Pellérd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2013. (IX.15.) önkormányzati rendelete

a közterület használatról szóló 6/2001. (VII.25.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2013. 09. 15- 2013. 09. 15

Szerkesztés...


Pellérd Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk. (2) bekezdésében foglalt eredeti jogalkotói hatáskörében, a mozgóképről szóló 2004. évi II. törvény (továbbiakban Mgtv.) 37. § (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Mgtv. 34. § (5) bekezdésében foglalt feladatkörében  eljárva a következő rendeletet alkotja:


1. §


Pellérd Község Önkormányzat Képviselő-testületének a közterület használatról szóló 6/2001. (VII.25.) önkormányzati rendelete (továbbiakban: Rendelet)  15. §-a  helyébe a következő rendelkezés lép:


15.§


A mozgóképről szóló 2004. évi II. törvény (a továbbiakban: Mgtv.) szerinti filmforgatás célú közterület-használat vonatkozásában a rendelet szabályait az e szakaszban foglalt eltérésekkel kell alkalmazni.

2. §


A Rendelet 15. §-a a következő 15/A. – 15/C. §-sal egészül ki:


15/A. §

(1)A képviselő-testület a filmforgatási célú közterület-használattal összefüggő –  Mgtv.-ben a képviselő-testület hatáskörébe utalt – hatáskört a polgármester  gyakorolja.

(2)A közterület filmforgatási célú igénybevétele nem haladhatja meg az egy hét időtartamot.

(3)A filmforgatás során a közterület használó köteles biztosítani a lakóingatlanok, a közintézmények és szolgáltatóegységek folyamatos megközelítését. E kötelezettséget nem tartalmazó hatósági szerződés nem hagyható jóvá.

(4)Ha a közterületre -  a  közterület filmforgatási célú igénybevételére vonatkozó hatsági szerződés megküldése időpontjában – érvényes közterület használati szerződés vagy engedély van, a közterület-használat jóváhagyását meg kell tagadni.

(5)A forgatást akadályozó, de a kérelmezőnek fel nem róható, valamint a rendkívüli természeti események esetén a közterület-használati engedélyt olyan időtartamban kell meghosszabbítani és a közterület-használatot engedélyezni, ameddig a kérelmező a  filmforgatásban  akadályoztatva volt. A közterület-használatot ilyen esemény esetén az akadály elhárulását  követően azonnal – természeti esemény esetén, az esetleges kárelhárítást és helyreállítást követően - újra biztosítani kell.


15/B. §


A képviselő-testület a település közigazgatási területén nem határoz meg turisztikailag kiemelt területet.



15/C. §

A közterület-használatról szóló 6/2001.(VII.25.) önkormányzati rendelet  1. melléklete – a közterület filmforgatási célú igénybevételére vonatkozóan -  az 1. melléklet szerint módosul.


3. §


A Rendelet 15. § számozása 16. §-ra, 16. § számozása, 17. §-ra, 17. § számozása 18. §-ra módosul.


4. §


(1) A rendelet a kihirdetése napján: 2013.  szeptember 15-én lép hatályba.


(2) A rendelet kihirdetéséről a jegyző a helyben szokásos módon gondoskodik.






Tajti Zoltán

Dávor Lászlóné

Polgármester

                             jegyző






Záradék:

A rendeletet Pellérd Község Önkormányzat Képviselő-testülete a 2013. augusztus 29-én megtartott ülésén tárgyalta.

A rendelet 2013. szeptember 15-én kihirdetésre került.





Dávor Lászlóné  jegyző

Szerkesztés...

Pellérd Község Önkormányzat Képviselő-testületének

6/2001.(VII.25.) rendelete

a közterület használatról

                                                                                                                     

(egységes szerkezetben)


A helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. tv. 16.§./1/ bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a képviselőtestület az alábbi rendeletet alkotja.



1..


/1/ A rendelet területi hatálya Pellérd község közigazgatási területére terjed ki, ****az önkormányzat tulajdonában, kezelésében lévő, közterületként nyilvántartott földrészletekre.

****/2/ E rendelet rendelkezései természetes és jogi személyekre, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetekre vonatkozik, akik állandó vagy ideiglenes jelleggel Pellérd község területén  tartózkodnak, vagy tevékenységük gyakorlása során a közterületet használják, igénybe veszik.



2.§.


/1/ Közterületet rendeltetésétől eltérően használni a tulajdonos önkormányzat hozzájárulása alapján lehet, melyet a ****Körjegyzőségen kell kérelmezni.

/2/ Építési engedélyhez kötött közterület-használat esetében az engedélyt csak az első fokú építési hatóság jogerős engedélyező határozata alapján, az abban meghatározott feltételekkel  lehet kiadni.

/3/ * törölve



3.§.


Közterület-használati engedély szükséges:

a./ tartós elárusítóhely (pavilon) illetőleg mobil idényjellegű, vagy ideiglenes elárusítóhely, valamint kitelepült elárusítóhely elhelyezésére,

b./ **** törölve

c./ mobil tájékoztató és megállító táblák kihelyezésére,

d./ **** törölve

e./ építési munkával kapcsolatos állvány, építőanyag és törmelék elhelyezésére,

f./ mozgóbolti, illetőleg mozgóárusításra, alkalmi javító és szolgáltató tevékenységre,

g./ vendéglátó ipari előkert céljára,

h./ kiállítás, vásár, alkalmi vásár, politikai, sport- és kulturális rendezvények, árubemutatás, reklámtevékenység, továbbá mutatványos tevékenység céljára,

i./ áru és göngyöleg elhelyezésére,

j./ közúti személy- és árufuvarozásra szolgáló járművek valamint a hozzákapcsolódó kisegítő eszközök, továbbá nem közúti közlekedési szolgáltatáshoz használt autóbuszok, tehergépkocsik, mezőgazdasági vontatók, lassú járművek és járműszerelvények közterületi tárolására,

k/ **** törölve



A közterületen elhelyezhető árusítóhelyek létesítési szabályai


4.§.


Mobil elárusítóhely közterületen 6,00 és 20,00 óra között helyezhető el.


5.§.


Idényjellegü kitelepüléssel történő közterület-használati engedély csak egy szezonra köthető.


6.§.


/1/ A közterület használója köteles az igénybe vett területet és környezetét tisztán tartani, a keletkezett szemét, hulladék elszállításáról gondoskodni. Közterületen szervezett alkalmi rendezvény esetén a használó ezen kötelezettségének a rendezvény befejezését követő 12 órán belül köteles eleget tenni.

/2/ A használó köteles a közterület-használati engedélyt, valamint a tevékenység folytatásához szükséges engedélyeket /pl.: vállalkozói , működési engedély stb./ a helyszínen tartani és azokat az önkormányzat ellenőrzéssel megbízott szerve, a szakhatóságok, vagy a rendőrség ellenőrzése esetén kérésre felmutatni.



A közterületen elhelyezhető mobil és nem mobil tájékoztató,

 megállító táblák és egyéb hirdető berendezések

 elhelyezésének szabályai


7.§.


/1/ A mobil és nem mobil tájékoztató és megállító tábláknak meg kell felelniük a falukép követelményeinek. A rajtuk elhelyezett információ közízlést, más kereskedelmi érdeket és jogszabályt nem sérthet.

/2/ Mobil tájékoztató és megállító tábla közterületen 6,00 és 20,00 óra között helyezhető el.

/3/ A mobil és nem mobil tájékoztató és megállító tábla a gyalogos forgalmat nem akadályozhatja.

/4/ 6m˛-nél nagyobb táblafelületű, önálló hirdető berendezést közterületen elhelyezni nem lehet.

/5/ Mobil tájékoztató és megállító tábla kihelyezésére az jogosult, aki tevékenységét az adott közterülettel érintkező üzletben, illetőleg a közterületről nyíló kapualjban vagy udvarban végzi.

/6/ Pellérd község közigazgatási területén csak a községben felállításra került hirdetőtáblákon megengedett falragaszok, illetve plakátok elhelyezése. A községben a plakátok máshol ( pl. villanyoszlopon, kerítésen, fán stb. ) történő elhelyezése szabálysértési eljárást von maga után.

/7/ Választási plakátok nem helyezhetők el műemlékvédelmi és környezetvédelmi okokból,

       a.) a helyi védettség alatt álló épületeken (helyi építési szabályzat mellékletében felsoroltak szerint)

       b.) a Brázay Kastélypark teljes területén

       továbbá Önkormányzati hatóság elhelyezésére szolgáló épületen vagy azon belül.


A közterület-használati engedély iránti kérelem és

 az engedély tartalma


8.§.


/1/ Közterület-használati engedély létesítését annak kell kérni, aki a közterületet használni kívánja.

/2/ Ha a közterület ideiglenes jellegű használata építési munka végzésével kapcsolatos állvány, építőanyag, törmelék stb. elhelyezése céljából szükséges, a kérelmet a kivitelezőnek kell előterjesztenie.


9.§.


 /1/ A közterület-használati  engedély iránti kérelmet Pellérd Község Polgármesteréhez kell benyújtani, aki arról a kérelem beadásától számított 30  napon belül dönt.


/2/ A közterület-használati engedély iránti kérelemnek tartalmaznia kell:

a./ a használatot kérő nevét, állandó lakóhelyét /telephelyét/

b./ a közterület-használat célját és időtartamát,

c./ a közterület-használat helyének, módjának és mértékének pontos meghatározását,

d./ a közterületen folytatni kívánt tevékenység gyakorlására jogosító okirat /pl. vállalkozói igazolvány, működési engedély/ hiteles másolatát.


/3/A közterület-használati engedélynek tartalmaznia kell:

a./ a használó nevét és állandó lakóhelye /telephelye/  címét,

b./ a közterület-használat célját és időtartamát,

c./ a közterület-használat helyének, módjának és mértékének és feltételeinek pontos meghatározását,

d./ a szükséges szakhatósági hozzájárulásokban foglalt előírásokat,

e./ építési engedély köteles közterület-használat esetében a jogerős építési engedély kibocsátójának megnevezését, az engedély keltét és ügyiratszámát,

f./ az engedélynek a használatba adó részéről történő azonnali visszavonásának eseteit  és az eredeti állapot helyreállítására vonatkozó kötelezettség előírását,

g./ a közterület-használati díj fizetésének mértékét és módját,

h./ a közterületen szervezett rendezvény jellegétől függően a szükséges pótlólagos mobil szeméttárolók és illemhelyek elhelyezésére vonatkozó előírást.


4/ ***Pellérd Község Önkormányzat Képviselőtestülete felhatalmazza a polgármestert, hogy a képviselő-testület nevében eljárjon, a közterület-használati engedélyt nevében aláírja.


/5/ ***** Pellérd Község Önkormányzat Képviselőtestülete felhatalmazza a polgármestert, hogy kérelemre – 1 hónap időtartamra, piacfelmérés céljából -  díjmentes közterület használatot engedélyezzen.


10.§.


/1/ Adott közterület-használatára - pályázati eljárás kivételével - a használatba adás feltételeinek megléte esetén az elsőként kérelmező élvez elsőbbséget.

/2/ A közterület használója a közterület-használat újbóli kérelmezésekor - pályázati kiírást kivéve - elsőbbséget élvez.



A közterület-használati díj


11.§.


/1/ *****A használó a közterület használatáért az engedély átvételekor, illetve havonta (minden hónap 5. napjáig ) díjat köteles fizetni. A díj mértékét az 1.sz. melléklet tartalmazza. Versenytárgyalás esetén e díjtételektől felfelé el lehet térni.

/2/ A közterület-használati díj megállapítása szempontjából minden megkezdett év, hónap, nap, m2˛ és fm egésznek számít.

/3/ A használó közterület-használati díjat a tényleges üzemeltetésre való tekintet nélkül köteles megfizetni.

/4/ Mozgó árusítással elfoglalt közterület a fizetendő díj szempontjából egységesen 2 m2˛-nek tekintendő.


A közterület-használat megszűnése és jogkövetkezményei


12.§.


/1/ A közterület-használat megszűnik

a./ a  közterület-használati engedélyben meghatározott idő lejártával,

b./ a megállapodás használó részéről történő felmondásával,

c./ a megállapodás használatba adó  részéről történő felmondásával.

/2/ A használatba adó a közterület-használati engedélyt azonnali hatállyal visszavonhatja, ha:

a./ a használó a közterületet nem a közterület-használati  engedély szerinti célra és módon használja, vagy díjfizetési kötelezettségének kétszeri felszólításra nem tesz eleget,

b./ a használó a közterületen folytatott tevékenységére jogosító okirat érvényessége megszűnt,

c./ a közterület-használatot közérdekből meg kell szüntetni.

/3/ Az /1/ bek. b./ pontja, a /2/ bek. a./ és b./ pontja szerinti megszűnés esetén a már esedékessé vált és befizetett díjat visszakövetelni nem lehet.


13.§.


/1/ A közterület-használati engedély másra át nem ruházható.

/2/ A  közterület-használat megszűnése esetén a használó saját költségén köteles az eredeti állapotot - minden kártalanítási igény nélkül - helyreállítani.



14.§7

Tilos a dohányzás a nemdohányzók védelméről és a dohánytermékek fogyasztásának, forgalmazásának egyes szabályairól szóló törvényben foglaltakon túl a 438/1 hrsz-ú „Brázay kastélypark” ősfákkal, sétánnyal övezett részén, a dísztó nyugati pereméig terjedő területen.



15.§8


A mozgóképről szóló 2004. évi II. törvény (a továbbiakban: Mgtv.) szerinti filmforgatás célú közterület-használat vonatkozásában a rendelet szabályait az e szakaszban foglalt eltérésekkel kell alkalmazni.


15/A. §8

(1)A képviselő-testület a  filmforgatás célú közterület-használattal összefüggő –  Mgtv.-ben a képviselő-testület hatáskörébe utalt – hatáskört a polgármester  gyakorolja.

(2)A közterület filmforgatási célú igénybevétele nem haladhatja meg az egy hét időtartamot.

(3)A filmforgatás során a közterület használó köteles biztosítani a lakóingatlanok, a közintézmények és szolgáltatóegységek folyamatos megközelítését. E kötelezettséget nem tartalmazó hatósági szerződés nem hagyható jóvá.

(4)Ha a közterületre -  a  közterület filmforgatási célú igénybevételére vonatkozó hatsági szerződés megküldése időpontjában – érvényes közterület használati szerződés vagy engedély van, a közterület-használat jóváhagyását meg kell tagadni.

(5)A forgatást akadályozó, de a kérelmezőnek fel nem róható, valamint a rendkívüli természeti események esetén a közterület-használati engedélyt olyan időtartamban kell meghosszabbítani és a közterület-használatot engedélyezni, ameddig a kérelmező a  filmforgatásban  akadályoztatva volt. A közterület-használatot ilyen esemény esetén az akadály elhárulását  követően azonnal – természeti esemény esetén, az esetleges kárelhárítást és helyreállítást követően - újra biztosítani kell.


15/B. §8


A képviselő-testület a település közigazgatási területén nem határoz meg turisztikailag kiemelt területet.


15/C. §8

A közterület-használatról szóló 6/2001.(VII.25.) önkormányzati rendelet  1. melléklete – a közterület filmforgatási célú igénybevételére vonatkozóan az 1. melléklet szerint módosul.

           


Értelmező rendelkezések


16.§7,8

a./ közterület: ****  közhasználatra szolgáló minden olyan állami vagy önkormányzati tulajdonban álló földterület, amelyet a rendeltetésének megfelelően bárki használhat, és az ingatlan nyilvántartás ekként tart nyilván. Egyéb ingatlanoknak a közhasználat céljára átadott területrészére – az erről szóló külön szerződésben foglaltak keretei között – a közterületre vonatkozó rendelkezéseket kell alkalmazni.

b./ **** törölve

c./ mobil tájékoztató, megállító tábla: 150 cm magasságot és 80 cm szélességet meg nem haladó méretű, a talajjal nem rögzíthető reklámhordozó,

d./ idényjellegű árusítás: az árusítás időtartamára a közterületre kihelyezett, árusítóhelyre alapozott, időszakonként megismétlődő, esetenként legfeljebb egy szezonra, illetőleg eseményre szóló kereskedelmi, javító, szolgáltató tevékenység,

e./ ideiglenes árusítás: az idényjellegű árusításhoz hasonló feltételek mellett, de annál lényegesen rövidebb időtartamra, szezononként legfeljebb 1 alkalommal 30 napot meg nem haladó, mobil, mozgatható berendezésekkel történő közterületi árusítási lehetőség,

f./ kitelepült árusítás: a közterülettel határos üzletek közterületen történő árusítása, mely az üzlet homlokzati síkjától mért 2 métert nem haladhatja meg,

g./ önálló hirdetőberendezés: az a reklámhordozó, amely közterületen, illetőleg közhasználatú területen áll /hirdetőoszlop, kirakatszekrény, zászlórúd, átfeszített felirat/,

h./ közút: a gyalogosok  és a járművek közlekedésére szolgáló közterület,

i./ közút része: a járda, az útpadka, a járdasziget,

k./ mozgóbolt: önjáró, vagy gépjárművel vontatott, az üzletek feltételeinek megfelelő árusítóhely,

l./ mozgóárusítás: a kereskedő vagy megbízottja olyan eszközök segítségével viszi magával az eladásra kínált árut, amely nem minősül mozgóboltnak /kosár, tricikli, fagylaltos kocsi/.


Vegyes rendelkezések


17.§.7,8


/1/ Ha a cselekmény vagy magatartás súlyosabb büntető rendelkezés alá nem esik, szabálysértést követ el és 30.000.-Ft-ig terjedő bírsággal sújtható, aki:

a./*** közterületet  közterület-használati engedély nélkül, vagy a megkötött engedélyben foglalt feltételektől eltérő módon használja, vagy megbontja

b./ a  közterület-használat megszűnésekor a közterület eredeti állapotát nem állítja helyre.

c) a tiltás ellenére, a közterület tiltott részén dohányzik. 7

/2/ A szabálysértési eljárás lefolytatása a jegyző hatáskörébe tartozik.


18.§.7,8


/1/ E rendelet a kihirdetés napján lép hatályba.

/2/ A rendelet hatálybalépésével egyidejűleg az 1991. évi 6. sz. önkormányzati rendelet hatályát veszti.

/3/ A hatálybalépés napján folyamatban lévő  közterület-használati kérelmeket az e rendelet alapján kell elbírálni.





                      Metzing József sk.                                           Bosnyák Józsefné dr.sk.

                          polgármester                                                             jegyző




Záradék:


E rendeletet a képviselőtestület 2001. július 20. napján megtartott ülésén fogadta el.

Alaprendelet kihirdetve:: 2001. július 25

*Módosításra került Pellérd Község Önkormányzata Képviselőtestületének 2002. augusztus 30-án megtartott ülésén.

A módosított rendelet kihirdetve: 2002. augusztus 30-án.

**A melléklet módosításra került a Képviselőtestület 2003. március 20-án megtartott ülésén.

.A módosított rendelet kihirdetve 2003. március 21.


***A rendelet módosítását a képviselő-testület 2006. május 18-án megtartott ülésén fogadta el.

Kihirdetve: 2006. május 25.


**** A rendelet módosítását a képviselőtestület 2008. augusztus 26-án megtartott ülésén fogadta el.

Kihirdetve: 2008. szeptember 4.



***** A rendelet módosítását a képviselőtestület a 2009. március 12-én megtartott ülésén fogadta el.


Kihirdetve: 2009. március 16.

Jelen rendelet a módosítással egységes szerkezetbe foglalt szöveg.


6  A rendelet módosítását a képviselő-testület 2010. március 25-én tartott ülésén fogadta el.

Kihirdetve: 2010. március 31.


7 A rendelet módosítását a képviselő-testület 2011. december 22-én tartott ülésén fogadta el.

Kihirdetve: 2011. december  30.


8 A rendelet módosítását a képviselő-testület 2013. augusztus 29-én tartott ülésén fogadta el.

Kihirdetve: 2013. szeptember 15.










Dávor Lászlóné jegyző