Pellérd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2017. (IX. 30.) önkormányzati rendelete

Pellérd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2017. (IX.30.) önkormányzati rendelete a díszpolgári cím alapításáról és adományozásának rendjéről

Hatályos: 2017. 09. 30

Pellérd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2017. (IX. 30.) önkormányzati rendelete

Pellérd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2017. (IX.30.) önkormányzati rendelete a díszpolgári cím alapításáról és adományozásának rendjéről

2017.09.30.

Pellérd Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés i) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következő rendeletet alkotja:

1. § Pellérd Község Önkormányzatának Képviselő-testülete nagyrabecsülése és tisztelete kifejezéseképpen a település szolgálatában, a köz érdekében hosszú időn keresztül kifejtett példamutató tevékenység elismerésére a PELLÉRD KÖZSÉG DÍSZPOLGÁRA kitüntető címet alapítja.

2. § „Pellérd Község Díszpolgára” cím adományozható annak a személynek, aki a helyi közösség szolgálatában kiemelkedő érdemeket szerzett, munkájával vagy egész életművével hozzájárult a település jó hírnevének öregbítéséhez továbbá példamutató emberi magatartása miatt személye köztiszteletben áll és PRO COMMUNITATE kitüntetésben korábban részesült.

3. § (1) A díszpolgári cím adományozására a képviselő-testület tagjai és bizottságai továbbá az önkormányzat által alapított intézmények vezetői tehetnek javaslatot.

(2) Évente legfeljebb egy díszpolgári cím adományozható.

(3) A kitüntető cím posztumusz is adományozható.

4. § (1) A díszpolgári cím átadására minden év október 23-án - a település ünnepi megemlékezése keretében - kerül sor.

(2) A díszpolgári cím adományozása esetén a díszpolgár díszpolgári oklevelet és nettó 250.000 Ft pénzjutalmat vehet át Pellérd Község Önkormányzatának Polgármesterétől.

(3) A díj adományozásával oklevél és emléktárgy jár. Az oklevél tartalmazza az adományozás indokait, a kiállítást keltét, az adományozás alapjául szolgáló rendelet számát, az adományozott nevét.

(4) Az oklevelet a polgármester és a jegyző írja alá és ellátja az önkormányzat pecsétjével.

5. § (1) Pellérd Község díszpolgárát az önkormányzat által rendezett hivatalos ünnepségekre meg kell hívni, részére az ünnepségeken megfelelő helyet kell biztosítani, továbbá

a) díjtalanul látogathatja az önkormányzat által alapított intézmények rendezvényeit,

b) a Képviselő-testület ülésein tanácskozási joggal részt vehet,

c) a Képviselő-testület határozata alapján – a települést képviselő delegáció tagjául felkérhető

d) halála esetén ingyenes díszsírhely illeti meg.

(2) Az (1) bekezdés szerinti jogosultságok gyakorlásának biztosításáért a polgármester felelős.

6. § (1) A díszpolgári címet a kitüntetés adományozásának kezdeményezésére jogosultak javaslata alapján akkor lehet visszavonni, ha a kitüntetésre a díszpolgár méltatlanná vált.

(2) Méltatlan a kitüntetésre az, akit bűncselekmény elkövetése miatt jogerősen elítéltek, közügyektől eltiltás büntetéssel, élet- vagyon, elleni bűncselekmény elkövetése miatt jogerős büntetéssel sújtottak.

7. § Ez a rendelet kihirdetése napján lép hatályba.

Tajti Zoltán
polgármester

Dávor Lászlóné
jegyző