Abaliget Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2022. (XI. 30.) önkormányzati rendeletének indokolása

Abaliget Község Önkormányzata 2022. évi költségvetéséről szóló 1/2022. (III.11.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2022. 12. 01

Abaliget Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2022. (XI. 30.) önkormányzati rendeletének indokolása

2022.12.01.
Abaliget Község Önkormányzata 2022. évi költségvetéséről szóló 1/2022. (III.11.) önkormányzati rendelet módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
Általános indokolás
Abaliget Községi Önkormányzat az államháztartásról szóló 2011.évi CXCV. törvény 34. § (1). bekezdésében kapott felhatalmazás alapján alkottam meg az önkormányzat 2022. évi költségvetéséről szóló rendeletét. A rendelet megalkotását alapvetően Magyarország 2022. évi költségvetéséről szóló 2021. évi XC. törvényben (a továbbiakban: költségvetési törvény) meghatározott elvek szolgáltatták.
Részletes indokolás
A tervezés alapvető célkitűzése volt az önkormányzat alapvető működésének biztosítása.
Az önkormányzatok működési támogatásai bevételnél a normatív állami támogatás kerül elszámolásra. Módosításra a víztámogatás, szociális tűzifa támogatása miatt volt szükség.
Felhalmozási bevételeken a bölcsődetámogatásra elnyert támogatás és az „Élhető települések” pályázaton nyert támogatási összeg, családbarát horgászturizmusra még pluszban megítélt támogatás került elszámolásra.
Abaliget Község Önkormányzat költségvetésének általános tartaléka 182.164.965 forint. Ez a tartalék biztosíték az előre nem tervezhető többletkiadások előirányzatára, valamint a beruházásokra, felújításokra elkülönített összeg.
Az adóbevételek 2,8 millió forint összegű emelésére az eddig befizetett IPA és IFA miatt volt szükség,
A működési kiadások esetében a jogcímek közötti átcsoportosítás volt szükséges, pl. egészségügyi dolgozók bérfejlesztése, a dologi kiadásoknál pedig a pályázatok nem beruházási kiadásainak elszámolása miatt kellett a módosítást elvégezni. Ilyen kiadások a projektmenedzseri kiadás, a közbeszerzés, valamint a rendezvények elszámolása szerepel.
A beruházás és a felújítás közötti átvezetés az elnyert pályázatok fizetési ütemezése alapján került módosításra. (bölcsőde, művelődési ház felújítás), illetve a saját erőből megvalósuló beruházások, mint pl.: az abaligeti templom megvilágítása, fitnesz eszközök beszerzése és kihelyezése a településen, járda felújítás a Petőfi utcában.