Pellérd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2002. (XII. 13.) önkormányzati rendelete

a köztisztaságról valamint a települési szilárd hulladék összegyűjtésére, elszállítására és ártalmatlanítására szervezett kötelező szolgáltatás igénybevételéről

Hatályos: 2018. 01. 01- 2018. 12. 31

(egységes szerkezetben)


Pellérd Község Önkormányzatának Képviselőtestülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény (Ötv.) 16.§ (1) bekezdésében, valamint a hulladékgazdálkodásról szóló 2000. évi XLIII. törvény (Hgt.) 23.§-ában kapott felhatalmazás alapján különös figyelemmel a 242/2000. (XII. 23.) Korm. rendeletben, valamint a 213/2001. (XI. 14.) Korm. rendeletben foglaltakra az alábbi rendeletet alkotja:



I. FEJEZET



Általános rendelkezések


1. §


(1) Jelen rendelet célja, hogy Pellérd község közigazgatási területén a lakosság egészségének védelme, valamint Pellérd község természeti és épített környezetének megóvása érdekében a települési szilárd hulladékra vonatkozó közszolgáltatást és annak kötelező igénybevételt biztosítsa, illetve az ezekkel kapcsolatos feladatokat és hatásköröket, jogokat és kötelezettségeket, tilalmakat és jogkövetkezményeket a helyi sajátosságoknak megfelelően rendezze.


(2) A rendelet hatálya Pellérd község közigazgatási területén belül a rendszeres hulladékszállításba bevont, helyi közszolgáltatással ellátott ingatlanok tulajdonosaira, birtokosaira vagy használóira (továbbiakban együtt: ,,ingatlantulajdonos”) terjed ki.


(3)  A közszolgáltatás az ingatlantulajdonos által a közszolgáltató szállítóeszközeihez rendszeresített gyűjtőedényben, vagy a rendeletben megjelölt egyéb módon az ingatlanon összegyűjtött és a közszolgáltató rendelkezésére bocsátott települési szilárd hulladék begyűjtésére és rendszeres, illetve alkalmi elszállítására; az ingatlanon összegyűjtött lomtalanítás körébe vont települési szilárd hulladék — a közszolgáltató által meghatározott időpontban és helyen történő — begyűjtésére és a közszolgáltató általi elszállítására terjed ki.



2. §


(1) 7, 10 A rendszeres hulladékszállításba bevont területen az ingatlantulajdonos a jelen rendeletben meghatározottak szerint jogosult és köteles igénybe venni a helyi közszolgáltatást.




A közszolgáltatás kötelező igénybevétele kiterjed a település külterületi lakott helyeinek az 1. számú függelékben meghatározott utak és gyűjtőpontok mentén elhelyezkedő ingatlanok tulajdonosaira, használóira.

A hulladékot ingatlanonként egy db 110 literes edényben, vagy annak megfelelő méretű műanyag zsákban kell kihelyezni a szállítási napon reggel 6 óráig.


(2)  Gazdálkodó szervezet akkor köteles a helyi közszolgáltatás igénybevételére, ha a gazdasági tevékenységével összefüggésben keletkezett települési szilárd hulladékának kezeléséről (hasznositásáró1 vagy árta1mat1anitásáró1) a Hgt. 13.§-ában foglaltaknak megfelelően nem gondoskodik.


(3)  A helyi kötelező közszolgáltatásra vonatkozó közszolgáltatási szerződés létrejön a közszolgáltatás első igénybevételével



II. FEJEZET


A közszolgáltatás ellátásának rendje


3. §


(1)  Pellérd község önkormányzatának képviselő-testülete a települési szilárd hulladék tekintetében fennálló, a hulladékkezelési közszolgáltatás megszervezésére és fenntartására irányuló kötelezettsége teljesítésének érdekében önálló közszolgáltatást szervez.


 (2) Pellérd község közigazgatási területén a hulladékkezelési közszolgáltatás teljesítésére  jogosult hulladékkezelő

   a   DÉL-KOM Nonprofit Kft. (jelen rendeletben: Közszolgáltató).9


(3)  Települési szilárd hulladékot csak az erre a célra kijelölt és legálisan működtetett hulladéklerakó telepen a Közszolgáltató által a jogszabályban megengedett módon, a vonatkozó üzemeltetési szabályok és előírások szigorú betartásával szabad elhelyezni.



4. §


(1)  A hulladékszállítási közszolgáltatás igénybevétele heti egy alkalommal történik.


(2)  A szervezett közszolgáltatást igénybevevők számára a szabványos tárolóedények használata kötelező.



5. §


A közszolgáltató a települési szilárd hulladékot heti egy alkalommal köteles elszállítani.

A  szállítás módjáról és idejéről az ingatlantulajdonosokat a közszolgáltató — belátása szerint írásban vagy közzététel útján tájékoztatja



III. FEJEZET



Az ingatlantulajdonosok jogai és kötelezettségei


6. §


(1) Az ingatlantulajdonos köteles Pellérd Község Önkormányzata által szervezett

közszolgáltatás igénybevételére: az ingatlanán keletkező települési szilárd hulladék

e rendeletben előírtak szerinti gyűjtésére, valamint a szállítási napokon elszállítás céljából a Közszolgáltatónak történő átadására.

(2)  Az ingatlantulajdonos az ingatlanán keletkező vagy birtokába került települési szilárd hulladékot a környezet szennyezését megelőző, károsítását kizáró módon köteles gyűjteni, és ahhoz a Közszolgáltató szállítóeszközéhez rendszeresített tárolóedényt köteles igénybe venni.


(3)  Az ingatlantulajdonosnak a hulladék gyűjtése során megfelelő gondossággal kell eljárnia annak érdekében, hogy a hulladék mások életét, testi épségét, egészségét és jó közérzetét ne veszélyeztesse, a természetes és épített környezetet ne szennyezze, a növény- és állatvilágot ne károsítsa, a közrendet és a közbiztonságot ne zavarja, és az ingatlanán keletkező hulladék mennyiségét alacsony szinten tartsa.


(4)  Az ingatlantulajdonos a tárolóedényben az ingatlanon szokásosan keletkező hulladékot

tömörítés nélkül úgy helyezheti el,  hogy annak fedele zárható 1egyen~, valamint az a

hulladékszállítás során a Közszolgáltató alkalmazottainak egészségét ne veszélyeztesse, a

gépi ürítést ne akadályozza, az ürítő  berendezést ne károsítsa.


(5)  A tárolóedény mellé hulladékot elhelyezni csak a Közszolgáltatótól vásárolt, jelzéssel ellátott zsákban lehet. A jelzett zsák ára tartalmazza a települési hulladék elszállításának, kezelésének és ártalmatlanításának költségét.


(6)  Ha a tárolóedény olyan nedves hulladékot tartalmaz, amely összetömörödött vagy befagyott, vagy a benne lévő hulladékot úgy összepréselték, hogy emiatt a tárolóedényt az előírt módon kiüríteni nem lehet, a tulajdonos köteles a visszamaradt hulladékot fellazítani és a tárolóedényt használhatóvá tenni.



7. §


(1)  A tárolóedényben tilos olyan anyagot elhelyezni (forró hamu, maró-, mérgező anyag, állati hulla, folyékony vagy befagyott zsiradék, gyúlékony vagy robbanó anyag, kő és épülettörmelék, nagyobb terjedelmű, súlyú tárgy, stb.), amely veszélyezteti a hulladék-szállítással foglalkozó alkalmazott egészségét, megrongálhatja a gyűjtőberendezést, ártalmatlanítása során veszélyeztetheti a környezetét, a települési szilárd hulladékkal együtt egyéb okból nem gyűjthető, illetve nem minősül települési szilárd hulladéknak.


  1. Ha a közszolgáltató alkalmazottai megállapítják, hogy a hulladék nem a közszolgáltató szállítóeszközéhez rendszeresített és a közszolgáltatótól átvett tárolóedényben vagy más gyűjtőeszközben került kihelyezésre; illetve a kihelyezett tárolóedény a közszolgáltató által alkalmazott gépi ürítési módszerrel — az ingatlantulajdonosnak felróható okból — nem üríthető; vagy a tárolóedényben az (1) bekezdésben megjelölt anyagot, tárgyat helyeztek el; illetve az túltöltött, a kiürítést és a hulladék elszállítását jogosultak megtagadni. A kiürítés és a hulladék elszállításának megtagadásáról a közszolgáltató az ok feltüntetésével értesíti az ingatlantulajdonost. Az emiatt el nem szállított hulladék elszállításáról az ingatlantulajdonos köteles gondoskodni.


  1. A tárolóedényeket szükség szerint ki kell tisztítani és fertőtleníteni. A tárolóedények rendszeres tisztítása és fertőtlenítése az ingatlantulajdonos feladata, annak költségei az ingatlantulajdonosokat terheli.


8. §



       Az ingatlantulajdonos köteles a tárolóedényeket a hulladék elszállítása céljából a közszolgáltató által megjelölt időpontban, a begyűjtést végző gépjárművel megközelíthető és ürítésre alkalmas helyen elhelyezni.



8/A. §10


Az ingatlantulajdonos köteles a közszolgáltatásért közszolgáltatási díjat fizetni.


Mentes a közszolgáltatási díj megfizetése alól


  1. az az ingatlantulajdonos, aki saját maga vagy a vele egy háztartásban élő hozzátartozója a település belterületén is igénybe veszi a közszolgáltatást és erre vonatkozóan közszolgáltatási díj fizetési kötelezettsége van,
  2. az ingatlantulajdonos -  november 1-től február 28-ig terjedő időszakra -, aki az ingatlant időszakosan használja.



IV. FEJEZET


A Közszolgáltató jogai és kötelezettségei


9. §


(1)  A közszolgáltató köteles a tárolóedények kiürítését kíméletesen, az elvárható gondossággal végezni.


(2) A tárolóedényben okozott károkat a közszolgáltató térítésmentesen köteles kijavítani, amennyiben a károkozás neki felróható okból következik be.

       A közszolgáltatónak az ebből eredő karbantartási munkák, valamint a javítás időtartamára helyettesítő tárolóedényt kell biztosítania. Amennyiben a károkozás nem róható fel a közszolgáltatónak, a használhatatlanná vált tárolóedények javítása, pótlása, illetve cseréje az ingatlantulajdonost terheli.


(3)  Az elhasználódott tárolóedény pótlásáról a mindenkori ingatlantulajdonosnak kell gondoskodnia.


(4)****           A nagydarabos hulladék (1om) szervezett gyűjtéséről, elszállításáról évente egy alkalommal térítésmentesen gondoskodik. A háztartási veszélyes hulladék szervezett gyűjtéséről, elszállításáról és ártalmatlanításáról a közszolgáltató térítés ellenében, az ingatlantulajdonossal kötött külön megállapodás alapján gondoskodik.


(5)  A lomtalanítás időpontjáról, valamint területi felosztásáról a közszolgáltató két héttel korábban tájékoztatja a települési önkormányzat jegyzőjét, aki erről a helyben szokásos módon értesíti az ingatlantulajdonosokat.


(6)  A közszolgáltató a rendelet hatálya alá tartozó ingatlanon keletkezett hulladékot a jelen rendeletben írt szabályok szerint köteles rendszeresen elszállítani a kijelölt hulladéklerakó telepre, illetve annak ártalmatlanításáról a környezetvédelmi szabályokat megtartó módon gondoskodni.


V. FEJEZET 9


A hulladékudvarok és gyűjtőpontok

igénybevételére vonatkozó szabályok


10. §


(1) Az elkülönítetten gyűjtött hulladék a közszolgáltató által üzemeltetett hulladékgyűjtő pontra, hulladékgyűjtő udvarba, átvételi helyre vagy a közszolgáltatás körébe tartozó hulladékot kezelő hulladékkezelő létesítménybe is szállítható és ott a jogosultnak átadható vagy külön gyűjtőedényben elhelyezhető.


(2) A település lakosai részére igénybe vehető hulladékudvarról a közszolgáltató a helyben szokásos módon és honlapján tájékoztatást nyújt. A nyitva tartás rendjét, a hulladékudvarban gyűjthető egyes hulladékokra és a hulladékudvar igénybevételi módjára és a mennyiségi korlátokra vonatkozó tájékoztatást a Közszolgáltató a honlapján és a hulladékudvarban közzéteszi.


(3)  A Közszolgáltató a hulladékudvar üzemeltetési szabályzatában meghatározza a természetes személy ingatlanhasználó által a hulladékudvarban elhelyezhető hulladékok mennyiségét. A természetes személy ingatlanhasználó e jogát csak úgy gyakorolhatja, ha a hulladékgazdálkodási közszolgáltatási díjat megfizette.


                                       


VI. FEJEZET


Közterületen keletkező hulladék gyűjtése és elszállítása


11. §



(1)  A közterületeken keletkező háztartási és egyéb szilárd hulladékot kizárólag a kijelölt hulladéklerakóban lehet elhelyezni.


(2)  Az illegális hulladéklerakók felszámolásáról az önkormányzat a közszolgáltatás keretein kívül gondoskodik.



VII. FEJEZET 8


Szabálysértési rendelkezések


12. §


VIII. FEJEZET


A hulladékkezelési helyi közszolgáltatás alá nem tartozó

 települési szilárd hulladékkal kapcsolatos tevékenység

ellátásának rendjére vonatkozó előírások



13. §


  1. A hulladékkezelési közszolgáltatás az ingatlanon folytatott ipari, kereskedelmi, szolgáltató és egyéb gazdasági tevékenység során keletkezett hulladékra nem terjed ki. Ezen hulladékfajták esetében az ingatlantulajdonosok a Hgt. 13. §. (1) bekezdésében megjelölt, a hulladék termelőjére és birtokosára vonatkozó szabályok szerint kell eljárnia.


  1. A hulladék termelője birtokosa a tevékenysége gyakorlása során keletkezett, vagy más módon birtoklásba kerülő hulladékot köteles gyűjteni, továbbá az ártalmatlanításáról vagy a hasznosításáról gondoskodni.



  1. Az ártalmatlanításra vagy hasznosításra vonatkozó kötelezettség a hulladék termelője, birtokosa jogszabályokban meghatározott feltételeknek megfelelő ártalmatlanító vagy hasznosító eljárás, berendezés, létesítmény alkalmazásával saját maga teljesíti, vagy

az erre feljogosított és engedéllyel rendelkező hulladékkezelőnek történő átadással, a kezelés költségeinek megfizetésével oldja meg.


  1. A hulladék elszállításához egyebekben hulladékszállítási tevékenységre a szolgáltatón kívüli, környezetvédelmi hatósági engedéllyel rendelkező gazdálkodó szervezetet is igénybe lehet venni.


  1. A hulladék elszállítása során olyan gondossággal kell eljárni, hogy a hulladék a szállítójárműbe történő beemelésekor, illetőleg a szállítás folyamán ne szóródjon, más környezetterhelést ne idézzen elő. Szállításból történő szennyeződés esetén a hulladék eltakarításáról, a terület szennyeződés-mentesítéséről, valamint az eredetei környezeti állapot helyreáállításáról a hulladék termelője, birtokosa, illetőleg az ingatlantulajdonos köteles gondoskodni.


  1. Közszolgáltató a hulladék elszállításánál neki felróható okból keletkező költségeket köteles megtéríteni.



IX. FEJEZET


Fogalom meghatározások


14. §

E rendelet alkalmazásában:

  1. Települési szilárd hulladék: a háztartásokból származó – rendszeresen, vagy alkalmilag képződő – szilárd hulladék, illetőleg a háztartási hulladékhoz hasonló jellegű és összetételű azzal együtt kezelhető más hulladék, kivéve az egyéb jogszabályokban meghatározott veszélyes hulladékot és a radioaktív hulladékot;
  2. Háztartás: a lakás, pihenés, üdülés céljait szolgáló ingatlan, függetlenül attól, hogy az adott ingatlan magán (külön) tulajdonban vagy közös tulajdonban van-e;
  3. Lomtalanítás alá tartozó települési szilárd hulladék: az az alkalmilag képződött vagy felhalmozódott települési szilárd hulladék, amely a közszolgáltatást végző a által rendszeresített gyűjtőedényben mérete, vagy mennyisége miatt nem helyezhető el;
  4. Ingatlantulajdonos: az a természetes vagy jogi személy, aki jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet, akinek/amelynek ingatlanán települési szilárd hulladék ártalmatlanítását szolgáló, kizárólag erre a célra létesített és az Önkormányzat által kijelölt lerakóhely, létesítmény;
  5. Hasznosítóhely: a település szilárd hulladéknak, vagy valamely összetevőjének a termelésben vagy a szolgáltatásban történő felhasználására szolgáló, kizárólag erre a célra létesített és az Önkormányzat által erre kijelölt létesítmény;
  6. Hulladékkezelő: aki a települési szilárd hulladékot gazdasági tevékenysége körében az ingatlan tulajdonosától átveszi, begyűjti, elszállítja, tárolja, hasznosítja, illetve ártalmatlanítja;
  7. Hulladékkezelési tevékenység: a hulladék gyűjtése, begyűjtése, szállítása, előkezelése, tárolása, hasznosítása és ártalmatlanítása;
  8. Hulladékgazdálkodás: a hulladékkal összefüggő tevékenységek rendszere beleértve a hulladék keletkezésének megelőzését, mennyiségének és veszélyességének csökkentését, kezelését, ezek tervezését, a berendezések és létesítmények üzemeltetését, bezárását, utógondozását, a működés felhagyását követő vizsgálatokat, valamint az ezekhez kapcsolódó szaktanácsadást és oktatást;
  9. Szolgáltató: a település közigazgatási területén a települési szilárd hulladékkal kapcsolatos helyi közszolgáltatás ellátására az e rendelet szerint kizárólagosan feljogosított hulladékkezelő;



  1. Hulladékkezelési közszolgáltatás: a megjelölt települési szilárd hulladéknak a feljogosított Szolgáltató által az ingatlantulajdonosoktól történő rendszeres begyűjtése, elszállítása, tárolása, ártalmatlanítása és hasznosítása (a hulladék kezelése), illetőleg kezelő létesítmény üzemeltetése, működtetése;
  2. Közszolgáltatási díj: az ingatlantulajdonos által a közszolgáltatás igénybevételéért a Szolgáltatónak fizetendő, az Önkormányzat rendeletében meghatozott díjfizetési időszakra vonatkozóan megállapított díj
  3. Időszakos használat: az az ingatlan minősül időszakosan használat alatt állónak, melyben nem laknak életvitelszerűen.10


X. FEJEZET


Záró rendelkezések


15. §


A jelen rendelet kihirdetésre napján lép hatályba. Ezzel egyidejűleg hatályát veszti a 8/1997.(IV. 17.) sz. rendelet.  A rendelet a 15/2003.(XII. 13.) sz. módosító rendelettel egységes szerkezetbe foglalt szöveg



Metzing József sk                                                                             Bosnyák Józsefné dr sk

polgármester                                                                                                 jegyző



Záradék:

A rendelet kihirdetésre került: 2002. december 13.



*A rendelet a Pellérd Község Önkormányzat Képviselő-testülete 2004. december 7-én megtartott ülésén elfogadott 16/2004./12.10./ módosító rendeletével egységes szerkezetbe foglalt szöveg.

A rendelet kihirdetve 2004. december 10.
A hatályba lépés dátuma: 2005. január 1.


** A rendeletet Pellérd Község Önkormányzat Képviselő-testülete 2005. december 15-én megtartott  ülésén módosította a 17/2005./XII.15./ rendeletével.

A rendelet kihirdetve 2005. december 15.

A hatálybalépés dátuma: 2006. január 1.



*** A rendeletet Pellérd Község Önkormányzat Képviselő-testülete 2006. január 26-án megtartott ülésén az 1/2006./I.27./ módosító rendeletével egységes szerkezetbe foglalt szöveg.

A rendelet kihirdetve: 2006. január 27.

A hatálybalépés dátuma: 2006. január 1.



**** A rendeletet Pellérd Község Önkormányzat Képviselő-testülete 2006. március 2-án megtartott ülésén a 2/2006./III.3./ módosító rendeletével egységes szerkezetbe foglalt szöveg.

A rendelet kihirdetve: 2006.március 3-án.

A hatálybalépés dátuma: 2006. január 1.



***** A rendelet módosítását Pellérd Község Önkormányzat Képviselő-testülete 2006. december 14-én megtartott ülésén a 15/2006./XII.15./ rendeletével módosította. A módosító rendelettel egységes szerkezetbe foglalva.

Kihirdetve: 2006. december 15.

A hatálybalépés dátuma: 2007. január 1.



****** A rendelet módosítását Pellérd Község Önkormányzat Képviselő-testülete 2007. december 13-án megtartott ülésén a 14/2007./XII.14./ rendeletével módosította.

Kihirdetve: 2007. december 14.

Hatályba lépés dátuma: 2008. január 1.


7A rendelet módosítását Pellérd Község Önkormányzat Képviselőtestülete 2008.november 20-án megtartott ülésén fogadta el.

Kihirdetve. 2008. november 25,

a hatálybalépés a jelöltek és az 1.melléklet (2) bekezdése 2008. november 1-jével,

az 1. melléklet (1) bekezdése 2009. január 1-jével lép hatályba.





Pergerné dr. Szabó Piroska

körjegyző




ZÁRADÉK


8 A rendelkezést  Pellérd Községi Önkormányzat Képviselő-testülete 2012. július 26-án tartott ülésén 9/2012. (VII.31.) rendeletével hatályon kívül helyezte.

Kihirdetve: 2012. július 31.

Hatályba lépés dátuma: 2012. július 31.


9 A rendelkezést Pellérd Községi Önkormányzat Képviselő-testülete 2016. november 17-én tartott ülésén 10/2016. (XI.30.) rendeletével módosította.

Kihirdetve: 2016. november 30.

Hatályba lépés dátuma: 2016. december 1.


10 A rendelkezést Pellérd Községi Önkormányzat Képviselő-testülete 2017. november 16-án tartott ülésén 12/2017. (XI.30.) rendeletével módosította.

Hatályba lépés dátuma: 2017. 2018. január 1.




Dávor Lászlóné

jegyző