Abaliget Község Önkormányzat Képviselő-testületének 5/2017.(IV.26.) önkormányzati rendelete

a házasságkötés engedélyezésének szabályairól és szolgáltatási díjairól

Hatályos: 2022. 03. 12

Abaliget Község Önkormányzat Képviselő-testületének 5/2017.(IV.26.) önkormányzati rendelete

a házasságkötés engedélyezésének szabályairól és szolgáltatási díjairól

2022.03.12.

Abaliget Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény 96. §-ában, az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében és a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 42. § 1. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1.  § A rendelet hatálya Abaliget község közigazgatási területén házasságot kötő személyekre terjed ki.

2.  § Az anyakönyvi események lebonyolítását az Önkormányzat a hivatali épületében munkaidőben térítésmentesen biztosítja.

3.  § (1) A 2. §-ban leírt helyiségen, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötések engedélyezésére irányuló kérelmet írásban, a házassági szándék bejelentésével egyidejűleg kell benyújtani az anyakönyvvezetőnél.

(2) A kérelem benyújtásával egyidejűleg – a 4. §-ban foglalt kivétellel – igazolni kell az 5. § (1) bekezdésében meghatározott díj befizetését.

(3) A kérelem engedélyezéséről a jegyző az anyakönyvvezetővel történő egyeztetést követően szabadon dönt, úgy hogy mind a házasulók érdekének sérelme, mind az anyakönyvvezetők aránytalan terhelése elkerülhető legyen.

(4) A hivatali helyiségen kívüli anyakönyvi eseményt a jegyző olyan helyen engedélyezi, ahol az esemény méltósága, hivatalos tekintélye nem sérül, és az anyakönyvi iratok védelme biztosított.

(5) A kérelem elutasítása esetén az 5. § (1) bekezdésében meghatározott befizetett díjat a kérelmező részére 8 napon belül vissza kell fizetni.

(6) 1 A közeli halállal fenyegető állapotot kivéve, nem köthető házasság vasárnap, január 1-jén, március 15-én, nagypénteken, húsvéthétfőn, május 1-jén, pünkösdhétfőn, augusztus 20-án, október 23-án, november 1-jén és december 24-26-án, továbbá, - ha a hivatal köztisztviselői számára munkaszüneti nap - július 1-jén.

4.  § (1)1 Az anyakönyvvezető hivatali munkaidőn kívül és külső helyszínen is térítésmentesen működik közre a (2) bekezdésben meghatározott rendkívüli körülmények fennállása miatt engedélyezett külső helyszínen.

(2) Rendkívüli körülménynek minősül különösen, ha valamelyik házasuló személy számára mozgáskorlátozottsága, egészségi állapota, vagy életkora miatt különös erőfeszítést jelentene a hivatalos helyiségben való megjelenés.

5.  § (1)2 Hivatali munkaidőn, vagy a 2. §-ban meghatározott helyszínen kívüli anyakönyvvezetői közreműködésért anyakönyvi eseményenként 20.000,-Ft díjat kell fizetni.

(1a)3 Amennyiben az anyakönyvi esemény legalább egyik tagja abaligeti bejelentett lakóhellyel rendelkezik, úgy mentesül a díj megfizetése alól

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott díjból a hivatali munkaidőn kívül történő anyakönyvi eseményen közreműködő anyakönyvvezetőt – választása szerint – a közszolgálati tisztviselőkről szóló törvényben meghatározott szabadidő helyett anyakönyvi eseményenként bruttó 15000,-Ft összegű díj illeti meg.

(3) 2 A házasságkötések lebonyolításában közreműködő anyakönyvvezető évente az illetményalap 100 %-ának megfelelő nettó összegű ruházati költségtérítésre jogosult. Fenti összeget a rendelet hatálybalépésének évében 2021. május 31. napjáig, azt követően pedig minden év március 31. napjáig kell kifizetni.

(4) 3 A kifizetett ruházati költségtérítés felhasználása és elszámolása az alábbiak szerint történik:

a) az anyakönyvvezető köteles a támogatás összegével az önkormányzat nevére szóló, a számviteli szabályoknak megfelelő számlával legkésőbb a tárgyév december 15. napjáig elszámolni;

b) a számlán feltüntetett vásárlási időpontként az adott év január 1-től december 15-ig terjedő időszak szerepelhet;

c) A számlákon megnevezhető:

ca) felsőruházati termék: szoknya, kosztüm, blúz, öltöny, nadrág, zakó, ing, blézer;

cb) lábbeli: cipő, csizma;

cb) kiegészítők: női táska, sál, harisnya, öv, ékszerek; cd) lehetőség van a ruházati termék és kiegészítő egyedi elkészítésére is, ehhez szolgáltatói számlát kell hozni, megnevezve a készterméket.

6.  § Ez a rendelet 2017. május 1-én lép hatályba, és azt csak az ezt követően benyújtott kérelmek esetén kell alkalmazni.

1

Módosította a 2/2022.(III.11.)Ök. rendelet 1.§-a, hatályos 2022.március 12. napjától.

2

Módosította a 2/2022.(III.11.)Ök. rendelet 2.§ (1) bekezdés, hatályos 2022.március 12. napjától.

3

Beiktatta a 2/2022.(III.11.)Ök. rendelet 1.§ (2) bekezdése, hatályos 2022.március 12. napjától.