Pellérd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2005. (IX. 26.) önkormányzati rendelete

a temető fenntartásról és a temetkezés rendjéről

Hatályos: 2023. 07. 01

Pellérd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2005. (IX. 26.) önkormányzati rendelete

a temető fenntartásról és a temetkezés rendjéről

2023.07.01.

Pellérd Község Önkormányzat Képviselőtestülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. tv. 16. §. (1) bekezdés felhatalmazása alapján, figyelemmel a módosított temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. tv. és végrehajtására kiadott módosított 145/1999. (X. 1.) Kormányrendeletben, az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. törvénynek a halottakkal kapcsolatos rendelkezései végrehajtásáról, valamint a rendkívüli halál esetén követendő eljárásról szóló 34/1999.(IX.24.) BM-EüM-IM együttes rendeletben foglaltakra a köztemető fenntartásáról és a temetkezés rendjéről az alábbi rendeletet alkotja:

Általános rendelkezések

1.  § (1) A rendelet hatálya Pellérd Község Önkormányzata köztemetőjére és az odatemettetőkre terjed ki.

(2) A temetőben polgári és egyházi szertartással lebonyolított temetés egyaránt végezhető.

2.  § (1)1 A temető tulajdonosa Pellérd Község Önkormányzata. A temető Pellérd 544 hrsz.-en van nyilvántartva, területe 1 ha 6921 m2.

(2)2 A temető üzemeltetője Pellérd Község Önkormányzat és a Pellérdi Közüzemi és Vagyonkezelő Nonprofit Kft. között létrejött szerződés alapján a Pellérdi Közüzemi és Vagyonkezelő Nonprofit Kft.

(3) A temető tulajdonosa köteles a temető fenntartásáról, továbbá üzemeltetéséről gondoskodni.

(4) A temető fenntartásával és üzemeltetésével összefüggő feladatok ellátását a temető fekvése szerint illetékes jegyző ellenőrzi.

(5) A jegyző a (4) bekezdésben meghatározott jogkörében

a) felhív a jogszabályokban és a temető szabályzatban foglalt rendelkezések betartására,

b) szabálysértési eljárást folytathat le.

A temető

3.  § (1) A temetőt sírhelytáblákra ( hagyományos felnőtt-, gyermeksír-, urna-, urnasír-, urnasírbolt-, sírbolt parcellák), valamint a hamvak szétszórására alkalmas területekre lehet felosztani.

(2) A sírhelytáblák olyan temetőrészeket jelölnek, amelyeket a nyugvási idő elteltével – szabályszerű eljárás lefolytatásával – ki lehet üríteni és temetés céljából igénybe lehet venni.

(3) A sírhelyeket a temetés alatt álló sírhelytáblákban – fő szabályként – folytatólagos sorrendben kell felhasználni.

(4) A betelt sírhelytáblákat az utolsó temetés napjával le kell zárni. A lezárt táblába csak rátemetéssel lehet temetni.

(5) A lezárt temetőben temetkezési tevékenységet nem lehet folytatni, mindaddig kegyeleti helyként kell gondozni, amíg felszámolásáról nem születik döntés.

(6) A sírhelytábla, vagy az egész temető lezárásáról az önkormányzat dönt. A lezárt temető, vagy temetőrész betemetett sírjai, síboltjai felett létesített síremlék a használati idő le nem jártáig – kegyeleti szempontból – nem idegeníthetők el és más sírra, sírboltra nem helyezhető át

(7) Az elhunytat általában az elhalálozás ideje szerint sorrendben a következő sírba kell temetni, kivéve a rátemetéseket.

(7) Különösen méltánylandó hozzátartozói kérésre a jegyző a temetkezési sorrendtől való eltérést engedélyezheti.

(8) Az eltemettetés módjára ( sírba történő, vagy hamvasztásos temetés ) és helyére nézve az elhunyt életében tett rendelkezése az irányadó, amennyiben ez nem ró az eltemettető személyére aránytalanul nagy terhet.

(9) Az elhunyt életében tett rendelkezése hiányában az eltemetés módját és helyét az határozza meg, aki a temetésről gondoskodik, vagy arra köteles lenne, de a temetésről más szerv vagy személy gondoskodik, mintha az elhunyt saját halottja volna.

(10) Ha a temetésről több személy gondoskodik és közöttük az eltemetés módja tekintetében nincs megegyezés, a temetés csak elhamvasztás nélkül történhet.

(11) A temetőt fenntartó önkormányzat biztosítja:

a) a temető úttal történő megközelítését,

b) a temető területén a bejárattól a ravatalozóhoz vezető, valamint a sírok megközelítését biztosító utakat,

c) a temető bekerítését,

d) a ravatalozó használatát,

e) vízvételi lehetőséget,

f) a temető tisztaságát és parkosítását,

g) az illemhely működését.

Sírhelyre, sírboltra vonatkozó szabályok

4.  § (1) A temető beépítési előírásait a helyi építési szabályzatban és a szabályozási tervben kell meghatározni.

(2) E rendelet mellékletét képezi a temető helyszínrajza. A helyszínrajzon folyamatosan kerül feltüntetésre a sírhelyek betöltése, illetve fenntartása és a fenntartás oka.

(3) E rendelet hatályba lépését követően kialakítandó sírhelyek belső méretei – 30 cm-es járdával – a következő:

szélessége hosszúsága mélysége
- felnőtt sírhely 90 cm 210 cm 200 cm, mélyítés esetén 220 cm
- ikersír: 180 cm 210 cm 200 cm
- gyermek sír: 90 cm 170 cm 160 cm
-sírbolt (kripta )
-3 személyes 90 cm 230 cm 260 cm
-6 személyes 175 cm 230 cm 260 cm
a leeresztő nyílás méretei egyöntetűen 90 cm széles és 210 cm hosszú.
(4) A különálló sírboltok felszíni méretei járdával együtt:
- 3 személyes 250 cm 350 cm
- 6 személyes 300 cm 350 cm
(5) Emlék méret maximum ( keret magassággal együtt ) 150 cm magas.

Urnaférőhelyekre vonatkozó szabályok

5.  § (1) Az urnaférőhelyekben annyi urna helyezhető el, ahány férőhelyre azt építették.

(2) Az urnafalak köré semmilyen építmény nem építhető, növény nem ültethető.

(3) A kolumbárium falban biztosítani kell az urnatáblák egyöntetűségét, méretazonosságát, a szöveg-és betűvésés szakszerűségét. A fülketáblán egy db. örökmécses, egy db. virágtartó váza és egy koszorútartó kampó helyezhető el.

(4)3 Az önkormányzat által kijelölt és előre kialakított sírhely méretei az urnaföldbe történő temetésnél : 80 cm hosszú, 90 cm széles, 100 cm mély.

(5) Az urnaföld köré járda nem építhető.

(6) Urnaföldön csak az urnadoboz méretével és a fedlap anyagával megegyező virágtartó helyezhető el az urnadoboz mögé, ezen felül egyéb építmény vagy tárgy (pl. kerítés, kavicsolás, terméskő) nem helyezhető el, köré növény nem ültethető.

(7) Az urnasírboltban annyi urna helyezhető el, amennyire azt építették.

(8) Felszíni (belső) méretek: 90 cm hosszú, 60 cm széles, 100 cm mély.

(9) Az urnasírbolt köré járdát építeni nem lehet.

(10) Az urnasírboltra építhető felépítmény engedélyezett méretei:

a) keret méret maximum: 120 cm hosszú, 90 cm széles, 20 cm magas a talajszinttől.

b) emlékméret (keret magassággal együtt) maximum 80 cm magas.

Sírboltra vonatkozó szabályok

6.  § (1) Sírboltba koporsóban csak annyi elhalt temethető, ahány férőhelyre azt építették. Ezen túl három férőhelyes sírboltban további 10 urna, hat személyes sírboltban további 20 urna helyezhető el.

(2) Arra nézve, hogy a sírboltba kik temetkezhetnek, a létesítőnek a sírboltkönyvbe bejegyzett rendelkezései az irányadók.

(3) Amennyiben s sírbolt tulajdonosa (birtokosa) a temetkezési jogosultságról a sírboltkönyvben vagy végrendelettel nem tett rendelkezést, úgy a sírboltban az elhalt hozzátartozói az elhalálozás sorrendjében temethetők el.

(4) A sírboltba történő koporsós temetés esetén az elhunytat légmentesen zárt, fa, műanyag, fém vagy üveg koporsóba kell helyezni. Fa koporsó használata esetén belső fém vagy műanyag koporsót is kell alkalmazni.

A temetkezési helyek gondozása

7.  § (1) A sírhely feletti rendelkezési jog gyakorlása kiterjed a temetkezési hely gyomtalanítására, a temetési helyre helyezhető síremlék, sírjel állításár és mindezek együttes karbantartására, gondozására, melyet a sírhely birtokosa köteles rendszeresen elvégezni.

(2) Gondozatlannak minősül az a sírhely, amelyen a gyomnövények számottevően túlnövik az eredetileg elhelyezett kultúrnövényeket, vagy a kultúrnövények túlnövik a sírhelyet.

(3) A gondozatlan, kegyeletet sértő, elhanyagolt sírok rendbetételét – ha az üzemeltető indokoltnak tartja – különösen a nagyra nőtt fák, bokrok, stb. – minden előzetes értesítés nélkül elvégezheti, növényzetét lekaszálhatja.

(4) A sírokon kinőtt gyomnövények között lévő, vagy rossz helyre ültetett növényekben, a kaszálási munkák során bekövetkezett károkért az üzemeltető felelősséget nem vállal.

(5) Növényt ültetni csak a nyitott síremlék belsejébe, illetve zárt síremlék esetén a fedlapon elhelyezett virágtartóban szabad.

(6) A sírokra ültetett növények nem terjeszkedhetnek túl a temetkezési helyen és nem akadályozhatják a sírok közötti közlekedést, illetve a végzendő munkákat.

(7) A sírhely gondozásával kapcsolatosan keletkező szemetet a sírhelyek között tárolni tilos. Az üzemeltető biztosítja a hulladék – kijelölt helyről – elszállíttatását, és a zöldterület fenntartását.

(8) Ha a sírjel vagy sírbolt összeomlásától lehet tartani, az üzemeltető felszólíthatja a fenntartásra kötelezett személyek bármelyikét, hogy gondoskodjanak a helyreállításról.

A kegyeletgyakorlás rendje

8.  § (1) A temetőben mindenki a hely csendjének, a kegyeletnek megfelelő magatartást köteles tanúsítani.

(2) A temető területén bármilyen hulladék lerakása tilos.

(3) Tilos a temető területén elhelyezett építményeket, tárgyakat, növényzetet, a temetési helyet, az elhunyt emlékére elhelyezett kegyeleti tárgyakat megrongálni, megsemmisíteni.

(4) A temető területe közterület, az itt elkövetett bűntettek üzemeltető felelősségét nem terhelik.

Az üzemeltető feladatai

9.  § (1)4 Pellérd Község Önkormányzat temetőjének üzemeltetője – szerződés szerint - a Pellérdi Közüzemi és Vagyonkezelő Nonprofit Kft.

(2) Az üzemeltető

a) meghatározza a temetési szolgáltatás, illetőleg a temetőben végzett egyéb vállalkozási tevékenységek ellátásának temetői rendjét;

b) biztosítja az eltemetés (urnaelhelyezés) feltételeit;

c) megállapítja a temetőlátogatók kegyeletgyakorlásának feltételeit, a nyitvatartási időt;

d) biztosítja a ravatalozó, boncolóhelyiség-csoport és ezek technikai berendezései, tárolók és hűtők, valamint a temető egyéb közcélú létesítményei (infrastruktúra) karbantartását, és működteti azokat;

e) gondoskodik a temetőbe kiszállított elhunytak átvételéről, és biztosítja a temető nyitását, zárását;

f) vezeti és megőrzi a nyilvántartó könyveket;

g) tájékoztatja a temetőlátogatókat;

h) kijelöli a temetési helyeket;

i) elvégzi a temető és létesítményeinek tisztán tartását, az utak karbantartását, síkosság mentesítését és a hóeltakarítást;

j) összegyűjti és elszállítja a hulladékot;

k) gondoskodik a temető rendjének betartásáról és betartatásáról;

l) összehangolja a temetéseket;

m) gondoskodik az ügyfélfogadásról.

n) lejárt, tovább meg nem váltott sírok esetén gondoskodik a hamvak mélyebbre temetéséről úgy, hogy fölötte új sírhely kerülhessen kialakításra.

10.  § (1) A temetésről sorrendben a következők kötelesek gondoskodni:

a) aki a temetést szerződésben vállalta;

b) akit arra az elhunyt végrendelete kötelez;

c) végintézkedés hiányában az elhunyt elhalálozása előtt vele együtt élő házastársa;

d) az elhunyt egyéb közeli hozzátartozója [Ptk. 685. § b) pontja] a törvényes öröklés rendje szerint.

(2) Ha temetésre kötelezett személy nincs, ismeretlen helyen tartózkodik, vagy a kötelezettségét nem teljesíti, a temetésről az elhalálozás helye szerint illetékes települési önkormányzat (fővárosban a kerületi önkormányzat) - jogszabályban meghatározott határidőn belül - gondoskodik.

(3) Az eltemettető, vagy egyetértésével más hozzátartozó, illetve ilyen személy hiányában a Ptk. 685. § -ának b) pontja szerinti sorrendben az elhalt közelebb álló hozzátartozója kívánságára az urnát – az átvétel egyidejű igazolása mellett – ki kell adni és a nyilvántartásban fel kell jegyezni.

(4) A temetőben a korábban elhelyezett urnák írásos kérelemre történő kiadásáról üzemeltető gondoskodik.

11.  § (1) A temetési hely felett az rendelkezik, aki megváltotta.

(2) A rendelkezési jog gyakorlása a temetési helyre helyezhető személyek körének meghatározására, síremlék, sírjel állítására és mindezek gondozására terjed ki.

(3) A temetési hely újraváltásában elsőbbséget élvez az eltemettető, halála esetén pedig a törvényes öröklés rendje szerint soron következő közeli hozzátartozója.

(4)5 A temetési hely feletti rendelkezési jog időtartama

a) koporsós valamint urnaföldbe történő temetés esetén 25 év,

b) urnafülke, urnasírbolt 10 év

c)6 sírbolt 60 év, amelyek a lejárat után meghosszabbíthatók.

(5) A használati idő lejártával a temetkezési hely díjfizetés ellenében újra megváltható.

(6) Új sírhely megnyitásakor az eltemettetőnek a megváltási díjjal azonos összeget kell sírhelynyitási díjként befizetnie az önkormányzat költségvetési számlájára.

(7) A temető és a temetési hely megszüntethető a tulajdonos döntése alapján, ha a temetési hely használati ideje lejárt.

(8) Lezárt temetési hely kiüríthető, ha a lezárásától, illetőleg az utolsó temetkezéstől számított használati ideje letelt. A temetési helyre rátemetett maradványok, valamint az elhelyezett urna az eredeti használati időt nem hosszabbítja meg.

12.  § (1)7 Az Önkormányzat, mint Pellérd község köztemetőjének tulajdonosa a sírhely-díjakat ( továbbiakban: megváltási díj ) az alábbiak szerint állapítja meg:

a) - átlagos sírhelyre, koporsó vagy urna elhelyezése 15.000.-Ft sírhelyenként.

b) - ikersír: 30.000.-Ft.

c) - 3 személyes sírbolt: 60.000.-Ft

d) - 6 személyes sírbolt: 90.000.-Ft

(2)8 Egy urnatároló hely ára ( továbbiakban: megváltási díj ):

a) urna földbe történő elhelyezés esetén: 30.000 Ft,

b) beton urnafülkébe történő elhelyezés esetén: 30.000 Ft,

c) urnafalba történő elhelyezés esetén: 60.000 Ft (egy személyes), 95.000 Ft (két személyes).

(3) A sír-, vagy urnatároló helyet a halálesetet követően, vagy azt megelőzően bármikor Pellérd község Önkormányzatának Polgármesteri Hivatalában meg lehet vásárolni.

13.  § (1) Az elhalt hozzátartozója, örököse köteles a sírt rendben tartani, a síremlék, sírbolt karbantartásáról gondoskodni.

(2) Hozzátartozókkal nem rendelkezők esetében a sírhelyek rendben tartásáról az üzemeltető gondoskodik.

(3) A temetőben szemetet és egyéb hulladékot csak az e célra kijelölt helyre lehet lerakni.

Temetkezési szolgáltatási tevékenység rendje

14.  § (1) Az engedéllyel rendelkező temetkezési szolgáltatók ellátják az elhunyt szállítását, a hűtését, a sírásást, a sírnyitást, a hantolást, a ravatalozást, a hamvak szórását, az üzemeltetőnél történt előzetes bejelentés és díjfizetést követően.

(2) Üzemeltető feladata összehangolni a temetői létesítmények, különösen a ravatalozó használatával kapcsolatos temetkezési szolgáltatói tevékenységeket, és elősegíteni a temetés éa az urna elhelyezés zökkenőmentes lefolytatását.

(3) Az engedéllyel rendelkező temetkezési szolgáltatók az elhaltak és kellékek temetőbe történő szállítását az üzemeltetőnek előzetesen kötelesek bejelenteni az átvétel, a hűtőbe történő elhelyezés biztosítása érdekében.

(4)9 Az engedéllyel rendelkező temetkezési szolgáltatók a temetőn belüli szolgáltatások igénybevételéért a következő díjtételeket kötelesek fizetni:

- a ravatalozó használatáért 10.000.-Ft+ áfa / alkalom
(5) Üzemeltető a temetkezési szolgáltatók tekintetében köteles megtartani az egyenlő bánás- mód követelményét.

Egyéb vállalkozói tevékenység ellátásának rendje

15.  § (1) A temető területén engedély nélküli munka (építési munkák, építőanyagnak a temetőbe való beszállítása, síremlék felállítás, bontás, áthelyezés, betűvésés, tűzveszélyes munkák, sírgondozás) a hozzátartozók részéről történő sírgondozás, illetve a temetési hely növénnyel való beültetése és díszítése kivételével nem végezhető, építmény nem hozható létre, ezekhez az üzemeltető hozzájárulása szükséges.

(2)10 Üzemeltető a temetőben vállalkozásszerűen munkát végzőknek az igényelt területre 5.000.-Ft/ nap díjat jogosult felszámítani.

(3) A temetőben munka úgy végezhető, hogy az ne sértse a hozzátartozók kegyeleti érzéseit, az esetleges temetkezési szertartást és a temetőlátogatók kegyeletgyakorlását. Szombaton és vasárnap munka nem végezhető.

(4) A munkavégzés során a szomszédos temetkezési helyek nem sérülhetnek meg.

(5) A temető területén végzett munkák során a munkát végző köteles betartani e rendeletben szabályozott, valamint a vonatkozó munka-, baleset- és tűzvédelmi előírásokat.

(6) Üzemeltetőnek a munkát végző vállalkozó köteles a munka megkezdését megelőzően, a munkavégzés kezdési időpontját és várható időtartamát is bejelenteni.

(7) Bontási, építési munkát az üzemeltető helyszíni szemléje után lehet megkezdeni.

(8) Sírkőbontással járóépítési munka esetén a bontásból származó hulladékot kivitelező köteles elszállítani, vagy elszállíttatni a temető területéről.

(9) Síremlék állításakor a temetkezési hely felett rendelkezni jogosult köteles az elvégzett munkát kivitelezőtől átvenni. A nem szakszerű munkavégzés következményeként, az esetleges ledőlésből adódó bármilyen – másnak, vagy másoknak okozott anyagi vagy nem anyagi jellegű – károkozásért a síremlék tulajdonosát terheli a felelősség.

Egyéb rendelkezések

16.  § (1) 11

(2)12

17.  § E rendelet 2005. október 1-én lép hatályba. Ezzel egyidejűleg hatályát veszti Pellérd Község Önkormányzat Képviselő-testületének módosított 9/1999./X.15./ rendelete.

Metzing József
polgárester

Pergerné dr. Szabó Piroska
jegyző

1

A 2.  § (1) bekezdése a Pellérd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2023. (IV. 30.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

A 2.  § (2) bekezdése a Pellérd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2023. (IV. 30.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

3

Az 5.  § (4) bekezdése a Pellérd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2016. (V. 31.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

4

A 9.  § (1) bekezdése a Pellérd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2023. (IV. 30.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

5

A 11.  § (4) bekezdése a Pellérd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2016. (V. 31.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

6

A 11.  § (4) bekezdés c) pontja a Pellérd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2023. (IV. 30.) önkormányzati rendelete 3. §-ával megállapított szöveg.

7

A 12.  § (1) bekezdése a Pellérd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2023. (IV. 30.) önkormányzati rendelete 4. §-ával megállapított szöveg.

8

A 12.  § (2) bekezdése a Pellérd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2023. (IV. 30.) önkormányzati rendelete 4. §-ával megállapított szöveg.

9

A 14.  § (4) bekezdése a Pellérd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2023. (IV. 30.) önkormányzati rendelete 5. §-ával megállapított szöveg.

10

A 15.  § (2) bekezdése a Pellérd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2023. (IV. 30.) önkormányzati rendelete 6. §-ával megállapított szöveg.

11

A 16. § (1) bekezdését a 9/2012. (VII.31.) rendelet 1. § 6. pontja hatályon kívül helyezte.

12

A 16.  § (2) bekezdését a Pellérd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2023. (IV. 30.) önkormányzati rendelete 7. §-a hatályon kívül helyezte.