Pellérd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/1998. (VI. 15.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat vagyonáról és a vagyongazdálkodás szabályairól

Hatályos: 1998. 06. 15- 2021. 10. 30

Pellérd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/1998. (VI. 15.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat vagyonáról és a vagyongazdálkodás szabályairól

1998.06.15.

Pellérd Községi Önkormányzat Képviselőtestülete a helyi önkormányzatokról szóló módosított 1990. évi LXV. tv. 78-80. §.-ai, a Ptk. 112. §.-a, valamint az államháztartásról szóló 1992. évi XXXVIII. törvény 108. §. (1) bek. alapján a vagyonról és a vagyongazdálkodás szabályairól az alábbi rendeletet alkotja:A rendelet hatálya

1. § A rendelet hatálya Pellérd Községi Önkormányzat ( továbbiakban: önkormányzat ) tulajdonába tartozó ingatlanokra, ingókra, pénzvagyonra és vagyon értékű jogokra ( továbbiakban: önkormányzati vagyon ) terjed ki.

I.

2. § (1) Az önkormányzat vagyona nemzeti vagyon, mely rendeltetése szerint törzsvagyonból és a törzsvagyon körébe nem tartozó üzleti vagyonból áll.

(2) A törzsvagyon tárgyai forgalomképtelenek vagy korlátozottan forgalomképesek.

(3) A forgalomképtelen törzsvagyon körébe tartozó vagyontárgyak körét a kizárólagos önkormányzati tulajdonban lévő vagyontárgyak, valamint nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű nemzeti vagyonnak (együtt forgalomképtelen törzsvagyon) minősülő vagyontárgyak alkotják.

(4) A nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű nemzeti vagyon körébe tartozó vagyonelemeket a rendelet mellékletében elkülönítetten kell nyilvántartani.

3. § Forgalomképtelenek:

a) a helyi közutak és műtárgyai,

b ) közpark, sportpálya

c) közterek, köztéri műalkotások (emlékmű),

d) 2

e) művészeti értékkel bíró, egyéb vagyontárgyak,

f) minden olyan más vagyontárgy, amelyet a képviselőtestület forgalomképtelennek minősít.

4. § Korlátozottan forgalomképes: Az önkormányzati közszolgáltatások alapvető funkcióját, illetve a helyi közhatalmi feladatok ellátását szolgáló 2.000.000.-Ft értékhatárt meghaladó:

a) közüzemek használatában lévő önkormányzati vagyon,

b) a képviselőtestület és hivatal elhelyezésére szolgáló középület ( Pellérd, Fő tér 4.)

c) oktatási feladatok ellátását szolgáló épület (Pellérd, Dózsa Gy. u.1/1.; Pellérd, Iskola u. 2. )

d) egészségügyi-szociális feladatok ellátását szolgáló épület ( Pellérd, Dózsa Gy. u. 100. )

e) műemlék jellegű, faluképi jelentőségű ingatlan,

f) védett természeti területek, és védett emlékek,

g) muzeális emlékek,

h)

i) mindaz a vagyon, amit a képviselőtestület korlátozottan forgalomképtelennek nyilvánít.

II.

A rendelkezési jog gyakorlása

5. § (1) Az önkormányzatot megilletik mindazok a jogok és terhelik mindazon kötelezettségek, amelyek a tulajdonost megilletik, illetve terhelik.

(2) A tulajdonost megillető jogok gyakorlásáról a képviselőtestület rendelkezik. Ennek keretében a tulajdonosi jogosítványok gyakorlásának egyes elemeit a polgármesterre és hivatalára rábízhatja.

(3) A vagyonnal kapcsolatos rendelkezési jog gyakorlása során figyelemmel kell lenni az ide vonatkozó jogszabályok - így különösen az önkormányzati törvény - rendelkezéseire.

(4)

6. § (1) A forgalomképtelen vagyontárgyak elidegenítésére kötött szerződés semmis. Az ilyen vagyontárgy nem terhelhető meg, nem köthető le, nem lehet követelés biztosítéka, tartozás fedezete.

(2) A forgalomképtelen vagyon hasznosításáról a képviselőtestület hivatala útján gondoskodik.

7. § (1) A korlátozottan forgalomképes önkormányzati vagyon szerzéséről, elidegenítéséről, megterheléséről, alapítványba és gazdasági társaságba való beviteléről, hasznosításáról a képviselőtestület rendelkezik.

(2)

(3) Az önkormányzat csak olyan gazdasági társaságban vehet részt, amelyben felelőssége nem haladja meg a vagyoni hozzájárulás mértékét.

III.

Forgalomképes önkormányzati vagyon

8. § (1) Minden olyan vagyon, amely nem tartozik a 2-3-4. §-ok hatálya alá nem törzsvagyon, és ezért forgalomképes.

(2) A nem törzsvagyon körébe tartozó vagyon szerzéséről, elidegenítéséről, megterheléséről, bérbeadásáról, használatba adásáról a képviselőtestület rendelkezik.

(3) A vagyon gazdasági társaságba, alapítványba történő bevitelével kapcsolatos döntés - értékhatártól függetlenül - a képviselőtestület hatáskörébe tartozik.

IV.

Vegyes és záró rendelkezések

9. § (1) E rendelet hatálya alá tartoznak az önkormányzat tulajdonában lévő földterületek.

(2) Az önkormányzati vagyont az éves zárszámadáshoz csatolt vagyonleltárban kell kimutatni.

(3) A törzsvagyont a többi vagyontól elkülönítetten kell nyilvántartani.

(4) A polgármester köteles az önkormányzati vagyon hasznosításáról az (2) bekezdés szerint évente egyszer a képviselőtestületnek számot adni.

(5) A jegyző - jogszabályi előírások szerint - köteles a vagyonleltár folyamatos rendben tartásáról gondoskodni és a (2) bekezdés szerint a képviselőtestületi beszámolót elkészíteni.

10. § (1) Az önkormányzati vagyon elidegenítése során az ingatlanvagyont minden esetben fel kell értékeltetni. A 2.000.000.-Ft-ot meg nem haladó értékű ingatlan felértékelésétől a képviselőtestület eltekinthet.

(2) A felértékelésről szóló dokumentációt az elidegenítés célszerűségét alátámasztó gazdasági számítással együtt a képviselőtestület elé kell terjeszteni.

11. § A rendelet hatálybalépését követően szerzett, illetve tulajdonjogilag rendezett vagyontárgyak forgalomképességének megállapításáról a képviselőtestület esetenként dönt.

12. § E rendelet kihirdetése napján lép hatályba.

Metzing József
polgármester

Garainé Dr. Szelenczy Gabriella
jegyző