Görcsöny Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2021. (XII. 10.) önkormányzati rendelete

a településkép védelméről, a településképi bírságról és az önkormányzati ösztönző támogatási rendszerről szóló 9/2021. (X.12.) sz. önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2021. 12. 10- 2021. 12. 12

Görcsöny Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2021. (XII. 10.) önkormányzati rendelete

a településkép védelméről, a településképi bírságról és az önkormányzati ösztönző támogatási rendszerről szóló 9/2021. (X.12.) sz. önkormányzati rendelet módosításáról

2021.12.10.

Görcsöny Községi Önkormányzat a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény 12. § (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény 2. § (2) bekezdésében 3. § (1) bekezdésében, 7. §-ában, 8. § (3) bekezdésében, 9. § (3) bekezdésében, 11/B. § (4) bekezdésében, és az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 57. § (3) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva, az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében és az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet 43/A. § (6) bekezdésében biztosított véleményezési jogkörében eljáró államigazgatási szervek, és a partnerek véleményének kikérésével az alábbiakat rendeli el:

1. § A településkép védelméről, a településképi bírságról és az önkormányzati ösztönző támogatási rendszerről szóló 9/2021. (X. 12.) önkormányzati rendelet 31. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

2. § A településkép védelméről, a településképi bírságról és az önkormányzati ösztönző támogatási rendszerről szóló 9/2021. (X. 12.) önkormányzati rendelet 31. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„31. § (1) A települési törvény 8/A. §-a alapján Görcsöny Község Képviselő-testülete által átruházott hatáskörben a polgármester településképi véleményezési eljárást folytat le a településképi szempontból meghatározó területen, a helyi védelem alatt álló területen és az egyedi védelem alatt álló épület telkén

a) új építmény építésére

b) meglévő épület és közterületi építmény bővítésére, átalakítására irányuló eljárásokban.

(2) A polgármester véleményét a főépítész szakmai álláspontjára alapozza.

(3) A véleményezési eljárás során vizsgálni kell

a) a településképi rendeletben foglalt településképi követelményeknek való megfelelést,

b) közterület mentén az épület homlokzati kialakításának módját,

c) közterületen folytatott építési tevékenység végzése esetén a közterület burkolatának, műtárgyainak, köztárgyainak, növényzetének, továbbá a díszvilágító berendezéseknek és a reklámhordozóknak a kialakítását.

(4) A véleményezési eljárás lefolytatásához a kérelmező (építtető) a 4. mellékletben szereplő kérelmet és a véleményezendő építészeti-műszaki dokumentációt elektronikus formában az építésügyi hatósági eljáráshoz biztosított elektronikus tárhelyre feltölti, melyhez a polgármesternek hozzáférést biztosít.

(5) A kérelemnek tartalmaznia kell az építtető vagy kérelmező nevét és címét, valamint a tervezett és véleményezésre kért építési tevékenység helyét, az érintett telek helyrajzi számát.

(6) Az építészeti-műszaki dokumentációnak a véleményezéshez az alábbi munkarészeket kell tartalmaznia:

a) településképi követelményeknek való megfelelést igazoló építészeti-műszaki tervet, melynek részei

aa) M = 1:1000 vagy M=1:500 léptékű helyszínrajz a tervezéssel érintett telek beépítéséről, a szomszédos ingatlanokon lévő beépítés bemutatásával, a védettségek lehatárolásával, terepviszonyok szintvonalakkal történő megjelenítésével, a telket érintő korlátozások feltüntetésével,

ab) M = 1:100 léptékű alaprajzok,

ac) a megértéshez szükséges számú metszet M = 1:100 léptékben,

ad) homlokzatok kialakításának műszaki tervrajza M= 1:100 léptékben,

ae) településképet befolyásoló tömegformálás, utcakép, illeszkedés ábrázolását (lehet makett, fotómontázs, digitális megjelenítés is).

b) ha tervezett, a reklámhordozók ábrázolását,

c) a rendeltetés meghatározását, valamint

d) a településképi követelményeknek való megfelelésről szóló rövid műszaki leírást.

(7) A polgármester a kérelem beérkezését követően bekéri a főépítész szakmai állásfoglalását.

(8) A polgármester véleményében

a) engedélyezésre javasolja - feltétel meghatározásával vagy feltétel nélkül - a tervezett építési tevékenységet, vagy

b) engedélyezésre nem javasolja a tervezett építési tevékenységet, ha a tervezett építési tevékenység nem felel meg a településképi rendeletben foglalt településképi követelményeknek.

(9) A polgármester véleménye tartalmazza:

a) a kérelmező (építtető) adatait,

b) a tervezett építési tevékenység rövid leírását, helyét, címét és a telek helyrajzi számát,

c) a (8) bekezdés szerinti véleményét és annak részletes indokolását.

(10) A polgármester a kérelem beérkezésétől számított 15 napon belül megküldi véleményét az építtetőnek vagy a kérelmezőnek, továbbá véleményét elektronikus formában feltölti az elektronikus tárhelyre.

(11) A településképi vélemény elleni jogorvoslatra a településtervek tartalmáról, elkészítésének és elfogadásának rendjéről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 419/2021. (VII. 15.) Korm. rendelet 45. § (9) bekezdését kell alkalmazni.”

3. § A településkép védelméről, a településképi bírságról és az önkormányzati ösztönző támogatási rendszerről szóló 9/2021. (X. 12.) önkormányzati rendelet 34. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„34. § (1) Ha az ingatlan tulajdonosa

a) a településképi rendeletben foglalt településképi követelményeket megsértette,

b) a szakmai konzultáción megfogalmazott településkép-védelmi elvárásokat nem teljesítette,

c) településképi bejelentési eljárás kezdeményezését elmulasztotta,

d) a településképi bejelentésben vagy a településképi véleményben meghatározottól eltért, a településképi törvény 8/A. §-a alapján eljárva, Görcsöny Község képviselő testülete által átruházott hatáskörben a Polgármester felhívja az ingatlantulajdonos figyelmét a jogszabálysértésre, és végzésben megfelelő határidőt biztosít a jogszabálysértés megszüntetésére.

(2) Az (1) bekezdés szerinti határidő eredménytelen eltelte esetén, a településképi törvény 8/A. §-a alapján eljárva, Görcsöny Község képviselő testülete által átruházott hatáskörben a Polgármester településképi kötelezés formájában - önkormányzati hatósági döntéssel - a településképi követelmények teljesülése érdekében az ingatlan tulajdonosát az építmény, építményrész felújítására, átalakítására vagy elbontására kötelezi, egyidejűleg településkép-védelmi bírság megfizetésére is kötelezi.

(3) A településképi törvény 8/A. §-a alapján eljárva, Görcsöny Község képviselő testülete által átruházott hatáskörben a Polgármester a településképi követelmények hatósági döntésben megállapított határidőre történő nem teljesítése esetére az ingatlantulajdonossal szemben 500 000 forintig terjedő, közigazgatási bírságnak minősülő településkép-védelmi bírság kiszabását rendelheti el.

(4) A településkép-védelmi bírság az önkormányzat bevételét képezi.

(5) Reklám, reklámhordozó településképi bejelentési eljárás nélküli vagy a bejelentéstől eltérő elhelyezése esetén a polgármester 15 napon belül értesíti a településkép védelméről szóló törvény reklámok közzétételével kapcsolatos rendelkezéseinek végrehajtásáról szóló 104/2017. (IV.28.) Korm. rendelet 8. § (1) bekezdésében meghatározott hatóságot.

(6) A Polgármester településképi kötelezés és településkép-védelmi bírság megállapítása során hozott döntésével szembeni fellebbezést Görcsöny Község képviselő testülete bírálja el.

(7) A településképi törvény 8/A. §-a alapján eljárva, Görcsöny Község képviselő testülete által átruházott hatáskörben a Polgármester a településképi kötelezésben foglaltak nem teljesítése esetén – a településkép-védelmi bírság ismételt kiszabása helyett – a kötelezést tartalmazó döntés végrehajtását foganatosítja, mely során a meghatározott cselekményt a kötelezett költségére és veszélyére elvégzi vagy mással elvégezteti, egyúttal a kötelezettet a felmerülő költség megfizetésére kötelezi.

(8) A Polgármester településkép-védelmi bírságot kiszabó és a településképi kötelezést foganatosító döntésével szembeni fellebbezést Görcsöny Község képviselő testülete bírálja el.”

4. § Ez a rendelet 2021. december 10-én lép hatályba, és a kihirdetését követő harmadik napon hatályát veszti.