Pellérd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2017. (XII.31.) önkormányzati rendelete

a reklámok, reklámhordozók és cégérek elhelyezésének feltételrendszeréről

Hatályos: 2018. 01. 01- 2018. 11. 29


Pellérd Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében, a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény 12. § (5) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a következőket rendeli el:

1. §


A rendelet célja, hatálya és alkalmazása


E rendelet célja Pellérd község építészeti és természeti értékeinek, idegenforgalmi nevezetességeinek védelme, valamint a település rendezett arculatának megőrzése érdekében a község területén a településképi, közlekedési, vagyonbiztonsági, környezetvédelmi szempontok figyelembe vételével a reklámok,  reklámhordozók és cégérek elhelyezésének, közzétételi rendjének, továbbá az elhelyezésükhöz szükséges településképi bejelentési eljárás feltételeinek szabályozása.


2. §


Értelmező rendelkezések


A rendelet alkalmazásában:

1. cégtábla:  a kereskedelem, szolgáltatás, vendéglátás célját szolgáló helyiség, helyiség-együttes nevét és az ott folyó tevékenységet rendszerint a bejáratnál feltüntető tábla, továbbá valamely mesterség jelvényeként használt, a műhely, üzlet bejárata fölé kifüggesztett tárgy vagy címerszerű ábra, kivéve az olyan hirdető-berendezés, amely nem közvetlen az üzlet jellegével, hanem az ott árusított áruval kapcsolatos;

2.  címtábla: intézmény, vállalkozás nevét, esetleg egyéb adatait feltüntető tábla, névtábla

3. önkormányzati hirdető tábla: önkormányzati közérdekű információkat rendszeresen változó tartalommal megjelenítő, rögzített, egyedi méretű hirdető berendezés, mely a közérdekű tájékoztatási célt meghaladóan reklámok közzétételére is szolgálhat;

4.  önkormányzati faliújság:  az önkormányzat  által a lakosság tájékoztatása céljából létesített és fenntartott, elsődlegesen az önkormányzat szervei, tisztségviselői tevékenységéről valamint a hivatal által közzétételi kötelezettség körében elhelyezett hirdetményeit tartalmazó berendezés, mely első sorban az önkormányzati működést szolgáló épületekben kerül elhelyezésre;

5. útbaigazító tábla: közérdekű információt nyújtó olyan közterületi jelzés, melynek funkciója idegenforgalmi eligazítás, közösségi közlekedési szolgáltatásról szóló tájékoztatás.

6.  közérdekű molinó: olyan elsődlegesen a település életének valamely jelentős eseményéről való közérdekű tájékoztatást tartalmazó, nem merev anyagból készült hordozófelületű hirdetmény, amely falra vagy más felületre, illetve két felület között van kifeszítve oly módon, hogy az nem képezi valamely építmény homlokzatának tervezett és engedélyezett részét.



3. §


Reklámok, reklámhordozók elhelyezésére

vonatkozó településképi követelmények


(1) A közterületen és köztulajdonban álló ingatlanokon a reklám közzétételére, reklámhordozó berendezés és reklámhordozót tartó berendezés elhelyezésére – a jelen rendeletben nem szabályozott kérdésekben - a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény (továbbiakban: Tvtv.), továbbá a településkép védelméről szóló törvény reklámok közzétételével kapcsolatos rendelkezéseinek végrehajtásáról szóló 104/2017. (IV. 28.) Korm. rendelet (továbbiakban: Rendelet) rendelkezéseit kell alkalmazni.  


(2) Az (1) bekezdésben meghatározott területen a következő feltételek szerint tehető közzé reklám és helyezhető el reklámhordozó berendezés, valamint reklámhordozót tartó berendezés:

a)    utasvárón, utcabútoron  reklám nem helyezhető el,  

b)    helyi védelem alatt álló területen , építményen és a védett építmény telekhatárától 50   

        méteres körzetben reklámot közzétenni, reklámhordozót, reklámhordozót tartó

        berendezést elhelyezni nem lehet,       

c)     reklámhordozó elhelyezése a hagyományosan kialakult településképet nem

        változtathatja meg hátrányosan.


(3) Magánterületen reklám közzétételére, reklámhordozó berendezés, reklámhordozót tartó berendezések elhelyezésére a Tvtv. és a Rendelet szabályai irányadók.


(4)  Közművelődési intézmény épületén kizárólag az arra állandósított hirdető berendezésen az intézményre vagy rendezvényére vonatkozóan reklám és műsort hirdető plakát helyezhető el.


(5)  Települési rendezvény vagy a település szempontjából jelentős eseményről tájékoztató, hirdetmény, átfeszített molinó, épületre, kerítésre kihelyezett transzparens, a településképi bejelentési eljárás alapján ideiglenesen és meghatározott időre helyezhető el.


(6) Építési reklámháló az építési tevékenység időszakára, de legfeljebb 6 hónapra, mely indokolt esetben egy ízben 3 hónappal meghosszabbítható, településképi bejelentési eljárás lefolytatása alapján helyezhető el.



4. §


Cégérek elhelyezésére és alkalmazására, illetve tilalmára vonatkozó

településképi követelmények


Cégér üzletenként, műhelyenként, intézményenként a homlokzaton 1-1 db helyezhető el, amelynek mérete nem haladhatja meg az üzlet, műhely, intézmény homlokzati felületének

10 %-át.

5. §


Településképi bejelentési eljárásra vonatkozó szabályok


(1) A polgármester településképi bejelentési eljárást folytat le reklám, reklámhordozó, reklámhordozót tartó berendezés, valamint cégér elhelyezése tekintetében:

  1. építésügyi hatósági engedélyezési eljáráshoz nem kötött reklámok, reklámhordozó berendezések,  reklámhordozót tartó berendezések elhelyezésénél,
  2. építési reklámháló elhelyezésénél,
  3. a település szempontjából jelentős rendezvényről szóló - meghatározott időszakra elhelyezendő - hirdetmény kihelyezése esetén,
  4. építésügyi hatósági engedélyezési eljáráshoz nem kötött cégér elhelyezésénél.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott reklám közterületen történő elhelyezésekor a közterület-használati szerződés megkötésére a településképi bejelentési eljárás lefolytatását követően a bejelentés tudomásulvétele esetén, a kikötések figyelembevételével, kerülhet sor.


(3) A településképi bejelentési eljárás elbírálásához szükséges bejelentőlapot az (1) bekezdésben foglalt reklám, reklámhordozó, reklámhordozót tartó berendezés, valamint cégér elhelyezését megelőzően az 1. melléklet szerinti nyomtatványon, a kérelem elbírálásához szükséges tartalommal, két példányban, papír alapon a polgármesterhez kell benyújtani.


(4) A polgármester a tervezett tevékenységet önkormányzati hatósági határozatban – kikötéssel vagy anélkül – tudomásul veszi, ha:


  1. a benyújtott dokumentáció és melléklete megfelel az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI. 8.) Korm. rendeletben foglaltaknak,
  2. a tervezett reklám, reklámhordozó berendezés, reklámhordozót tartó berendezés, valamint a cégér  elhelyezése illeszkedik a településképbe, az elhelyezésének módja, mérete megfelel a településképi követelményeknek,
  3. a tervezett reklám és reklámhordozó berendezés, reklámhordozót tartó berendezés, valamint a cégér elhelyezése nem sérti az elhelyezésének, alkalmazásának követelményeiről, feltételeiről és tilalmáról rendelkező jogszabályokban foglaltakat.



(5) A polgármester önkormányzati hatósági határozatban megtiltja a bejelentett tevékenység megkezdését és – a megtiltás indokainak ismertetése mellett – figyelmezteti a bejelentőt a tevékenység bejelentés nélküli elkezdésének és folytatásának jogkövetkezményeire, ha a (4) bekezdésben előírtak nem teljesülnek.


(6) A tervezett reklám-, cégérelhelyezést a hatósági határozat kiállításának dátumától számítva 2 hónapon belül meg kell valósítani, kivéve, ha a határozat másképp rendelkezik.


(7) A (6) bekezdés szerinti megvalósítás hiányában ismételten településképi bejelentési eljárást kell kezdeményezni.



6. §


Záró rendelkezések


(1) A  rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba,  rendelkezéseit a hatályba lépését követően megkezdett eljárások során kell alkalmazni.


(2) A rendelet kihirdetéséről a jegyző a helyben szokásos módon gondoskodik.



                            



                            Tajti Zoltán                                                         Dávor Lászlóné

                          polgármester                                                             jegyző





ZÁRADÉK:


E rendeletet Pellérd Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a 2017. december 29-én megtartott ülésén fogadta el.

A rendelet 2017. december 31-én  kihirdetésre került.





                                                                                                   Dávor Lászlóné jegyző