Görcsöny Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/1995. (IX. 22.) önkormányzati rendelete

a közterületek és ingatlanok rendjéről, a település tisztaságáról

Hatályos: 2017. 12. 01- 2018. 03. 26

Görcsöny Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/1995. (IX. 22.) önkormányzati rendelete

a közterületek és ingatlanok rendjéről, a település tisztaságáról

2017.12.01.

Görcsöny Község Képviselőtestülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990.évi LXV.tv. 16.}. / 1/ bekezdésében, valamint az 1995. évi XLII. törvény 16.S. /l/ bekezdésében, valamint az 1995. évi XLII. törvény 4.}./4/ bekezdésében kapott felhatalmazás alapján Görcsöny Község tiszta, esztétikus képének, valamint a környezet rendjének kialakítása, fenntartása érdekében a helyi körülményeket figyelembe véve az alábbi rendeletet alkotja:

I.Fejezet

1. § Általános rendelkezések

/ 1/ A rendelet hatálya kiterjed a jogi és természetes személyekre, illetve azok társaságaira.
/2/ E rendeletet kell alkalmazni:
a./ a települési szilárd hulladékokkal, a háztartási hulladékokkal, azok kezelésével és ártalmatlanításával, a közterületek tisztántartásával, a köztisztasági szolgáltatásokkal összefüggő tevékenységre, továbbá
b./ a közterületek rendjével, igénybevételével kapcsolatos tevékenységre.

2. § E rendelet alkalmazása szempontjából

a./ a köztisztasággal összefüggő tevékenység: az egyes ingatlanok - ezen belül különösen a lakóépületek és az emberi tartózkodásra /üdülés, pihenés, szállás stb. céljára] szolgáló más épületek, továbbá a nem lakás céljára szolgáló helyiségek és a hozzájuk tartozó területek -, valamint a közterületek tisztántartása,
b./ települési szilárd hulladékkal összefüggő tevékenység:
a települési szilárd hulladék kezelése, ártalmatlanítása és hasznosítása,
c./ közterületek: az ingatlan-nyilvántaftásban közterületként nyilvántartott belterületi földrészlet /közút, járda, tér, közpark/, továbbá a község közhasználatú zöldterülete,
d./ települési szilárd hulladék: a háztartási hulladék /szemét/ és az egyéb szilárd hulladék,
e./ háztartási hulladék: a lakásban, valamint a lakás, üdülés, pihenés céljára használt egyéb helyiségben, valamint a lakók közös használatára szolgáló helyiségekben és területeken keletkezett szilárd hulladék, így pl. a salak /beleértve a központi fűtésből keletkezett salakot is/ a rongy, a söpredék, hamu, korom, edény, eszköz, ablaküveg, papír, konyhai hulladék /ideértve a műanyag konzervdobozt/ üveget, a kerti és gazdasági hulladék, falomb, nyesedék, valamint a lakásban folytatott vállalkozási tevékenység gyakorlásából keletkezett hulladék, ha a naponta keletkező mennyisége nem haladja meg a rendelet alkalmazása szempontjából szokásosnak minősülő mennyiséget, mely 25 liter.
f./ egyéb szilárd hulladék: a lakásban és az emberi tartózkodásra szolgáló más helyiségekben felhalmozódott szilárd hulladék /nagyobb mértékú berendezési tárgy, lom, bútor, ágybetét, háztartási berendezés és készülék stb., valamint az azokhoz tartozó területeken, illetőleg a közterületeken keletkezett szilárd hulladék, szemét/,
g./ köztisztasági szolgáltatás: megbízás, illetve megrendelés alapján a köztér tisztántartása, a
települési szilárd hulladék kezelése,
h./ tisztántartás: az egyes ingatlanok és közterületek rendszeres tisztítása, hó és síkosságmentesítése, illetőleg pormentesítése,
i./ kezelés: a települési szilárd hulladék összegyújtése, átmeneti tárolása és a kijelölt lerakóhelyre való elszállítása,
j./ ártalmatlanítás: a települési szilárd hulladéknak a kijelölt lerakóhelyen, illetőleg létesítményben történő - hasznosítás nélküli - elhelyezése.
II. Fejezet

Köztisztasági feladatok

Az ingatlanok és közterületek tisztántartása

3. § /1/ Az egyes ingatlanok tisztántartásáról

a./ az ingatlan tulajdonosa, kezelője, tartós használója, illetőleg haszonélvezője /a továbbiakban tulajdonos/ másnak a használatában lévő ingatlanok /ingatlanrészek, helyiségek/ tisztántartásáról pedig a használó, illetőleg a bérleti jogviszonyból származó kötelezettsége szerint a bérlő /a továbbiakban együtt: használó/ köteles gondoskodni,
b./ az ingatlan tulajdonosának kötelessége továbbá a rendszeres rovar- és rágcsálóirtásról való gondoskodás,
/2/ A tulajdonos köteles gondoskodni:
a./ az ingatlan előtti járdaszakasz és a zöldsáv útig terjedő teljes területének,
b./ a járdaszakasz melletti nyílt árok és ennek műtárgyai,
c./ a belterületi útszakasznak az út tengelyéig történő tisztántartásáról, kaszálásáról, a csapadékvíz zavartalan lefolyását akadályozó anyagok és más hulladékok el távolításáról.
/3/ A közös tulajdonú épületek előtti járdaszakasz tisztántartása a tulajdonosok, valamint a használók közös kötelessége, amit részleteiben megállapodásban rögzítenek.
/4/ Intézmény, szórakozóhelyek, vendéglátó-ipari egységek, kereskedelmi üzlethelyiségek és más elárusító helyek előtti járdaszakasz tisztántartása, hó- és síkosság-mentesítése mind nyitvatartási időben, mind azon túl a használó, illetve a létesítményt üzemeltető kötelessége.
/5/ A gondozatlan járdaszakasz, vagy nyílt árok tisztítását, kaszálását az önkormányzat az ingatlan tulajdonosa terhére elvégezteti.
/6/ Az önkormányzat köteles az árkok tisztításából származó földet a bejelentéstől számított 3 munkanapon belül elszállítani.
/7/ Az önkormányzat köteles gondoskodni a belterületi útpadkák portalanításáról
/1/ Közterületen szemetet, hulladékot csak az erre a célra rendszeresített és felállított tartályokba szabad dobni.
/2/ A szeméttartályok kihelyezése és rendszeres ürítése az Önkormányzat feladata a /3/ bekezdés kivételével.
/3/ Az üzletek, vendéglátóegységek, elárusítóhelyek előtt a szemétgyűjtő tartályok elhelyezése és tisztántartása az üzemeltető feladata.

4. § /l/ A közforgalmú közúti közlekedés céljára szolgáló létesítmények esetében

a./ a belterületen levő váróhelyiségek, várakozóhelyek, járdaszigetek és a járdától füvesített területtel vagy egyéb módon elkülönített megállóhelyek tekintetében az önkormányzat,
b./ a külterületen levő autóbusz-megállóhelyek tekintetében a közút kezelője köteles a rendszeres tisztántartásáról, továbbá az ott keletkezett hulladék eltávolításáról gondoskodni.

5. § / 1/ Közterületen szemetet, hulladékot csak az erre a célra rendszeresített és felállított tartályokba szabad dobni.

/2/ A szeméttartályok kihelyezése és rendszeres Ürítése az önkormányzat feladata a /3/ bekezdés kivételével.
/3/ Az üzletek, vendéglátóegységek, elárusítóhelyek előtt a szemétgyűjtő tartályok elhelyezése és tisztántartása az Üzemeltető feladata.

6. § Az ingatlantulajdonosok feladata az ingatlanokkal kapcsolatban:

/ 1/ A község területén lévő ingatlanok tulajdonosai, használói kötelesek ingatlanukat megmúvelni, illetve rendbentartani, gyomtól, gaztői, szeméttől, vadonéló bokortól megtisztítani.
/2/ Az ingatlan tulajdonosa, ahol lehetőség van rá, köteles gondoskodni az ingatlana előtti közterület füvesítéséről, parkosításáról. Az önkormányzat az ehhez szükséges vetőmagot biztosítja. /3/ A község területén működő intézmények, szövetkezeti, vállalkozói és személyi tulajdonban lévő kereskedelmi egységek, vendéglátó-ipari és szolgáltató létesítmények külső és belső nagytakarítását /a környezet rendezését/ az üzemeltetők kötelesek minden éve április 30-ig elvégezni, rendben tartásukról pedig folyamatosan gondoskodni.
Kötelesek továbbá a homlokzat, az épület szerkezeti egységeinek /előtető, portál, ernyőszerkezet, cégtábla, stb./ jó karbantartására .
/4/ A kereskedelmi vendéglátó-ipari és szolgáltató létesítmények üzemeltetői a kirakatot kötelesek tisztántartani és a kirakatokat az üzlet profiljának, jellegének megfelelően áru bemutatására használni.

7. § / 1/ A röplapok utcai terjesztői kötelesek - a terjesztés megkezdése előtt - a röplapok szétszóródásával keletkező hulladék eltakarításáért - az engedélyben megjelölt szervnek /személynek/ - díjat fizetni.

/2/ .
/3/ .

8. § Építés, bontás vagy felújítás alatt álló ingatlan tisztántartása a kivitelező feladata.

A települési szilárd hulladék /szemét/ kezelése és elszállítása

9. § .

10. § / 1/ Közterületen anyagot lerakni és tárolni, közterületet elfoglalni, illetve a rendeltetésszerútől eltérő módon használni csak engedély alapján lehet.

/2/ A meghatározott időtartamra szóló közterület-használati engedély kiadásánál ügyelni kell arra, hogy a közterületen lévő berendezések, felszerelési tárgyak, fák, növények szabadon maradjanak és ne rongálódjanak.
A kiadott engedélyben meg kell határozni a helyreállítás módját, idejét, és a költségviselési kötelezettséget, beleértve a környezetszennyezés megszüntetését is.
A közterület-használati engedéllyel összefüggő szabályokat az I.sz. melléklet tartalmazza. /3/ A közterületek, sportolás céljára szolgáló területek beszennyezése tilos. A köztisztaság megóvása és a balesetek elkerülése végett az említett területeken a szemetet, hulladékot, szennyező vagy egészségre ártalmas anyagot kiönteni, elszórni, kiengedni vagy eldobni nem szabad.

11. § A községben a vándorárusok kötelesek az árusítóhely környékét állandóan tisztántartani, az árusításból keletkezett hulladékot összegyújteni és annak elszállításáról, vagy kihelyezett tartályba való elhelyezéséről gondoskodni.

12. § / 1/ Szórakozóhely, vendéglátó-ipari egység, kereskedelmi üzlethelyiség, kerthelyiség és más elárusítóhely előtti járdaszakaszon és közterületen, a közterülethez közvetlenül kapcsolódó kapualjban, átjáróban a szeszes ital fogyasztása tilos.

/2/ Az /1/ bekezdésben meghatározott tilalom nem vonatkozik a rendezvények területére, ahol ideiglenes jelleggel, engedéllyel létesítenek árusító helyet.
/3/ A /2/ bekezdésben engedélyezett árusítás esetén a terület rendezvény utáni takarítását és tisztántartását a rendezvény befejezése után egy napon belül, saját költségén az a személy köteles elvégezni, vagy elvégeztetni, aki részére az engedélyt kiadták. Amennyiben a terület takarítását nem végzi el, az önkormányzat végezteti el és a költséget az árusítóval megtérítteti.

13. § Elhullott állat tetemét a tulajdonos köteles a dögtemetőbe szállítani.

Amennyiben a tulajdonos ezen kötelezettségének nem tesz eleget, az állati hulla elszállításáról az állat tulajdonosának költségére kell gondoskodni. Ha a tulajdonos ismeretlen, az ártalmatlanná tételről az önkormányzat saját költségén köteles gondoskodni. Zöldterületek fenntartása és kezelése

14. § /l/ E rendelet alkalmazása szempontjából közhasználatú zöldterület a község bel- és külterületén, az önkormányzati tulajdonban lévő minden:

a./ közterületnek minősülő közpark,
b./ közutat, járdát szegélyező, illetőleg a közúti forgalmat irányító vagy elválasztó részben, vagy egészben fákkal, növényzettel ellátott közterület.
/2/ Közhasználatú zöldterület fenntartásának minősül azok karbantartása, felújítása, korszerűsítése, így különösen:
a./ a növényzet, valamint a talaj folyamatos ápolása, védelme, gondozása,
b./ a növényzet pótlása, időszakos cseréje,
c./ a játszási, pihenési, szórakozási, testedzési célokat szolgáló kerti építmények, berendezések és felszerelések üzemképes állapotban tartása, a játszótéri homokozók homokjának szükség szerinti fertőtlenítése és cseréje,
d./ a kertészeti építmények /díszkerítések/ jó állapotban tartása.

15. § / 1/ A község területén lévő közhasználatú parkok építéséről felújításáról, fenntartásáról, gondozásáról, ápolásáról az önkormányzat gondoskodik.

/2/ A község területén lévő gazdálkodó szervek, valamint intézmények területén lévő zöldterületek, valamint növényzet ápolását és az időszerű növényvédelmi munkálatokat saját maguk kötelesek elvégezni.

16. § / 1/ Tilos a közparkban a gyepre letelepedni, átjárni, a zöldterületre járművel behajtani és parkolni!

/2/ Tilos közhasználatú parkban a növények, a növényi részek /virágok, levél, termés stb./ szedése, fák megcsonkítása, a fákra plakátok ragasztása és kiszegezése!
/3/ A közhasználatú, valamint az egyéb zöldterületen a hasznos állatok, a védett madarak bármely eszközzel történő zavarása, a fészkek rongálása, a tojások és fiókák kiszedése és irtása tilos!
/4/ A közhasználatú zöldterületekhez tartozó játszótereket és játszószereket 14 éven aluli gyermekek használhatják.
/5/ A közhasználatú és egyéb zöldterületen, valamennyi közkifolyónál, kútnál járművet mosni, a közhasználatú parkban állatot legeltetni és itatni tilos! /6/ Ebet a játszóterekre tilos bevinni, az ebek által okozott szennyeződés eltakarítását az ebtulajdonos saját maga köteles elvégezni.
IV. Fejezet

17. § Szabálysértést követ el és 5000 Ft-ig terjedő pénzbírsággal sújtható:

/l/ Aki az ingatlan tisztántartásáról, rendszeres takarításáról, rovar és rágcsáló mentesítéséről nem gondoskodik,
/2/ Aki az ingatlan előtti járdaszakasz tisztántartásáról, hó- és síkosság mentesítéséről, valamint ennek műtárgyai tisztántartásáról nem gondoskodik,
/3/ A szórakozóhelyek, vendéglátó-ipari egységek, kereskedelmi üzlethelyiségek és más elárusítóhelyek használója, illetve Üzemeltetője, ha a helyiségek hó- és síkosság-mentesítését elmulasztja, továbbá ha szemétgyűjtő tartályt nem helyez el, ill. azt nem tartja tisztán,
/4/ Az a gazdálkodó szerv, amely az üzemeltetésében lévő kereskedelmi egységek, vendéglátó-ipari és szolgáltató létesítmények külső, belső nagytakarítását, valamint a kirakatok tisztántartását nem végzi el,
/5/ Aki közterületen tartott rendezvényt követően a takarítási kötelezettségének határidőben nem tesz eleget,
/6/ Aki építésnél, bontásnál, tatarozásnál a közterületet engedélytől eltérő módon használja, vagy a közterület-használati engedélyben foglalt kötelezettségének nem tesz eleget,
/7/ Aki az elhullott állata tetemének a kijelölt helyre történő elszállításáról és ártalmatlanításáról
/megsemmisítéséről/ nem gondoskodik,
/8/ Aki közterületet hatósági engedély nélkül a rendeltetésétől eltérő célra vesz igénybe, vagy az engedélytől eltérően használ,
/9/ Aki közhasználatú vagy zöldterületen járművet mos,
/10/ Az a gazdálkodó szerv, intézmény, amely a területén lévő zöldterületek gondozását elmulasztja,
/ 1 1/ Aki a közhasználatú zöldterületet és az építményeinek, berendezéseinek, felszereléseinek állagát szándékosan megrongálja,
/12/ Aki zöldterületen védett madár fészkét megrongálja, tojásokat, fiókákat kiszedi, kiirtja.

18. § Szabálysértést követ el, és 3.000.-Ft-ig terjedő pénzbírsággal sújtható:

/ 1/ aki utcán, közterületen szemetel, bármilyen szilárd hulladékot, házi szemetet nem az erre a célra kijelölt helyen helyez el, hulladékgyújtő edényben válogat, hulladékot onnan kivesz, /2/ Aki a hulladékgyűjtők tisztántartásáról, fertőtlenítéséről, szabályos tárolásáról nem gondoskodik,
/3/ Aki közterületen hirdetményt, plakátot szabálytalanul helyez el,
/4/ Aki közterületet beszennyez, hulladékot, szemetet, szennyező, vagy egészségre ártalmas anyagot kiönt, elszór, kienged, eldob.

19. § Szabálysértést követ el és 2.000.-Ft-ig terjedő pénzbírsággal sújtható:

/ 1/ Aki zöldparkban állatot legeltet, vagy itat, ebet játszótérre bevisz, illetőleg az állati szennyeződést nem takarítja el,
/ 3 / Aki zöldterületen növényeket szed, hasznos állatokat, védett madarakat megzavar,
/4/ Aki a közhasználatú zöldterületet és azok építményeit, berendezéseit, felszerelését rendeltetéstől eltérő módon használja vagy gondatlanul megrongálja, /5/ Aki a közterületen szeszesitalt fogyaszt.

20. § / 1/ Szabálysértés miatt elsőfokon a jegyző jár el.

x 2005. június 8. napjától hatályos.
/2/ A 17-19. S-ban meghatározott szabálysértések tettenért elkövetőivel szemben a Hivatal arra kijelölt dolgozói, valamint a rendőrség helyszíni bírságot szabhat ki. A helyszíni bírság 500.-Ft-tól 10.000.-Ft-ig terjedhet.

21. § A rendelet kihirdetés napján lép hatályba.

A rendelet kihirdetéséről a helyben szokásos módon a körjegyző gondoskodik .

1. melléklet a 9/1995. (IX. 22.) önkormányzati rendelethez

üres cím