Pellérd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2014. (VII.31.) önkormányzati rendelete

a közterületek elnevezéséről és a házszám–megállapítás szabályairól

Hatályos: 2014. 08. 01

Pellérd Község Önkormányzata az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 143. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a 13. § (1) bekezdés 3. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

           

                                                                  Általános rendelkezések


1.§


(1) A rendelet célja, hogy – figyelemmel a helyi sajátosságokra - egységesen szabályozza Pellérd község közigazgatási területén a közterület elnevezések megállapítására, megváltoztatására, nyilvántartására és a házszámozás rendjére vonatkozó szabályokat.


(2)  A rendelet hatálya Pellérd község közigazgatási területén lévő közterületekre és az ingatlan nyilvántartásban külön helyrajzi számon szereplő ingatlanokra valamint a szabályozási terv által kijelölt területekre terjed ki.


(3) A rendelet személyi hatálya alá tartozik minden természetes személy, jogi személy, jogi személyiséggel nem rendelkező más szervezet.


2.§


E rendelet alkalmazásában

a)Közterület:  az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 2. § 13. pontjában meghatározott minden olyan közhasználatra szolgáló állami vagy önkormányzati tulajdonban álló földterület, amelyet az ingatlan-nyilvántartás ekként tart nyilván.

b)Közterületnév: a magyarországi hivatalos földrajzi nevek megállapításáról és nyilvántartásáról szóló 303/2007. Korm. rendelet 2. § (3) bekezdés j) pontjában  meghatározott név.

c)Házszám: olyan számmal vagy számmal és betűvel meghatározott azonosító, mely az ingatlan-nyilvántartásban helyrajzi számmal jelölt ingatlanhoz tartozik és az ingatlan térbeli beazonosítását szolgálja.



A közterületek elnevezésére, megváltoztatására vonatkozó szabályok


3.§



(1)  A település belterületén a közterületeket el kell nevezni, a külterületi közterületeket el lehet látni elnevezéssel.

(2) A közterület elnevezése a közterület nevéből és a közterület jellegére utaló meghatározásból áll.


(3) A közterület elnevezése során törekedni kell arra, hogy az elnevezés rövid és közérthető, a magyar nyelvhelyesség szabályainak megfelelő, a kialakult élő névhasználattal, helyi sajátosságokkal, történelmi hagyományokkal összhangban legyen. A község közigazgatási területén több azonos elnevezésű közterület – ide nem értve az egymás folytatásában lévő, de különböző helyrajzi számon szereplő közterületeket - nem lehet.


(4) Közterületet elnevezni személyről tárgyról, állatról, növényről, földrajzi névről vagy  fogalomról lehet.  Élő személyről közterületet elnevezni nem lehet.  



4.§



(1) A közterületnév megállapítása és megváltoztatása a Képviselő-testület hatáskörébe tartozik.  A közterület elnevezését megváltoztatni csak különösen indokolt esetben lehet.


(2) A közterület elnevezés megállapítására vagy megváltoztatására irányuló eljárást írásban kezdeményezheti:

a)    polgármester,

b)    önkormányzati képviselő,

c)     a képviselő-testület bizottsága,

d)    Pellérd közigazgatási területén ingatlantulajdonnal rendelkező személyek, szervezetek,

e)     jegyző.


(3) A közterületek elnevezésére és a közterület elnevezés megváltoztatására irányuló javaslatot a jegyző készíti elő és a polgármester terjeszti a képviselő-testület elé.


(4)  A település közterületeinek elnevezéséről és a házszámokról nyilvántartást kell vezetni.


(5) Új közterület elnevezéséről valamint a megváltozott közterület elnevezéséről az érintett ingatlantulajdonosokat, a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalát, az Okmányirodát, az illetékes földhivatalt, továbbá minden érdekelt szervet és közszolgáltatót írásban értesíteni kell, a döntést a település hirdetőtábláján közzé kell tenni.


5.§



(1)   A közterületi névtábla kihelyezése, karbantartása és pótlása az önkormányzat feladata.


(2)  A közterületi névtáblákat jól látható, az eligazodást, tájékozódást segítő helyen, a helyi adottságok figyelembevételével kell elhelyezni.


(3)  Közterületnév megváltozása esetén a régi elnevezést feltüntető névtáblákat a változásról szóló döntést követő egy évig – átlós vonallal áthúzva – az eredeti helyén kell hagyni. Az új elnevezést feltüntető névtáblákat közvetlenül a régi mellett kell elhelyezni.


(4)  A névtábla kihelyezésével érintett ingatlan tulajdonosa vagy használója a közterületi névtábla elhelyezését és az ezzel kapcsolatos munkálatokat tűrni köteles.



A házszám megállapítására, megváltoztatására, elhelyezésére vonatkozó szabályok


6.§


(1)  A névvel ellátott közterület estén – belterületen - az ingatlanokat házszámmal kell ellátni. Egy közterületen belül több ingatlan azonos házszámmal nem jelölhető.  Amennyiben egy ingatlan több közterülettel is érintkezik, csak egy utcára kell megállapítani a házszámot. Külterületi ingatlanok jelölése helyrajzi számmal történik.


(2)  Az ingatlanok házszámozásánál – amennyiben szükséges – kiegészítő jelzésként alátörés arab számokkal vagy betűkkel alkalmazható.


(3) A csak egy oldalon beépíthető közterület házszám megállapítása 1-től kezdődően, folyamatosan történhet.


(4) Terek esetén a házszámozás 1-től kezdődően folyamatos, az óramutató járásával megegyező irányú.


(5)  A kialakult számozás után megosztott ingatlanok eredeti sorszáma megszűnik és az újonnan kialakított telkek számának megfelelően, a számsor növekedésének irányában alátörést kap.


(6) Telekegyesítés esetén az ingatlanok házszámát össze kell vonni és a házszámokat kötőjellel, egymástól elválasztva kell feltüntetni.


(7) Társasház esetében a házszám után a lakásokat a szint és arab számos alátörés alkalmazásával, ajtószám megjelöléssel kell ellátni. Több épület esetén meg kell határozni az épület számát vagy betűjelét is.


(8) A már megállapított házszámok megváltoztatására csak különösen indokolt esetben, akkor kerülhet sor, ha a rendezetlen állapot az ingatlan azonosítását akadályozza.


7.§


(1) Az ingatlan házszámát a képviselő-testület által átruházott hatáskörben a jegyző határozattal állapítja meg. A házszám megállapításáról szóló határozatot az érintett ingatlannal rendelkezni jogosultakkal és az érdekelt hatóságokkal írásban közölni kell.


(2) A házszám-megállapításra irányuló eljárás írásbeli kezdeményezés alapján hivatalból indulhat.


8.§


(1)  A házszám tábla beszerzése, elkészítése, elhelyezése, karbantartása és pótlása az ingatlan tulajdonosának (használójának) kötelessége.


 (2)  A házszámot jelző táblát az épület utcafronti homlokzatán vagy az ingatlan utcafronti kerítésén, az utcáról jól látható módon kell elhelyezni.




Záró rendelkezések


9. §


(1)  Ez a rendelet a kihirdetést követő napon: 2014. augusztus 1-jén lép hatályba.


(2)  A rendelet hatálybalépésekor meglévő közterület elnevezéseket és házszámokat a rendelet hatályba lépése nem érinti.





                             Tajti Zoltán                                                       Dávor Lászlóné

                            polgármester                                                             jegyző





ZÁRADÉK

A rendeletet  a Képviselő-testület  2014. június 13-án megtartott ülésén fogadta el.

A rendelet kihirdetve : 2014. július 30.



                                                                 P.H.                            Dávor Lászlóné jegyző

                                                                                                              

Mellékletek