Abaliget Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2011. (II. 23.) önkormányzati rendelete

a közterületek rendeltetéstől eltérő használatáról

Hatályos: 2023. 01. 01

Abaliget Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2011. (II. 23.) önkormányzati rendelete

a közterületek rendeltetéstől eltérő használatáról

2023.01.01.

Abaliget Község Önkormányzat Képviselőtestülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. tv. 16. §(1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján – figyelemmel a helyi körülményekből adódó sajátosságokra – a közterületek használatának szabályait az alábbiakban állapítja meg :

Általános rendelkezések

1. § A rendelet célja azoknak a helyi szabályoknak a megállapítása, amelyek a faluképi, községrendezési, környezetvédelmi, ellátási, közlekedésbiztonsági valamint tulajdonosi szempontok figyelembevételével határozzák meg a közterületek használatát, ezen belül a közlekedési területek igénybevételét valamint az építmények, utcaberendezések elhelyezkedését.

2. § (1) A jelen rendelet hatálya alá tartoznak azok a természetes és jogi személyek, valamint jogi személyiség nélküli gazdasági társaságok, amelyek Abaliget község közigazgatási területén állandó, vagy ideiglenes jelleggel tartózkodnak.

(2) E rendelet alkalmazása szempontjából Abaliget község közigazgatási területén belül közterületnek minősül :

a) azok a mindenki által szabadon használható földterületek, melyek az ingatlan nyilvántartásba közterületként szerepelnek.

b) az országos közutaknak a község közigazgatási területét átszelő részei, valamint

c) a belterületi földrészletek közhasználatra átadott részei.

(3) Jelen rendelet hatálya nem terjed ki a közterület-használat azon eseteire, amikor a közterület használattal kapcsolatos első fokú hatósági jogkört törvény vagy kormányrendelet alapján a jegyző gyakorolja.

3. § (1) A közterületet rendeltetésének megfelelően, állagának sérelme, forgalmának veszélyeztetése nélkül az általános magatartási szabályok betartásával mindenki szabadon használhatja. Rendeltetésszerű használatnak minősül a közterületen való közlekedés, valamint pihenés.

(2) A közterület rendeltetéstől eltérő használatához – a jelen rendeletben meghatározott feltételek alapján – hatósági engedély szükséges. A jelen rendeletben foglaltak alapján kiadott engedély nem pótolja a külön jogszabályban előírt bejelentési, engedélyezési, hozzájárulási kötelezettséget.

(3) A személygépkocsi és autóbusz parkolóként is használható területet a Képviselő-testület határozatával, a már megkötött szerződések alapján azok lejáratáig bérleti szerződés formájában is hasznosíthatja.

4. § (1) A közterület-használat engedélyezésével kapcsolatos első fokú hatósági feladatokat a rendelet 12. §.(2), és a 13. §.(3) bekezdés a.) pontja kivételével a polgármester látja el.

(2) A polgármester határozata ellen a kézbesítéstől számított 15 napon belül a képviselő-testülethez lehet fellebbezést benyújtani.

(3) A képviselő-testület (2) bekezdés alapján hozott határozatának felülvizsgálatát jogszabálysértésre hivatkozással a bíróságtól lehet kérni a határozat közlésétől számított 30 napon belül.

5. § (1) A közterület használatáért Abaliget Község Önkormányzat költségvetési számlájára a jelen rendelet 1. mellékletében meghatározott díjat, valamint annak ÁFA összegét kell fizetni.

(2) A díjak mértékének változása esetén a folyamatban lévő ügyekben az új rendelkezéseknek megfelelően kell eljárni, és e szerint kell módosítani a már kiadott határozatok alapján történő közterület-használatot is.

(3) A közterület különböző rendeltetésű, egy idejű használata esetén mindig a magasabb díjtétel fizetendő.

A közterületek rendeltetéstől eltérő használata

6. § (1) A jelen rendeletben foglalt feltételek mellett közterület-használati engedély szükséges:

a) a közterületbe legalább 10 cm-re benyúló üzlethomlokzat (portál), kirakatszekrény, reklámhordozó üzleti védőtető (előtető), ernyőszerkezet, cégér, valamint fényreklám elhelyezéséhez,

b) hirdető-berendezés, információs tábla, valamint transzparens elhelyezéséhez,

c) vendéglátó-ipari kitelepülés (előkert) megvalósításához,

d) árusító (vattacukor, cukorka, zöldség, gyümölcs, virág, hírlap, képeslap stb. értékesítésére szolgáló) pavilon elhelyezéséhez,

e) árubemutatás céljára, reklámozási célú árú kirakásához, valamint közterületen időszakos és folyamatos árusításhoz,

f) közterületen lévő, vagy közterületbe nyúló árusító automata, egyéb árusító berendezés elhelyezéséhez,

g) mozgóbolt üzemeltetésére, valamint szolgáltató tevékenység végzéséhez,

h) építési munkával kapcsolatos állvány, építőanyag kihelyezéséhez, valamint építési munkaterület létesítéséhez, valamint építési törmelék gyűjtésére szolgáló konténer elhelyezésére.

i) géperejű és állati erővel vontatott bérkocsik (taxik, fiákerek, stb.) állomáshelye céljára történő igénybevételhez, lakókocsik parkolásához,

j) egyes létesítményekhez a közút területén kívül szükséges gépjármű várakozóhelyek létesítése céljából,

k) kerékpártároló létesítéséhez,

l) távbeszélőfülke,

m) virágláda, virágkosár elhelyezéséhez, feltéve hogy a forgalmat az nem akadályozza és kihelyezője azt gondozza,

n) cirkuszi és mutatványos tevékenység gyakorlásához,

o) ünnepi rendezvény, kiállítás, technikai bemutató, valamint alkalmi vásár, sport- és kulturális rendezvény céljára,

p) szerzői jogi védelembe részesülő játék- riport- és dokumentumfilm forgatásához,

q) tevékenységüket árusítással egybekapcsoltan végző művészek működéséhez,

r) lakodalmi sátor közterületen történő elhelyezéséhez.

(2) Nem kell közterület-használati engedély :

a) a közterületnek az önkormányzat és szervei által történő igénybevételéhez, valamint a képviselő-testület által községi rendezvényként, illetve támogatott rendezvényként elismert rendezvényekhez,

b) a fegyveres testületeknek és rendvédelmi szerveknek, valamint a tűzoltóságnak és mentőknek a feladatuk ellátásához szükséges mértékben,

c) tüzelőanyag tárolásához, ha a tárolás időtartama 8 napot nem haladja meg, valamint bútorok és egyéb háztartási felszerelések költözködés alkalmával történő rakodásához és tárolásához, feltéve, hogy a tárolás a 48 órát nem haladja meg és a közlekedést nem akadályozza,

d) építőanyag, építéshez szükséges szerkezetek elhelyezéséhez, illetve lerakásához, valamint bontásból származó anyagok és építési törmelék tárolásához, feltéve, hogy az a 8 napot nem haladja meg és a közlekedést nem akadályozza,

e) az úttartozékok és a közúti közlekedés irányításának célját szolgáló berendezések elhelyezéséhez,

f) a közterületen, illetőleg az alatt, vagy felett elhelyezett távközlési kábelek, közművezetékek hibaelhárítása érdekében végzett munkákhoz, feltéve, hogy a munka végzése nem jár együtt a közút felbontásával,

g) a szervezett lomtalanítási akcióban kijelölt területekre kihelyezett tárgyak tárolásához a lomtalanítás időtartamára,

h)1 a filmforgatáshoz igénybe vett közterület nem haladja meg a 20 m2-t, vagy a forgatás időpontja kevesebb, mint egy nap,

i)2 a filmforgatás, ha célja Abaliget bemutatása, a helyi turizmus és sport népszerűsítésére, továbbá egyéb humanitárius, karitatív, oktatási, tudományos, kulturális célok szolgálata.

(3) Nem adható közterület-használati engedély:

a) zajos, bűzös, füsttel, korommal, vagy gőzzel járó, sugárzó, tűz- és robbanásveszélyes, valamint a lakosság nyugalmát egyébként zavaró tevékenység gyakorlásához, illetve ilyen anyagok tárolásához, valamint veszélyes-hulladék lerakásához,

b) a közlekedés biztonságát veszélyeztető berendezések és anyagok elhelyezéséhez,

c) sátorgarázs létesítéséhez,

d) azokra a helyekre, ahol a tevékenység gyakorlása a közút, járda gépesített fenntartását akadályozza,

e) szerencsejáték és ennek nem minősülő játékautomata működtetéséhez, üzemeltetéséhez,

f) olyan tevékenység gyakorlásához, amelynek közterületen való folytatását jogszabály nem teszi lehetővé.

g) a 227/1, 227/3, 227/4 233, 234 hrsz-ú közpark közterületekre, a már meglévő és építési engedéllyel rendelkező építményeken kívül közterület-használati engedély nem adható évi 5 napot meghaladó időtartamra.

A közterület-használati eljárás általános szabályai

7. § (1) A közterület-használati engedélyt annak kell kérnie, aki a közterületet használni kívánja. A közterület használója a területen tevékenységet folytató, vagy a területen létesítményt elhelyező személy. A kérelem benyújtása a közterület-használat megkezdésére nem jogosít.

(2) Ha a közterület használata építési (létesítési) engedélyhez kötött építmény elhelyezése céljából szükséges, az engedélyt az építési engedély mellett, az építtetőnek jelen rendelet szerint is meg kell kérnie. Tulajdonos változás esetén a tulajdonosnak új engedélyt kell kérnie. Az engedély kiadása az eredetivel azonos célra csupán a tulajdonos változás miatt nem tagadható meg, s legalább az eredeti engedély lejártáig megadható. A tulajdonosváltozás bejelentéséig – mellyel egy időben kell benyújtani az új tulajdonos közterület-használati engedély kérelmét is - a korábbi tulajdonost kell használónak tekinteni. Erre az engedélyező hatóságnak határozatában fel kell hívnia a figyelmet.

(3) Ha a közterület-használó a létesítményre kapott engedélyt, a létesítmény elhelyezésére az eredetivel azonos célra és feltételekkel másnak a polgármester előzetes hozzájárulásával átengedheti, de ez nem érinti a közterület-használói engedélyből fakadó jogait és kötelezettségeit. A használat átengedését, a közterület-használó köteles bejelenteni a polgármesternek, és közterület-használat feltételeit a létesítményt átengedő (p. bérleti) szerződésben is fel kell tüntetni.

(4) Ha a közterület használata építési munka végzésével kapcsolatos állvány, építőanyag elhelyezése céljából szükséges, az engedélyt a kivitelezőnek kell kérnie.

(5) Üzemképtelen jármű tárolására közterület-használati engedélyt a jármű tulajdonosa, vagy üzembentartója kérhet.

(6) Kiállítás, vásár, vagy rendezvény tartása iránti közterület-használati engedélyt csak a rendezvény szervezője, vagy rendezője kérhet.

7/A. §3 (1) A mozgóképről szóló 2004. évi II. törvény (a továbbiakban: Mgtv.) szerinti filmalkotás forgatása céljából történő közterület-használat (a továbbiakban: filmforgatás célú közterület-használat) vonatkozásában a rendelet szabályait az e szakaszban foglalt eltérésekkel kell alkalmazni.

(2) A filmforgatás célú közterület-használattal összefüggő, Mgtv-ben meghatározott képviselő-testületi hatásköröket a polgármester átruházott hatáskörben gyakorolja.

(3) A filmforgatás célú közterület-használat nem haladhatja meg az egy hét időtartamot.

(4) Vasárnapra és ünnepnapra vonatkozó közterület-használat nem hagyható jóvá, kivéve, ha a forgatás meghatározott rendezvényhez kapcsolódik. A közterület-használat naponta 7 és 21 óra közötti időtartamra vonatkozhat, éjszakai forgatásra csak különösen méltányolandó okból adható engedély.

(5) A forgatást akadályozó, de a kérelmezőnek nem felróható, valamint a rendkívüli természeti események esetén a közterület-használati engedélyt olyan időtartamban kell meghosszabbítani, és a közterület-használatot engedélyezni, ameddig a filmforgatás akadályozott volt. A közterület-használatot ilyen esemény esetén az akadály elhárulása után azonnal, természeti esemény esetén a kárelhárítást és helyreállítást követően újra biztosítani kell.

(6) Kizárólag stáb-parkolás vagy technikai kiszolgálás céljából történő közterület-használathoz az e rendelet szerinti közterület-használati hozzájárulás szükséges.

(7) A filmforgatás során a szomszédos ingatlanok gyalogos, vagy gépkocsival történő megközelítését a közterület-használó köteles folyamatosan biztosítani. E kötelezettséget nem tartalmazó hatósági szerződés nem hagyható jóvá.

(8) Ha az Mgtv. szerinti hatósági szerződés megküldésének időpontjában a közterületre vonatkozóan érvényes közterület-használati szerződés van, a közterület-használat jóváhagyását meg kell tagadni.

(9) A közterület-használati díjat a mozgóképről szóló 2004. II. törvény 3. mellékletében foglalt 7. sor szerinti díjtételek mindenkori mértéke alapján kell meghatározni.

8. § A közterület-használati engedély iránti kérelemnek tartalmaznia kell a kérelmező adatait, a közterület-használat módját, helyét, időtartamát.

9. § (1) Az engedély megadása során figyelembe kell venni az építésügyi, közúti közlekedési szabályokat, a községrendezési terveket, a helyi építésügyi szabályozásokat, a faluképi és műemlékvédelmi, esztétikai, kegyeleti, környezetvédelmi, köztisztasági, idegenforgalmi szempontokat, szakmai állásfoglalásokat, továbbá s közreműködő szakhatóságok által előírt követelményeket, és ellenőrizni kell az egyéb feltételek meglétét is.

(2) Amennyiben egy közterületi helyet több kérelmező kíván használni, a használati jogot az szerzi meg, aki az előírt feltételeknek megfelel, és kérelme a jegyzőhöz előbb érkezett.

10. § (1) A közterület-használati engedélynek tartalmaznia kell :

a) az engedélyes nevét, valamint lakóhelyét vagy székhelyét,

b) a közterület-használat célját és időtartamát, vagy azt, hogy az engedély milyen feltételek bekövetkeztéig érvényes,

c) a közterület-használat helyének, módjának, mértékének pontos meghatározását,

d) az engedélyezési eljárásban közreműködő szakhatóságok szakvéleményében foglalt előírásokat,

e) közterület-használati díj fizetési kötelezettség esetén a díj fizetésének módját, mértékét és határidejét,

f) a közterület folyamatos tisztántartásának, valamint a közterületi létesítmény karbantartásának és a közterület-használat folytán előállt rongálásnak a használó saját költségén – a közterületen gyakorolt egyes tevékenységekre előírtak szerint – történő helyreállítási kötelezettségét,

g) az engedélytől eltérő közterület-használat következményeire való figyelmeztetést,

h) a közterület-használat közérdekből történő megszüntetéséről szóló tájékoztatást, valamint az engedély visszavonására való figyelmeztetést,

i) az engedély érvényességének megszűnése esetére az eredeti állapot helyreállítására vonatkozó kötelezettséget,

j) jogszabályban foglalt egyéb előírásokat.

(2) Az engedély csak az engedélyest, vagy annak bejelentett alkalmazottját és segítő családtagját, illetve jogi személy képviselőjét, vagy jogi személyiség nélküli társaság esetén annak bejelentett tagját, valamint a közterületen elhelyezett létesítmény 7. §.3. pont szerinti használóját jogosítja fel a közterület használatára.

(3) Az engedély megadása, megtagadása, vagy visszavonása ügyében hozott határozatot közölni kell :

a) az engedélyessel,

b) az engedélyezési eljárásban közreműködő szakhatóságokkal,

c) a hozzájárulást megadó tulajdonossal, vagy a tulajdonosi jogokat gyakorló szervvel.

11. § (1) Az engedélyes a díjat a közterület tényleges területe alapján köteles megfizetni.

(2) A létesítménnyel elfoglalt és a tevékenységhez további területet nem igénylő közterület nagyságának meghatározásánál a létesítmény közterületre eső vízszintes vetületét kell számításba venni. Hirdető-berendezés elhelyezése esetén a közterület-használati díjat a létesítmény hirdetési felületének nagysága alapján kell figyelembe venni.

(3) A díjfizetés szempontjából minden megkezdett hónap, nap, m2 egésznek számít.

(4) Az éves díj 50%-a az igénybevétel évének március 31-ig, a díj 50%-a az igénybevétel évének szeptember 30-áig esedékes. Az engedélyes -első fizetési határidő lejárta előtt benyújtott- kérelmére a szezonális tevékenységek jellegére tekintettel a polgármester ettől eltérő /vagy több részletre bontott, vagy más hónapokra eső/ fizetési módot is megállapíthat - amely a kérelem visszavonásáig érvényes-, de legkésőbb szeptember 30-ig az egész éves díj befizetendő. A kérés teljesítése csak nyomós közérdekből tagadható meg.

(5)4

(6) Az engedélyben meghatározott díjtétel a hatályos önkormányzati rendelettel változhat, de a közterületek rendeltetéstől eltérő használatáról szóló rendelet érdemi módosítását tárgyaló képviselőtestületi ülésre az érvényes közterület használati engedéllyel rendelkezőket tanácskozási joggal meg kell hívni.

12. § (1) Mentes a díjfizetési kötelezettség alól :

a) akinek tulajdonában, kezelésében lévő építményt a község lakossága helyi közszolgáltatás kielégítésére veszi igénybe,

b) a 6. § (1) bekezdésének az m./, n./, pontjaiban megjelölt tevékenységek,

c) helyi védelem alatt álló műemlék épületek felújításával kapcsolatos közterület-használat,

d) jótékony célú rendezvények,

e) aki a közterület-használati engedélyben meghatározott és helyi közút, vagy járda igénybevételével járó tevékenysége után igénybevételi díjat fizet,

f) az önkormányzat intézménye,

g) választási kampány időszakában a választásban résztvevők ideiglenes hirdető-berendezései.

(2)5

13. § (1) A közterület-használati engedély

a) a kérelem alapján kiadott engedélyben meghatározott idő elteltéig, de legfeljebb 10 évre adható, újbóli kérelem esetén előnyt élvez a korábbi használó, beleértve a jogutódot is.

b) az építési engedély alapján létesített építmény elhelyezése esetén az engedélyben rögzített időpontig,

c) megállapított feltétel bekövetkeztéig, illetőleg

d) visszavonásig érvényes.

(2) A közterület-használati engedély érvényét veszti, ha

a) az engedély időbeli hatálya lejárt,

b) a megállapított feltétel bekövetkezik,

c) az engedély visszavonásra kerül,

d) a közterületen folytatott tevékenységre jogosító okirat érvénye megszűnik,

e) az engedélyes meghal, illetve a vállalkozás jogutód nélkül megszűnik. A jogutódlás egyebekben a közterület használat érvényét nem érinti, de a jogutódlás tényét be kell jelenteni az engedélyt kiadó szervnek.

(3) A közterület- használat kártalanítási igény nélkül-megszüntethető

a) képviselő-testület által közérdekből

b) ha a közterület használati díjat, vagy annak esedékes részletét a fizetési határidő lejártát követő két felszólítás után sem teljesíti az engedélyes.

(4) Vissza kell vonni az engedélyt, ha az engedélyes :

a) a közterületet az engedélyben foglaltaktól eltérően használja,

b) a díjat legkésőbb az engedélyben a tevékenység megkezdésére meghatározott időpontig nem fizeti meg,

c) a kihelyezett létesítménnyel kapcsolatban előírt karbantartási kötelezettségének a külön felhívásban megjelölt időpontig nem tesz eleget.

14. § (1) Ha az engedély érvényét veszti, az engedélyes a saját költségén köteles az eredeti állapotot – minden kártalanítási igény nélkül – helyreállítani. Ha az engedélyes helyreállítási kötelezettségének a felhívásban megjelölt időpontig nem tesz eleget, a polgármester az engedélyes veszélyére és költségére intézkedik az eredeti állapot helyreállítása iránt.

(2) Ha az engedélyes a közterület használatát meg kívánja szüntetni, köteles ezt a szándékát írásban bejelenteni.

(3) Ha a közterület használata az engedélyes önhibáján kívül szünetel, a befizetett díjnak az igénybe nem vett időszakra járó időarányos részét kérelmére vissza kell téríteni.

A közterület jogellenes igénybevételének következményei

15. § (1) Azt, aki a közterületet engedélyhez kötött esetben engedély nélkül, vagy az engedélyben foglalt feltételektől eltérő módon használ, a szabálysértés jogkövetkezményein túlmenően az engedély nélküli, vagy eltérő használat tartamára az egyébként fizetendő közterület-használati díj ötszörösének megfizetésére kell kötelezni. Késedelmes fizetés esetén a késedelmi díj a jegybanki alapkamat kétszerese.

(2) Ha a közterületet engedély nélkül, vagy az engedélytől eltérő módon használó az engedélyezés feltételeinek megfelel, - kérelmére – a polgármester a közterület használatot engedélyezheti. Az engedély megadása a használót nem mentesíti az (1) bekezdésben említett következmények alól.

(3) Ha a közterületet engedély nélkül, vagy az engedélytől eltérő módon használó a közterület-használat engedélyezése iránt kérelmet nem adott be, vagy az engedély nélkül folytatott tevékenységre közterület-használati engedély nem adható, a használót az (1) bekezdésben említett jogkövetkezmények alkalmazása mellett megfelelő határidő kitűzésével az eredeti állapot helyreállítására kell kötelezni.

(4) Amennyiben a helyreállítás az előírt határidőig nem történik meg, úgy a helyreállítást a jegyző az igénybevevő veszélyére és költségére elvégezteti.

(5) Aki közterületet engedély nélkül igénybe vesz, vagy engedélytől eltérő módon használ, szabálysértést követ el és 30.000,-Ft-ig terjedő bírsággal sújtható.

Záró rendelkezések

16. § (1) E rendelet a kihirdetése napján lép hatályba.

(2) E rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti Abaliget Község Önkormányzat Képviselő-testületének 10/1997.(VI.26.), 6/1999.(III.29.), 9/1999.(VI.18.), 15/1999.(XII.02.), 2/2002.(II.03.), 23/2004.(XII.15.), 9/2005.(IV.29.), 13/2006.(X.16.) és 11/2008.(VII.29.) rendelete.

(3) E rendelet az Európai Parlament és Tanács belső piaci szolgáltatásáról szóló 2006/123/EK irányelvében megfogalmazottakkal összhangban készült.

1

A 6. § (2) bekezdés h) pontját az Abaliget Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2013. (IX. 4.) önkormányzati rendelete 2. §-a iktatta be.

2

A 6. § (2) bekezdés i) pontját az Abaliget Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2013. (IX. 4.) önkormányzati rendelete 2. §-a iktatta be.

3

A 7/A. §-t az Abaliget Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2013. (IX. 4.) önkormányzati rendelete 3. §-a iktatta be.

4

A 11.§ (5) bekezdést.a 5/2022.(VII.15.) önkormányzati rendelet 1.§-a hatályon kívül helyezte.

5

A 12.§ (2) bekezdést a 13/2017.( XII.19.)Ök. rendelet 1.§-a hatályon kívül helyezte.