Pellérd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2001. (VII. 25.) önkormányzati rendelete

a közterülethasználatról

Hatályos: 2009. 03. 16- 2011. 12. 31

Pellérd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2001. (VII. 25.) önkormányzati rendelete

a közterülethasználatról

2009.03.16.

A helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. tv. 16. §./1/ bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a képviselőtestület az alábbi rendeletet alkotja.

1. § (1) A rendelet területi hatálya Pellérd község közigazgatási területére terjed ki, az önkormányzat tulajdonában, kezelésében lévő, közterületként nyilvántartott földrészletekre.

(2) E rendelet rendelkezései természetes és jogi személyekre, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetekre vonatkozik, akik állandó vagy ideiglenes jelleggel Pellérd község területén tartózkodnak vagy tevékenységük gyakorlása során a közterületet használják, igénybe veszik.

(3) törölve

2. § (1) Közterületet rendeltetésétől eltérően használni a tulajdonos önkormányzat hozzájárulása alapján lehet, melyet a Körjegyzőségen kell kérelmezni.

(2) Építési engedélyhez kötött közterület-használat esetében az engedélyt csak az első fokú építési hatóság jogerős engedélyező határozata alapján, az abban meghatározott feltételekkel lehet kiadni.

3. § Közterület-használati engedély szükséges:

a) tartós elárusítóhely (pavilion) illetőleg mobil idényjellegű, vagy ideiglenes elárusítóhely, valamint kitelepült elárusítóhely elhelyezésére,

b) törölve

c) mobil tájékoztató és megállító táblák kihelyezésére,

d) törölve

e) építési munkával kapcsolatos állvány, építőanyag és törmelék elhelyezésére,

f) mozgóbolti, illetőleg mozgóárusításra, alkalmi javító és szolgáltató tevékenységre,

g) vendéglátóipari előkert céljára,

h) kiállítás, vásár, alkalmi vásár, politikai, sport- és kultúrális rendezvények, árubemutatás, reklámtevékenység, továbbá mutatványos tevékenység céljára,

i) áru és göngyöleg elhelyezésére,

j) közúti személy- és árufuvarozásra szolgáló járművek valamint a hozzákapcsolódó kisegítő eszközök, továbbá nem közúti közlekedési szolgáltatáshoz használt autóbuszok, tehergépkocsik, mezőgazdasági vontatók, lassú járművek és járműszerelvények közterületi tárolására.

k) törölve

A közterületen elhelyezhető árusítóhelyek létesítési szabályai

4. § Mobil elárusítóhely közterületen 6,00 és 20,00 óra között helyezhető el.

5. § Idényjellegü kitelepüléssel történő közterület-használati engedély csak egy szezonra köthető.

6. § (1) A közterület használója köteles az igénybe vett területet és környezetét tisztán tartani, a keletkezett szemét, hulladék elszállításáról gondoskodni. Közterületen szervezett alkalmi rendezvény esetén a használó ezen kötelezettségének a rendezvény befejezését követő 12 órán belül köteles eleget tenni.

(2) A használó köteles a közterület-használati engedélyt, valamint a tevékenység folytatásához szükséges engedélyeket /pl.: vállalkozói , működési engedély stb./ a helyszínen tartani és azokat az önkormányzat ellenőrzéssel megbízott szerve, a szakhatóságok, vagy a rendőrség ellenőrzése esetén kérésére felmutatni.

A közterületen elhelyezhető mobil és nem mobil tájékoztató, megállító táblák és egyéb hirdető berendezések elhelyezésének szabályai

7. § (1) A mobil és nem mobil tájékoztató és megállító tábláknak meg kell felelniük a falukép követelményeinek. A rajtuk elhelyezett információ közízlést, más kereskedelmi érdeket és jogszabályt nem sérthet.

(2) Mobil tájékoztató és megállító tábla közterületen 6,00 és 20,00 óra között helyezhető el.

(3) A mobil és nem mobil tájékoztató és megállító tábla a gyalogos forgalmat nem akadályozhatja.

(4) 6m˛-nél nagyobb táblafelületű, önálló hirdetőberendezést közterületen elhelyezni nem lehet.

(5) Mobil tájékoztató és megállító tábla kihelyezésére az jogosult, aki tevékenységét az adott közterülettel érintkező üzletben, illetőleg a közterületről nyíló kapualjban vagy udvarban végzi.

(6) Pellérd község közigazgatási területén csak a községben felállításra került hirdetőtáblákon megengedett falragaszok, illetve plakátok elhelyezése. A községben a plakátok máshol ( pl. villanyoszlopon, kerítésen, fán stb. ) történő elhelyezése szabálysértési eljárást von maga után.

(7) Választási plakátok nem helyezhetők el műemlékvédelmi és környezetvédelmi okokból,

a) a helyi védettség alatt álló épületeken (helyi építési szabályzat mellékletében felsoroltak szerint)

b) a Brázay Kastélypark teljes területén továbbá Önkormányzati hatóság elhelyezésére szolgáló épületen vagy azon belül.

A közterület-használati megállapodás iránti kérelem és a megállapodás tartalma

8. § (1) Közterület-használati engedély létesítését annak kell kérni, aki a közterületet használni kívánja.

(2) Ha a közterület ideiglenes jellegű használata építési munka végzésével kapcsolatos állvány, építőanyag, törmelék stb. elhelyezése céljából szükséges, a kérelmet a kivitelezőnek kell előterjesztenie.

9. § (1) A közterület-használati engedély iránti kérelmet Pellérd Község Polgármesteréhez kell benyújtani, aki arról a kérelem beadásától, illetve a jogerős építési engedély megadásától számított 30 napon belül dönt.

(2) A közterület-használati engedély iránti kérelemnek tartalmaznia kell:

a) a használatot kérő nevét, állandó lakóhelyét /telephelyét/

b) a közterület-használat célját és időtartamát,

c) a közterület-használat helyének, módjának és mértékének pontos meghatározását,

d) a közterületen folytatni kívánt tevékenység gyakorlására jogosító okirat /pl. vállalkozói igazolvány, működési engedély/ hiteles másolatát.

(3) A közterület-használati engedélynek tartalmaznia kell:

a) a használó nevét és állandó lakóhelye /telephelye/ címét,

b) a közterület-használat célját és időtartamát,

c) a közterület-használat helyének, módjának és mértékének és feltételeinek pontos meghatározását,

d) a szükséges szakhatósági hozzájárulásokban foglalt előírásokat,

e) építési engedély köteles közterület-használat esetében a jogerős építési engedély kibocsátójának megnevezését, az engedély keltét és ügyiratszámát,

f) az engedélynek a használatba adó részéről történő azonnali visszavonásának eseteit és az eredeti állapot helyreállítására vonatkozó kötelezettség előírását,

g) a közterület-használati díj fizetésének mértékét és módját,

h) a közterületen szervezett rendezvény jellegétől függően a szükséges pótlólagos mobil szeméttárolók és illemhelyek elhelyezésére vonatkozó előírást.

(4) Pellérd Község Önkormányzat Képviselőtestülete felhatalmazza a polgármestert, hogy az 50.000 Ft összeget meg nem haladó közterület-használati díj esetén a képviselő-testület nevében eljárjon, a közterület-használati engedélyt nevében aláírja.

(5) Pellérd Község Önkormányzat Képviselőtestülete felhatalmazza a polgármestert, hogy kérelemre - 1 hónap időtartamra, piacfelmérés céljából - díjmentes közterület használatot engedélyezzen.

10. § (1) Adott közterület-használatára - pályázati eljárás kivételével - a használatba adás feltételeinek megléte esetén az elsőként kérelmező élvez elsőbbséget.

(2) A közterület használója a közterület-használat újbóli kérelmezésekor - pályázati kiírást kivéve - elsőbbséget élvez.

A közterület-használati díj

11. § (1) A használó a közterület használatáért az engedély átvételekor, illetve havonta (minden hónap 5. napjáig) díjat köteles fizetni. A díj mértékét az 1.sz. melléklet tartalmazza. Versenytárgyalás esetén e díjtételektől felfelé el lehet térni.

(2) A közterület-használati díj megállapítása szempontjából minden megkezdett év, hónap, nap, m2˛ és fm egésznek számít.

(3) A használó közterület-használati díjat a tényleges üzemeltetésre való tekintet nélkül köteles megfizetni.

(4) Mozgó árusítással elfoglalt közterület a fizetendő díj szempontjából egységesen 2 m2˛-nek tekintendő.

A közterület-használat megszűnése és jogkövetkezményei

12. § (1) A közterület-használat megszűnik

a) a közterület-használati engedélyben meghatározott idő lejártával,

b) a megállapodás használó részéről történő felmondásával,

c) a megállapodás használatba adó részéről történő felmondásával.

(2) A használatba adó a közterület-használati engedélyt azonnali hatállyal visszavonhatja, ha:

a) a használó a közterületet nem a közterület-használati engedély szerinti célra és módon használja, vagy díjfizetési kötelezettségének kétszeri felszólításra nem tesz eleget,

b) a használó a közterületen folytatott tevékenységére jogosító okirat érvényessége megszűnt,

c) a közterület-használatot közérdekből meg kell szüntetni.

(3) Az /1/ bek. b./ pontja, a /2/ bek. a./ és b./ pontja szerinti megszűnés esetén a már esedékessé vált és befizetett díjat visszakövetelni nem lehet.

13. § (1) A közterület-használati engedély másra át nem ruházható.

(2) A közterület-használat megszűnése esetén a használó saját költségén köteles az eredeti állapotot - minden kártalanítási igény nélkül - helyreállítani.

Értelmező rendelkezések

14. §

a) közterület: közhasználatra szolgáló minden olyan állami vagy önkormányzati tulajdonban álló földterület, amelyet a rendeltetésének megfelelően bárki használhat és az ingatlan nyilvántartás ekként tart nyilván. Egyéb ingatlanoknak a közhasználat céljára átadott területrészére - az erről szóló külön szerződésben foglaltak keretei között - a közterületre vonatkozó rendelkezéseket kell alkalmazni.
b) töröve
c) mobil tájékoztató, megállító tábla: 150 cm magasságot és 80 cm szélességet meg nem haladó méretű, a talajjal nem rögzíthető reklámhordozó,
d) idényjellegű árusítás: az árusítás időtartamára a közterületre kihelyezett, árusítóhelyre alapozott, időszakonként megismétlődő, esetenként legfeljebb egy szezonra, illetőleg eseményre szóló kereskedelmi, javító, szolgáltató tevékenység,
e) ideiglenes árusítás: az idényjellegű árusításhoz hasonló feltételek mellett, de annál lényegesen rövidebb időtartamra, szezononként legfeljebb 1 alkalommal 30 napot meg nem haladó, mobil, mozgatható berendezésekkel történő közterületi árusítási lehetőség,
f) kitelepült árusítás: a közterülettel határos üzletek közterületen történő árusítása, mely az üzlet homlokzati síkjától mért 2 métert nem haladhatja meg,
g) önálló hirdetőberendezés: az a reklámhordozó, amely közterületen, illetőleg közhasználatú területen áll /hirdetőoszlop, kirakatszekrény, zászlórúd, átfeszített felirat/,
h) közút: a gyalogosok és a járművek közlekedésére szolgáló közterület,
i) közút része: a járda, az útpadka, a járdasziget,
k) mozgóbolt: önjáró, vagy gépjárművel vontatott, az üzletek feltételeinek megfelelő árusítóhely,
l) mozgóárusítás: a kereskedő vagy megbízottja olyan eszközök segítségével viszi magával az eladásra kínált árut, amely nem minősül mozgóboltnak /kosár, tricikli, fagylaltos kocsi/.

Vegyes rendelkezések

15. § (1) Ha a cselekmény vagy magatartás súlyosabb büntető rendelkezés alá nem esik, szabálysértést követ el és 30.000.-Ft-ig terjedő bírsággal sújtható, aki:

a) közterületet közterület-használati engedély nélkül, vagy a megkötött engedélyben foglalt feltételektől eltérő módon használja, vagy megbontja

b) a közterület-használat megszűnésekor a közterület eredeti állapotát nem állítja helyre.

(2) A szabálysértési eljárás lefolytatása a jegyző hatáskörébe tartozik.

16. § (1) E rendelet a kihirdetés napján lép hatályba.

(2) A rendelet hatálybalépésével egyidejűleg az 1991. évi 6. sz. önkormányzati rendelet hatályát veszti.

(3) A hatálybalépés napján folyamatban lévő közterület-használati kérelmeket az e rendelet alapján kell elbírálni.

Metzing József
polgármester

Bosnyák Józsefné dr.
jegyző

1. melléklet a 6/2001. (VII. 25.) önkormányzati rendelethez

A közterület-használat díja

1. Árusító és egyéb fülke 2.000.-Ft/m2/hó

2. Önálló hirdetőtábla elhelyezése 1 m2 alatt 10.000.-Ft/megkezdett év, 1 m2 felett 20.000.-Ft/megkezdett év

4. Alkalmi mozgóárus javító és szolg.tevékenység 300.-Ft/ m2/nap

5. Mozgóbolt 5.000.-Ft/ m2/hó

6. Idényjellegű árusítás 300.-Ft/ m2/nap

7. Kitelepült árusítás 1.000.-Ft/ m2/hó

8. Kiállítás, sport, kulturális tevékenység 150.-Ft/ m2/nap

9. Alkalmi vásár, árusítás 300.-Ft/ m2/nap

Alkalmi árusítás községi búcsú napján 1.000.-Ft/folyóméter/nap
Mutatványos tevékenység:
Céllövölde 10.000.-Ft/nap
Körhinta 12.000.-Ft/nap
Egyéb körjáték 10.000.-Ft/nap

10. Gépjárműparkolóhely közút területén kívül,

Teher-és különleges gépjárművek és vontatványai elhelyezése, munkagépek és azok adapterei elhelyezése 1.000.-Ft/nap , 20.000.-Ft/hó/gépjármű, vontatvány, adapter, munkagép/hó

11. Üzemképtelen járművek és lakókocsik tárolása 20.000.-Ft/db/hó

12. Építési munkával kapcsolatos állvány, építőanyag: 150.-Ft/m2/hó/használatba-vételi eng. kiadásáig/

500-Ft/ m2/hó/használatbavételi eng. kiadása után; ill. építési eng. hiányában/