Pellérd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2015. (II.28.) önkormányzati rendelete

A települési támogatásról és az egyéb szociális ellátásokról

Hatályos: 2015. 03. 01- 2015. 03. 30


Pellérd Község Önkormányzat Képviselő-testülete a Magyarország Alaptörvényének 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 132. § (4) bekezdés a), d), g) pontjaiban kapott felhatalmazás alapján a következőket rendeli el:



                                                                                                               I. FEJEZET


Általános rendelkezések


                                                                                                       A          rendelet hatálya


1. §


A rendelet hatálya kiterjed:

  1.  Pellérd község közigazgatási területén lakóhellyel, ennek hiányában tartózkodási hellyel rendelkező, a  szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. tv. (továbbiakban Szt.) 3. § (1)-(3) bekezdésében meghatározott személyekre,
  2. az a) pontban foglaltakon kívül – hatáskörre és illetékességre tekintet nélkül – arra a rászorulóra, akinek a rendkívüli települési támogatás, étkeztetés illetve szállás biztosításának hiánya életét, testi épségét veszélyezteti.



A szociális igazgatás szervei


2. §


(1) A képviselő-testület felhatalmazása alapján a szociális igazgatás területén a hatásköröket az önkormányzat Egészségügyi és Szociális Bizottsága valamint a hozzátartozó eltemettetésének költségeihez nyújtott rendkívüli települési támogatás vonatkozásában  a polgármester gyakorolja.


(2) Családsegítő és gyermekjóléti alapszolgáltatást - a Pécsi Többcélú Agglomerációs Társulással kötött szerződés keretében - szociális szolgáltató szervezet látja el.


(3) A szociális alapszolgáltatások közül az étkeztetést és házi segítségnyújtást a Pécsi Kistérségi Szociális Alapszolgáltatási Központ látja el.


(4) Az Önkormányzat a szociális törvény 58 /B. § (2) bekezdése alapján helyi Szociálpolitikai Kerekasztalt hoz létre.




                                                                          Eljárási rendelkezések


3. §


(1) A szociális ellátások iránti kérelmet a 2. §-ban megállapított hatáskörök címzettje részére a Pellérdi Közös Önkormányzati Hivatalnál (7831 Pellérd, Fő tér 4.) kell benyújtani az erre rendszeresített formanyomtatványon. Az eljárás – indokolt esetben – hivatalból is indítható.


(2) Az (1) bekezdéstől eltérően, az étkeztetés és a házi segítségnyújtás iránti kérelmeket a Pécsi Kistérségi Szociális Alapszolgáltatási Központ részére kell benyújtani.


4. §


(1) A szociális ellátásra való jogosultság elbírálásához a kérelmezőnek igazolni kell:

a)    a család (kérelmező) jövedelmi, vagyoni helyzetét,

b) szükség szerint a munkaviszonyra, tanulói jogviszonyra, egészségi állapotra, munkaképesség megváltozására, társadalombiztosítási jogviszony időtartamára, közmű kiadásokra, az együtt élő családtagok személyi adataira, családi jogállására, valamint az ellátás érdemi elbírálásához szükséges egyéb adatokra vonatkozó nyilatkozatokat és igazolásokat.

c) A nyugellátásban részesülőknek a folyósítási törzsszám valódiságának igazolására, a nyugdíjas igazolványt be kell mutatni.

(2) A kérelmek elbírálása során a házastársak akkor tekinthetők különélőnek, ha a lakcímük különböző és igazolható, hogy életvitelszerűen ténylegesen is külön élnek.  Kétség esetén az  igazolásra környezettanulmányt kell készíteni.


(3) A jogosultság megállapításakor - a kérelmező jövedelmi helyzetére vonatkozóan egyebekben -   az Szt. 10.§-ában foglaltak az irányadók. Ha a kérelmező a jövedelmét más szerv által kiállított igazolással nem tudja igazolni, akkor jövedelmére vonatkozóan köteles büntetőjogi felelőssége tudatában nyilatkozatot tenni.


(4) A támogatásban részesülő a jogosultsága feltételeit érintő lényeges tények, jövedelmi, vagyoni viszonyai változását annak bekövetkezését követő 15 napon belül köteles bejelenteni.


5. §


Ha a rendszeres pénzellátásra jogosult személy lakóhelye az ellátás folyósításának időtartama alatt megváltozik, a változás hónapjára járó ellátást teljes összegben folyósítani kell.


6. §


A jogosulatlanul igénybe vett ellátás megtérítésére valamint az adatkezelésre az Szt. 17.§-24.§-a az irányadó

7. §


(1) Ha a kérelem elbírálása szükségessé teszi  a döntést megelőzően környezettanulmányt kell készíteni.


(2) A több hónapra megállapított segélynél a segély megállapításakor rendelkezni kell a folyósítás kezdő valamint befejező hónapjáról.


(3) A szociális ellátásról szóló határozat kiadmányozására - hatáskör függvényében - a Szociális Bizottság elnöke és a polgármester jogosult.



(4) A rendelet 4. § - 7. §-aiban nem szabályozott egyéb eljárási kérdésekben az Szt. eljárási rendelkezései az irányadók.



8. §


(1) A havi rendszeres pénzbeli települési támogatásokat utólag, minden hónap 5. napjáig kell folyósítani.


(2) Az e rendeletben megállapított pénzbeli ellátások banki átutalással, készpénzben pénztári kifizetéssel vagy  közüzemi szolgáltatók részére történő utalással nyújthatók. 



9. §


Aktív korúak ellátására való jogosultság egyéb feltételei


(1) Az önkormányzat a közfoglalkoztatási feladatokat a Pellérdi Közüzemi és Vagyonkezelő KFT útján biztosítja.

(2) Az aktív korúak ellátása tekintetében az  Szt. 33. § (1)-(6) bekezdéseiben foglalt feltételein túl - egyéb feltétele, hogy a jogosult által életvitelszerűen lakott lakás vagy ház és annak környezete tiszta, higiénikus, az ingatlan állaga jó karban tartott és rendeltetésszerű használatra alkalmas legyen.

 (3) Az aktív korúak ellátására jogosult személy lakókörnyezetét, abban az esetben kell rendezettnek tekinteni, ha

a) a fűfélék magassága nem haladja meg a 15 cm-t,

b) a gyomnövények mennyisége a hasznosítható terület 15%-ánál nem foglal el nagyobb területet,

c) nincs a heti hulladékszállításra szerződött edényzet (120 literes kuka) egyszeres űrtartalmánál több háztartási hulladék az udvaron sem szétszórt, sem felhalmozott állapotban,

d) a háziállatok tartására megfelelően kialakított hely áll rendelkezésre, melynek a tisztasága is megfelelő,

e) a kerítés olyan állapotú, amely megakadályozza az állatok elkóborlását, és a kisgyerekek járdára, vagy utcára  felügyelet nélkül történő kijutását ,

f) a tüzelőnek való, rendezett formába felhalmozva  található,

g) a ház előtti csatornarendszer tiszta, a csapadékvíz lefolyását építési törmelék, föld, és növények nem akadályozzák,

h) a ház előtti növényzet és egyéb nem akadályozza  sem a forgalmat, sem az úttest beláthatóságát,

i) a művelésre alkalmas- nem parkosított - földterületen zöldség, gyümölcs, vagy az állatok takarmányozására szánt növények termesztése folyik.




                                                                                                           II. FEJEZET

Pénzbeli ellátások


Települési lakhatási támogatás


10. §



(1) A települési lakhatási támogatás a szociálisan rászoruló háztartások részére a háztartás tagjai által lakott lakás fenntartásával kapcsolatos rendszeres kiadásaik viseléséhez nyújtott hozzájárulás.


(2) Az önkormányzat a villanyáram, a gáz, a víz-és csatornahasználat valamint a szemétszállítás díjához – e közüzemi szerződések hiányában – tűzifa költségeihez, települési lakhatási támogatást nyújt a rendeletben meghatározott feltételek szerinti jogosultnak.


(3) A települési lakhatási támogatást első sorban természetbeni szociális ellátás formájában és a lakásfenntartással összefüggő azon rendszeres kiadásokhoz nyújtja az önkormányzat, amelyek megfizetésének elmaradása a kérelmező lakhatását a legnagyobb mértékben veszélyezteti.


11. §


(1) Települési lakhatási támogatás nyújtható annak, akinek családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem éri el az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 160 %-át, egyedülálló esetén a 200 %-át. 


(2) A támogatás további jogosultsági feltételeként megkövetelhető, hogy a kérelmező által életvitelszerűen lakott lakás vagy ház és annak környezete tiszta, higiénikus, az ingatlan állaga jó karban tartott és rendeltetésszerű használatra alkalmas legyen.  A feltételek teljesítése tekintetében a 9. § (3) bekezdésében foglaltak az irányadók.


(3) A lakhatási támogatás havi összege 2.000 Ft.


(4) A lakhatási támogatás ugyanazon lakásra csak egy jogosultnak állapítható meg, függetlenül a lakásban élő személyek és háztartások számától.


(5) A települési lakhatási támogatást egy évre kell megállapítani, de havi rendszerességgel kell folyósítani a közüzemi díj közvetlen kifizetésével vagy legfeljebb évi két alkalommal természetben nyújtott tűzifa biztosításával. 


12. §


(1) A települési lakhatási támogatás iránti kérelmet a rendelet 1. melléklete szerinti nyomtatványon kell benyújtani.

(2) A kérelemhez csatolni kell:

  1. a család jövedelmére vonatkozó igazolásokat,
  2. az utolsó havi közüzemi díjra vonatkozó számlát.


Rendkívüli települési támogatás


13. §


(1) Rendkívüli települési támogatást kell nyújtani kérelemre vagy hivatalból annak, aki olyan rendkívüli élethelyzetbe kerül, amely létfenntartását veszélyezteti és önmaga, illetve családja létfenntartásáról más módon nem tud gondoskodni, vagy alkalmanként jelentkező többletkiadások, különösen a Szt. 45. § (4) bekezdésében meghatározott esetek miatt anyagi segítségre szorul.


(2) Rendkívüli települési támogatás annak nyújtható, akinek családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem éri el az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 160 %-át, egyedülálló esetén a 200 %-át. 


(3)  Rendkívüli települési támogatás  - az elhunyt személy eltemettetésének költségeihez való   hozzájárulás kivételével -  ugyanannak a családnak évente legfeljebb 2 alkalommal nyújtható.


(4)  A támogatás összege alkalmanként 1.000.-Ft – 15.000.- Ft-ig terjedhet.


(5) A támogatás megállapítása esetén a család egészére tekintettel kell a kérelmet elbírálni. A támogatás pénzben és természetben egyaránt  nyújtható. A kérelmező és a vele közös háztartásban élő családtagjai számára – ugyanazon élethelyzetre hivatkozással – 60 napon belül ismételten benyújtott kérelemre  települési támogatás nem állapítható meg.


(6) Kivételesen - naptári évenként egy alkalommal – méltányosságból  a Szociális Bizottság jogosult a  (2)-(5) bekezdés szabályaitól eltérni.  




III. FEJEZET


Szociális szolgáltatások


Személyes gondoskodást nyújtó ellátások


14. §


(1) A szociálisan rászorultak részére biztosítandó személyes gondoskodást nyújtó ellátások szabályait az Szt. 56-92/I. §-a tartalmazza.


(2) Az Szt.-ben foglalt alapszolgáltatások közül az önkormányzat a Pécsi Kistérségi Szociális Alapszolgáltatási Központ útján biztosítja az :

a) étkeztetés,

b) házi segítségnyújtás,

c) jelzőrendszeres házi segítségnyújtás szolgáltatásokat.


(3) A Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat útján biztosítja a családsegítés, ellátás, szolgáltatás igénybevételét.



(4) Az étkezés igénybevétele esetén szociális rászorult:

a) a 65. életévét betöltött,

b) a legalább 50 %-os mértékű egészségkárosodott,

c) a háziorvos igazolása szerint mozgásában korlátozott, krónikus, vagy akut megbetegedése, fogyatékossága miatt önmaga ellátásáról – részben vagy teljesen – gondoskodni nem tudó valamint a fekvőbeteg gyógyintézeti kezelést nem igénylő, önmaga ellátására részben képes pszichiátriai, illetve szenvedélybeteg,

d) a fogyatékos személyek jogairól és esélyegyenlőségük biztosításáról szóló törvény alapján fogyatékossági támogatásban részesülő,

e) bejelentett lakóhellyel nem rendelkező hajléktalan.


15. §


(1) Az önkormányzat a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvényben (továbbiakban: Gyvt.) foglaltak szerint biztosítja a személyes gondoskodást nyújtó alapszolgáltatások keretében a gyermekek napközbeni ellátását (bölcsőde, óvoda, iskolai napközi).


(2) Az önkormányzat által fenntartott intézmények ellátási területe a település lakosságára terjed ki, kivéve, ha az intézményt társulás keretében közösen tartják fenn  vagy ha az ellátást  - más önkormányzat lakosságára is kiterjedően – szerződésben vállalta.


(3) Az önkormányzat az (1) bekezdésben foglalt feladatát maga, vagy a Gyvt-ben foglaltak szerint más szervekkel, személyekkel történő szerződéskötés útján, illetve társulásban látja el.


(4) Az önkormányzat a gyermekek testi, értelmi, érzelmi és erkölcsi fejlődésének, jólétének, a  családban történő nevelésének elősegítése érdekében a Gyvt. 39-40.§-ában meghatározott gyermekjóléti szolgálatot, szolgáltatást a Pécsi Többcélú Agglomerációs Társulás keretében működteti.


V. FEJEZET


Záró rendelkezések


16. §


(1) Ez a rendelet 2015. március 1-jén lép hatályba, egyidejűleg hatályát veszti a pénzbeli és természetben nyújtott szociális ellátásról szóló 2/2011. (IV.15.) önkormányzati rendelet valamint a módosításáról szóló 9/2011.(IX.20), 2/2012. (II.29.) és a 15/2013. (XII.31.) rendeletek.

(2) A rendelet szabályait a már folyamatban lévő, de még el nem bírált ügyekben is alkalmazni kell.


(3) A rendelet kihirdetéséről a jegyző a helyben szokásos módon gondoskodik.




Tajti Zoltán

Dávor Lászlóné

Polgármester

jegyző




Záradék:

A rendeletet Pellérd Község Önkormányzat Képviselő-testülete a 2015. február 19-én megtartott ülésén tárgyalta.

A rendelet 2015. február 28-án  kihirdetésre került.



P.H.



Dávor Lászlóné  jegyző