Abaliget Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2023. (VIII. 7.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat tulajdonában álló lakások bérletéről szóló 4/2023.(IV.25.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 08. 08- 2023. 08. 09

Abaliget Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2023. (VIII. 7.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat tulajdonában álló lakások bérletéről szóló 4/2023.(IV.25.) önkormányzati rendelet módosításáról

2023.08.08.

Abaliget Község Önkormányzata Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdésének a) pontjában meghatározott jogalkotói hatáskörében, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX törvény 8. § (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva, a lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvény 3. § (1) bekezdésében foglalt felhatalmazása alapján a következőket rendeli el:

1. § Hatályát veszti az önkormányzati tulajdonú helyiségek bérletéről szóló 9/2001. (IX. 14.) önkormányzati rendelet.

2. § Az önkormányzat tulajdonában álló lakások bérletéről szóló 4/2023. (IV. 25.) önkormányzati rendelet 1. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A rendelet hatálya Abaliget Község Önkormányzatának tulajdonában álló lakásokra és a nem lakás céljára szolgáló helyiségekre terjed ki.”

3. § Az önkormányzat tulajdonában álló lakások bérletéről szóló 4/2023. (IV. 25.) önkormányzati rendelet a következő alcímmel egészül ki:

„Helyiségbérlet szabályai, a bérbeadás feltételei

36/A. § (1) E rendeletben meghatározott rendelkezéseket az Önkormányzat tulajdonában lévő helyiségek tekintetében az e §-okban meghatározott eltérésekkel kell alkalmazni.

(2) Abaliget Község Önkormányzata tulajdonában álló nem lakás céljára szolgáló helyiségeket a rendelet 1. melléklete tartalmazza.

(3) A helyiségek bérleti jogát – a 36/E. §-ban meghatározott kivétellel – pályázat útján lehet elnyerni.

36/B. § (1) A pályázati hirdetményre e rendelet 28. § (2)-(3) bekezdésében foglaltakat kell értelemszerűen alkalmazni.

(2) A pályázatot írásban lehet benyújtani Abaliget Község Önkormányzat Képviselő-testületéhez.

(3) A kiíró a pályázati felhívást az ajánlatok benyújtására meghatározott időpontig visszavonhatja.

36/C. § A pályázatokról a Képviselő-testület dönt. A helyiségbérleti szerződést a nyertes pályázóval a polgármester köti meg a pályázati ajánlatban szereplő bérleti díj összegével.

36/D. § (1) Helyiségbérleti szerződés legfeljebb 5 év határozott időre köthető.

(2) A határozott idő lejártát megelőzően legalább a kilencvenedik és hatvanadik nap között bérlő írásban kérheti a bérleti szerződés meghosszabbítását. Amennyiben a bérbeadás feltételei továbbra is fennállnak, a bérleti szerződés legfeljebb további 2 évvel hosszabbítható meg.

(3) Ha a pályázatra nyitva álló időben csak egy pályázat érkezik be, a tulajdonosi-bérbeadói jogokat gyakorló a bérbeadás felől a pályázati eljárás tovább folytatása nélkül dönthet.

36/E. § (1) Nem kell pályázatot hirdetni, ha az üres helyiséget közérdekű célra kívánja az önkormányzat hasznosítani, vagy a bérlő bérbe venni.

(2) Nem kell pályázatot kiírni, ha a helyiség bérlője – e rendelet szerint - kéri a bérleti szerződés meghosszabbítását, és egyébként megfelel a bérbeadás feltételeinek.

36/F. § (1) A bérleti szerződés megkötésére a rendelet 10. §-ában foglaltakat kell értelemszerűen alkalmazni.

(2) A helyiség bérlő részére történő átadására és a szerződés megszűnése után a bérbeadónak történő visszaadására a rendelet 12. §-ában foglaltakat kell értelemszerűen alkalmazni.”

4. § Az önkormányzat tulajdonában álló lakások bérletéről szóló 4/2023. (IV. 25.) önkormányzati rendelet a következő alcímmel egészül ki:

„A helyiségek bérleti jogának cseréje, átruházása

36/G. § (1) A bérlő az önkormányzati tulajdonú helyiség bérleti jogát - kizárólag az Önkormányzat írásos hozzájárulása alapján, a Képviselő-testület döntését követően - írásba foglalt megállapodás alapján másra átruházhatja, vagy elcserélheti.

(2) A hozzájárulást igénylő beadványában meg kell indokolni a csere konkrét okait és csatolni kell az írásbeli szerződés hiteles példányát.

(3) A bérleti jog átruházására, vagy cseréjére vonatkozó megállapodás tartalmazza:

a) a helyiség címét, alapterületét, az addig fizetett bérleti díjat,

b) a bérleti jogot megszerző által folytatni kívánt tevékenység megjelölését,

c) a bérleti jogot megszerző nyilatkozatát arról, hogy az átruházás vagy csere ellenértékeként megfizeti az egyszeri hozzájárulási díjat, ami a tárgyévi havi bérleti díj .. szorosa.

(4) A bérbeadói hozzájárulás megadásának feltétele, hogy a bérleti jog átvevője által a helyiségben folytatni kívánt tevékenységet jogszabály ne tiltsa, ne álljon ellentétben a helyiség hasznosításának céljával.”

5. § Az önkormányzat tulajdonában álló lakások bérletéről szóló 4/2023. (IV. 25.) önkormányzati rendelet a következő alcímmel egészül ki:

„A helyiségek elidegenítése

36/H. § (1) Önkormányzati tulajdonú helyiség elidegenítéséről a Képviselő-testület dönt.

(2) Az elővásárlási joggal nem érintett helyiségek értékesítésére az Önkormányzat vagyonrendeletében foglaltakat kell alkalmazni.

(3) Állam tulajdonából a bérbeadó tulajdonába került helyiségre a bérlőt elővásárlási jog illeti meg.

(4) Az elővásárlási joggal terhelt helyiségek esetében a helyiségek értékesítésénél az eladási ár a szakértői értékbecslés alapulvételével a képviselő-testület által megállapított összeg, melyet a bérlő az adás-vételi szerződés megkötésével egyidejűleg, egyösszegben köteles megfizetni.”

6. § Az önkormányzat tulajdonában álló lakások bérletéről szóló 4/2023. (IV. 25.) önkormányzati rendelet a 1. melléklet szerinti 2. melléklettel egészül ki.

7. § Ez a rendelet 2023. augusztus 8-án lép hatályba.

1. melléklet a 7/2023. (VIII. 7.) önkormányzati rendelethez