Abaliget Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2013. (IX. 4.) önkormányzati rendelete

a közterületek rendeltetéstől eltérő használatáról szóló 5/2011.(II.23.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2013. 09. 05- 2013. 09. 05

Abaliget Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2013. (IX. 4.) önkormányzati rendelete

a közterületek rendeltetéstől eltérő használatáról szóló 5/2011.(II.23.) önkormányzati rendelet módosításáról

2013.09.05.

Abaliget Község Képviselő-testülete a mozgóképről szóló 2004. évi II. törvény 37.§ (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13.§ (4) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § A közterületek rendeltetéstől eltérő használatáról szóló 5/2011. (II. 23.) önkormányzati rendelet 6. § (2) bekezdése a következő h) és i) ponttal egészül ki:

2. § A közterületek rendeltetéstől eltérő használatáról szóló 5/2011. (II. 23.) önkormányzati rendelet 6. § (2) bekezdése a következő h) és i) ponttal egészül ki:

(Nem kell közterület-használati engedély :)

„h) a filmforgatáshoz igénybe vett közterület nem haladja meg a 20 m2-t, vagy a forgatás időpontja kevesebb, mint egy nap,
i) a filmforgatás, ha célja Abaliget bemutatása, a helyi turizmus és sport népszerűsítésére, továbbá egyéb humanitárius, karitatív, oktatási, tudományos, kulturális célok szolgálata.”

3. § A közterületek rendeltetéstől eltérő használatáról szóló 5/2011. (II. 23.) önkormányzati rendelet a következő 7/A. §-sal egészül ki:

„7/A. § (1) A mozgóképről szóló 2004. évi II. törvény (a továbbiakban: Mgtv.) szerinti filmalkotás forgatása céljából történő közterület-használat (a továbbiakban: filmforgatás célú közterület-használat) vonatkozásában a rendelet szabályait az e szakaszban foglalt eltérésekkel kell alkalmazni.

(2) A filmforgatás célú közterület-használattal összefüggő, Mgtv-ben meghatározott képviselő-testületi hatásköröket a polgármester átruházott hatáskörben gyakorolja.

(3) A filmforgatás célú közterület-használat nem haladhatja meg az egy hét időtartamot.

(4) Vasárnapra és ünnepnapra vonatkozó közterület-használat nem hagyható jóvá, kivéve, ha a forgatás meghatározott rendezvényhez kapcsolódik. A közterület-használat naponta 7 és 21 óra közötti időtartamra vonatkozhat, éjszakai forgatásra csak különösen méltányolandó okból adható engedély.

(5) A forgatást akadályozó, de a kérelmezőnek nem felróható, valamint a rendkívüli természeti események esetén a közterület-használati engedélyt olyan időtartamban kell meghosszabbítani, és a közterület-használatot engedélyezni, ameddig a filmforgatás akadályozott volt. A közterület-használatot ilyen esemény esetén az akadály elhárulása után azonnal, természeti esemény esetén a kárelhárítást és helyreállítást követően újra biztosítani kell.

(6) Kizárólag stáb-parkolás vagy technikai kiszolgálás céljából történő közterület-használathoz az e rendelet szerinti közterület-használati hozzájárulás szükséges.

(7) A filmforgatás során a szomszédos ingatlanok gyalogos, vagy gépkocsival történő megközelítését a közterület-használó köteles folyamatosan biztosítani. E kötelezettséget nem tartalmazó hatósági szerződés nem hagyható jóvá.

(8) Ha az Mgtv. szerinti hatósági szerződés megküldésének időpontjában a közterületre vonatkozóan érvényes közterület-használati szerződés van, a közterület-használat jóváhagyását meg kell tagadni.

(9) A közterület-használati díjat a mozgóképről szóló 2004. II. törvény 3. mellékletében foglalt 7. sor szerinti díjtételek mindenkori mértéke alapján kell meghatározni.

4. § A rendelet 1. mellékletének 6. pontja hatályát veszti.

5. § (1) Ez a rendelet – a (2) bekezdésben foglalt kivétellel – 2011. február 23-án 23 órakor lép hatályba.

(2) A 2. § és a 3. § 2013. szeptember 5-én lép hatályba.