Pellérd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2011. (VII.15.) önkormányzati rendelete

az egyes anyakönyvi eljárások hivatali munkaidőn kívüli engedélyezésének szabályairól és díjairól

Hatályos: 2011. 07. 15- 2021. 03. 31

Pellérd Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2011. (VII.15.) önkormányzati rendelete

az egyes anyakönyvi eljárások hivatali munkaidőn kívüli engedélyezésének szabályairól és díjairól

2011.07.15.

Pellérd Község Önkormányzat Képviselő-testülete az anyakönyvekről, a házasságkötési eljárásról és a névviselésről szóló 1982. évi 17. törvényerejű rendelet 42/A. § (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az 1990. évi LXV. törvény 16. § (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva, a következőket rendeli:

1. § A rendelet hatálya Pellérd község közigazgatási területén történő anyakönyvi események megünneplése kapcsán nyújtott szolgáltatásokra és a szolgáltatást igénybe vevőkre terjed ki.

2. § A rendelet alkalmazásában

a) Hivatali helyiség: Pellérd Község Polgármesteri Hivatala (Pellérd, Fő tér 4.) „Nagy tanácsterme”

b) Hivatali munkaidő: Pellérd Község Önkormányzatának Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló rendelete függelékét képező Ügyrend szerint meghatározott munkaidő, mely hétfői napon 8-17 óráig, keddtől csütörtökig 8-1630óráig, pénteki napon 8-1330 óráig tart.

c) Alapszolgáltatás körébe tartozik: az anyakönyvvezető közreműködése, továbbá hivatalos ünnepi beszéd, emléklap, gépzene szolgáltatása.

d) Többletszolgáltatás körébe tartozik: hivatali munkaidőn kívül valamint hivatali helyiségen kívül az anyakönyvvezető közreműködése, szülő köszöntő, gyertya, dekoráció, pezsgő, zeneszolgáltatás, hangosítás biztosítása.

3. § (1) A hivatali helyiségben és hivatali munkaidőben történő anyakönyvi eljárás keretében nyújtott alapszolgáltatás díjmentes.

(2) Az egyes anyakönyvi eljárás lefolytatására első sorban a hivatali helyiség szolgál.

(3) Az egyes anyakönyvi eljárás hivatali helyiségen, valamint hivatali munkaidőn kívüli lefolytatása esetén nyújtott többletszolgáltatásért az e rendeletben meghatározott díjat kell fizetni.

(4) Ha az anyakönyvi eljárás lefolytatására azért kerül sor hivatali helyiségen kívül, mert a házasulók valamelyikének kora, egészségi állapota vagy mozgáskorlátozottsága ezt indokolja, e körülményre tekintettel a házasulók mentesülnek a díjfizetés alól.

4. § (1) A hivatali helyiségen kívül , valamint a hivatali munkaidőn kívül történő anyakönyvi eljárás kérelemre engedélyezhető. Az egyes anyakönyvi eljárás hivatali helyiségen kívüli lefolytatásának engedélyezéséről a jegyző az anyakönyvvezetővel történt egyeztetést követően dönt.

(2) A kérelmet írásban , a rendelet 1. melléklete szerinti nyomtatványon az anyakönyvvezetőnél kell benyújtani.

(3) A díj befizetését a kérelem benyújtásával egyidejűleg igazolni kell.

(4) Az anyakönyvi eljárás hivatali helyiségen kívüli lefolytatására irányuló kérelmet el kell utasítani, ha az anyakönyvnek a tervezett helyszínre való szállítása és a hivatali helyiségbe való biztonságos visszaszállítása, az anyakönyv tervezett helyszínen való biztonságos kezelésének feltétele valamint az eseményhez méltó körülmények nem biztosítottak.

(5) A kérelem elutasítása továbbá a házasságkötésre irányuló szándék visszavonása esetén a befizetett díj teljes összegét 8 napon belül a kérelmező részére vissza kell fizetni.

5. § (1) A hivatali munkaidőn kívüli anyakönyvi esemény díja :

a) ha legalább az egyik fél bejelentett lakóhellyel rendelkezik Pellérden : 4.000.- Ft + ÁFA

b) egyik fél sem rendelkezik bejelentett lakóhellyel Pellérden: 8.000.- Ft + ÁFA

(2) A hivatali helyiségen kívüli anyakönyvi esemény díja:

a) ha legalább az egyik fél bejelentett lakóhellyel rendelkezik Pellérden: 8.000.- Ft + ÁFA

b) egyik fél sem rendelkezik bejelentett lakóhellyel Pellérden: 12.000.- Ft + ÁFA

(3) Az anyakönyvvezetőt és segítőjét a hivatali munkaidőn kívüli házasságkötésekben való közreműködésért - amennyiben nem az anyakönyvi eljárás során végzett munkája ellentételezéseként a köztisztviselők jogállásáról szóló törvényben meghatározott szabadidő kiadását igényli – eseményenként bruttó 5.000.- Ft díjazás illeti meg.

6. § (1) A rendelet 2011. július 15. napján lép hatályba.

(2) A rendelet kihirdetéséről a körjegyző a helyben szokásos módon gondoskodik.