Pellérd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2004. (XII.10.) önkormányzati rendelete

a helyi adókról

Hatályos: 2014. 01. 01

Pellérd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2004. (XII.10.) önkormányzati rendelete

a helyi adókról

2014.01.01.

A helyi adókkal és az önkormányzat költségvetése javára más jogszabályban megállapított minden adóval kapcsolatos eljárásban az e rendeletben és a helyi adókról szóló többször módosított 1990. évi C. törvényben, valamint az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvényben foglaltakat kell alkalmazni.

1. § E rendelet hatálya Pellérd Község Önkormányzata illetékességi területére terjed ki.

2. § Pellérd község illetékességi területén a következő helyi adókat vezeti be:

- a magánszemélyek kommunális adója
- az iparűzési adó

3. § (1) *****A helyi adó alkalmazásában adóalany:

a) a magánszemély

b) a jogi személy, a jogi személyiség nélküli gazdasági társaság,

c) a magánszemélyek jogi személyiséggel nem rendelkező egyesülése.

(2) 6 Adómentes az (1) bekezdés b) és c) pontjában felsorolt adóalanyok közül a társadalmi szervezet, az egyház, az alapítvány, a közszolgáltató szervezet, a köztestület, az önkéntes kölcsönös biztosító pénztár, a magánnyugdíjpénztár, a költségvetési szerv, a költségvetési szervnek nem minősülő nevelési-oktatási intézmény és - kizárólag a helyi iparűzési adó vonatkozásában – a közhasznú, kiemelkedően közhasznú szervezetnek minősülő nonprofit gazdasági társaság abban az adóévben, amelyet megelőző adóévben folytatott vállalkozási tevékenységéből származó jövedelme (nyeresége) után sem bel-, sem külföldön adófizetési kötelezettsége, illetve – költségvetési szerv esetében – eredménye után a központi költségvetésbe befizetési kötelezettsége nem keletkezett. A feltételek meglétéről az adóalany írásban köteles nyilatkozni az adóhatóságnak.

4. § Az 2.-ban meghatározott adók összegéről az önkormányzat költségvetési beszámoló részeként a település lakosságát tájékoztatja.

5. § Az adóalanyt egy meghatározott adótárgy esetében csak egyféle adó megfizetésére lehet kötelezni.

A magánszemélyek kommunális adója

6. § Kommunális adókötelezettség terheli azt a magánszemélyt, aki az önkormányzat illetékességi területén:

- belterületi lakás,
- külterületi, zártkerti gazdasági épület,
- belterületi beépítetlen földrészlet tulajdonjogával rendelkezik,
- nem magánszemély tulajdonában álló lakás bérleti jogával rendelkezik.

7. § (1) 6 Az adó mértéke a 6.-ban meghatározott adótárgy szerint:

-belterületi lakásnál, valamint lakásbérleti jog esetén
1 lakószobás lakás 6.000.-Ft/év
2 lakószobás lakás 8.000.-Ft/év
3 lakószobás lakás 10.000.-Ft/év
4 lakószobás lakás 12.000.-Ft/év
5 és többszobás lakás 14.000.-Ft/év
- külterületi, zártkerti gazdasági épületre 11.000.-Ft/év
- belterületi beépítetlen földrészletenként 11.000.-Ft/év
A külterületi zártkerti gazdasági épületet időszakosan használókat az éves adó összegéből 2.000.-Ft kedvezmény illeti meg.
***** Időszakosan használóknak minősülnek, akik életvitelszerűen nem laknak az ingatlanban.
(2) A rendelet alkalmazásában lakószobának minősül:
a./ a legalább 6 m2 területű, fűthető, természetes megvilágítású és szellőzésű lakószoba,
b./ a tartózkodási célra alkalmas és arra is használt legalább 6 m2 területű lakóelőtér, mely fűthető, természetes megvilágítású és szellőzésű,
c./ az "étkező", "ebédlő", "nappali", "hall", "házimunka helyiség", "hobbiszoba", "dolgozó szoba", "raktár", "szárító" elnevezésű helyiség, mely az a./ pont szerinti feltételeknek megfelel.

8. § /1/7 Szociális mentességet élvez a magánszemélyek kommunális adója alól belterületi lakás valamint a külterületi lakott épület adótárgynál:

a./ az az egyedülálló és egyedül lakó magánszemély, aki 62. életévét a tárgyévet megelőző évben betöltötte,
b./ azok a házaspárok, akik mindegyike a 65. életévét a tárgyévet megelőző évben betöltötte – feltéve, hogy az ingatlant rajtuk kívül más személyek nem lakják,
c./ azon 65. életévét a tárgyévet megelőzően betöltött személy, aki hozzátartozóról, eltartottról gondoskodik,
/2/ Az adómentességről – kérelemre - a jegyző dönt.

Iparűzési adó

9. § /1/ Adóköteles az önkormányzat illetékességi területén a vállalkozó, vállalkozói minőségben végzett gazdasági tevékenysége /iparűzési tevékenység /

/2/ Az adó mértéke az adóalap 2,0 %-a. ***
/3/ 6, 8 Állandó jelleggel végzett iparűzési tevékenység esetén az adó alapja a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény 39. § -39/A. §-a alapján kerül meghatározásra.
/4/ *Ideiglenes jellegű az iparűzési tevékenység, ha az önkormányzat illetékességi területén az ott székhellyel, telephellyel nem rendelkező vállalkozó
a./ 8 hatályon kívül helyezve
b./ *****építőipari tevékenységet folytat feltéve, hogy a folyamatosan vagy megszakításokkal végzett tevékenység időtartama az adóéven belül a 30 napot meghaladja, de nem éri el a 181 napot. Ha tevékenység időtartama ***** a 181 napot meghaladja, akkor a tevékenység végzésének helye telephelynek minősül.
c./***** bármely – az a.-/ és b/ pontba nem sorolható – tevékenysége, ha annak folytatásából közvetlenül bevételre tesz szert, feltéve, ha egyetlen önkormányzat illetékességi területén sem rendelkezik székhellyel, telephellyel.
/5/* 8 A (4) bekezdés b) pontjában foglaltak szerint - ideiglenes jelleggel végzett iparűzési tevékenység esetén - az adóátalány naptári naponként 5.000.- Ft.

10. § 1/ törölve *****.

/2/ törölve****

A foglalkoztatás növeléséhez kapcsolódó adóalap-mentesség

11. § /1/ A 9. § /3/ bekezdés szerinti adóalap csökkenthető az adóévi működés hónapjai alapján számított adóévi átlagos statisztikai állományi létszámnak az előző adóévi működés hónapjai alapján az előző adóévre számított átlagos statisztikai állományi létszámhoz képest bekövetkezett – főben kifejezett – növekménye után 1 millió forint/fő összeggel.

/2/ Nem vehető igénybe az adóalap-mentesség azon létszámbővítéshez, amely állami támogatás igénybevételével jött létre. E bekezdés alkalmazásában állami támogatás a Munkaerőpiaci Alapból folyósított olyan támogatás, amelynek feltétele új munkahely létesítése.
/3/ Az adóalap-mentesség az adóévet követően az adóévről szóló bevallásban vehető igénybe.
/4/ Ha az adóévben a vállalkozó átlagos statisztikai állományi létszáma az előző adóév átlagos statisztikai állományi létszámához képest 5 %-ot meghaladó mértékben csökken, akkor az adóévet megelőző adóévre igénybe vett adóalap-mentesség összegével e rendelet 9. § /3/ bekezdése szerinti adóalapot meg kell növelni.

12. § /1/ A vállalkozó tevékenysége megkezdésétől számított 15 napon belül köteles az adóévre várható adójáról bejelentést tenni a helyi adóhatóságnál.

/2/ A vállalkozó az iparűzési adóra adóelőleget köteles fizetni.
/3/ Az adóelőleg ***** megállapítása és az adó megfizetése a Ht. 41 § (1)-(7) bekezdése szerinti.
a.)*****törölve
b.)***** törölve
c.)***** törölve
/4/ Ha jogszabályi változás miatt az adó alapja vagy mértéke az adóévre módosul, továbbá, ha a vállalkozó az adóévet megelőző évben az önkormányzat rendelete alapján adómentességet vagy adókedvezményt vett igénybe, de az adóévben az adómentesség vagy az adókedvezmény nem vagy nem teljes mértékben illeti meg, akkor az előleg összegét az adóalap, az adómérték, illetőleg a mentesség, kedvezmény megszűnése, a kedvezmény mértékének változása figyelembevételével kell megállapítani.
/5/ Az adóhatóság a fizetendő adóelőleg mértékét a /4/ bekezdés szerint, illetve az éves adóbevallás, valamint a várható adó bejelentése alapján fizetési meghagyásban közli.

13. § /1/ E rendelet 2005. január 1.-én lép hatályba. A rendelet hatálybalépésével egyidejűleg Pellérd Község Önkormányzat Képviselőtestületének a helyi adókról szóló módosított 14/2002(XII. 13.) rendelete hatályát veszti.

Metzing József
polgármester

Pergerné dr. Szabó Piroska
körjegyző