Pellérd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2002. (XII. 13.) önkormányzati rendelete

a köztisztaságról valamint a települési szilárd hulladék összegyűjtésére, elszállítására és ártalmatlanítására szervezett kötelező szolgáltatás igénybevételéről

Hatályos: 2019. 01. 01- 2023. 06. 30

Pellérd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2002. (XII. 13.) önkormányzati rendelete

a köztisztaságról valamint a települési szilárd hulladék összegyűjtésére, elszállítására és ártalmatlanítására szervezett kötelező szolgáltatás igénybevételéről1

2019.01.01.

Pellérd Község Önkormányzatának Képviselőtestülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény (Ötv.) 16. § (1) bekezdésében, valamint a hulladékgazdálkodásról szóló 2000. évi XLIII. törvény (Hgt.) 23. §-ában kapott felhatalmazás alapján különös figyelemmel a 242/2000. (XII. 23.) Korm. rendeletben, valamint a 213/2001. (XI. 14.) Korm. rendeletben foglaltakra az alábbi rendeletet alkotja:

I. Fejezet

Általános rendelkezések

1. § (1) Jelen rendelet célja, hogy Pellérd község közigazgatási területén a lakosság egészségének védelme, valamint Pellérd község természeti és épített környezetének megóvása érdekében a települési szilárd hulladékra vonatkozó közszolgáltatást és annak kötelező igénybevételt biztosítsa, illetve az ezekkel kapcsolatos feladatokat és hatásköröket, jogokat és kötelezettségeket, tilalmakat és jogkövetkezményeket a helyi sajátosságoknak megfelelően rendezze.

(2) A rendelet hatálya Pellérd község közigazgatási területén belül a rendszeres hulladékszállításba bevont, helyi közszolgáltatással ellátott ingatlanok tulajdonosaira, birtokosaira vagy használóira (továbbiakban együtt: ,,ingatlantulajdonos”) terjed ki.

(3) A közszolgáltatás az ingatlantulajdonos által a közszolgáltató szállítóeszközeihez rendszeresített gyűjtőedényben, vagy a rendeletben megjelölt egyéb módon az ingatlanon összegyűjtött és a közszolgáltató rendelkezésére bocsátott települési szilárd hulladék begyűjtésére és rendszeres, illetve alkalmi elszállítására; az ingatlanon összegyűjtött lomtalanítás körébe vont települési szilárd hulladék — a közszolgáltató által meghatározott időpontban és helyen történő — begyűjtésére és a közszolgáltató általi elszállítására terjed ki.

2. § (1) 7, 10 A rendszeres hulladékszállításba bevont területen az ingatlantulajdonos a jelen rendeletben meghatározottak szerint jogosult és köteles igénybe venni a helyi közszolgáltatást.

(1a) A közszolgáltatás kötelező igénybevétele kiterjed a település külterületi lakott helyeinek az 1. számú függelékben meghatározott utak és gyűjtőpontok mentén elhelyezkedő ingatlanok tulajdonosaira, használóira. 11A hulladékot ingatlanonként egy db 110, 80 vagy 60 literes szabványos hulladékgyűjtő edényben vagy annak megfelelő méretű műanyag zsákban kell kihelyezni a szállítási napon reggel 6 óráig.

(2) 12 Gazdálkodó szervezet ingatlanhasználó a háztartási hulladékhoz hasonló hulladék részét képező vegyes hulladék tekintetében köteles a közszolgáltatás igénybevételére.

(3) 13 A helyi kötelező közszolgáltatásra vonatkozó közszolgáltatási szerződés létrejön a közszolgáltatás első igénybevételével vagy a közszolgáltató rendelkezésre állásával.

(3a) (4 )14 60 literes tároló edény használatára kizárólag a lakóingatlant egyedül és életvitelszerűen használó természetes személy jogosult, a települési önkormányzat által kiadott igazolás alapján.

II. Fejezet

A közszolgáltatás ellátásának rendje

3. § (1) Pellérd község önkormányzatának képviselő-testülete a települési szilárd hulladék tekintetében fennálló, a hulladékkezelési közszolgáltatás megszervezésére és fenntartására irányuló kötelezettsége teljesítésének érdekében önálló közszolgáltatást szervez.

(2) Pellérd község közigazgatási területén a hulladékkezelési közszolgáltatás teljesítésére jogosult hulladékkezelő a DÉL-KOM Nonprofit Kft. (jelen rendeletben: Közszolgáltató).9

(3) Települési szilárd hulladékot csak az erre a célra kijelölt és legálisan működtetett hulladéklerakó telepen a Közszolgáltató által a jogszabályban megengedett módon, a vonatkozó üzemeltetési szabályok és előírások szigorú betartásával szabad elhelyezni.

4. § (1) A hulladékszállítási közszolgáltatás igénybevétele heti egy alkalommal történik.

(2) 15A szervezett közszolgáltatást igénybevevők számára a 2. § (1) bekezdésében meghatározott szabványos tárolóedények használata kötelező, kivéve a település rendszeres közszolgáltatással ellátott külterületi lakott helyein. A közszolgáltatásba bevont külterületi lakott helyek esetében a kijelölt gyűjtőponton az ingatlanhasználók a kihelyezett konténert kötelesek igénybe venni a hulladékgyűjtés céljára, melynek elszállításával a Közszolgáltató eleget tesz a közszolgáltatási kötelezettségének.

5. § A közszolgáltató a települési szilárd hulladékot heti egy alkalommal köteles elszállítani. A szállítás módjáról és idejéről az ingatlantulajdonosokat a közszolgáltató — belátása szerint - írásban vagy közzététel útján tájékoztatja.

III. Fejezet

Az ingatlantulajdonosok jogai és kötelezettségei

6. § (1) Az ingatlantulajdonos köteles Pellérd Község Önkormányzata által szervezett közszolgáltatás igénybevételére: az ingatlanán keletkező települési szilárd hulladék e rendeletben előírtak szerinti gyűjtésére, valamint a szállítási napokon elszállítás céljából a Közszolgáltatónak történő átadására.

(2) Az ingatlantulajdonos az ingatlanán keletkező vagy birtokába került települési szilárd hulladékot a környezet szennyezését megelőző, károsítását kizáró módon köteles gyűjteni, és ahhoz a Közszolgáltató szállítóeszközéhez rendszeresített tárolóedényt köteles igénybe venni.

(3) Az ingatlantulajdonosnak a hulladék gyűjtése során megfelelő gondossággal kell eljárnia annak érdekében, hogy a hulladék mások életét, testi épségét, egészségét és jó közérzetét ne veszélyeztesse, a természetes és épített környezetet ne szennyezze, a növény- és állatvilágot ne károsítsa, a közrendet és a közbiztonságot ne zavarja, és az ingatlanán keletkező hulladék mennyiségét alacsony szinten tartsa.

(4) Az ingatlantulajdonos a tárolóedényben az ingatlanon szokásosan keletkező hulladékot tömörítés nélkül úgy helyezheti el, hogy annak fedele zárható legyen~, valamint az a hulladékszállítás során a Közszolgáltató alkalmazottainak egészségét ne veszélyeztesse, a gépi ürítést ne akadályozza, az ürítő berendezést ne károsítsa.

(5) A tárolóedény mellé hulladékot elhelyezni csak a Közszolgáltatótól vásárolt, jelzéssel ellátott zsákban lehet. A jelzett zsák ára tartalmazza a települési hulladék elszállításának, kezelésének és ártalmatlanításának költségét.

(6) Ha a tárolóedény olyan nedves hulladékot tartalmaz, amely összetömörödött vagy befagyott, vagy a benne lévő hulladékot úgy összepréselték, hogy emiatt a tárolóedényt az előírt módon kiüríteni nem lehet, a tulajdonos köteles a visszamaradt hulladékot fellazítani és a tárolóedényt használhatóvá tenni.

7. § (1) A tárolóedényben tilos olyan anyagot elhelyezni (forró hamu, maró-, mérgező anyag, állati hulla, folyékony vagy befagyott zsiradék, gyúlékony vagy robbanó anyag, kő és épülettörmelék, nagyobb terjedelmű, súlyú tárgy, stb.), amely veszélyezteti a hulladék-szállítással foglalkozó alkalmazott egészségét, megrongálhatja a gyűjtőberendezést, ártalmatlanítása során veszélyeztetheti a környezetét, a települési szilárd hulladékkal együtt egyéb okból nem gyűjthető, illetve nem minősül települési szilárd hulladéknak.

(2) Ha a közszolgáltató alkalmazottai megállapítják, hogy a hulladék nem a közszolgáltató szállítóeszközéhez rendszeresített és a közszolgáltatótól átvett tárolóedényben vagy más gyűjtőeszközben került kihelyezésre; illetve a kihelyezett tárolóedény a közszolgáltató által alkalmazott gépi ürítési módszerrel — az ingatlantulajdonosnak felróható okból — nem üríthető; vagy a tárolóedényben az (1) bekezdésben megjelölt anyagot, tárgyat helyeztek el; illetve az túltöltött, a kiürítést és a hulladék elszállítását jogosultak megtagadni. A kiürítés és a hulladék elszállításának megtagadásáról a közszolgáltató az ok feltüntetésével értesíti az ingatlantulajdonost. Az emiatt el nem szállított hulladék elszállításáról az ingatlantulajdonos köteles gondoskodni.

(3) A tárolóedényeket szükség szerint ki kell tisztítani és fertőtleníteni. A tárolóedények rendszeres tisztítása és fertőtlenítése az ingatlantulajdonos feladata, annak költségei az ingatlantulajdonosokat terheli.

8. § Az ingatlantulajdonos köteles a tárolóedényeket a hulladék elszállítása céljából a közszolgáltató által megjelölt időpontban, a begyűjtést végző gépjárművel megközelíthető és ürítésre alkalmas helyen elhelyezni.

8/A. § (1) 10,16Az ingatlantulajdonos köteles a közszolgáltatásért közszolgáltatási díjat fizetni.

(2) Mentes a közszolgáltatási díj megfizetése alól a külterületi ingatlantulajdonos, ha saját maga vagy a vele egy háztartásban élő hozzátartozója a település belterületén is igénybe veszi a közszolgáltatást és erre vonatkozóan közszolgáltatási díj fizetési kötelezettsége van.

(3) A közszolgáltatásba bevont külterületi lakott helyek esetén az ingatlan tulajdonosa, birtokosa, használója 110 literes tárolóedény heti egyszeri ürítési díjának megfizetésére köteles.

(4) Szünetel a szolgáltatás igénybevétele a bejelentéstől számított legfeljebb 1 év időtartamra, ha az írásbeli közszolgáltatási szerződéssel rendelkező ingatlanhasználó két naptári hónapnál hosszabb ideig az ingatlant életvitelszerűen nem használja és az üresedés várható időtartamát – legkésőbb a szüneteltetés megkezdését megelőző 8 munkanappal bezárólag - írásban leadott nyilatkozattal - bejelenti a közszolgáltatónak.

(5) A bejelentés megtételére csak a Közszolgáltatóval szerződéses jogviszonyban álló, illetve meghatalmazottja jogosult.

(6) A szüneteltetésre vonatkozó igénybejelentés megismételhető. Az utólag benyújtott kérelmeket a Közszolgáltató visszamenőlegesen nem érvényesítheti. A bejelentésbe foglaltak valóságtartalmát a Közszolgáltató ellenőrizni jogosult.

(7) A szüneteltetés jogszerűtlen igénybevétele esetén a Közszolgáltató jogosult a szüneteltetést visszavonni, a közszolgáltatási díjat pótlólagosan kiszámláztatni, továbbá a felmerült költségeit érvényesíteni, kivéve ha a szüneteltetés jogszerű volta igazolásra kerül.

(8) Ha az ingatlan a szüneteltetési időtartam lejárta előtt újra lakottá válik, annak tényét az ingatlanhasználó köteles legalább 3 nappal korábban a Közszolgáltatónak bejelenteni.

IV. Fejezet

A Közszolgáltató jogai és kötelezettségei

9. § (1) A közszolgáltató köteles a tárolóedények kiürítését kíméletesen, az elvárható gondossággal végezni.

(2) A tárolóedényben okozott károkat a közszolgáltató térítésmentesen köteles kijavítani, amennyiben a károkozás neki felróható okból következik be. A közszolgáltatónak az ebből eredő karbantartási munkák, valamint a javítás időtartamára helyettesítő tárolóedényt kell biztosítania. Amennyiben a károkozás nem róható fel a közszolgáltatónak, a használhatatlanná vált tárolóedények javítása, pótlása, illetve cseréje az ingatlantulajdonost terheli.

(3) Az elhasználódott tárolóedény pótlásáról a mindenkori ingatlantulajdonosnak kell gondoskodnia.

(4) **** A nagydarabos hulladék (1om) szervezett gyűjtéséről, elszállításáról évente egy alkalommal térítésmentesen gondoskodik. A háztartási veszélyes hulladék szervezett gyűjtéséről, elszállításáról és ártalmatlanításáról a közszolgáltató térítés ellenében, az ingatlantulajdonossal kötött külön megállapodás alapján gondoskodik.

(5) A lomtalanítás időpontjáról, valamint területi felosztásáról a közszolgáltató két héttel korábban tájékoztatja a települési önkormányzat jegyzőjét, aki erről a helyben szokásos módon értesíti az ingatlantulajdonosokat.

(6) A közszolgáltató a rendelet hatálya alá tartozó ingatlanon keletkezett hulladékot a jelen rendeletben írt szabályok szerint köteles rendszeresen elszállítani a kijelölt hulladéklerakó telepre, illetve annak ártalmatlanításáról a környezetvédelmi szabályokat megtartó módon gondoskodni.

V. Fejezet

9

A hulladékudvarok és gyűjtőpontok igénybevételére vonatkozó szabályok

10. § (1) Az elkülönítetten gyűjtött hulladék a közszolgáltató által üzemeltetett hulladékgyűjtő pontra, hulladékgyűjtő udvarba, átvételi helyre vagy a közszolgáltatás körébe tartozó hulladékot kezelő hulladékkezelő létesítménybe is szállítható és ott a jogosultnak átadható vagy külön gyűjtőedényben elhelyezhető.

(2) A település lakosai részére igénybe vehető hulladékudvarról a közszolgáltató a helyben szokásos módon és honlapján tájékoztatást nyújt. A nyitva tartás rendjét, a hulladékudvarban gyűjthető egyes hulladékokra és a hulladékudvar igénybevételi módjára és a mennyiségi korlátokra vonatkozó tájékoztatást a Közszolgáltató a honlapján és a hulladékudvarban közzéteszi.

(3) A Közszolgáltató a hulladékudvar üzemeltetési szabályzatában meghatározza a természetes személy ingatlanhasználó által a hulladékudvarban elhelyezhető hulladékok mennyiségét. A természetes személy ingatlanhasználó e jogát csak úgy gyakorolhatja, ha a hulladékgazdálkodási közszolgáltatási díjat megfizette.

VI. Fejezet

Közterületen keletkező hulladék gyűjtése és elszállítása

11. § (1) A közterületeken keletkező háztartási és egyéb szilárd hulladékot kizárólag a kijelölt hulladéklerakóban lehet elhelyezni.

(2) Az illegális hulladéklerakók felszámolásáról az önkormányzat a közszolgáltatás keretein kívül gondoskodik.

VII. Fejezet

Szabálysértési rendelkezések 8 hatályon kívül helyezve

12. §

VIII. Fejezet

A hulladékkezelési helyi közszolgáltatás alá nem tartozó települési szilárd hulladékkal kapcsolatos tevékenység ellátásának rendjére vonatkozó előírások

13. § (1) A hulladékkezelési közszolgáltatás az ingatlanon folytatott ipari, kereskedelmi, szolgáltató és egyéb gazdasági tevékenység során keletkezett hulladékra nem terjed ki. Ezen hulladékfajták esetében az ingatlantulajdonosok a Hgt. 13. §. (1) bekezdésében megjelölt, a hulladék termelőjére és birtokosára vonatkozó szabályok szerint kell eljárnia.

(2) A hulladék termelője birtokosa a tevékenysége gyakorlása során keletkezett, vagy más módon birtoklásba kerülő hulladékot köteles gyűjteni, továbbá az ártalmatlanításáról vagy a hasznosításáról gondoskodni.

(3) Az ártalmatlanításra vagy hasznosításra vonatkozó kötelezettség a hulladék termelője, birtokosa jogszabályokban meghatározott feltételeknek megfelelő ártalmatlanító vagy hasznosító eljárás, berendezés, létesítmény alkalmazásával saját maga teljesíti, vagy az erre feljogosított és engedéllyel rendelkező hulladékkezelőnek történő átadással, a kezelés költségeinek megfizetésével oldja meg.

(4) A hulladék elszállításához egyebekben hulladékszállítási tevékenységre a szolgáltatón kívüli, környezetvédelmi hatósági engedéllyel rendelkező gazdálkodó szervezetet is igénybe lehet venni.

(5) A hulladék elszállítása során olyan gondossággal kell eljárni, hogy a hulladék a szállítójárműbe történő beemelésekor, illetőleg a szállítás folyamán ne szóródjon, más környezetterhelést ne idézzen elő. Szállításból történő szennyeződés esetén a hulladék eltakarításáról, a terület szennyeződés-mentesítéséről, valamint az eredetei környezeti állapot helyreáállításáról a hulladék termelője, birtokosa, illetőleg az ingatlantulajdonos köteles gondoskodni.

(6) Közszolgáltató a hulladék elszállításánál neki felróható okból keletkező költségeket köteles megtéríteni.

IX. Fejezet

Fogalom meghatározások

14. § E rendelet alkalmazásában:

1. Települési szilárd hulladék: a háztartásokból származó – rendszeresen, vagy alkalmilag képződő – szilárd hulladék, illetőleg a háztartási hulladékhoz hasonló jellegű és összetételű azzal együtt kezelhető más hulladék, kivéve az egyéb jogszabályokban meghatározott veszélyes hulladékot és a radioaktív hulladékot;

2. Háztartás: a lakás, pihenés, üdülés céljait szolgáló ingatlan, függetlenül attól, hogy az adott ingatlan magán (külön) tulajdonban vagy közös tulajdonban van-e;

3. Lomtalanítás alá tartozó települési szilárd hulladék: az az alkalmilag képződött vagy felhalmozódott települési szilárd hulladék, amely a közszolgáltatást végző a által rendszeresített gyűjtőedényben mérete, vagy mennyisége miatt nem helyezhető el;

4. Ingatlantulajdonos: az a természetes vagy jogi személy, aki jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet, akinek/amelynek ingatlanán települési szilárd hulladék ártalmatlanítását szolgáló, kizárólag erre a célra létesített és az Önkormányzat által kijelölt lerakóhely, létesítmény;

5. Hasznosítóhely: a település szilárd hulladéknak, vagy valamely összetevőjének a termelésben vagy a szolgáltatásban történő felhasználására szolgáló, kizárólag erre a célra létesített és az Önkormányzat által erre kijelölt létesítmény;

6. Hulladékkezelő: aki a települési szilárd hulladékot gazdasági tevékenysége körében az ingatlan tulajdonosától átveszi, begyűjti, elszállítja, tárolja, hasznosítja, illetve ártalmatlanítja;

7. Hulladékkezelési tevékenység: a hulladék gyűjtése, begyűjtése, szállítása, előkezelése, tárolása, hasznosítása és ártalmatlanítása;

8. Hulladékgazdálkodás: a hulladékkal összefüggő tevékenységek rendszere beleértve a hulladék keletkezésének megelőzését, mennyiségének és veszélyességének csökkentését, kezelését, ezek tervezését, a berendezések és létesítmények üzemeltetését, bezárását, utógondozását, a működés felhagyását követő vizsgálatokat, valamint az ezekhez kapcsolódó szaktanácsadást és oktatást;

9. Szolgáltató: a település közigazgatási területén a települési szilárd hulladékkal kapcsolatos helyi közszolgáltatás ellátására az e rendelet szerint kizárólagosan feljogosított hulladékkezelő;

10. Hulladékkezelési közszolgáltatás: a megjelölt települési szilárd hulladéknak a feljogosított Szolgáltató által az ingatlantulajdonosoktól történő rendszeres begyűjtése, elszállítása, tárolása, ártalmatlanítása és hasznosítása (a hulladék kezelése), illetőleg kezelő létesítmény üzemeltetése, működtetése;

11. Közszolgáltatási díj: az ingatlantulajdonos által a közszolgáltatás igénybevételéért a Szolgáltatónak fizetendő, az Önkormányzat rendeletében meghatározott díjfizetési időszakra vonatkozóan megállapított díj.

12. 10,17

X. Fejezet

Záró rendelkezések

15. § A jelen rendelet kihirdetésre napján lép hatályba. Ezzel egyidejűleg hatályát veszti a 8/1997.(IV. 17.) sz. rendelet. A rendelet a 15/2003.(XII. 13.) sz. módosító rendelettel egységes szerkezetbe foglalt szöveg.

Metzing József
polgármester

Bosnyák Józsefné dr.
jegyző

1

Az önkormányzati rendeletet a Pellérd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2023. (VI. 30.) önkormányzati rendelete 1. §-a hatályon kívül helyezte 2023. július 1. napjával.