Pellérd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2003. (IV.25.) önkormányzati rendelete

a helyi önszerveződő közösségekkel való együttműködésről, a pénzügyi támogatás rendjéről

Hatályos: 2014. 01. 01

Pellérd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2003. (IV.25.) önkormányzati rendelete

a helyi önszerveződő közösségekkel való együttműködésről, a pénzügyi támogatás rendjéről

2014.01.01.

Pellérd Község Önkormányzatának Képviselôtestülete – élve a Magyar Köztársaság Alkotmánya 44/A. § (2) bekezdésében kapott eredeti felhatalmazással –, figyelemmel a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény (Ötv.) 8. § (5) bekezdésében valamint 16. §‑ában foglaltakra – a helyi önszervezôdô közösségek pénzügyi támogatásának rendjérôl az alábbi rendeletet alkotja.

A rendelet célja, alapelvei

1. § Pellérd Község Önkormányzatának Képviselôtestülete fontosnak tartja, elismeri és támogatja azt a tevékenységet, amelyet a településen élô vagy dolgozó állampolgárok önszervezôdô közösségei végeznek az önkormányzati feladatok megvalósítása, a polgárok közéletbe, közösségi életbe való bevonása, a település fejlesztése és szépítése, a környezetvédelem, az arra rászorulók támogatása, a kultúra és a hagyományok ápolása, a lakosság mûvelôdése, oktatása, szórakozása, sportolása érdekében.

2. § Az 1. §‑ban foglalt elvek megvalósítása érdekében a képviselô-testület az éves költségvetésérôl szóló rendeletében – a település anyagi lehetôségeitôl függôen – keretet állapít meg az önszervezôdô közösségek pénzügyi támogatásának céljára, s a keret felhasználásáról való döntés megfelelô elôkészítése, az önszervezôdô közösségek közötti esélyegyenlôség biztosítása érdekében bevezeti a pályázati rendszert, melynek feltételeit, az eljárás rendjét e rendeletében szabályozza.

3. § E rendelet alkalmazásában

a) önszervezôdô közösség az a bíróság által bejegyzett egyesület, alapítvány, amely az önkormányzat illetékességi területén bejegyzett székhellyel rendelkezik,

b) az a közösség, mely nem rendelkezik jogi személyiséggel, de több éve részt vállal az önkormányzati feladatellátásban, segíti az önkormányzat programjai, céljai megvalósítását és állandó tagsággal rendelkezik.

c) nem minôsül önszervezôdô közösségnek a politikai párt helyi szervezete.

4. § Közérdekû feladatot lát el az olyan önszervezôdô közösség, amely az önkormányzat Ötv.-ben vagy más törvényben meghatározott kötelezô vagy önként vállalt feladatainak ellátásában vesz részt vagy azt segíti, illetôleg tevékenységével a polgárok helyi közéletbe való bevonását szolgálja.

A pályázatok benyújtása

5. § (1) Az önszervezôdô közösségek pénzügyi támogatása ( továbbiakban: pénzügyi támogatás) iránti pályázatokat írásban, az 1. sz. mellékletben szereplô Pályázati Adatlap-on az *Önkormányzat címére kell benyújtani - az éves költségvetési tervezet készítésének időszakában -, legkésőbb január 15-ig. 1

2 A pályázati adatlaphoz csatolni kell:
a) az önszervezôdô közösség bíróság általi bejegyzésérôl szóló végzést; nem bejegyzett egyesületként, alapítványként működő közösség tagsági nyilvántartását;
b) amennyiben az önszervezôdô közösség az elôzô évben is részesült támogatásban, az elôzô évi támogatás felhasználásáról szóló bizonylatok fénymásolatát;
(3) 3 Amennyiben az önszervezôdô közösség korábban már részesült támogatásban, a (2) bekezdés a) pontjában felsorolt dokumentumok benyújtása mellôzhetô, ha az elôzô támogatás óta eltelt idôszakban e dokumentumok tartalmát illetô változás nem történt.

A beérkezett pályázatok véleményezése

6. § (1) A beérkezett pályázatokat – a pályázati határidô elteltét követô 30 napon belül a gazdasági és pénzügyi bizottság kijelölt tagjai megvizsgálják és indoklással ellátott javaslatot tesznek a támogatás odaítélésére illetôleg annak összegére.

(2) 5 A vizsgálat különösen arra terjed ki, hogy az önszervezôdô közösség tevékenysége mennyiben közérdekû, illetôleg a támogatásban részesítendô célkitûzés a köz javát mennyiben szolgálja és szakmai szempontból mennyiben megvalósítható.

(3) törölve*

(4) 6 * A vizsgálat kiterjed továbbá arra, hogy

a) az önszervezôdô közösség az elôzô évben kapott pénzügyi támogatással megfelelôen elszámolt-e;

b) a támogatásban részesítendô cél megvalósításához – a támogatás esetleges összegét is figyelembe véve – rendelkezik-e a megfelelô pénzügyi és egyéb feltételekkel;

c) a támogatásban részesítendô cél megvalósítása igényli-e az önkormányzat egyéb támogatását;

d) a támogatásban részesítendô cél megvalósítása pénzügyi támogatás helyett támogatható-e más, alkalmasabb módon.

(5) 7 Az eljárás során vizsgálni kell, hogy a pályázó pályázatához csatolta-e az 5. § (2) bekezdés szerinti mellékleteket. Amennyiben a pályázat benyújtása hiányosan történt, a pályázót írásban kell felhívni arra, hogy a felhívás kézbesítésétôl számított 10 napon belül a hiányt pótolja. Azt a pályázatot, melynek kiegészítését a pályázó felhívás ellenére sem végzi el, elbírálás céljából nem lehet a képviselô-testület elé terjeszteni, *továbbá a tárgyévben támogatásban nem részesülhet.

A pályázatok

7. § (1) 8 A bizottság által véleményezett pályázatok képviselô-testület elé terjesztésérôl a polgármester gondoskodik.

(2) 9 Az elôterjesztést úgy kell elkészíteni, hogy abból a képviselôk számára világos legyen a bizottság által kialakított vélemény és javaslat.

(3) A pénzügyi támogatások megállapítása során a képviselô-testület elônyben részesíti azt a közérdekû feladatot ellátó önszervezôdô közösséget, amely rendszeresen részt vesz az önkormányzati feladatellátásban, feladatot vállal a település közösségi, kulturális, sport eseményeiben, jó hírnevet szerez a településnek.

(4) A pályázatok elbírálása során a képviselô-testület dönthet úgy is, hogy pénzügyi támogatás helyett a kért támogatást más formában biztosítja, feltéve, hogy a támogatás más módja a pályázó által megjelölt cél megvalósításának támogatására alkalmas.

(5) A képviselô-testület kedvezô elbírálása esetén a pénzügyi támogatás megállapításáról szóló határozatban meg kell jelölni azt is, hogy a támogatás felhasználása milyen célra történhet.

(6) A képviselô-testületi döntés pályázókkal történô közlésérôl a polgármester gondoskodik.

8. § Nem részesíthetô pénzügyi támogatásban az az önszervezôdô közösség

a) amely az elôzô évben kapott pénzügyi támogatással nem megfelelôen számolt el;

b) az elôzô évben kapott támogatást – a képviselô-testület elôzetes hozzájárulása nélkül – a jóváhagyott céltól eltérôen használta fel.

A támogatás kifizetése és felhasználásának elszámolása

9. § (1) A képviselô-testület által megállapított pénzügyi támogatás kifizetésérôl a döntést követôen két részletben az Önkormányzat az önszervezôdô közösség bankszámlájára történô átutalással gondoskodik.

(2) *, ** Azon közösségek, amelyek az ÁMK Művelődési Ház keretében működnek és nem rendelkeznek önálló bankszámlával, azok részére – az ÁMK Művelődési HÁz és a civil szervezet nevének megjelölésével –kiállított számla alapján történik a kifizetés.

A számlákat a közösség vagy az ÁMK vezetője köteles leigazolni.10
(3) * A kifizetések határideje minden év december 31. ( a december 31 után keletkezett számlák a következő évben már nem számolhatók el )11

10. § (1) Az önszervezôdô közösség a kapott pénzügyi támogatás felhasználásáról köteles elszámolni. E kötelezettségének12

a) a tárgyévre szóló pénzügyi támogatás iránti pályázat benyújtásakor vagy

b) amennyiben a tárgyévre vonatkozóan pénzügyi támogatás iránt pályázatot nem nyújt be, a költségvetési rendelet kihirdetését követô 30 napon belül írásban köteles eleget tenni.

(2) Az elszámolási kötelezettség a támogatás összegének felhasználásáról szóló bizonylatok másolatának benyújtásával teljesíthetô.

(3) Az elôzô évi elszámolások elfogadásáról a képviselô-testület a tárgyévre benyújtott pályázatok elbírálásakor dönt.

Egyéb rendelkezések

11. § (1) Az önszervezôdô közösségek részére megállapított pénzügyi támogatás összegét valamint annak célját *helyben szokásos módon közzé kell tenni.

(2) Ugyancsak közzé kell tenni azt, hogy a kapott támogatással az önszervezôdô közösség e rendelet elôírásainak megfelelôen számolt-e el, s a felhasználás milyen célra történt.

(3) *A beszámoló elkészítéséért a civil szervezet vezetője a felelős, annak közzétételét a polgármester biztosítja.

A rendelet hatálybalépésére vonatkozó rendelkezések

12. § (1) E rendelet kihirdetésekor lép hatályba, alkalmazása a 2004.évi költségvetés készítésének időszakától érvényes.

(2) Törölve*

Metzing József
polgármester

Pergerné dr. Szabó Piroska
körjegyző