.2 db

legkisebb telekterület

720 m2

legkisebb / legnagyobb utcai telekszélesség

14 m

beépítési mód

oldalhatáron álló

legnagyobb beépítettség

30%

legkisebb/legnagyobb építménymagasság

utcai épület esetében 3,00 m / 4,50 m,
udvari épület esetében 2,00 m /4,50 m

előkert

3 m

oldalkert

OTÉK szerint

hátsókert

6 m

zöldfelületi mutató

min. 50%

- Épületekre vonatkozó megkötések

tetőidom és hajlásszög

magastető 30-42 fok hajlásszöggel, tetőgerinc az utcában kialakult állapothoz igazodjon

tetőhéjalás

elsősorban égetett agyagcserép, vagy a felületében és színében ahhoz hasonló egyéb tetőfedő anyag

épületszélesség

legfeljebb 9,0 m

utcai kerítés

épített jellegű, áttört, 1,5-1,8 m magas kerítés a településen hagyományos építőanyagok, formák és díszítések felhasználásával

Árokkal szomszédos telekhatár mentén a külön jogszabályban rögzített parti sávot szabadon kell hagyni.”
(4) A rendelet 8. § (4) bekezdés d1) alpontja helyébe a következő rendelkezések lépnek:
d)Az oldalhatárra merőlegesen beforduló gazdasági épületek (keresztcsűrök, istállók, górék) szabályozása
d1)Kialakult épületek átépítése
3. § (1) bekezdés a3 alpontja szerint"
(5) A rendelet 8. § (4) bekezdés e1) alpontja helyébe a következő rendelkezések lépnek:
e)Lakóépülettel szembeni melléképületek szabályozása
e1)Kialakult épületek átépítése
3. § (1) bekezdés a3 alpontja szerint"
(6) A rendelet 8. § (5) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:
(5)A területen a gáznemű égéstermékek homlokzati kivezetése a műemléki környezetben lévő, illetve helyi egyedi védelem alatt álló épületek kivételével a mindenkor érvényben lévő országos szabványok betartásával végezhető.”.

9. § A rendelet 9. § (5) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(5) A területen a gáznemű égéstermékek homlokzati kivezetése a műemléki környezetben lévő, illetve helyi egyedi védelem alatt álló épületek kivételével a mindenkor érvényben lévő országos szabványok betartásával végezhető.”

10. § A rendelet 10. § (5) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(5) A területen az országos és helyi védettségű épületek védendő homlokzatai, illetve a műemléki környezetbe tartozó, de egyedileg nem védett épületek utcai homlokzatainak kivételével a gáznemű égéstermékek homlokzati kivezetése a mindenkor érvényes országos szabványok szerint végezhető.”

11. § A rendelet 11. § (5) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(5) A területen a gáznemű égéstermékek homlokzati kivezetése a mindenkor érvényben lévő országos szabványok betartásával végezhető.”

12. § (1) A rendelet 12. § (5) bekezdése megszűnik.

(2) A rendelet 12. § (6), a módosítást követően (5) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(5) A területen a gáznemű égéstermékek homlokzati kivezetése a mindenkor érvényben lévő országos szabványok betartásával végezhető.”

13. § A rendelet 13. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) A területen a gáznemű égéstermékek homlokzati kivezetése a mindenkor érvényben lévő országos szabványok betartásával végezhető.”

14. § A rendelet 14. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) A területen a gáznemű égéstermékek homlokzati kivezetése a mindenkor érvényben lévő országos szabványok betartásával végezhető.”

15. § A rendelet 15. § (1) bekezdés d) pontja bevezető mondata helyébe a következő rendelkezés lép:

d)A „TE” jelű építési övezet a település temetője. A területen betartandó építési előírások a következők:”

16. § A rendelet 16. §-a következő (9) bekezdéssel egészül ki:

„(9) Magánút céljára az adott építési övezeti, illetve övezeti előírásokban rögzített minimális telekterületnél kisebb telek kialakítható. Közforgalom számára megnyitott magánút telekszélessége legalább 7 m legyen.”

17. § A rendelet 18. § (3)-(5) bekezdései helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(3) Építési lehetőségek gazdasági rendeltetésű erdőterületen

A területen bármilyen építmény csak az erdő rendeltetésének megfelelő funkcióval, 100.000 m2-t meghaladó területű földrészleten, az erdészeti hatóság bevonásával helyezhető el a következő előírások szerint:
a)Gazdasági épület elhelyezése esetén az ingatlan gépjárművel történő megközelítése köz-, vagy magánútról, lakó-, vagy egyéb szállásjellegű épület elhelyezése esetén ezen túlmenően a vízellátás közművezetékről, vagy a közegészségügyi szakhatóság által igazolt vízminőséget biztosító helyi ellátással, valamint a villamosenergia ellátás a használatbavétel idejére biztosított legyen.
b)A keletkező szennyvíz gyűjtésére, tárolására, kezelésére egyedi közműpótló létesítmény (zárt tározó, vagy szennyvíztisztító berendezés) alakítandó ki.
c)A megengedett legnagyobb beépítettség 0,5%.
d)A beépítési mód szabadonálló, az épületeket 5 m-es elő-, OTÉK szerinti oldal- és 10 m-es hátsókert szabadon hagyásával kell elhelyezni.
e)Az épületek külső megjelenítéséhez hagyományos építőanyagokat, valamint a táj építési hagyományait követő színezést kell használni.
f)Gazdasági épület kialakításának feltételei:
-Az épület földszintes, legfeljebb 7,0 m építménymagasságú lehet.
g)Lakó-, vagy egyéb szállásjellegű épület kialakításának feltételei:
-Az épület legfeljebb 5,0 m építménymagasságú lehet.
-Az épület szélességi mérete a 9,0 m-t nem haladhatja meg.

(4) Az egészségügyi-turisztikai rendeltetésű erdők kialakítása az erdészeti hatóság engedélyével, elsősorban őshonos, lombhullató fafajok alkalmazásával, erdőtelepítési terv alapján történhet. A telepítendő fafajok kiválasztásakor az allergén fajok alkalmazását kerülni kell. Az övezetben bármilyen építmény csak az erdő rendeltetésének megfelelő funkcióval, 100.000 m2-t meghaladó területű földrészleten, az erdészeti hatóság bevonásával helyezhető el a következő előírások szerint:

a)-b)mint (3) bekezdés a)-b) pontja

c)A megengedett legnagyobb beépítettség 5%.

d)-g)mint (3) bekezdés d)-g) pontja

(5) Új erdő telepítésénél a külön jogszabályban előírtak szerint kell eljárni.

(6) Fentieken túlmenően a vonatkozó országos rendelkezéseket, valamint az OTÉK 28. §-ban előírtakat kell megtartani.”

18. § 1)A rendelet 19. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(2) Általános előírások

a)A termőföldön történő beruházásokat úgy kell megtervezni, hogy a létesítmények elhelyezése a környező területeken a talajvédő gazdálkodás feltételét ne akadályozza.

b)A beruházások megvalósítása során a beruházó köteles gondoskodni a humuszos termőréteg megmentéséről és hasznosításáról. A humuszos termőréteg letermelésével, megmentésével, hasznosításával, továbbá az érintett termőföldek helyreállításával kapcsolatos munkálatokat – a külön jogszabály szerinti talajtani szakvéleményre alapozottan – a beruházás engedélyezése céljából készített terveknek tartalmazniuk kell.

c)Általános mezőgazdasági területen a végleges máscélú hasznosítás, termelésből kivonás a vonatkozó, hatályos jogszabályok szerinti hatósági eljárás keretében történhet a területileg illetékes ingatlanügyi hatóság engedélye alapján.

d)Tájképvédelmi területen található mezőgazdasági területen törekedni kell a művelési ágak kialakult arányának megtartására. A művelési ág megváltoztatása, illetve más célú területhasználat csak a település belterületének egyéb területen már nem biztosítható növelése, az adottságoknak megfelelő tájhasználat kialakítása, a tájkarakter erősítése, valamint közmű építése érdekében engedélyezhető. Egyebekben művelési ág váltási igény esetén ld. jelen rendelet 2. § előírásait is.

e)Telekösszevonás, telekhatár-rendezés során a korábbi telekhatárokon kialakult cserjés, fás mezsgyék (mint természetközeli állapotú biotop sávok) megtartandók.

f)A telekalakítás, területhasználat és művelés során a meglévő vízelvezető rendszerek szakszerű fenntartására ügyelni kell.”

(2) A rendelet 19. § (6) bekezdés c) pontja megszűnik.

19. § A rendelet 20. § (3)-(6) bekezdései helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(3) A „VT-1” és a „V-1” jelű övezetbe az állandó vízfolyások, jelentősebb árkok területe tartozik. Az övezetben csak a vízügyi jogszabályokban megengedett vízkárelhárítási létesítmények helyezhetők el.

(4) A „VT-2K” jelű övezet a település területén jelen rendelet jóváhagyásakor már kialakult tavak területe. Az övezetben a hullámterek, a parti sávok, a vízjárta, valamint a fakadó vizek által veszélyeztetett területek használatáról és hasznosításáról szóló jogszabály előírásait be kell tartani.

Az övezetben csak a vízkárelhárítást szolgáló technológiai jellegű építmény helyezhető el.

(5) A „VT-2” jelű övezet a település területén jelen rendelet jóváhagyását követően kialakítandó tavak területe.

a)A tavak kialakítása vízjogi engedély-köteles. A vízjogi engedély-kérelemhez mérnökgeológiai és geotechnikai munkarész csatolandó, amely tisztázza a tó megvalósíthatóságát, a talajvízre, és ezáltal az érintett kőzettérre, az épített környezetre gyakorlandó hatását. A tó kialakításának hatásai az épített környezetet nem veszélyeztethetik.
b)Az övezetben a külön jogszabályban rögzítetteket be kell tartani.
c)Az övezetben a vízkárelhárítási, a vízi sport és a sporthorgászás célját szolgáló közösségi létesítmények építményei kétlépcsős engedélyezési eljárás lefolytatása után helyezhetők el a következő előírások betartásával:
c1)szabadonálló beépítési mód
c2)1 épület, legfeljebb 200 m2 beépített alapterület
c3)legalább 3 m, de legfeljebb 4,5 m építménymagasság
c4)32-45 fok hajlásszögű magastetővel fedett épület égetett agyagcserép, vagy nád héjalással
c5)legalább 10 m-es elő-, oldal- és hátsókert

(6) Az „Abaligeti vízmű vízbázis” védőterületeit (belső, külső, hidrogeológiai „A” és „C” védőterület) a V-1 és V-2 tervlapok tüntetik fel. A védőterületeken a vonatkozó külön jogszabály előírásai szerint kell eljárni.”

20. § A rendelet 22. § helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„22. § (1) Műemlékek védelmére vonatkozó előírások

a)A település országos műemléki védelem alatt álló értékeit és azok műemléki környezetébe tartozó ingatlanokat a HÉSZ 1. sz. melléklete tartalmazza.
b)A melléklet szerint védett épületeket és azok műemléki környezetét a szabályozási terv tünteti fel.
c)A műemlékek és műemléki környezetük esetében a kulturális örökség védelméről szóló törvény szerint kell eljárni.
(2) Helyi építészeti értékek védelmére vonatkozó előírások:
a)A jelen rendelettel helyi védetté nyilvánított értékeket a HÉSZ 2.sz. melléklete tartalmazza és a szabályozási terv tünteti fel.
b)A helyi védelemmel kapcsolatos feladatok körét és eljárási rendjét a helyi védelemről szóló önkormányzati rendelet és a HÉSZ együttesen szabályozzák.
c)Helyi egyedi védelem alatt álló épületekkel és építményekkel kapcsolatos bárminemű építési munka esetén a következő előírásokat kell betartani:
c1)Helyi védettségű épületen végzett bármilyen építési munka esetén a hagyományos homlokzati és tömegarányok, párkány- és gerincmagasságok, nyílásrendek, a nyílások osztása, a homlokzati tagozatok megőrzendők.
c2)Helyi védettségű épület úgy bővíthető, hogy az eredeti épület tömegformája, homlokzati kialakítása, utcaképi szerepe ne változzon, illetve gondosan mérlegelt kompromisszum árán a legkisebb kárt szenvedje.
Az épület bővítése az épület mögött, fésűs beépítés esetén az oldalhatár mentén hosszirányban, illetve ha a telekszélesség lehetővé teszi, udvari keresztszárnnyal is lehetséges az utcai homlokzattól legalább 5 m-rel hátrahúzva. A keresztszárny szélessége a főépület szélességét nem haladhatja meg, és csak azzal azonos hajlásszögű és anyagú, szimmetrikus nyeregtetővel fedhető.
c3)A belső átalakításokat az eredeti szerkezet és belső értékek tiszteletben tartásával kell megoldani.
c4)Védett részérték az új épületbe visszaépítendő, védett kerítés megtartandó.
c5)Helyi védettségű épület bontására csak a műszaki és erkölcsi avultság beálltával kerülhet sor, a védettség megszüntetését, valamint az épület felmérési és fotódokumentációjának elkészítését követően.
(3) Régészeti lelőhelyek védelmére vonatkozó előírások
a)A település nyilvántartott régészeti lelőhelyeinek listáját a HÉSZ 3. sz. melléklete tartalmazza, az érintett területeket a szabályozási terv határolja le.
b)Általános előírások
b1)Régészeti érintettség esetén a kulturális örökség védelméről szóló törvény, és a hozzá kapcsolódó végrehajtási rendeletek szerint kell eljárni.
b2)Minden olyan esetben, amikor lelet, vagy jelenség kerül elő, a területileg illetékes múzeumot és az örökségvédelmi hatóságot értesíteni kell, és a továbbiakban a múzeum nyilatkozatának megfelelően kell eljárni.
b3)Régészeti lelőhelyeken a nagy felületeket érintő beruházások előtt az örökségvédelmi hatóság hatásvizsgálat készítését írhatja elő.
b4)A régészeti örökséget érintő kérdésekben a rendezési tervhez készített hatástanulmányban foglaltak az irányadók.
c)Nyilvántartott régészeti lelőhelyen és környezetében
c1)Minden, a talaj bolygatásával járó tevékenység, továbbá művelési ág megváltoztatásának szándéka (különösen gyep feltörése, vagy tuskózás) esetében az örökségvédelmi hatóság előzetes (szakhatósági) engedélye szükséges.
c2)A beruházás feltételeként előírt régészeti feltárás költségei a beruházót terhelik.
c3)A kialakult használat folytatható, de attól a lelőhely nem károsodhat.
c4)Lelet, vagy jelenség előkerülésekor a végzett tevékenységet fel kell függeszteni, és a területileg illetékes múzeum, illetve az örökségvédelmi hatóság nyilatkozatát kell kérni a további teendőkről.”

21. § A rendelet 23. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(1) A táj jellege, a természeti értékek, az egyedi tájértékek és esztétikai adottságok megóvása érdekében:

a)A vadon élő szervezetek élőhelyeinek, azok biológiai sokféleségének megóvása érdekében minden tevékenységet a természeti értékek kíméletével kell végezni.

b)Gondoskodni kell a használaton kívül helyezett épületek, építmények, nyomvonalas létesítmények, berendezések új funkciójának megállapításáról, illetve ennek hiányában megszüntetésükről, elbontásukról, az érintett területnek a táj, a településkép jellegéhez illő rendezéséről.”

22. § A rendelet 24. § helyébe a következő környezetvédelmi rendelkezések lépnek:

„24. § (1) Általános követelmények

a)A beruházások nem okozhatnak olyan hatásokat, melyek a környező területek tervezett használati módját lehetetlenné teszik.

b)Újabb területek belterületbe vonása, a termőföldön történő beruházások a környező területeken a talajvédő gazdálkodás feltételeit nem ronthatják, nem csökkenthetik a meglévő talajvédelmi létesítmények működőképességét. A beruházások megvalósítása és üzemeltetése során a termőföldről szóló jogszabályban foglaltaknak megfelelően kell eljárni.

c)A beruházások megvalósítása, meglévő tevékenységek folytatása, rendeltetési mód változtatás(-ok), valamint a telepengedély alapján gyakorolható ipari és szolgáltató tevékenység csak a környezetvédelmi kölcsönhatások ellenőrzése, a környezetvédelmi előírások és határértékek betartása alapján történhet, a szakhatóságok előírása szerint. Üdülőterületen telepengedély nem adható ki.

d)A beruházások megvalósítása, meglévő tevékenységek folytatása, rendeltetési mód változtatás(-ok) a vizek hasznosítását, védelmét és kártételeinek elhárítását szolgáló tevékenységekre és létesítményekre vonatkozó szabályokat, valamint a vízgazdálkodás egyes szakmai követelményeiről szóló elvárásokat be kell tartani.

e)Az újonnan kijelölt építési övezetek területei beépítésének előfeltétele a részleges közművesítés, a szennyvízcsatorna- és csapadékvíz-elvezető hálózat kiépítéséig az övezetek területein a közművek megvalósítására szakszerű közműpótló (zárt gyűjtő) betervezése és kivitelezése kötelező.

f)A csapadékvíz elvezetéséről vagy a szennyezetlen vizek elszikkasztásáról minden telek tulajdonosának, használójának gondoskodnia kell. A vízfolyásba csak az első fokon eljáró vízügyi hatóság hozzájárulásával és feltételeinek betartásával szabad csapadékvizet bevezetni.

g)A nagyvízi medrek, a parti sávok, vízjárta, valamint a fakadó vizek által veszélyeztetett területek használatáról, valamint a nyári gátak által védett területek értékének csökkenésével kapcsolatos eljárásokról szóló vízügyi követelményeket be kell tartani, valamint az előírásoknak megfelelő védősáv fennmaradását biztosítani kell.

h)A vizek és közcélú vizilétesítmények fenntartása esetén a jogszabályi előírásokat érvényesíteni kell.

i)Tilos a környezeti levegő olyan mértékű terhelése, amely légszennyezést vagy határértéken felüli légszennyezettséget okoz, valamint a környezeti levegő bűzzel való terhelése.

j)Új jelentős levegőterhelést okozó vagy bűzös tevékenység esetén az engedélyezési eljárás során védelmi övezetet kell meghatározni.

k)A település fejlesztése során előnyben kell részesíteni a hulladékszegény technológiák alkalmazását és a kevésbé vízigényes tevékenységeket.

l)A telkek területének az övezeti előírásokban meghatározott részét zöldfelületként kell kialakítani. A betartandó legkisebb telepítési távolságok a telekhatárok és a növények között:

l1) Beépítésre szánt területen, illetve beépítésre nem szánt terület M-1 és M-2 (volt zártkertek) övezetében
-szőlő, valamint 3 m-nél magasabbra nem növő gyümölcs- és egyéb cserje (élősövény) esetében 0,50 m
-3 méternél magasabbra nem növő gyümölcs- és egyéb fa esetében 1,00 m
-3 m-nél magasabbra növő gyümölcs- és egyéb fa, valamint gyümölcs- és egyéb cserje (élősövény) esetében 2,00 m
l2) Beépítésre nem szánt területen az M-1 és M-2 (volt zártkertek) övezet, valamint a közlekedési területek kivételével
-gyümölcsfaiskolai nevelés alatt álló növény, továbbá szőlő, köszméte, ribiszke-, josta- és málnabokor esetében 0,80 m
-minden egyéb gyümölcsbokor (pl. mogyoró) esetében 2,00 m
-birs, naspolya, birsalanyra oltott körtefa esetében 2,50 m
-törpealanyra oltott almafa, továbbá meggy-, szilva- és mandulafa esetében 3,50 m
-vadalanyra oltott alma- és körtefa, továbbá kajszifa esetén 3,5 m
cseresznyefa esetében 5,00 m
-dió- és gesztenyefa, továbbá minden fel nem sorolt gyümölcsfa esetében 8,00 m
l3) A h2) szerinti területen, amennnyiben a szomszédos földterület szőlő, gyümölcsös, vagy M-1 és M-2 övezet, szőlőt és gyümölcsfát h2) szerint, egyéb cserjét és fát
-1 m-nél magasabbra nem növő cserje (élősövény) esetében 0,8 m
-2 m-nél magasabbra nem növő cserje (élősövény) esetében 1,2 m
-2 m-nél magasabbra növő cserje (élősövény) esetében 2,00 m
-fa esetében 8,00 m
(2) Speciális eljárási szabályok
a)A környezeti hatásvizsgálati és az egységes környezethasználati engedélyezési eljárások során állapítja meg a környezetvédelmi, természetvédelmi és vízügyi hatóság az elérhető legjobb technikán alapuló intézkedéseket.
b)Abaliget a felszín alatti vizek minőségi védelmét szolgáló besorolás szerint fokozottan és a sérülékeny vízbázisra tekintettel kiemelten érzékeny felszín alatti vízminőségvédelmi területen helyezkedik el. A felszín alatti vizek minőségének védelme érdekében a kockázatos anyagok elhelyezése, továbbá a felszín alatti vízbe történő közvetlen és közvetett bevezetése tilos, illetve a létesítési engedélyezés során megállapított feltételek szerint – engedély alapján - történhet.
c)A vízbázisok, a távlati vízbázisok, valamint az ivóvízellátást szolgáló vizi létesítmények védelméről szóló jogszabályoknak megfelelően kell a vízügyi hatóság előírásai szerint az engedélyezéseket lefolytatni.
d)Erdőterületeket érintő beruházások során az erdő védelméről szóló jogszabályban foglaltaknak megfelelően kell eljárni.
e)A telephelyengedély alapján gyakorolható ipari és szolgáltató tevékenységek engedélyezése a környezeti kölcsönhatások ellenőrzése alapján történhet a szakhatóságok előírásai szerint.
f)Az üzletek és kereskedelmi egységek, vendéglátó üzletek a lakosság jogos érdekeit, nyugalmát sértő tevékenysége, működése esetén (pl. zavaró, határértéket meghaladó zajterhelés) a jegyző korlátozó intézkedéseket érvényesít.
g)Beruházások megvalósítása során a termőföldről szóló jogszabályban foglaltaknak megfelelően kell eljárni.
h)A vizek mezőgazdasági eredetű nitrátszennyezésének megelőzése, csökkentése érdekében érvényesíteni kell az előírásokat és a “helyes gazdálkodási gyakorlat” szabályait.
i)A településen az állattartásra vonatkozó önkormányzati
rendelet szerinti volumenben és az építmények közötti legkisebb távolságok megtartásával építhetők állattartó létesítmények. Állattartó létesítmények elhelyezésekor a vizek mezőgazdasági eredetű nitrátszennyezésével szembeni védelemre különös gondot kell fordítani.
j)A hulladékok elhelyezéséről - különös tekintettel a termelési és veszélyes hulladékokra - gondoskodni kell. Hulladékok keletkezésével járó tevékenységek engedélyezése során a kérelmezőnek nyilatkoznia kell a hulladékok megfelelő elhelyezéséről, ártalmatlanításáról.
k)Az engedélyezési tervdokumentációnak tartalmaznia kell az építési és bontási hulladékok kezelésére, a keletkezett hulladékok mennyiségének tervezésére és elszámolására, azaz építési és bontási hulladékokkal kapcsolatos tevékenységre vonatkozó tervlapokat.”

23. § A rendelet 25. § helyébe a következő tűzvédelmi rendelkezések lépnek:

„25. § (1) A gazdálkodó tevékenységet folytató magánszemélyeknek, jogi személyeknek, a jogi és magánszemélyek jogi személyiséggel nem rendelkező szervezeteinek az oltóvíz biztosításáról gondoskodniuk kell. A gazdálkodó tevékenységet nem folytató magánszemélyek részére az oltóvíznyerési lehetőségek biztosítása az önkormányzat feladata. Az oltóvizet az Országos Tűzvédelmi Szabályzat (továbbiakban OTSZ) szerint kell biztosítani.

(2) A településen a mértékadó tűzszakasz területe nem lehet nagyobb, mint amit a terület tűzoltó vízforrásaiból biztosítható oltóvíz-intenzitás megenged.

(3) Az újonnan építendő, illetve meglévő, de felújítandó közlekedési utak esetén az OTSZ vonatkozó előírásait figyelembe kell venni (szélesség, teherbírás, fordulási sugarak, stb.).”

24. § (1) A rendelet 28. § (1) bekezdés b) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

b)Az érintett területeken az építési törvény vonatkozó előírásai szerint kell eljárni.”

(2) A rendelet 28. § (2) bekezdés c) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

c)Településrendezési kötelezéssel érintett területeken az építési törvény vonatkozó előírásai szerint kell eljárni.”

Záró rendelkezések

25. § Ez a rendelet 2009. június 3-án lép hatályba. Rendelkezéseit a hatálybalépést követően keletkezett ügyekben kell alkalmazni.

1

Az önkormányzati rendelet a 2010. évi CXXX. törvény 12/B. §-a alapján hatályát vesztette 2009. június 4. napjával.